Fájdalom (és gyönyör) elvitelre - Leander Kills és Anima koncerten jártunk

Fájdalom (és gyönyör) elvitelre - Leander Kills és Anima koncerten jártunk

Tudtam, hogy egy ilyen kaliberű koncerten gondok lesznek a bejutással. Több szempontból is. Elsőként azt emelném ki, hogy totális teltház volt, de tényleg. Szóval egy piáért kábé negyedórát kellett sorban állni. Nem csoda, hogy a szomszéd kocsma forgalma ilyen estéken rekordokat döntöget. Na mindegy, bejutottunk. Én hátul álltam, valahol elveszve a tömegben. A fotósunk volt olyan elvetemült, hogy bemerészkedett a második sorba fényképezni. A koncert végéig nem is láttuk egymást. Bár egyszer mintha megpillantottam volna őt "hullámzani" a tömeg tetején! De ezt szerintem csak a zene okozta gyönyörteljes sokkhatás láttatta velem.

 

ANIMA

 

A zene elsőre picit sötét volt, de csak amíg el nem merültem pokoli bugyraiban. Onnan hoztak vissza a ritmus szörnyetegei. Az ANIMA kezdte. Excentrikus énekesével - akinek a kezében egy világító basszusgitár lógott - uralta a közönséget. A dobosnak is érdekes módon volt megoldva a dobszettje. Nagyon avantgárd látvány és előadás volt, remek ráadással.

A LEANDER KILLS előtt mi is átmentünk a szomszédba vegyülni meg vedelni a néppel. Érdekes szociológiai terepmunkát lehetne végezni ott. Mindenesetre nem haltunk meg és ez a lényeg. Visszasiettünk a KILLS-re. Egyszerű volt, tiszta és brutális. Azt bírom bennük, hogy remekül keverik a pszichedelliát a metállal. Sőt, egy-két nótájukban szinte népzenei motívumokat véltem felfedezni. Hajtós banda, ahogy mondani szokás. Nemrég jött ki új lemezük. Nemhogy táncolni, de mozdulni alig lehetett. Azt hiszem, a legmázlistábbak a pultnál álltak. A kevésbé szerencsések (és fanatikusok) pedig az első sorokban, ahol tönkrezúzták egymást.

 

LEANDER KILLS

 

A közönség gyakorlatilag minden számot együtt énekelt a zenekarral, akik néha hagyták is, hogy az ember kiélje a hangját. Közben kidobtak pár embert a klubból, úgy látszik agyukra ment a jólét. A dobos meg folyton a levegőbe dobálta az ütőit. Kissé klisés volt, de ez semmit sem von le a koncert értékéből. Játszottak régi és új számokat is, és nem meglepő módon a most kijött korongot is mindenki jól ismerte. Főleg a Lopott könyveket üvöltötte mindenki, ahogy a torkán kifért. Ugye mindenki tudja, hogy egy Tankcsapda feldolgozásról van szó? Na azért! A koncert után alig akarták elengedni a bandát. Ez persze érthető, hiszen őrült jó buli volt!

Köszi srácok és külön köszi a Soul Hunter Music Clubnak (ismét)!

 

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András


Ismét Zselízen mutatkoztak be a Felvidék legvagányabb alapiskolásai

Ismét Zselízen mutatkoztak be Felvidék legvagányabb alapiskolásai

Hatodik éve szervezi meg a Via Nova ICS és a Fiatalok a Garam és Ipoly Mentéért Polgári Társulás a Ki a vagány a vidéken elnevezésű tehetségkutató versenyt a zselízi művelődési házban. A hat év alatt az idei verseny mindent felülmúlóan teljesített. Mind a jelentkezések számában, mind a produkciók minőségében nívósra sikeredett a verseny, amihez hozzájárult, hogy a fiatal tehetségeknek látványos színpadi technika állt a rendelkezésükre és a díjak is a szakmai fejlődést szolgálják.

 

Ki a vagány a vidéken

 

Összesen 41 produkcióval, közel 100 alapiskolás diák csillogtatta meg tudásának legjavát magyar ének, szóló hangszer és zenekar, magyar népdal, modern tánc, néptánc kategóriákban a Lévai, az Érsekújvári, a Komáromi, a Vágsellyei és a Nyitrai járásból. A teljesítményt szakmai zsűri értékelte. Az elbírálók összetételét úgy alakították, hogy minden területnek legyen szakértője, de más kategóriákban is jártasak legyenek a zsűritagok. Az öttagú testületet Korpás Éva (népdalénekes), Farnbauer Péter (az Elán együttes gitárosa), Zsapka Attila (a KOR-ZÁR zenekar énekese és gitárosa), Vadkerti Viktor (koreográfus és táncoktató) és Gémesi Zoltán (a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes művészeti vezetője) alkotta. A verseny fővédnökségét az előző évekhez hasonlóan Vadkerti Imre vállalta, aki sajnos nem tudott jelen lenni kanadai turnéja miatt.

 

Ki a vagány a vidéken

 

Az egyes kategóriák győztesei a szép oklevélen túlmenően olyan értékes utalványokat nyertek, melyek a fejlődésüket szolgálják. Ilyen volt többek közt énekóra elismert tanároknál, hangszervásárlási utalvány, tánctanítás neves tánctanárokkal, valamint néptánctáborban való részvételi lehetőség. A legtehetségesebbek pedig felléphetnek az ugyancsak a Via Nova által szervezett Martosi Szabadegyetemen, azaz MartFeszten, ahol a kortárs könnyűzenei világ legnagyobb egyéniségei lépnek színpadra évről évre.

