Ünnepi gálával köszönti március tizenötödikét a Magyar Lovas Színház Komáromban

Ünnepi gálával köszönti március tizenötödikét a Magyar Lovas Színház Komáromban

2023. március 14-én, kedden 18.00 órakor mutatja be a Magyar Lovas Színház a Nemzeti Ünnep Gála című premier műsorát a dél-komáromi teátrumban.

Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné nemzetünk újkori történelmének egyik legmeghatározóbb, viharos időszakát. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei nemzeti hőstörténetté váltak, a magyarok egyéni szabadságjogaiért és kollektív önrendelkezésért vívott csaták pedig még inkább megerősítették a nemzeti identitástudatot.

A történelem nagy eseményeinek, a magyarság legjelentősebb időszakainak, sorsfordulatainak lenyomatát tükrözi a magyar népművészet és a népköltészet. Gondoljunk csak a Katona József Bánk bánjára, Kölcsey Himnuszára, amelyeket Erkel zenésített meg, vagy Vörösmarty Szózatára, melynek megzenésítése Egressy Béni nevéhez fűződik, Bartók Béla és Liszt Ferenc hazafias hangvételű szimfonikus költeményeire vagy Kodály műveire. Ne felejtsük megemlíteni a Kossuth nótákat sem, a klasszikus értelemben vett folklórt, ahol az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharccal kapcsolatos anyag a leggazdagabb.

A Nemzeti Ünnep Gála című előadás a kor ismert zenéiből, darabjaiból összeállított válogatás, amelyeket lovas jelenetekkel, bemutatókkal színesítenek. Műsorukkal megemlékezünk és fejet hajtunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A belépőjegy ára az A szektorba 8500 forint, a B és C szektorokba pedig 7500 forint. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség a színházi előadásra.

ATEMPO.sk