Felhívás

Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny

FELHÍVÁS! Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny 2019-ben is

A Csemadok Galántai Területi Választmánya és a Galántai Városi Művelődési Központ idén is meghirdeti a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt, melyre 2019. november 14-e és 16-a között kerül sor Galántán a Városi Művelődési Központban.

Az érdeklődők jelentkezését 2019. november 1-ig várják. Nevezési díj 20 euró / személy (versenyző, felkészítő, zongorakísérő), melyet a következő számlaszámra kell átutalni a jelentkezés előtt: IBAN: SK7552000000000008873236, BIC/SWIFT: OTPVSKBX

JELENTKEZÉSI LAP (Versenyző)
JELENTKEZÉSI LAP (Kísérő)

A jelentkezési lapokat postán a Csemadok Területi Választmánya, ul. Kodály Zoltán 777, 924 00 Galanta címre, e-mailen a csemadok@gmail.com címre várják (scannelt jelentkezési lapokat).

 

Az indulók besorolása

I. kategória: 2010. szeptember 1-jén, illetve után született tanuló
II. kategória: 2008. szeptember 1-je és 2010. augusztus 31. között született tanuló
III. kategória: 2006. szeptember 1-je és 2008. augusztus 31. között született tanuló 
IV. kategória: 2006. augusztus 31-én és előtte született tanulók, illetve nem középiskolás, vagy konzervatóriumi diákok

Műsoridő

I. kategória: max. 4 perc
II. kategória: max. 5 perc
III. kategória: max. 7 perc
IV. kategória: max. 10 perc

 

Kötelező művek

I. kategória: Henry Purcell: Bourrée ismétléssel (Dénes-Lányi-Mező-Skultéty: Hegedűiskola 2. 39. szám)
II. kategória: Georg Friedrich Händel: Gavotte ismétlés nélkül (Moffat: Régi mesterek művei III/7. szám)
III. kategória: Johann Adolph Hasse: Két tánc. A Bourrée első rész ismétlését és a Bourrée da capo-ját kérjük (Moffat: Régi mesterek művei I/5. szám).
IV. kategória: Joseph Haydn: Menuett, ismétlések nélkül da capo-val kérjük (Lányi-Lenkei: Előadási darabok heg. 4. old. zong. 9. old.).

 

Érdeklődni a +421 31 7802396 telefonszámon és a csemadok@gmail.com emailcímen lehet.

ATEMPO.sk


FELHÍVÁS! Hangosítót keres a Komáromi Jókai Színház

FELHÍVÁS! Hangosítót keres a Komáromi Jókai Színház

A Komáromi Jókai Színház hangosítót keres a színházi próbák, előadások és egyéb rendezvények hangtechnikai lebonyolítására, valamint a hangtechnikai eszközök karbantartására, üzemeltetésére.

A jelentkezőknek a következő elvárásoknak kell megfelelniük:

- középfokú végzettség
- önálló munkavégzés
- csapatmunka
- színházi munka iránti érdeklődés
- rugalmas munkavégzés

Előnyt jelent a:

- szakirányú végzettség
- színházi munkában szerzett tapasztalat
- digitális keverőpultok ismerete
- Qlab, Resolume szoftverek gyakorlati szintű ismerete

Amit a színház kínál:

- biztos és kiszámítható jövedelem
- barátságos munkakörnyezet

A fényképpel ellátott életrajzokat 2019. június 15-ig várják elektronikusan a titkarsag@jokai.sk címre, illetve a színház postai címére: Komáromi Jókai Színház, Petőfiho 1, 945 01 Komárno

ATEMPO.sk

JELENTKEZZ! Meghirdették a jubileumi Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét

JELENTKEZZ! Meghirdették a jubileumi Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet meghirdeti könnyűzenei tehetségkutatóját, az 5. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét, amely a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása.

A jubileumi szemlére Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban kerül sor 2019. szeptember 7-én, szombaton.

A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA), a Hangfoglaló Program és a Pátria Rádió.

BESZÁMOLÓ 2018-BÓL

BESZÁMOLÓ 2017-BŐL

BESZÁMOLÓ 2015-BŐL

A szervezők Felvidék egész területéről várják a zenekarok és szólisták jelentkezését.

A Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle vállalja, hogy a tehetségkutatóján:

  • lehetőséget biztosít magyar nyelvű zenekarok szakmai megmérettetésére
  • a rendezvénynek intézményt biztosít együttműködő partnerrel
  • szakmai tekintetben együttműködik a Peron Music Alapítvánnyal
  • helyi médiát biztosít
  • minden zenekarnak vagy szólistának 15 perc műsoridőt biztosít maximum 3 dal előadásának lehetőségével
  • a produkciók után a zsűri röviden, szakmailag értékeli az adott fellépőt
  • a számos értékes nyereményen túl a legjobb csapatot a zsűri delegálja a 2019. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe Budapestre októberben.

 

A jelentkező zenekarok és szólisták közül a rátermettségük alapján előzsűrizéssel választják ki azokat, amelyek a szemlére meghívást kapnak. Az előzsűrizést kellő mennyiségű jelentkező esetén regionális elődöntők biztosítják.

A szakmai elbírálás kritériumai szólisták és zenekarok esetében: a szerzemények kiforrottsága, hangszerelés, egyediség, a dalszöveg minősége, összhang a mondandó és a zene között, a produkció átélése (feeling), hangszeres tudás, színpadi megjelenés és koreográfia, összhatás. A magyar nyelvű dalszöveg előny. A döntő produkcióit hazai és magyarországi tagokból álló szakmai zsűri értékeli.

Az 5. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlére nevezhetnek szlovákiai lakhelyű, magukat szlovákiai magyarnak valló szólisták, ill. zömmel szlovákiai magyar tagokból álló, szlovákiai bázissal rendelkező csoportok, zenekarok, együttesek. Műfaji megkötés nincs, a lényeg, hogy élő muzsikáról legyen szó.

A jelentkezés feltétele legalább két, értékelhető minőségű, saját szerzeményeket tartalmazó felvétel, továbbá az elektronikus jelentkezési lap pontos kitöltése.

JELENTKEZÉS

A döntőben előadott számoknak saját szerzeményeknek kell lenniük (szólistáknak megengedett egy átvett szám is), s minden zenekarnak 15 perc színpadi- és 10 perc szerelési idő áll a rendelkezésére. Kizárólag élő produkciókat várnak, a szólisták részére profi session zenekar áll rendelkezésre.

A hangzóanyagot (vagy a fájlmegosztó ill. az internetes audió vagy videó felvétel letöltési linkjét) az elektronikus jelentkezésbe kell feltölteni.

 

Jelentkezési határidő 2019. június 30., vasárnap.

 

A számos értékes nyereményen túl (stúdióidő, fellépési lehetőség, médiaszereplés, tárgyi díjak, stb.) a legjobb csapatokat a szakmai zsűri delegálja

a 2019. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe Budapestre októberben, ahol a fődíj 3 millió forint (1.000.000 Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Hangfoglaló Program által felajánlott támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat), valamint a a tatabányai Peron Music Tehetségkutatóra.

ATEMPO.sk / Csemadok

Sztárban Sztár

FELHÍVÁS! Jön a megújult Sztárban Sztár talent show - felvidékiek is jelentkezhetnek

Megnyitja kapuit és Magyarország legsokoldalúbb előadóját keresi a TV2 Sztárban Sztár című műsora.

„Ha Te vagy a legjobb utánzó, vagy ismersz olyat a környezetedben, aki megtévesztésig tudja utánozni a legnagyobb hazai és külföldi sztárok hangját, akkor most eljött a Te időd! Gyere és mutasd meg tehetséged a Sztárban Sztár stábjának.”

A meghallgatások elindultak. Május 7-én Győrben, a Kozi Drink bárban várják a vállalkozó szellemű jelentkezőket 19.00 és 21.00 óra között.

Felvidékre május 17-én látogat el a stáb, Komáromban, a Selye János Gimnázium aulájában 14.00 és 18.00 óra között találkozhattok velük.

Fontos információ, hogy a meghallgatásra vinni kell a személyi igazolványt, illetve a zenei alapokat tartalmazó usb-t (pendrive-ot), telefont vagy bármilyen adathordozót.

