Lúdas Matyi - a Forrás Színház előadása az Esztergomi Szent István Napok keretében 2023-ban (vasárnapi program)

2023. augusztus 20-án, vasárnap 10.00 órakor folytatják az Esztergomi Szent István Napok című eseményt, ahol az államalapításon túl a város alapításának 1050 éves jubileumát is ünneplik, amelyre három napon át színházi előadásokkal, klasszikus zenei koncertekkel és kertmozival várják az érdeklődőket az Erzsébet parkban.

Vasárnap délelőtt Novák Katalin köztársasági elnök mondja el Szent István-napi beszédét, majd az ünnepi műsor következik a Himnusz közös eléneklésével. A nap további része a családokról és a gyerekekről fog szólni. Az Esztergomi Adventi Vásáron és az Esztergomi Piacon már nagy sikert aratott a Mesterségek Gyerekcipőben című gyerekprogram, ezért az Esztergomi Szent István Napokon is megrendezik, ahol interaktív foglalkozás keretében a 4-10 éves korosztály különböző mesterséggel ismerkedhet meg 11.30-tól.

15.00 órától a Gasztroudvarban a Fekete István regényéből készült Vuk című animációs filmet nézhetik meg, majd 16.00 órától Fazekas Mihály Lúdas Matyi című mesejátékát adják elő. A Forrás Színház előadása a kamaszból felnőtté érő Lúdas Matyit jeleníti meg amúgy deákosan, sok zenével és verssel színesítve. A nap záróetapja ismét a felnőtteké lesz.

20.00 órától az esztergomi Babits Mihály Színház az eddigi legnagyobb produkciójával készül, méghozzá Az első város - Jelenetek Esztergom századaiból című mű ősbemutatójával.

Az ünnepi előadáson az Esztergom teljes múltját felvonultató 14 jelenetben 12 évszázad 55 karakterét, többek között Marcus Aureliust, IV. Bélát, Balassa Bálintot és szerelmeit, Pató Pált és Babits Mihályt kelti életre 13 színész.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Program

Augusztus 20. (vasárnap)

10.00 Katonazenekar - térzene /nagyszínpad/
10.30 Novák Katalin köztársasági elnök Szent István napi beszéde és ünnepi műsor /nagyszínpad/
11.30 Interaktív foglalkozás gyerekeknek /gasztroudvar/
15.00 Filmvetítés - Vuk című animációs film /gasztroudvar/
16.00 Fazekas Mihály - Lúdas Matyi című mesejáték a Forrás Színház előadásában /nagyszínpad/
20.00 Babits Mihály Színház: Az első város - Jelenetek Esztergom századaiból című ősbemutató Esztergom alapításának 1050. évfordulójára /nagyszínpad/

ATEMPO.sk