 

Ki a vagány a vidéken

 

„Nagyon örülünk, hogy igyekezetünk egyre nagyobb teret nyer és fokozódó érdeklődés övezi a tehetségkutató versenyünket. Amikor hat évvel ezelőtt megálmodtuk az egészet, nem gondoltuk volna, hogy idáig sikerül felfejlődnünk. Nagy örömömre szolgál, hogy a fiatal tehetségek felkarolását más is fontosnak tartja és egyre többen gondolják úgy, hogy támogatni szeretnének minket ebben. Ez pedig újabb és újabb lehetőséget biztosít számunkra. Ennek köszönhetően – bár nagyon szeretjük a könyveket és hasonló tárgyjutalmakat – tudjuk biztosítani, hogy esetenként több száz euró értékű utalványokkal ösztönözzük a fiatalokat, hogy még jobbak és jobbak legyenek és mindinkább kamatoztassák talentumukat a Felvidék gyarapodására” – nyilatkozta a verseny egyik szervezője, Sipos József. 

ATEMPO.sk

OTT VOLTUNK: Teltház előtt mutatta be karácsonyi CD-jét a Black & White

OTT VOLTUNK: Teltház előtt mutatta be új CD-jét a Black & White

A közelgő ünnepekhez új lemezzel jelentkezett a dunaszerdahelyi Black & White, mely az Örökzöld magyar slágerek címet kapta. Bertók István és felesége, Katalin egy csokorba gyűjtötte kedvenc régi dalait és azokat nagykoncert keretében be is mutatta a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

A koncert rendhagyó volt, ugyanis két felvonásban hallhatott a közönség közel kéttucat remek dalt az együttes sajátos hangszerelésében. Az első részben az említett CD anyagából szólaltatott meg közismert magyar slágereket a nyolc tagú zenekar. A második felében pedig olyan karácsonyi dalok csendültek fel, mint a Csendes éj, Last Christmas, Let it show, Szentkarácsony, vagy a Jingle Bells.

 

Bertók István

 

Az este meglepetése a Fonogram-díjas Vastag Tamás volt, aki az éneklésen kívül az új CD keresztelésében is kivette a részét.

„Gyakran hívunk a koncertjeinkre egy-egy vendégelőadót. Most Vastag Tomira esett a választásunk, mert egy nagyon ügyes és tehetséges énekesnek tartottuk, amit most élőben be is bizonyított. Nagyon szívesen vállalta az új CD-nk keresztapjának a szerepét is.

Örömünkre jó barátság alakult ki közöttünk és a jövőben további közös együttműködést is tervezünk itt Felvidéken.” - árulta el a koncert után Bertók Tóth Katalin.

Bertók Tóth Katalin és Vastag Tamás

A kitűnő zenészeket felvonultató Black & White ismét felejthetetlen élménnyel gazdagította a hálás közönséget.

„Óriási érzés és öröm számunkra, hogy ennyien kíváncsiak ránk, hogy újra teltházunk és sikerünk volt. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki eljött. Óriási motiváció ez a jövőbeli munkánkhoz.” - tette hozzá Kati.

 

A zenekar a következő felállásban lépett színpadra

Bertók Tóth Katalin - ének
Bertók István - zongora, ének
Tóth Balázs - szaxofon, ének
Banga Ladislav - szaxofon
Sárközi Richárd - gitár
Igor Bachman Bihary - basszusgitár, nagybőgő
Valastyán Tamás - dobok
Karácsony Balázs - ütős hangszerek

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Átadták a 48. arany Gútai Lírát

OTT VOLTUNK: Átadták a 48. arany Gútai Lírát - ezúttal többet is

Idén 48. alkalommal került megrendezésre a Gútai Líra, az amatőr táncdalénekesek hagyományos versenye a helyi Városi Művelődési Központban.

A döntőbe nyolc énekes mutatkozott be jutott Szlovákia különböző pontjairól, akik élőzenekar kíséretében mutatkoztak be és adták elő versenydalaikat. A színpadon idén is az Alma Art együttes zenélt többek között a Harmónia-díjas Sipos Dávid szaxofonossal és Emmer Péter gitárossal.

 

Valentová Mária, a legifjabb versenyző

 

A nagy múlttal bíró rendezvényen ezúttal újszerűen három korcsoportban szerepeltek az énekesek.

I. kategória
Valentová Mária
(Hrnčiarovce nad Parnou, Gerencsér) - Aranylíra + Közönségdíj
Kovács Kincső (Svodín, Szőgyén) - Ezüstlíra

II. kategória
Szabó Dávid
 (Komárom, Magyarország) - Aranylíra + Közönségdíj (abszolút győztes)
Stachová Viktória
(Šoporňa, Sopornya) - Aranylíra

Baláž Noémi (Farnad) és Zsákovics László (Oroszka) - Ezüstlíra
Mäsiar Márk (Dunaszerdahely) - Bronzlíra

III. kategória
Kelemen Márk
(Naszvad) - Különdíj

 

Szabó Dávid, a győztes

 

Gratulálunk a díjazottaknak és már várjuk a következő évadot :-)

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Kürti Zsolt

Tehetséges fiatal művészeké volt a színpad Csábon - ITEFESZT 2017

OTT VOLTUNK: Tehetséges fiatal művészeké volt a színpad Csábon - ITEFESZT 2017

Első jubileumához érkezett az Ifjú Tehetségek Fesztiválja (ITEFESZT). Ötödik alkalommal rendezték meg a tehetségkutatót a nagykürtösi járás magyar ajkú fiataljai részére, melynek ezúttal is Csáb adott méltó otthont.