Ha nem tudsz részt venni a meghallgatásokon ne keseredj, van lehetőség online jelentkezésre is.

ONLINE JELENTKEZÉS

A Sztárban Sztár 2013-ban indult a TV2 csatornán, az idei a hetedik évad lesz. A tehetségmutatón eddig sorrendben a következő előadók diadalmaskodtak: Bereczki Zoltán, Pál Dénes, Gáspár Laci, Veréb Tamás, Horváth Tamás és Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie).

EZ, ATEMPO.sk

Magyarock Dalszínház

JELENTKEZZ! Meghallgatást hirdet a dél-komáromi Magyarock Dalszínház

A dél-komáromi Magyarock Dalszínház és a Monostori Erőd meghallgatást hirdet 18 és 40 év közötti hölgy és férfi énekes-színészek és táncosok részére nyári bemutatóinak szóló és csoportos szerepeire váltott szereposztásban társulatépítő céllal.

Tervezett előadások:

Mágnás Miska (operett)
Szép nyári nap (musical)
Czibor, a rongylábú (musical – ősbemutató)

A meghallgatásra 2019. május 12-én, vasárnap 10.00 órakor kerül sor a dél-komáromi Jókai Mozi ban (2900 Komárom, Táncsics Mihály u. 13.).

Jelentkezni fényképes szakmai életrajzzal a magyarockdalszinhaz@gmail.com emailcímre lehet. Jelentkezési határidő 2019. május 10-e, éjfél.

ATEMPO.sk / Magyarock Dalszínház

Thália Színház

JELENTKEZZ! Fiatal színészeket keres a kassai Thália Színház

Színész munkakörbe hirdet felvételt a kassai Thália Színház, Európa legészakibb magyar színháza. Ebből a célból általános meghallgatást tartanak május végén.

20 és 35 év közötti, szakirányú végzettséggel rendelkező férfiak és nők jelentkezését várják. A meghallgatáson két monológ, két vers vagy próza és két tetszőleges műfajú dal előadását várják (ha rendelkezésükre áll, akkor a zenei alapokat vagy a kottaanyagot mindenki hozza magával).

Jelentkezni az office@thaliaszinhaz.sk e-mail címen vagy postai úton a Divadlo Thália Színház, Timonova 3, 04001 Kassa címen lehet (a borítékra írják rá: CASTING) fényképes szakmai önéletrajzzal 2019. május 22-ig.

A meghallgatás helyszíne a kassai Thália Színház lesz (Márai Stúdió, Timonova 3., Kassa), a meghallgatás időpontja pedig 2019. május 28-29. A pontos időpontjáról e-mailben vagy telefonon értesítik a jelentkezőket!

ATEMPO.sk / Thália Színház

FELHÍVÁS! Jelentkezz a 2019-es Minorma Mentortáborba

FELHÍVÁS! Jelentkezz a 2019-es Minorma Mentortáborba

A Minorma Polgári Társulás idén is meghirdeti a Mentorporgamját. A program célja, hogy tehetséges, pályaválasztás előtt álló szlovákiai magyar diákok mentorok segítségével bepillantást nyerjenek különféle művészetek és kreatív tevékenységek világába.

A diákok egy táborban vehetnek részt 2019. július 1-e és 6-a között a közép-szlovákiai Rimakokaván, ahol elismert művészekkel, szakemberekkel (mentorokkal) fognak együtt dolgozni. Bevezetik őket hivatásuk mesterfogásaiba, és a diákok közösen alkothatnak velük a tábor ideje alatt.

A kiválasztott diákok táborozási költségeit (kivéve az útiköltséget) a Minorma állja.

 

Kik pályázhatnak?

A programba tehetséges szlovákiai magyar középiskolás diákok jelentkezhetnek. A diákok egy témakört jelölhetnek meg, amelyben kimagaslóak, és amelyben a továbbiakban tevékenykedni szeretnének, hiszen a program egyik lényege az is, hogy megfigyelhető legyen, honnan hová jutottak el az együttműködés során.

