Hogy hatnak a gyermekkori traumák felnőttkorban? - Kövesdi Szabó Mária a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

Táňa Kusá Anyu című művét mutatják be hamarosan a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében. A kamaraelőadás egy végtelenül egyszerű történetet mutat be – Kövesdi Szabó Máriát az idősödő anya szerepében láthatjuk, Lakatos Rák Viktória a róla gondoskodó leánya, a fiát pedig Olasz István játssza és rendező-asszisztensként is közreműködik. Az Anyu rendezője Peter Kováč, a díszlettervező pedig Dušan Krnáč.

Kacagtam, sírtam, elgondolkodtam, megijedtem a két nő történetén - Lakatos Rák Viktória a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

Az idősebb szüleinkre való odafigyelés a fő üzenet - Olasz István a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

 

Kövesdi Szabó Mária a kassai Thália Színház alapítótagja, 1969-től társulati tag. A színház vezető színésznője, aki a mai napig kitart anyaszínháza mellett. Az ott töltött évek alatt számos kisebb, de főleg nagyobb szerep megformálója. Rendkívüli tehetségével számos bonyolult női lélek vívódását tárta fel a színpadon. Feledhetetlen alakítása Blanche A vágy villamosából, vagy Orbánné A macskajátékból. Tehetségét számos díjjal jutalmazták.

 

Mi a darab legfőbb üzenete az Ön számára?

Azt gondolom, hogy ebben a darabban Táňa Kusá írónő egy mindig és mindenkor aktuális témával foglalkozik. Gyakorlatilag bárhol és bármikor íródhatott volna.

 

Anyu

 

Mi az, ami - a szó nemes értelmében - egyszerűvé és szerethetővé teszi?

Az idősödő anya és a róla való gondoskodás kérdésköre minden családban valamilyen formában felmerül és nyilván az anya megformálójaként színészileg keresni kell azokat a pontokat, azokat a helyzeteket, amelyekből táplálkozni tudok az egyes jelenetekben. Ez az előadás tulajdonképpen egy családi történet. Ez a család élhet bárhol, a világ bármely szegletében.

Egy anyának a gyerekeivel való kapcsolatát írja le a darab.

 

A transzgenerációs traumák is megjelennek ugyanakkor a darabban...

Valóban, a történetet erősen átszövi egy trauma, egy gyermekkori trauma az anyánál, ami máig kihat. Részleteket nem szeretnék elárulni, ám annyit mondhatok, hogy ebben a darabban ez a gyermekkori trauma adja a végkifejletet.

Úgy gondolom, hogy a néző is majd érzékelheti azt, hogy a gyermekkori traumák felnőttkorban miként szivárognak vissza és azoknak milyen a hatásuk, esetünkben például időskorban.

 

Táňa Kusá Anyu című művének premiere Kövesdi Szabó Mária, Lakatos Rák Viktória és Olasz István előadásában február 26-án, hétfőn este 19.00-kor lesz a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében. Az előadás fő támogatója a KULTMINOR – Kisebbségi Kulturális Alap.

Anyu – különleges témájú kamaraelőadás premierje kitűnő színészekkel Komáromban

Kiss Réka, ATEMPO.sk