Hírek


Alma Együttes

Megújul az Alma Együttes

A nyári szünet után új felállásban, megújult zenei hangzással folytatja a zenélést az Alma Együttes. A 22 éve sikeres gyerekzenekarba a frontember, alapító Buda Gábor mellé három régi-új zenész érkezik: Berkesi Alex (basszusgitár), Ránki András (billentyűs hangszerek), és Erkel Gyula (ütős hangszerek), akik rengeteg ötlettel inspirálják az Alma produkció zenei megújulását. A tagcserék teljesen új hangszerelést, a vokális hangzáshoz való visszatérést és a régi Alma slágerek ritmusosabb, feszesebb zenei megszólalását hozzák.

Hétfőn kezdődik a 14. Magyar Táncfesztivál Győrben

Hétfőn kezdődik a 14. Magyar Táncfesztivál Győrben

Hétfőtől egy héten át ismét a tánc fővárosa lesz Győr, ahol 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált.

Hat helyszínen közel félszáz produkciót láthat a közönség a klasszikus balett műfajtól a néptáncon át a kortárs táncokig hazai és külföldi professzionális és amatőr társulatok előadásában. Az idei koncepció szerint igyekeznek átfogó képet mutatni a magyar és a közép-európai táncélet elmúlt évéről.

A fesztivál nyitó eseménye hagyományosan a Győri Balett előadása, a Művészetek Palotájában tavasszal bemutatott Pianoplays lesz, egy Wagner és Liszt műveire készített, szerelemről szóló darab Velekei László művészeti vezető koreográfiájával.

Az egy hét alatt a Nagyszínpadon fellép majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amely a folklór nyelvén állít emléket a 150 évvel ezelőtti kiegyezésnek és annak a magyarságra való hatásának. De látható lesz a Magyar Nemzeti Balett, a Kijevi Modern Balett, a Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a St. Pölten-i Europaballett, a Kecskeméti City Balett, az olasz EgriBiancoDanza Compagnia, a Brno Balett és az Experidance előadása is.

A Kisfaludy-teremben a nyitó napon Pirók Zsófia Én, Sally, táncolunk címmel ad kortárs flamencoestet Az ötödik Sally című regény alapján. A többi napon a Budapest Táncszínház, Fehér Ferenc, az Egri GG Tánc, az Udvarhelyi Néptáncműhely, a Góbi Tánctársulat és a Duna Táncműhely előadásait lehet megtekinteni.

A Vaskakas Művészeti Központban a Madách Színház Táncegyüttese Shakespeare műveire írt, a Győri Balett pedig Szophoklész Antigoné című drámáján alapuló darabokat mutat be. Ott rendezik a gyermek táncfesztivált, ahol négy nap alatt négy társulat meséjét tekinthetik meg a legkisebbek. Az RP-Evolution DC Holle Anyó történetét, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pöttöm Palkó meséjét, a Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpét mutatja be, a Bozsik Yvette Társulat pedig Csizmás kandúr világába repíti a legkisebbeket.

A II. János Pál Pápa téren a néptánc, a modern táncok és a zene kapja a főszerepet. A szabadtéri előadások sorát a Maros Művészegyüttes néptáncos, népzenés műsora nyitja, este pedig táncházat tartanak. Később fellép még a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, helyi és környékbeli táncstúdiók, de zenés programokat is tartanak.

A táncfesztivál alatt végig megtekinthető lesz a német Pina Bausch táncos-koreográfus munkásságáról szóló kiállítás a Győri Nemzeti Színház Csillárszintjén. A tárlat bemutatja, hogyan hatott a művész Federico Fellinire, Pedro Almodóvarra vagy Esterházy Péterre.

ATEMPO.sk / MTI

Paul McCartney

Új Paul McCartney-lemez a láthatáron?

Paul McCartney a közösségi médián keresztül az elmúlt napokban több üzenetet és képet posztolt, amelyek egy új stúdiólemez megjelenését vetítik előre.

Zsoldos Dávid

Magyar tagot választottak az Európai Zenei Tanács elnökségébe

Zsoldos Dávid, a Magyar Állami Operaház tanácsadójának személyében 13 év után először választottak magyar tagot az Európai Zenei Tanács vezetésébe.