Két tucat fellépő mutatkozott be a lelkes közönségnek. A résztvevők három kategóriában adták elő produkcióikat, így énekesek, zenészek, valamint vers és prózamondók váltották egymást. A legjobbakat sok tehetség közül a háromtagú szakmai zsűri választotta ki Bodonyi András zenész-tanárral az élen, akinek Koterik Tamás zenész-tanár és Kotoráné Belák Rózsa előadó segítettek.

 

A zsűri

 

Díjazottak

Egyéb kategória
1. díj Jánoska Mátyás – vers (Inám)
2. díj György Viktória – vers (Csáb)
3. díj Balga Erik – próza (Csáb)

Zene kategória
1. díj Gömöry Bíborka – furulya (Ipolynyék)
2. díj Nagy Dávid – gitár (Apátújfalu)
3. díj Nagy Anna – furulya (Ipolybalog)

Ének kategória
1. díj Nagy Ráhel (Ipolynyék)
2. díj Maulík Ema (Györki)
3. díj Bariak Ľuboš (Csáb)

Fesztivál fődíjasa
Bodzsár Mária – zongora (Ipolybalog)

 

Szeder Kórus

 

A kísérő programban idén is teret kaptak a tavalyi győztesek, valamint a járás tehetségei. Bemutatkozott Híves Boglárka, Hlavács Réka, Lenicky Erik és a csábi Szeder Kórus is. A szünetben pedig lehetőség volt megtekinteni a Kodály Zoltán életét, munkásságát bemutató kiállítást is.

A szerevezők, az MKP Nagykürtösi Járási Elnöksége és Csábi Helyi Szervezete, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya és Csábi Alapszervezete, valamint Csáb Község és a Csábi Alapiskola és Óvoda összefogása ismét meghozta gyümölcsét. Egy újabb sikeres rendezvénynek lehettünk tanúi Csábon, ahol figyelemre méltó tehetségek tűntek fel és kaptak lehetőséget a szélesebb körű bemutatkozásra.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos (Lala Photo)

Gwyn Ashton

OTT VOLTUNK: Varázslat gitárral Somorján (+videó)

Nem mindennapi esemény zajlott le szombat este Somorján, ahol a Mozi Clubban Gwyn Ashton gitáros lépett fel egyszemélyes zenekarként, ami egy Gwyn Ashtonból, nyolc-kilenc különböző gitárból, egy dobból és egy effekt-pedál gubancból állt. Az 1961-ben született Gwyn Ashton nem tartozik nálunk a széles körben ismert zenészek közé (hozzáteszem-méltatlanul), holott már 2001-ben a francia Guitar Part magazin olvasói a harmadik legjobb gitárosnak választották, Jeff Beck és Gary Moore mögött.

Mika Väyrynen

OTT VOLTUNK: Világhírű harmonikaművész indította a Frank Marocco fesztivált

A finn Mika Väyrynen, aki a Helsinki Jean Sibelius Zeneakadémia tanára, nyitotta meg a három estét harmonikazenével összefogó 26. Nemzetközi Frank Marocco Harmonika Fesztivált.

A világhírű művész teltház előtt koncertezett a dunaszerdahelyi Vermes-villában, melyet kitűnő zenével töltött meg.

 

 

Pénteken 18.30-tól Szlovákia első Finnországban végzett, nemzetközi hírű ifjú harmonika művésze, Iván Tibor koncertjére kerül sor (a korábban beharangozott lengyel Symetrio helyett).

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Blahaluisana

OTT VOLTUNK: Less be egy hangulatos Blahalouisiana koncertre

A székesfehérvári Blahalouisiana Schoblocher Barbarával az élen volt a Pesti Srácok Klub sorozat első vendége a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

A közkedvelt klub- és fesztiválzenekar ezúttal is kitűnő koncerttel örvendeztette meg az összegyűlt fiatal közönséget, rajongókat. A csapatnak pár napja jelent meg a második albuma Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi címmel, melyből egy kis ízelítőt hallhattunk a hivatalos lemezbemutató előtt.

Egy régebbi koncertkritika szerint "az orvosoknak receptre kéne felírni Blahalouisiana hallgatást és koncertre járást”, amivel csak egyet tudunk érteni :-)

A végére pedig egy friss infó, hogy jelölve lettek a Comet legjobb zenekarnak járó díjára. Tessék szavazni itt ...

 


 

ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos

OTT VOLTUNK: 41 ezren élvezték a zenét a Budapest Music Expón – ismert zenészek a fotóinkon

OTT VOLTUNK: 41 ezren élvezték a zenét a Budapest Music Expón – ismert zenészek a fotóinkon

Véget ért a 12. Budapest Music Expo. A Hungexpo G és F csarnokában, illetve a passzázson három napon keresztül szólt a zene. Rengetegen érkeztek a rendezvényre azért, hogy kipróbálhassanak hangszereket, és sok együttes koncertezett nagy nézőközönség előtt. A Budapest Music Expóra összesen 41 ezer ember látogatott ki.

Hosszú sorok kígyóztak idén a gitárokhoz, dobokhoz, zongorákhoz, főleg szombaton próbálták ki sokan a hangszereket. A rendezvény ideje alatt több mint háromszáz hangszerbemutató és koncert zajlott. Sokan nézték meg az Anna & the Barbies-t, a Leander Kills-t, a Belmondót, a Tündérvesét, Lukács Peta gitáros, Markó Ádám dobos és Szappanos György basszusgitáros bemutatóját. Messze a legnagyobb érdeklődés a német Anika Nilles dobos koncertjét övezte, hatalmas tömeg nézte a bemutatóját, majd 2 órán keresztül dedikált. 