Az alábbi témakörökben várják a pályázók jelentkezését:

Kreatív írás (szépirodalom, újságírás)
Képzőművészet
Zene
Színjátszás
Tánc
Fotó

 

A jelentkezési határidő 2019. április 30., kedd. A jelentkezésben a következő adatokat kell feltüntetni:

pályázó neve
pályázó telefonszáma
pályázó e-mail címe
pályázó iskolája
rövid bemutatkozás, jellemzés (érdeklődési körök, hobbik, kedvtelések és minden amit fontosnak tart tudatni a kuratóriummal)
mely kategóriában szeretnének tevékenykedni
csatolt mű / videó / kép címe, rövid bemutatása

A pályázati mű olyan szövegrészletekből, képekből, felvételekből, videókból álljon, amelyek tükrözik a diák tehetségét, stílusát, érdeklődési körét.

Jelentkezni a minorma.mail@gmail.com email címeken lehet, ahol bővebb információk is kaphatóak. További tudnivalók a Minorma Polgári Társulás weboldalán, facebook oldalán.

ATEMPO.sk / Minorma

Kadosa Pál zongoraverseny

FELHÍVÁS! Jelentkezz a XIV. Kadosa Pál Zongoraversenyre

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok Lévai Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága és a Lévai Művészeti Alapiskola 14. alkalommal rendezi meg a Kadosa Pál Zongoraversenyt. A megmérettetésre 2019. november 15-én, Léván a Művészeti Alapiskolában kerül sor.

A zongoraversenyen részt vehet minden zeneiskolát végző/végzett diák vagy egyéb foglalkozásbeli – kivéve konzervatóriumot és zeneművészeti főiskolát végző/végzett hallgató.

Öt korcsoportba várják a jelentkezőket:

I. korcsoport: alsó korhatár nélkül 10 éves korig, bemutatkozási idő 3 - 7 perc
II. korcsoport: 11 – 12 éves kor, bemutatkozási idő 5 - 8 perc
III. korcsoport: 13 – 14 éves kor, bemutatkozási idő 7 - 11 perc
IV. korcsoport: 15 – 17 éves kor, bemutatkozási idő 8 - 14 perc
V. korcsoport: 18 – 25 éves kor, bemutatkozási idő 8 - 16 perc

Kötelező művek:

zongoramű a barokk korszakból - I., II., III., IV., V. kategória
zongoramű a klasszikus korszakból - I., II., III., IV., V. kategória
zongoramű a romantika korszakából - II., III., IV., V. kategória
Kadosa Pál, esetleg más magyar 20. századi, valamint kortárs magyar zeneszerző szerzeménye - I., II., III., IV., V. kategória

A jelentkezési határidő 2019. június 23. Jelentkezni e-mailben a sziszo@osbkn.sk címre a mellékelt Nevezési lap kitöltésével lehet. A nevezési lapon elküldöttektől való eltérést kérik legkésőbb 2019. szeptember 27-ig visszajelezni a fenti e-mail címre.

NEVEZÉSI LAP

A jelentkezési díj 17 euró/fő (minden versenyző és tanár), melyet 2019. június 23-ig kell elküldeni az alábbi bankszámlára:

IBAN: SK8609000000000011478405
BIC: GIBASKBX
variábilis szám: 15112019
konstans szám: 0308

Az átutalásról szóló bizonylat másolatát kérik csatolni a nevezési laphoz. Az utalás megjegyzésében tüntessék fel az iskola nevét és a résztvevők nevét. A versenytől való visszalépést 2019. szeptember 27-ig tudják figyelembe venni a részvételi díj visszafizetésével. A jelzett időpont után a részvételi díj nem igényelhető vissza!

 

További információk:

Szalay Szilvia – ZUŠ, Letná 12, Komárno 94501; e-mail: sziszo@osbkn.sk; mobil: 0905 517034

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Már várják a jelentkezéseket a KecskemétRocks-ra

FELHÍVÁS! Már várják a jelentkezéseket a KecskemétRocks-ra

A szervezők már várják a jelentkezéseket a KecskemétRocks elnevezésű rendezvényre, Magyarország legnagyobb rockzenekarába.