A Magyar Állami Operaház közleménye szerint az Oslóban tartott közgyűlésen tanácskozási joggal vett részt Gyüdi Melitta, az Opera protokollfőnöke, az Európai Zenei Tanács Fellowship Programjának ösztöndíjasa. Zsoldos Dávidot június 10-én választották be az európai ernyőszervezet elnökségébe.

A tizenhat nominált közül négy korábbi és négy új tagot választottak meg, köztük a Magyar Zenei Tanács képviseletében delegált jelöltet. A testület elnöke továbbra is Ian Smith (Live Music Now Scotland), alelnöke Victoria Liedbergius (Norvégia), tagjai Willem van Moort (Hollandia), Eirik Birkeland (Norvégia), Joanna Grotkowska (Lengyelország), Audrey Guerre (Franciaország), Michalis Karakatsanis (Ciprus), Zsoldos Dávid (Magyarország).

Korábban Schanda Beáta, Bánffy Miklós-díjas menedzser 2001 és 2005 között volt az Európai Zenei Tanács elnöke.

Zsoldos Dávid, a Papageno ügyvezető igazgatója a Zeneakadémián végzett zongoraművész, később zenetörténész szakon. 2002-ben alapította a Fideliót, majd a PORT.hu és Fidelio egyesüléséből alakult Libri Média ügyvezetője volt 2015-ig. Capriccio című zenei műsora 7 évig volt hallható a RadioCafé 98.6-on, illetve a Klasszik Rádió 92.1-en - ez utóbbi csatorna zenei arculatát indulásakor programigazgatóként jegyezte. Tizenkét éve a Müpa, 2011 óta a Magyar Állami Operaház tanácsadója, a Magyar Zenei Tanács mellett a legjelentősebb nemzetközi ifjúsági zenei szervezet, a Jeunesses Musicales Hungary elnökségi tagja.

Az Európai Zenei Tanács (Europaen Music Council - EMC) 1972-ben alakult az IMC/UNESCO európai regionális csoportjaként és 1992 óta viseli az EMC nevet. A tanács olyan európai ernyőszervezet, mely az IMC európai tagjait, 31 ország összesen 75 zenei szervezetét (nemzeti zenei tanácsok, nemzetközi és európai szervezetek, valamint nemzeti és szakosodott zenei szervezetek) fogja össze. Célja mindenfajta zenei irányzat népszerűsítése és fejlesztése. Bátorítja a multilaterális párbeszédet és kezdeményezéseket, a zenészek, művészek mobilitását, valamint lehetővé teszi a tagok hatékonyabb együttműködését és a rendszeres eszmecserét. Helyi, nemzeti és európai szinten is elősegíti az egyenlő zenei jogokat és lehetőségeket biztosító keretrendszer létrejöttét.

ATEMPO.sk / MTI

Június végén rendezik a 39. Kaláka Fesztivált EgerbenElhunyt Ittzés Mihály zenepedagógus

Elhunyt Ittzés Mihály zenepedagógus

Életének 80. évében elhunyt Ittzés Mihály zenepedagógus, karvezető, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Ittzés Mihályt keddre virradóra érte a halál. A Magyar Művészeti Akadémia Ittzés Mihályt saját halottjának tekinti.

Június végén rendezik a 39. Kaláka Fesztivált Egerben

Június végén rendezik a 39. Kaláka Fesztivált Egerben

Részben új helyszíneken, ám a megszokott összművészeti programokkal és a folkzenei műfaj legnépszerűbb hazai képviselőinek koncertjeivel, kiállításokkal és családi programokkal várják idén is a látogatókat június 28. és július 1. között Egerben, a 39. Kaláka Fesztiválon.

Az egri vár rekonstrukciós munkáinak előkészületei miatt az eseménynek ezúttal Eger történelmi belvárosa ad majd otthont, ahol a Kaláka együttes mellett fellép többek között Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, a Hungarian FolkEmbassy, a Besh o droM, a Budapest Klezmer Band, a Sebő együttes, a Cimbaliband, a Kerekes Band, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Barrio Latino, a Simply English, a Romungro, a Misztrál együttesPetruska, a Zurgó együttesA Nyughatatlan, a Montanaro-duó, valamint Szirtes Edina Mókus és kvintettje.

