A gáláns indiák (Rameau) - koncertszerű online előadás Vashegyi György vezényletével

2023. május 27-én, szombaton 20.00 órakor kezdődik Rameau A gáláns indiák című koncertszerű online előadása Vashegyi György vezényletével - mindez a Müpa online koncertsorozata keretében.

Kik azok az „indiák”? - kérdezheti a koncertlátogató. Hát az indiánok! Agapit Chicagou törzsfőnök és társai, akik 1725 novemberében tettek látogatást Párizsban, ahol még a király, XV. Lajos is fogadta őket. Táncaikat előadva felléptek az Olasz Színházban, itt látta és hallotta őket Rameau, akit közvetve ez az élmény ösztönzött A gáláns indiák megkomponálására.

A Müpa közönsége sok éve lelkesen kíséri figyelemmel Vashegyi György missziós tevékenységét, a francia barokk repertoár, s ezen belül Rameau színpadi műveinek meghódítását. Számos jobbnál jobb darabot hallhattunk már a Hippolütosz és Arikiától a Polümnia ünnepein és a Platée-n át a Naïsig.

Most a zeneszerző egyik legsikeresebb művén a sor, amelyet 1735-ben mutattak be Párizsban. A darab műfaja operabalett, hangvétele könnyed és elegáns.

Előjátékból és négy felvonásból álló cselekménye négy különálló történetet mutat be, valamennyi távoli és különleges környezetbe kalauzolja a nézőt és a hallgatót. Az első az Oszmán Birodalomban, a második a perui inkák között, a harmadik Perzsiában, a negyedik pedig az amerikai indiánok földjén játszódik. Jelen előadás az 1761-es verzió bemutatása, amelyben a prológust három felvonás követi. A perzsák (Les Fleur - A virágok) kimaradnak.

A cselekmény - aligha fogunk meglepődni - minden esetben a szerelem körül forog, s a végkifejlet minden esetben boldog. Rameau számára az egzotikum rendkívül színes, energikus és hallatlanul karaktergazdag zene komponálására ad lehetőséget;

a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar vokális partnerei azok a nemzetközi hírű szólisták, akik Vashegyi György és a Versailles-i Barokk Zenei Központ korábbi közös produkcióiban már többször sikert arattak.

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az online térben.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Vezényel

Vashegyi György

Szereplők

Hébé, Zima - Chantal Santon-Jeffery
Émilie - Katherine Watson
Phani - Véronique Gens
Valère, Carlos, Damon - Reinoud Van Mechelen
Oszmán, Adario - Jean-Sébastien Bou
Bellona, Huascar, Alvar - Thomas Dolié

Közreműködők

Purcell Kórus
Orfeo Zenekar

ATEMPO.sk
Fotó: Csibi Szilvia