KONCEREK

 

A Budapest Music Expón zárult az Öröm a Zene országos tehetségkutató döntője. A versenyt az AŽUR nyerte, így a zenekar a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) jóvoltából 1 millió forint értékű hangtechnikai felszereléssel, a Cseh Tamás Program felajánlásának köszönhetően pedig 2 milliót érő egyedi pályázattal gazdagodott. 

AŽUR

 

Felvidéket az Estendøn képviselte. A díjátadón a zenekart külön kiemelték, elsősorban a hegedűjátéknak és a dalszövegeknek köszönhetően. „Köszönjük, igyekszünk továbbra is ügyeskedni. Czutor Zoltánnak külön köszönjük a kedves szavakat :-)” - írták közösségi oldalukon. 

ISMERT ARCOK

 

A Hanosz idén is kiosztotta az Öröm a Zene Díjat 12 kategóriában. Ezzel a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránti elkötelezett személyeket kívánta elismerni. Az év zenésze Kaszás Péter, közönségdíjasa Kékkői Zalán, az év helyszíne a szarvasi Zebra Klub, az év zenepedagógusa Maróthy Zoltán, az év felfedezettje a Kölyök, az év hangmérnöke Elek György, az év hangtechnikusa Fekete Gábor »G, az év fény- és látványtechnikusa Varga Ferenc, az év hangszerjavítója Kui István, az év zenei újságírója Cselőtei László és Lénárd László, az év különdíjasa Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program kollégiumi vezetője, a Budapest Music Expo nagydíjas terméke a Vox VM50 mini gitárerősítő fej lett. 

A Budapest Music Expóra idén 41 ezer zeneszerető ember látogatott ki. 

„Megható pillanatokat éltünk át a díjkiosztón, mert olyan emberek munkáját ismerték el, akik nagyon rég a szakmában dolgoznak. Elek György például 38 éve az Old Boys hangmérnöke” – mondta Andrásik Remo főszervező. - „A Budapest Music Expo idén - programjai, megjelenését és látogatottságát nézve is - felnőtt korba lépett.”

Az expót idén 12. alkalommal rendezték meg, és a szervezők ígérete szerint jövőre is tető alá hozzák. 

MINDEN MÁS

ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin

OTT VOLTUNK: A The BlackBirds megidézte a Beatlest

Eldőlt, ki a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjének győztese - FOTÓGALÉRIA

Dunaszerdahelyen rendezték meg hétvégén a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Tumultus Polgári Társulás, a SZMAZE és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ által közösen szervezett Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét.

A Kárpát-medencei Öröm a zene tehetséggondozó program felvidéki fordulójának célja a helyi magyar könnyűzenei tehetségek bemutatása és felkarolása. Ezúttal a neves zsűri három szólista és öt zenekar produkcióját hallhatta és értékelhette.

A délelőtt folyamán a szólisták,

a helyi Senel Deniz raper-énekes,
a nádszegi Krivák Miriam énekesnő és a szintén
dunaszerdahelyi Ábrahám Dávid gitáros

próbálták össze műsoraikat a kiváló Black & White session zenekarral, melynek vezetője Bertók Tóth Katalin, és a kétszeres Harmónia-díjas Bertók István, akik egyben a szólisták és a zenekarok mentorai voltak.

Az igazi küzdelem délután kezdődött. Elsőként a három szólista lépett színpadra, majd programjuk után az öt zenekar műsora következett. Sorrendben

a deregnyői The Neon Cities,
a százdi Ha Zajt Akartok,
a farnadi Estendøn,
a jókai Totalica és
a somorjai Black Mojo léptek színpadra.

Örvendetes tényként könyvelhettük el, hogy stílusilag mennyire vegyes volt a felhozatal, és a zsűri értékelése alapján is színvonalas produkciókat láthattunk-hallhattunk. Nem igaz tehát az a gyakran ismételt frázis, hogy tájainkon nincsenek tehetségek, hiszen minden alkalommal ér bennünket meglepetés. Sokan talán félnek is a megmérettetéstől, másoknak lehet, hogy csak egy apró szikra hiányzik ahhoz, hogy önbizalmuk legyen a szereplésre.

 

A zsűri

Az ötszemélyes neves zsűri a következő tagokból állt össze:

Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kuratóriumának vezetője
Andrásik Remo, Öröm a Zene-díjas gitáros, zenei újságíró, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, többek között a Music Expo hangszerkiállítás és az Öröm a Zene Kárpát-medencei Tehetséggondozó program és iskola megálmodója, kivitelezője és vezetője
Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány alapítója
Vida Igor művelődésszervező, zenész, a dunaszerdahelyi Jazzklub DS rendezvénysorozat és az Are You Free? fesztivál szervezője
Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója

A szemle minden zenekarnak és szólistának 15 perc műsoridőt biztosított maximum 3 dal előadásának lehetőségével. A produkciók után a zsűri röviden, szakmailag értékelte az adott fellépőt, és 18 óra körül, a döntősök műsorának végeztével elvonult döntéshozatalra. Közben pedig a Black & White zenekar színvonalas műsorát hallgathatta a közönség.