A megnyitó június 29-én lesz az Eszterházy téren, míg a fesztivál hagyományos nyitóelőadását, a Verskoncertet - melynek műsorán Rátóti Zoltán és a Kaláka együttes Kortársak című Szabó Lőrinc-estje szerepel - idén Egerszalókon, a barlanglakások mellett kialakított színpadon tartják egy nappal korábban: június 28-án este.

Ugyancsak a fesztivál felvezetőjeként nyílik Dsida Jenő költő életét és munkásságát bemutató kiállítás a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban június 29-én délelőtt.

Az esti koncerteket péntektől vasárnapig két színpadon, felváltva rendezik az Eszterházy téren és a Líceum díszudvarán 17 és 23 óra között.

A fesztivál hétvégéjén napközben ugyancsak az Eszterházy téren családi programok, többek között báb- és gyerekszínházi előadások, táncprodukciók, kézműves vásár, mesterségbemutatók és foglalkoztatók várják az érdeklődőket.

A rendezvény kiemelkedő mozzanatának ígérkezik június 30-án, szombaton délelőtt a Templom Galériában Nagy Niké Franciaországban élő festőművész tárlatának megnyitója. Ugyanezen a napon délután a Ciszterci templomban Dalok Pál levei szerint címmel Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán dalciklusát hallgathatják meg az érdeklődők Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák előadásában.

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk / MTI

Pál-Baláž Karmen

Szép volt Karmen - a legjobb szlovákiai énekesként zárta a rozsnyói lány a SuperStar-t

Vasárnap este eldőlt, ki lett az idei cseh-szlovák SuperStar legjobbja. Az egész verseny alatt a legnagyobb esélyesnek a győztes Tereza Mašková mellett a rozsnyói Pál-Baláž Karmen-t tartották, így egyértelmű volt, hogy a fináléban mindketten helyet kaptak.

Karmen a Queen Show Must Go On dalával indította a műsort, amivel újra bebizonyította tehetségét. Még egyszer hallhattuk őt énekelni, amikor is az Evanescence My Immortal című balladáját adta elő.

Nagy meglepetésre ezek után a nézők döntése alapján harmadikként, a legjobb szlovákiai énekesként zárta a tehetségkutatót. De ezzel is messze túlszárnyalta elvárásait.

„Amikor bejelentkeztem a SuperStar-ba nem hittem, hogy ilyen messzire jutok. Csak gondoltam ezt is megpróbálom, nagy elvárásaim nem voltak, mivel nem szerettem volna csalódni. De ez egy álom, ami most velem történik ... HIHETETLEN!!! :-)” - nyilatkozta portálunknak nemrég Karmen.

Még egyszer GRATULÁLUNK Karmennek és nagyon sok sikert, jó dalokat és még jobb koncerteket kívánunk :-)

 

Mutatjuk Karmen legjobb pillanatait:

Pál-Baláž Karmen

Jön a SuperStar fináléja - SZAVAZZUNK a rozsnyói Pál-Baláž Karmen-re!

A végéhez érkezett a cseh-szlovák SuperStar tehetségkutató. Ma este eldől, hogy a döntőbe jutott három énekesnő közül ki nyeri meg az ötödik szériát. Nagy öröm, hogy ott van a legjobbak között Pál-Baláž Karmen is.

Az végső döntőben minden énekes három dallal mutatkozik be, ami igazi kihívás lesz. A rozsnyói Karmen a Queen Show Must Go On, Evanescence My Immortal és a G8 Vrať trochu lásky medzi nás című dalokkal készült.

Nagy buli lesz a VOLT Fesztivál - 150 ezer látogatót várnak

Nagy buli lesz a VOLT Fesztivál - 150 ezer látogatót várnak

A szervezők 150 ezer látogatót várnak a 26. Telekom VOLT Fesztiválra, amelyet június 26-től 30-ig rendeznek meg a soproni Lővér Kempingben. Az idei fő fellépők közé tartozik a Depeche Mode, az Iron Maiden, az Avenged Sevenfold, a Limp Bizkit, a Hurts és Steve Aoki.

