Vadkerti Imre, Zsapka Attila és mások is fellépnek a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján Budapesten

2023. április 12-én, szerdán 18.00 órakor kezdődik a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja, amely keretében fellép a Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Sipos Dávid és Szűts István alkotta Felvidéki Akusztikus Quartett is. Mindez Budapesten, az Aranytíz Kultúrház Nagylovag termében.

Az esemény keretében könyvbemutatóra is sor kerül, amellyel kapcsolatban Varga Ferenc helytörténet-kutató, a Kismácséd története 1-3. című könyv szerzője így nyilatkozik:

Egy felvidéki, etnikai nyelvhatár szélén fekvő kis falucska történetét hoztam el. A trilógiában bemutatom a község nagyjait, akik Kismácsédon alkottak maradandót, illetve Kismácsédon születtek, mégis Szlovákia, de még az anyaország határain kívül is ismertté váltak. Nyelvjárásunk szintén egyedülálló, keveredik egy távolabbi történelmi régióval. Műemlékeink és emlékműveink közül kiemelkedik a templom a szántóföld közepén. A Hősök tere szintén figyelmet érdemel. Ezt az ezeréves községet sem kímélte Beneš nemzetállami eszméje. 1946-49-ben a falu kétharmadát űzték el otthonából, s kapott új otthont 72 betelepülő szlovák család. A falu mégis él és fejlődik.

A program fénypontjának számító Felvidéki Akusztikus Quartettről pedig dióhéjban:

Zsapka Attila és Vadkerti Imre alapították a felvidéki akusztikus formációt 2014 tavaszán, melynek elsődleges célja a verséneklés népszerűsítése volt. 2014 decemberében csatlakozott a csapathoz Sipos Dávid. Kezdetekben általános és középiskolákban játszottak, majd a későbbiekben esti koncerteket is adtak Felvidéken, az anyaországban, Erdélyben, Ausztriában, Szlovéniában.

2016-ban Harmónia Díjjal jutalmazták a triót, mely a Felvidéken élő zenészek legrangosabb díja. 2018-ban a trióhoz csatlakozott Szűts István, a legendás Kormorán zenekar billentyűse. 2020-ban megjelent az első albumuk Európa csücskén címmel, Böröczki Mihály szombathelyi költő megzenésített verseivel.

A műsorban saját dalok és megzenésített versek mellett Vadkerti Imre személyes élményeiről vall, hogyan érintette felmenőit a kitelepítés.

A belépés díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet IDE kattintva lehet jelezni a szervezők felé. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az emléknapra.

 

Program

18.00 Varga Ferenc: Kismácséd története 1-3. - könyvbemutató
19.00 Felvidéki Akusztikus Quartett

A formáció tagjai

Sipos Dávid- szaxofon
Szűts István - zongora
Vadkerti Imre - gitár, ének
Zsapka Attila - gitár, ének

ATEMPO.sk