 

A szólisták közül Senel Deniznek fél éves kiemelt ATEMPO.sk médiaszereplést ajánlott fel portálunk, Krivák Miriam saját szerzeményét rögzítheti a Decibel stúdióban Dombóvári Balázs jóvoltából, Ábrahám Dávidot pedig Vida Igor hívta meg fellépni a Jazz DS valamelyik koncertjére.

Ami a zenekarokat illeti, a Totalica Dombóvári Balázs díját nyerte, azaz a Decibel stúdióban rögzítheti Fényjáték című szerzeményét. A The Neon Cities portálunk díját, azaz fél éves kiemelt ATEMPO.sk médiaszereplést, Lacza Gergely jóvoltából pedig egy éves kiemelt SZMAZE médiaszereplést nyert, továbbá Huszár László, a SZMMI igazgatója meghívta a zenekart a Csemadok 2018-as bősi kulturális ünnepélyére. A Black Mojo Cserteg István jóvoltából felléphet a most szombaton Tatabányán megrendezésre kerülő Peron Music Tehetségkutatón, ami szintén az Öröm a zene tehetséggondozó program egyik állomása, így a Black Mojónak újabb lehetősége nyílik bejutni a budapesti döntőbe.

A szemle abszolút győztese a Saróka Liliána vezette farnadi Estendøn, akik ezzel egyenes ágon bekerültek az október 6. és 8. között megrendezésre kerülő Öröm a zene tehetséggondozó program fináléjába, amelynek Kelet-Közép-Európa legnagyobb hangszerkiállítása, a Budapest Music Expo ad otthont a Hungexpo területén. Az Estendøn e mellett még Fülöp István és a Steve Media ajándékát is megnyerte, ami egy videoklip elkészítése, továbbá Zaťko Ervin és Lacza Gergely jóvoltából egy éves kiemelt ATEMPO.sk illetve SZMAZE médiaszerepést is nyert a csapat.

Estendøn

A Pátria rádió számára minden résztvevővel beszélgetés készült, így a szemlén szereplő összes szólista és zenekar bemutatkozhat Szlovákia jelenleg egyetlen országos, magyar nyelvű rádióadójában is.

A díjak kiosztása után Bajnai Zsolt arra biztatta a résztvevőket, hogy bátran jelentkezzenek a Cseh Tamás program különböző pályázataira, hiszen ilyen színvonalas produkcióknak biztosan van helyük a díjazottak között, ráadásul a hallottak és a látottak alapján nem kevés műsor nemcsak színvonalas, hanem piacképes is.

Andrásik Remo a szakmai tapasztalatszerzés fontosságát és a kitartó munkát hangsúlyozta, illetve azt, hogy minden előadónak meg kell találnia a saját arculatát, egyéni hangját, mert a szorgalmas munka mellett csak így érhet el átütő sikereket. Az itt fellépett zenekarok és szólisták zöménél pedig megvan ez a potenciál, fejtette ki.

Huszár László a szemle mozgalom jellegét hangsúlyozta, hiszen a Csemadok a hetvenes-nyolcvanak években Melódia néven már rendezett évente jelentkező országos könnyűzenei fesztivált, azonban ez a nyolcvanak évek közepére kifulladt. Most újra lehetőség van hasonlóra, ráadásul a SZMMI honlapján néhány hónapja már egy folyamatosan bővülő és frissülő könnyűzenei adatbázis is megkezdte működését, ami kapocs a múlt a és a jelen között, sőt, Huszár László azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a szemle jövőre már két helyszínen valósuljon meg.

A szemle támogatója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának Nemzeti Kisebbségek Kultúrája 2017 programja és az NKA Cseh Tamás Program, partnerszervezete pedig a Peron Music Alapítvány volt.

 

Lacza Gergely, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin, Cserteg István

OTT VOLTUNK: A The BlackBirds megidézte a Beatlest

OTT VOLTUNK: A The BlackBirds megidézte a Beatlest

Balassagyarmaton kezdte a szeptembert a The BlackBirds zenekar, mely a Beatles legnagyobb slágereit tolmácsolta kitűnően a helyi főtéren felállított színpadon.

A 2004-ben alakult, alapból négytagú zenekar ezúttal zongoristával kiegészülve lépett a porondra és szólaltatta meg a Yellow Submarine-től a Yesterday és All My Loving dalokon át a Come Together-ig a világ egyik legnépszerűbb, 50 év után is töretlen sikerű zenekar szerzeményeit.

 

The BlackBirds

 

A The BlackBirds nem dolgozza fel a dalokat: ehelyett inkább koncertszerűen ad elő; mindent. Az eredeti hangszerek (Epiphone és Fender gitárok, Höfner basszusgitár, a Ludwig dobfelszerelés) és a régi, csöves Fender és VOX erősítők nyújtják a hiteles megszólaláshoz szükséges alapot. Az elegáns megjelenéssel, a korhű színpadi ruházattal pedig megtisztelik a Beatles emlékét, a közönséget, és persze magát az előadást is. 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin

OTT VOLTUNK: Woodpack Brothers és Djembe piknik Éreskújvárban

OTT VOLTUNK: Woodpack Brothers és Djembe piknik Éreskújvárban

Afrikai ütős hangszerek ritmusai töltötték be az érsekújvári Bernolák parkot szombat este.

Az egész napos kézműves- és dizájnvásár mellett több kiegészítő programból szemezgethettek az érdeklődők. Ezek java meditációs jellegű, központi gondolatuk a természetközeliség, környezettudatosság és szellemi felfrissülés köré épült: jóga, könyvbörze, alkotóműhelyek széles választéka és ambient zene.