Révész Zsolt kommunikációs vezető kiemelte: a rendezvényre komplett zenekarok, kórusok is nevezhetnek, de olyan zenészek is tagjai lehetnek Magyarország óriászenekarának, akik eddig csak otthon zenéltek. A www.cityrocks.hu oldalon a hangszer megjelölése mellett egy, a jelentkezőknek magukról készült kisvideót kell elküldeni a szervezőknek.

Hozzátette, hogy már kiválasztották a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban szeptember 7-én elhangzó dalokat is. Míg tavaly tavasszal Szegeden csak négy dalt adtak elő a résztvevők, addig Kecskeméten már egy csaknem kétórás, a magyar és a nemzetközi rockzene jelentős szerzeményeit felvonultató koncertre várják a zenészeket és a közönséget.

JELENTKEZÉS

Mint Révész Zsolt elmondta, 12 dalt, a Queen, Joan Jett, a Metallica, a White Stripes, a Nirvana, Lenny Kravitz, a Depeche Mode, az LGT, az Ocho Macho, a Bikini, a Tankcsapda és a Sing Sing egy-egy slágerét adják majd elő Magyarország legnagyobb könnyűzenei flashmobján.

Setlist

Queen: We will rock you
LGT: Ringasd el magad
Joan Jett: I love rock’n’roll
Ocho Macho: Jó nekem
Bikini: Mielőtt végleg elmegyek
Tankcsapda: Egyszerű dal
Sing Sing: Halál a májra
Metallica: Enter sandman
White Stripes: Seven nation army
Nirvana: Come as you are
Lenny Kravitz: Are you gonna go my way
Depeche Mode: Personal Jesus

A civil kezdeményezés tavaly Szegeden egy olasz ötlet alapján indult el, a különleges esemény célja az élő zene és a rock népszerűsítése mellett egy összetartó, zenét szerető és művelő közösség kialakítása.

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Művészeti ösztöndíjak három évre – már lehet pályázni

FELHÍVÁS! Művészeti ösztöndíjak három évre – már lehet pályázni

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.

Az ösztöndíjprogram célja az alkotó- és előadóművészeti, valamint művészetelméleti programszerű tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése az MMA tagozatainak megfelelő pályázati kategóriákban.

A pályázható kategóriák közé tartozik:

- építőművészet;
- film- és fotóművészet;
- iparművészet és tervezőművészet;
- irodalom;
- képzőművészet;
- művészetelmélet;
- népművészet;
- színházművészet;
- zeneművészet.

A pályázaton részt vehet minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy, aki a támogatási időszak kezdetéig (2019. szeptember 1.) betöltötte 18. életévét, de még nincs 50 éves.

Az elnyert művészeti ösztöndíjakat három éven át folyósítják, a támogatási időszak 2022. augusztus 31-én zárul.

Az MMA Művészeti Ösztöndíj program pályázati felhívása már elérhető a pályázatot lebonyolító Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete honlapján.

RÉSZLETES FELHÍVÁS

A pályázatok beadási határideje 2019. április 30.

ATEMPO.sk

Ifjú Tehetségek Fesztiválja (ITEFESZT)

FELHÍVÁS! Ifjú Tehetségek Fesztiválja (ITEFESZT) 2019-ben is

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Nagykürtösi járás magyar ajkú fiataljai részére az Ifjú Tehetségek Fesztiválja (ITEFESZT) tehetségkutató verseny. A rendezvénynek ezúttal is Csáb ad otthont 2019. május 19-én, vasárnap.

A versenyre művészeti iskolák növendékeit, illetve alap-és középiskolás diákok jelentkezését várják produkciókkal az alábbi témakörökben:

- ének (magyarul előadott versenyszámok)
- zene, hangszerszólista (előny magyar szerzőtől választott versenyszám)
- tánc, magyar néptánc (szóló vagy páros)
- vers-, próza- vagy mesemondás
- paródia
- bűvész, zsonglőr
- bármi, amiben tehetséges vagy :-)

Feltételek:

- egy-egy versenyző több kategóriában is indulhat
- a produkció max. 5 perces lehet
- jelentkezéskor kérik feltüntetni a nevet, életkort, lakcímet, elérhetőséget (telefon, e-mail) és a produkció leírását

A versenyzők teljesítményét ezúttal is szakmai zsűri bírálja el. A legjobbak az értékes díjak mellett lehetőséget kapnak járásunk fesztiváljain is bemutatkozni.

