A Platon Karataev online koncertje

2023. május 6-án, szombaton 20.00 órakor kezdődik a Tolsztoj-karakterről elnevezett Platon Karataev együttes online koncertje - mindez a Müpa online koncertsorozata keretében.

A formáció már 2016-os feltűnésekor olyan erős dalokkal jelentkezett, amelyekről sütött, hogy széles, akár nemzetközi közönség szeretetét is ki fogják vívni. Az eddig megjelent három nagylemez, a teltházas koncertek, a sikeres hazai és külföldi turnék, valamint a sokmilliós Spotify-hallgatottság igazolta is a várakozásokat.

A Platon Karataev kezdettől a legjobb dalszerző-hagyományokat csillogtató, mély, emberi szerzeményekkel jelentkezett, nem csoda, hogy annyi mindenkit megérintett a világ bármely pontján.

Eleinte az akusztikusabb indiefolk volt a főcsapás, aztán a megszólalás az Atoms című 2020-as második albummal epikusabb, hangosabb irány felé fordult. Az önvizsgálatot és a világ jobb megértését kérdésfelvetésekkel ösztönző dalok a 2021 novemberében megjelent harmadik nagylemezen is hasonló pályán mozogtak. A Partért kiáltó című albumról több szám ezen a koncerten debütált, de további különlegességek is vártak a közönségre. Egyrészt két korábbi, angol nyelvű Platon-dal (Aphelion, Light Trap) itt hangzott el először magyarul, másrészt egészen széles spektrumból szólaltak meg feldolgozások.

A Vágtázó Halottkémek zajattakjától (Halló, mindenség, Aláírhatatlan történelem), a Kaláka ős-indiefolkján át (Valaki jár a fák hegyén) Arvo Pärt szakrális minimalizmusáig (My Heart's In The Highlands - saját magyar fordításban). Mindez - a 2020-as Atoms Reimagined remixlemezzel összhangban - azt is bizonyítja, hogy a Platon Karataev zenéje mennyire sokszínű, ám kitartóan a létezés fő kérdései szerepelnek fókuszában.

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az online térben.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Platon Karataev

Balla Gergely - ének, gitár
Czakó-Kuraly Sebestyén - ének, gitár
Bradák Soma - dob
Sallai László - ének, basszusgitár

Közreműködők

Kondor Domonkos - trombita
Grócz Bence - billentyű

ATEMPO.sk