 

A zenés est fénypontja a „Bratislava Design Week” (Pozsonyi Dizájn Hétvége) nyertese, Boris Čellár zenekara, a Woodpack Brothers, akik intuitív improvizációs zenével nyűgözték le a közönséget. Nevüket hangszerükhöz kötik, melyet maga Boris Čellár fejlesztett ki egy afrikai látogatás után.

A woodpack valójában a slit drum ütőshangszer továbbképzete, amely rezonátora tíz részre van felosztva kialakítva ezzel egy egész skálát.

A woodpacken kívül space drum, gitár, csörgők és csengők színesítették az előadást.

 

Djembe

 

A koncertet követően rendhagyó workshopra került sor. Egy afrikai származású zenész vette kezébe az irányítást, hogy egy óra leforgása alatt felfedje a djembe dobolás titkát. Ahhoz, hogy egy ilyen zenekar összhangba kerüljön, el kell felejteni az önmagunkba való bezárkózást. A hangsúly a kapcsolatra kerül mind a hangszer, mind a zenekar tagok között, amit egy kezdő dobosnak nem könnyű megtartani. Ennek ellenére az egzotikus afrikai ritmusok hamar feloldották a hangulatot és magukkal ragadták a közönséget, akik egészen reggelig le sem tették a hangszert.

 

Vida Nikoletta, ATEMPO.sk
Fotó: Pócs Hajnalka

OTT VOLTUNK: Korpás Éva és a Csángó Kettős Ipolynyéken járt

OTT VOLTUNK: Korpás Éva és a Csángó Kettős Ipolynyéken járt

Családi napot és tájház estet rendeztek Ipolynyéken a helyi tájház udvarán. A szervezők színes programokkal várták a kicsiket, nagyokat. Kézműves foglalkozások, ringató, gyermektáncház a Csángó Kettőssel és Korpás Éva koncert is volt a bejárat melletti színpadon.

a Csángó Kettős táncháza

 

Korpás Éva, Madarász András és Sipos Dávid koncertje

 

Videó összefoglaló

ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin
Videó: Libertate

OTT VOLTUNK: Így zárták a zenészek a Komáromi Nyári Egyetemet

OTT VOLTUNK: Így zárták a zenészek a Komáromi Nyári Egyetemet

Egy hétre, július 10-től 14-ig Komárom ismét megtelt pedagógusokkal, pedagógia iránt érdeklődőkkel. A XXVI. Jókai Mór Nyári Egyetem keretében a Zenei nevelés és karvezetés szakcsoport Józsa Mónika és Tóth Árpád vezetésével tizenegyedik alkalommal indult útjára és ismét maradandót alkotott, amit fotók is videó is megörökített.

Chill és nyugalom - alternatív zenei sátrak Gombaszögön

Chill és nyugalom - alternatív zenei sátrak Gombaszögön

Nem voltak egyszerűen megtalálhatóak, hiszen míg a nagyszínpad a tábor szinte minden pontjáról látható, a kocsma melletti kisszínpadba pedig előbb-utóbb mindenki belebotlik, ezek a sátrak nem is túl könnyen megközelíthetőek, és nem valószínű, hogy ott találta magát az, aki nem is oda igyekezett.

Az egyiket a tábor talán legfélreesőbb pontján, egy véletlenül felfedezett tizennegyedik századi kőfejtőben építették, a másikat pedig a mászófal és a nagysátor mögött. Nem véletlen ez a rejtőzködés, hiszen mindkét sátor, más és más megközelítésből ugyan, de ugyanazt tűzte ki maga elé. A béke, a nyugalom és a pihenés szigetei akartak lenni, emellett pedig olyan, zenével kapcsolatos programokat kínáltak, amelyek esetleg nem férnek bele a nagyszínpad tömegeket vonzó programjába.

 

Gombaszög

 

A dunaszerdahelyi Durwacrew idén egy év kihagyás után másodszor vezette a gombaszögi chill sátrat. Zenei programjuk alapvetően két részre volt osztható. Délután az egyébként is általuk vezetett Tollas Rádió, Csallóköz underground rádiója sugározta élő adását. Ezután pedig éjszakába nyúlóan különböző műfaji tematikus estek szórakoztattak, DJ-kkel és élőzenével. Az egyes estéken metál, jazz, dub, funk, hiphop, neo soul, drum & bass, house és techno zenék is felhangzott a régi kőfejtőben. Itt adott koncertet a Szuperzöld is.

 

Gombaszög

 

A Korona zenei sátor alapvetően a komolyzenét képviselte a táborban. A zene közben pihenni vágyók változatos szettek közül választották ki a nekik megfelelőt, és egy fejhallgató segítségével mélyedhettek a zenébe, kényelmes fotelokban vagy akár ágyakon ejtőzve. A sátor vezetői fontosnak érzik az aktív részvételt kívánó zenei programokat is, így délutánonként világzenei workshop és közös örömzenélés várta azokat, akik a zenét nem csak hallgatni szeretik. Ráadásul, ha már alternatív zenei program, a hét folyamán három környékbeli zenekar, az EndORFin, az A.F.F. és a HoryZone is fellépett a Koronában.

Az azonban mindenképp közös a két sátorban, hogy bármelyik napszakban ment is oda az ember, biztosan talál néhány érdeklődőt. Gombaszögön ugyanis nem ért véget a zenei élet a nagyszínpadon!