Nevezési határidő 2019. április 29.

Jelentkezni a csemadokntv@gmail.com e-mail címen vagy a 0907 856 296-os telefonszámon lehet.

A legjobbak értékes díjakban részesülnek, valamit fellépési lehetőséget kapnak a járás legnagyobb fesztiváljain, rendezvényein.

FACEBOOK ESEMÉNY

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Március végéig várják a jelentkezéseket a HangHordozók versmegzenésítő versenyre

FELHÍVÁS! Március végéig várják a jelentkezéseket a HangHordozók versmegzenésítő versenyre

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Rádió és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) negyedik alkalommal hirdeti meg a kortárs versek megzenésítésének legnagyobb versenyét HangHordozók címmel.

Pályázni Az év versei 2018 kötetben szereplő bármely vers megzenésítésével lehet 2019. március 30-ig. A pályaműveket youtube/vimeo oldalra feltöltve várják (klipszerűség nem követelmény, videót vagy fotókat várnak az előadóról) a hanghordozokpalyazat@gmail.com email címre. A dalokhoz csatolni kell a kitöltött jelentkezési lapot!

JELENTKEZÉSI LAP

A magyar költészet napja alkalmából megrendezett Versmaraton kísérőrendezvényeként, a kortárs magyar költészet népszerűsítése érdekében meghirdetett kiírásra egy pályázó maximum három művel nevezhet. A legjobb pályázatot benyújtókat a zsűri személyesen is meghallgatja az április 11-i döntőben.

2018-ban a felvidéke Zsapka Tina nyerte a versenyt, különdíjban részesült a dunaszerdahelyi Aranymetszés és a kassai Stefan Uhrinak. 2017-ben az Aranymetszés második helyen végzett, valamint a döntőbe jutott a kürti Hajnalvándor is.

A zsűri tagjai idén is:

Bonyár Judit (NeoFolk)
Csík János
(Csík zenekar)
Eredics Gábor
(népzenész)
Likó Marcell
(Vad Fruttik)
Váczi Eszter
(Váczi Eszter Quartet)

Az első helyezett 300, a második 150, a harmadik 100 ezer forintos díjazásban részesül.

Idén a döntőt az MTVA is közvetíti.

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Ingyenes ifjúsági dzsessztábort szerveznek Salgótarjánban

FELHÍVÁS! Ingyenes ifjúsági jazztábort szerveznek Salgótarjánban

A Nemzetközi Dixieland Fesztivál eseményeihez kapcsolódva idén is megrendezik Salgótarjánban az ifjúsági jazztábort, amelybe 13-25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek.

Gyetvainé Szorcsik Angéla táborvezető, a Lélekpendítők Társasága elnöke elmondta:

április 23. és 27. között immár ötödik alkalommal zajlik majd a tábor Somoskőújfalun.

Gyárfás István, Winand Gábor és Csík Adolf művésztanárokat, előadóművészeket kérték fel oktatóknak, és bíznak benne, hogy a magyar dzsessz kiválóságaival való együttzenélés felejthetetlen élményt és tanulási lehetőséget biztosít a tábor résztvevői számára - tette hozzá.

A táborba 13-25 éves fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a dzsessz iránt, énekelnek vagy jól játszanak hangszeren, állami vagy alapítványi művészetoktatási intézményben tanulnak, il tanultak. Várják határon túli magyar fiatalok jelentkezését is.

Jelentkezési határidő március 31., jelentkezni a gyetvaine@gmail.com címen lehet a jelentkezési lap beküldésével.

JELENTKEZÉSI LAP

A salgótarjáni Tavaszi Fesztivál keretében április 25-től rendezik meg a 35. Nemzetközi Dixieland Fesztivált, amelyen a dzsessztábor hallgatói egy órás koncertet adhatnak majd 27-én.

A táborvezető elmondta azt is, hogy az NKA Közművelődés Kollégiumának, a Salgótarjáni Rendezvényszervező- és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint Salgótarján megyei jogú város önkormányzata anyagi támogatásának köszönhetően a tábori részvétel térítésmentes lesz.

