Énekel az ország - kórusénekesek fellépése Budapesten és ONLINE

2023. május 7-én, vasárnap 19.30 kor kerül sor a 2023-ban is megrendezett Énekel az ország című zenei eseményre a budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében és online.

Évről évre az ország minden tájáról, sőt határainkon túlról is többszáz kórusénekes gyűlik össze, hogy többhónapos felkészülést és egy intenzív kórushétvégét követően a zeneirodalom legjelentősebb alkotásait szólaltassa meg Hollerung Gábor vezetésével.

A hagyománnyá vált Énekel az ország mozgalom, amelyet az éneklés iránti szenvedély vezérel, annyira fontos szerepet tölt be az amatőr kórusok életében, hogy még a pandémia alatt is meg tudott valósulni.

A Requiem ötlete Rossini halálakor fogalmazódott meg Verdiben. Elképzelése szerint zeneszerzők egész sora írt volna egy-egy tételt a gyászmiséhez, hogy így tisztelegjenek az itáliai bel canto kiemelkedő alakjának emléke előtt. A kezdeményezésből azonban a komponisták vetélkedése miatt nem lett semmi, ám Verdi az általa elkészített Libera me tétel után később megzenésítette a teljes szöveget.

A 19. századi szerzők a Dies irae látomásszerű szövegét egyre inkább dramatizált műként fogták fel. A requiemek így kinőtték a templomot, fokozatosan hangversenydarabbá váltak.

Verdi Requiemjét, képletesen fogalmazva, egyik legnépszerűbb operájának is tekinthetjük, hiszen ebben a műben a szerző következetesen lírai és drámai képek sorozatában gondolkodik, amelyekben páratlan szuggesztivitással állítja szembe egymással az esendő embert megjelenítő szóló- és a közösséget ábrázoló kórustételeket.

A belépőjegy ára 4900 forint, 5900 forint, 6900 forint, 7900 forint és 9900 forint. A Müpa virtuális hangversenytermébe viszont a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség Budapesten és online térben is.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Vezényel

Hollerung Gábor

Közreműködők

Sümegi Eszter - szoprán
Vörös Szilvia - mezzoszoprán
László Boldizsár - tenor
Cser Krisztián - basszus
Országos Egyesített Kórus
Budafoki Dohnányi Zenekar

ATEMPO.sk
Fotó: Mohai Balázs