Wawruch Róza, ATEMPO.sk

Kéknyúl

Nyuszi ül a fűben, nyuszi orgonázik… - egy "kék nyúl" Gombaszögön

A Kéknyúl Hammond Bandet, még évekkel korábban felvételről hallottam és láttam, amelyen az A38 hajón koncerteztek. Már akkor lenyűgözött a banda zenei mozgékonysága, ahogy annyira bátran és szabadon bánnak a hangszereikkel. És már akkor éreztem, hogy ezt a zenekart szeretni fogom. Ezért is néztem nagy várakozással a koncertjük elé.

Gombaszögön,– de persze az egész fesztiválidőszak alatt, amely magyar nyelvterületen zajlik – egyfajta különleges színfoltot nyomnak a zene öltönyére. Az 1970-es évek soul és funky zenéjét rockos, sőt pszichedellikus hatásokkal és hangzásokkal fűszerezik, és ha ez még mind nem lenne elég, látványos színpadi megjelenéssel emelik hihetetlen magasságokba.

 

Kéknyúl

 

A koncerten közepes létszámú, viszont annál kíváncsibb hallgatóság gyűlt össze. A legtöbben még nem hallottak az együttesről, így nem tudták azt sem, hogy mit várhatnak, mit remélhetnek, mire számítsanak.

Aztán berobbant a banda. A ritmus varázslói már dübörögtek. A fúvósok sikítottak. Az elején az énekes, Andy Hefler még angolul kommunikált a közönséggel, de az első sorban csápoló csajok bekiabálták, hogy „Magyarul lécci!“ Erre Premecz Mátyás, a billentyűs és zenekarvezető odaszólt: „Andy, Te tudsz magyarul!“, mire az énekes: „Tudok!“ Erre hatalmas ovációval zárta a közönség a dalt!

Az egyes dalok közti átmeneteket fantasztikusan oldották meg a srácok, kb. úgy, mint a Hegylakó című filmben, ahol az egyes jelenetek egymásba folytak. Ugyanúgy itt is, a dalok egyetlen nagy zenei egységgé álltak össze.

 

Kéknyúl

 

A kedvenc jelenetem az volt, amikor az egyik szám közben lefagyott a banda, gyakorlatilag szó szerint, a zenekar tagjai ledermedtek, amíg a Premecz a billentyűkön brillírozott, de olyan szinten, hogy már-már követni sem lehetett. Aztán nem tudom, hogy mi lehetett a jel, talán egy mozdulat, talán egy zenei hang, de arra a jelre eldurrant az agya mindenkinek, és észtveszejtő tempóban tombolt az együttes. A közönség pedig átvette ezt a vad vibrálást.

Azt hiszem, aki még sosem hallott a Kéknyúl Hammond Bandről – most egy életre pozitív élményeket szerzett róluk.

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Balasi Zsolt

Itt valahogy mindenki testvér – Folkszöglet Gombaszögön

Itt valahogy mindenki testvér – Folkszöglet Gombaszögön

Tudjátok-e, kik azok a csángók, és honnan kapták a nevüket? Romániában, Ukrajnában és Moldovában élnek, a Kárpát-medencei magyar nyelvterület északkeleti sarkában. A nevüket azért és arról kapták, hogy ők azok, akik "elcsángáltak" ilyen messzire. A nyelvükről annyit érdemes tudnia annak, aki nem nyelvész, hogy magyarról magyarra kell fordítani annak, aki nem nyelvész.

 

Tindia

 

Gombaszögön ugyanekkor mindenki egy kicsit közelebb érezhetet magához a csángó népi kultúrát, mert a gombaszögi Folkszögletben a táncházak sorát a Tindia kezdte meg a somorjai Méry Rebekával az élen. Csángó zenével és táncházzal készültek, és a táborozók bizony estétől szinte hajnalig ropták.

 

Tindia

 

És ez csak az első a Folkszöglet táncházainak sorából, mivel volt még ruszin est és roma est is, a hetet pedig magyar est zárja majd. A zenét ezekhez a Ľudová Hudba Radoslava Kertisa, a Parno Graszt és a végére a Dobroda Zenekar szolgáltatja, a gombaszögi táncházakat pedig a Szőttes koordinálta.

 

Tindia

 

Wawruch Róza, ATEMPO.sk
Fotó: Bodnár László

Kowalsky meg a Vega

Konfliktusok és Kowalskyék

A Kowalsky meg a Vega koncert Gombaszögön. Veszekedéssel kezdődött. Ha már lehetek ilyen személyes. Ahogy a stage-et építették, arra gondoltam, mi ez a megalománia? De aztán rájöttem a régi igazságra: a show-nak mennie kell, és ment is.

Remekül indítottak. Már az elejétől kezdve kézben tartották a közönséget. A Varázsszavak elbűvölő motívumai elkápráztattak, pedig régóta ismertem ezt a dalt. De most megnevettetett és megríkatott. Ahogy hallgattuk, egyre az járt a fejemben: miért van feszültség az emberek között, de a dal végére meg is világosodtam: azért hogy a zene feloldja ezt a feszültséget! Ekkor már tudtam, hogy az egész csak álca: a veszekedések nem igazi konfliktusok, csak egyfajta kifejeződése a pillanatnyi elégedetlenségnek és felelőtlenségnek. És ez az, ami a koncert elején felcseszte az agyam. És Kowalsky ezt értette, ebben élt. Az emberi kapcsolatokban. Erről szól az együttes zenéje. A dalszövegek cseppet sem elvont, hanem nagyon is reális költészete. Egyfajta modern elrendezése a világ problémáinak, az emberek közötti konfliktusok kezelésének. Amire csak egyetlen válasz létezik: a szeretet!

