Az oboa varázsa - François Leleux a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényli Budapesten és ONLINE

Az oboa varázsa - François Leleux a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényli Budapesten és ONLINE

2023. május 9-én, kedden 19.30-kor kerül sor a világklasszis francia oboás és karmester, François Leleux Az oboa varázsa című komolyzenei koncertjére, melynek keretében a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényli Budapesten és az online térben.

Tudnak a fúvós hangszerek énekelni? Hogyne tudnának! A világklasszis francia oboás, François Leleux is ezt bizonyítja, mikor saját átiratában szólaltatja meg hangszerén két halhatatlan Mozart-opera, A varázsfuvola és a Don Giovanni áriáit.

És vajon tudnak-e a fúvósok vezényelni? Nem mindenki, ám az est szólistája ehhez is nagyszerűen ért, hiszen karmesteri minőségében sem először vendégszerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén. Ezúttal Mozart és Schumann egy-egy szimfóniáját hallhatjuk irányításával.

Mozart nyolcévesen, 1764-ben írta első szimfóniáját, az utolsót pedig 1788-ban, harminckét évesen, három évvel halála előtt. E műfajú műveinek száma a kategorizálás figyelembe vett szempontjaitól függően 41-től 68-ig terjed.

A hangversenyen megszólaló 338-as Köchel-jegyzékszámú darab a legérettebbek egyike, már csak hat hasonló műfajú mű követi. Invenciógazdagsága és kidolgozásának igényessége ennek megfelelő. Az egyszerre meseszerű és misztikus Varázsfuvola és a csábítás démonát megjelenítő Don Giovanni szintén saját műfajuk legérettebb alkotásai közül való kései művek.

Robert Schumann harminchat évesen, 1846. október 19-én fejezte be II. szimfóniáját. A sok drámai elemet tartalmazó, diadalmas energiát sugárzó, gazdag hangzású négytételes opus fordulópontot hozott a zeneszerző alkotói módszerében: addig a zongora mellett komponált, ettől kezdve belső hallására támaszkodva, fejben írta meg műveit.

A francia François Leleux a világ egyik legsikeresebb oboásaként már tizenkilenc évesen a Párizsi Opera zenekarának szólamvezetője lett. Ünnepelt szólista, emellett tagja a csupa sztárt felvonultató Les Vents Français (Francia Fúvósok) fúvósötösnek - és nemzetközi hírű karmester.

A belépőjegy ára 2900 forint, 3900 forint, 4900 forint, 5900 forint és 6900 forint. A Müpa virtuális hangversenytermébe viszont a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség Budapesten és online térben is.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Elhangzó művek

Mozart: C-dúr szimfónia, K. 338
Mozart-François Leleux: Áriák A varázsfuvola és a Don Giovanni című operákból (átdolgozás oboára és zenekarra)
Schumann: II. (C-dúr) szimfónia, op. 61

Vezényel és oboán közreműködik

François Leleux

Közreműködik

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

ATEMPO.sk