Nemzetközi Dixieland Fesztivál - PROGRAM

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! A MÜPA várja a jelentkezéseket az idei Garázsband Fesztiválra

FELHÍVÁS! A MÜPA várja a jelentkezéseket az idei Garázsband Fesztiválra

Már lehet jelentkezni a budapesti MÜPA egyik legkülönlegesebb fesztiváljára: június 1-jén ismét koncertszínpad épül a parkoló autók helyére, a Garázsband Fesztivál fellépői a legtehetségesebb fiatal zenekarok közül kerülnek ki.

A Müpa 2016-ban azzal a céllal álmodta meg a Garázsband Fesztivált, hogy a fiatal, egyelőre még ismeretlen vagy kevésbé ismert zenekarokat segítse elindulni a sikeres karrier felé vezető úton.

Az induló csapatok a fesztiválon önálló, negyvenperces koncertet adhatnak profi stábbal, egy nem szokványos helyszínen, a Müpa mélygarázsában.

Az elmúlt három év során csaknem kétszáz zenekar jelentkezett, közülük tizenöten bizonyíthattak a Garázsband színpadán. Sokan azóta állandó fellépői a hazai kluboknak és fesztiváloknak; 2016 közönségdíjasa, a Bluebay Foxes tavaly a holland Kensington zenekar előtt melegített be a Barba Negrában, de turnézott az Ivan & The Parazol előzenekaraként és megjelent első stúdiólemeze. A Shaibo 2017-ben még a Müpa mélygarázsában, tavaly már az A38 hajó színpadán zenélt. A tavalyi nyertesek közül a Madrapur azzal a 30Y-nal koncertezett, amely a Hey, June! idei sorozatában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán játszik.

A szervezők április 25-ig várják a pályázatokat, amelyeket ezúttal is a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri fog véleményezni. Beck Zoli (30Y), Keleti András (colorStar), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Leskovics Gábor (Pál Utcai Fiúk) és Zságer Balázs (Zagar) hallgatja meg minden beérkezett pályaművet és egymástól függetlenül pontozza őket. Az öt legtöbb pontot összegyűjtő együttes jut a Garázsband színpadára.

A fellépésen kívül egyéb nyeremények is várnak a zenekarokra: a közönség helyszíni szavazatai alapján a legnépszerűbb zenekarok nyerhetnek egy egész napot a Müpa stúdiójában, egy profi fotózást, további fellépési lehetőséget és két hangfallal is gazdagabbak lehetnek.

Ha úgy érzitek, ott a helyetek a Garázsband Fesztivál színpadán, nem kell mást tennetek, mint elküldeni a hiánytalanul kitöltött és aláírt jelentkezési lapot, egy jó minőségű klipet vagy koncertfelvételt, illetve néhány fotót (a pályázati kiírásban megadott formátumban) a garazsband@mupa.hu címre.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Az Év hangja 2019 - pop-rock énekesek versenye

FELHÍVÁS! Az Év hangja 2019 - pop-rock énekesek versenye

A CSEMADOK Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, a Csemadok Dunaszerdahelyi TV mellett működő Ifjúsági Tanácsa és a CSEMADOK Alistáli Szervezetével közösen rendezi meg az Év hangja 2019 táncdalénekes versenyt (pop-rock dalverseny) 2019. április 13-án 17.00 órától az alistáli Sport- és Kultúrközpontban.

A versenyre várják a jelentkezőket 12 éves kortól 26 éves korig. A versenyzőknek két szabadon választott dalt kell előadniuk, feltétel, hogy az egyik dal magyar nyelvű legyen.

A rendezők biztosítják a fellépőknek a teljes hangosítást és a mikrofont. A zenei alapokat minden versenyző hozza magával (USB-kulcson vagy CD-n). A versenyző hangszeres kíséretet is biztosíthat magának, azonban a verseny egyéni énekesek és nem zenekarok versenye.

A jelentkezési határidő 2019. március 30.

A verseny legjobbjai tárgyi ajándékokban részesülnek. A legeredményesebb énekesek fellépési lehetőséget kapnak a Csemadok járási rendezvényein, az évenként megrendezendő Kulturális Ünnepélyen és Szövetkezeti Napon, illetve a Magyar Majálison.

Jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet:

Sátor Zoltán, Mateja Korvína 652/26, Dolný Štál 93010
Tel.: +421 907 635 309, E-mail: id.sator.zoltan@gmail.com

Jelentkezéskor a jelentkezési lap elektronikus (e-mail), vagy kézzel kitöltött változatának elküldésével lehet.

JELENTKEZÉSI LAP

A jelentkezés elfogadásáról a határidő lejárta után mindenki értesítést kap. Felhívják az énekesek figyelmét, hogy nem tudják kiszűrni az esetleges dal-ismétléseket. A versenyzők a dalok kiválasztásában szabad kezet kapnak!

 

EREDMÉNYEK 2017

EREDMÉNYEK 2015

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS: Népművészek, népi együttesek támogatása 1,5 millió euróból

FELHÍVÁS: Népművészek, népi együttesek támogatása 1,5 millió euróból

A kulturális minisztérium legújabb projektje keretén belül 1,5 millió eurót fordít a hagyományos kultúra támogatására. Felvidéki magyar professzionális és amatőr népi együttesek, valamint egyéni népművészek is pályázhatnak március 25-ig a Művészeti Alapban (Fond na podporu umenia) kiírt felhívásra.

A pályázó együttesek 60 000 euróig, a népművészek 5 000 euróig igényelhetnek támogatást. Az önköltség az elbírált összeg 5 százaléka.

Három alprogramból lehet választani attól függően, hogy a támogatást igénylő szervezet hivatásos vagy amatőr. A harmadik alprogramba pedig a népi mesterségek művelői jelentkezhetnek.

„Ezt a programot úgy állítottuk be, hogy ne legyen felszeletelve a támogatás a többségi, a kisebbségi kultúra és a kisebbségi kultúrán belül sem. Így a jelenleg kiírt 1,5 milliós keretösszegből kaphat támogatást a somorjai Csali, a füleki Rakonca, a poprádi Vagonár és a mezőlaborci Kamjana is. Egyedüli feltétel a jó pályázat. A Művészeti Alap pedig ezzel is igazolja, hogy az éves 20 milliós kerete mindenki számára nyitott. Ugyanúgy pályázhatnak minden kiírásában Dél-, és Kelet-Szlovákiából, ahogy Pozsonyból vagy északról is” – nyilatkozta Rigó Konrád kulturális államtitkár a néphagyomány támogatásával kapcsolatban.

A FELHÍVÁS TOVÁBBI RÉSZLETEI A MŰVÉSZETI ALAP HONLAPJÁN

ATEMPO.sk

Virtuózok

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt a Virtuózok ötödik évadába

A Duna Televízió meghosszabbította a Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadának jelentkezési határidejét: a komolyzenei tehetségkutató műsorba 2019. március 10-én éjfélig jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

Az együttesek tagjainak száma minimum 3, maximum 10 főből állhat, az átlagéletkor nem haladhatja meg a 35 évet. Bármely akusztikus hangszerrel lehet jelentkezni, ami mozgatható és szállítható. Énekegyüttes vagy ének és hangszer együttes is nevezhet az idei megmérettetésre. Lényeges, hogy egy együttesnek maximum 2 olyan tagja lehet, akinek felsőfokú zenei végzettsége van.

Idén a jelentkezéseket a virtuozok@mtva.hu címre várják a szervezők. A pályázóknak az e-mail-ben 5 db, 3-8 perc hosszúságú zeneművet – a reneszánsztól a kortárs zenéig – kell megadni, illetve az egyik darab vágatlan videofelvételét is mellékelni szükséges.

A műsorba azok jelentkezését is várja a csatorna, akik az előző évadok válogatói során nem jutottak tovább, és most másokkal együtt ismét szeretnék megmérettetni magukat.

A tehetségkutatáson és a klasszikus zene megismertetésén, megszerettetésén túl a Virtuózok idei szezonja az együtt-zenélés örömét, közösségformáló erejét kívánja átadni a nézőknek.

Magyarország első komolyzenei tehetségkutatója idén tavasszal az ötödik évadával, a Kamara Virtuózokkal jelentkezik a Duna Televízió képernyőjén.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Virtuózok