 

Kowalsky meg a Vega

 

A koncert mondhatni a teljes fesztivál érdeklődését kivívta, nyilván nem véletlenül. Kowalskyék évek óta keményen űzik az ipart, és egyértelmű, hogy tudja, mi a dörgés. Tehát, ha kimondom: Kowalsky, akkor számomra a zene és az emberi kapcsolatok jutnak eszembe. Azok a kapcsolatok, amiért az ember harcol, vagy amiért úgy érzi, hogy érdemes élni és meghalni. Számomra erről szólnak ezek a dalok.

A koncert alatt a banda végig uralta a partit. A technika is ezt szolgálta, hogy tudjuk, nem menekülhetünk. Nem futhatunk el sehová a zene hatalma elől, ami magához vonz, meglep, megríkat és megvigasztal. Több olyan dalt is hallottam tőlük, amik olyan átütő erejűek, hogy megremegtették az egész színpadot, berezonálva a közönséget is. Örökké dobogó szívvel érkeztem a koncertre, de a szívem ledermedt, mikor ezeket a dalokat hallgattam. És újjá is éledt, mert a ritmusok angyali szárnyakat ragasztottak a vállamra. És csak repültem és repültem. Alászálltam a pokolra és arra gondoltam, hogy nem tudok máshogy, csak zenében és szerelemben létezni. És nem érdekelt, ki mit gondolt, nem érdekelt, ki mit hazudott, de az biztos, hogy ez a zene feledtette velem az emberi gyarlóságot és minden nyavalyát, ami elmozdít minket a ritmustól.

 

Kowalsky meg a Vega

 

Szeretettel gondolok Gombaszögre és azokra az emberekre, zenészekre, fesztiválozókra, akikkel itt megismerkedtem. És csak azt bánom, amivel akaratomon kívül bántottam másokat. Az előadásnak vége van. Egy utolsó tapsot kérek mindenkiért.

A koncert végére kibékültem a szerelmemmel, és tudtam, hogy holnap reggel, amikor a napfény mindent betölt majd, a szívünket is, sokkal nagyobb lesz a bennünk rejtőző szeretet. Ekkor tudatosítottam, hogy nincs olyan két ember között, amit ne lehetne megbocsájtani, pláne, ha ennyire szeretik egymást. Bódis Attila vagyok, születtem Gombaszögön.

 

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Tóth Emese, Kovács Krisztián

Ezerízű nyár – megérkeztünk Gombaszögre

Ezerízű nyár – megérkeztünk Gombaszögre

A gombaszögi fesztivál hívott minket, és mi jöttünk. Idehoztuk az álmainkat és reményeinket, és tudom, hogy nem fogunk csalódni. Elközelgett hát az Ezerízű nyár.

A tábor a tavalyi évhez képest sokkal jobban ki van építve, impozánsabb és esztétikailag is megújult. A chillsátorra például rá sem lehet ismerni. Idén a dunaszerdahelyi DurvaCrew csapata űzi itt az ipart. Több emberre is számítanak az idén, és ennek megfelelően rengeteg program várja őket több színpadon, és a mi nekünk a leglényegesebb - több istentelelül jó bandával.

 

The Fifth Planet

Az első napon játszott a Fifth Planet, és óriásit zúztak a chillsátorban. A ZSEB zenekar (Zsapka Attila és Emmer Péter) egy igazi, vérbeli nosztalgiazenekar, akik hajnalig tolták a slágereket. Zsapkáékat nagyon imádják, mert mindenütt megtalálják a közös hangot a népekkel. Most a Kisszínpadon játszottak a kocsma mellett.

 

ZSEB

És itt volt velünk a dunaszerdahelyi illetőségű Szuperzöld is. A koncertet a chillsátorban követték el a delikvensek. Az együttes anyaga elsősorban feldolgozásokból áll, de van néhány nagyon eredeti saját daluk is, mint például a Fekete eső, aminek a videóklipje tavaly jelent meg.

 

Superzöld

A koncert nem zajlott zökkenőmentesen. Gondok voltak a technikával, sőt egy alkalommal az egész színpad sötétségbe borult. A közönség világított mobiltelefonokkal, mire Gálffy József, a frontember leült egy akusztikus gitárral a színpad elé. Több olyan alkalom is volt, mikor a közönség magából kikelve tombolt, és volt, amikor megindultan figyelt. Józsi kitűnő humorával kézben tartotta a happeninget. Méltó nyitókoncertje volt a fesztiválnak.

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Kovács Krisztián, Wawruch Róza

OTT VOLTUNK: Ilyennek láttuk a koncerteket a Jurtanapokon

OTT VOLTUNK: Ilyennek láttuk a koncerteket a Jurtanapokon

Három napon át jobbnál-jobb koncerteket láthatott és hallhatott az idei Alsószeli Jurtanapok közönsége. Mi is megörökítettük ezeket a pillanatokat pár fotó erejéig. Nézzétek csak :-)

 

Góbé zenekar

 

Zorall

 

Expired Passport és Török Ádám

 

Geszti Péter

 

Misztrál együttes

 

Cimbaliband és Danics Dóra

 

Parno Graszt

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Kürti Zsolt

OTT VOLTUNK: Megtelt a tér hanggal – jubilált a Kórusok Éjszakája

OTT VOLTUNK: Két napon át szólt a zene a szederFESZT-en

Két teljes nappal régiója legnagyobb zenei fesztiváljává nőtte ki magát a szederFESZT. A közép-szlovákiai Csábra ezúttal is igényes élőzenével „csábították” a látogatókat, ahol minden korosztály megtalálhatta a számára legjobb programot.