Beke Márk lett a Virtuózok abszolút győztese – Gertler Teo különdíjakat kapott

Beke Márk lett a Virtuózok abszolút győztese – Gertler Teo különdíjakat kapott

Beke Márk lett a Virtuózok, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató műsorának abszolút győztese a nézők szavazatai alapján pénteken.

A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán élőben sugárzott Fináléban a három korcsoportgyőztes, Balázs-Piri Soma (zongora), Beke Márk (harsona) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) két-két darabbal állt a közönség elé. A versenyzőket a Budafoki Dohnányi Zenekar kísérte Hollerung Gábor, Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényletével, a koncertmester Berán Gábor volt.

 

Beke Márk

 

A nézők sms-ben és a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül szavazhattak kedvencükre.

A legtöbb szavazatot Beke Márk kapta, aki az Armel Operafesztivál szervezésében felléphet a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban, valamint egy éven át havi bruttó egymillió forintot kap.

 

Ninh Duc Hoang Long

 

A másik két korcsoportgyőztes egy éven át havi bruttó 500-500 ezer forintot nyert. Ezen túl Balázs-Piri Soma, a Kicsik korcsoportgyőztese a London Mozart Players együttessel léphet fel; míg Ninh Duc Hoang Long, a Nagyok korcsoportgyőztese a berlini filharmóniában állhat színpadra.

 

Balázs-Piri Soma

 

A közönségkedvencnek járó különdíjat, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral való közös fellépést és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap különdíját, a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén való részvételt Bencze Máté (szaxofon) kapta.

A sárospataki V4 Zongorafesztiválra a három finalista kapott meghívást, a Budafoki Dohnányi Zenekar újévi koncertjén Balázs-Piri Soma léphet fel, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes Fazakas Tamásnak (magánének) és Pethő Rebekának (fuvola) ajánlott fel különdíjat,

Kesselyák Gergely zsűritag pedig Nagy Torma Krisztinának (harmonika) és Gertler Teónak (hegedű). A pozsonyi Teo ezen kívül fellépési lehetőséget és tanulmányi útra felhasználható pénzösszeget is kapott. Mindezek mellett további különdíjak is gazdára találtak.

A műsorban három különleges produkciót is láthattak a nézők: egy különleges cimbalomkettőst, Balogh Kálmán és Lukács Miklós duóját, közösen állt színpadra A Dal 2018 győztese, az AWS zenekar, a 2017-es Virtuózok abszolút győztese, Kristóf Réka és a tavalyi Fölszállott a páva műsor egyik nyertese, a Pósfa zenekar. A Finálé harmadik extra produkciójaként Robert Lloyd, az egyik legnagyobb angol basszus lépett fel.

 

Zsűri

 

A zsűri tagja Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész volt.

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám volt.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Balogh Zoltán

Bősiek Bősért

A "Bősiek Bősért 8 fesztivál" nyereményjátékunk eredménye

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bősiek-Bősért jótékonysági fesztivált. Két nagyszínpaddal, hatalmas fény- és lézershowval, füstgépekkel, ledfalakkal, helyi és külföldi sztárokkal, fellépőkkel várnak mindenkit 2018. június 8-a és 10-e között.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Kisorsoltuk a páros belépőt a Facebook-megosztók között, akik igazán sokan voltak. Nyereményjátékunk győztese Rita Dobosova. A jegyek átvehetők egyeztetés után a helyszínen, személyi igazolvány felmutatása után.

A szerencsés nyerteseknek gratulálunk!

ATEMPO.sk

RockFeszt

Ők már biztosan ott lesznek az ide RockFeszten

Lezárult a szavazás. Az augusztus 17-e és 19-e között megrendezésre kerülő RockFeszt fellépőinek egy részét idén is a közönség szimpátiája alapján választották ki a szervezők.

A szavazás alapján koncertet ad majd az AllsuckAll (HU), az Avalanche Grunge (SK), a Bad Habit (HU), a Baron Mantis (HU), a Flashjet (SK), a Helo Zep! (HU), a Kylfingar (HU), a Lay (HU), a Red Vision (HU) és a Totalica (SK).

Ők csatlakoznak a már bemutatott fellépők mellé, akik közt ott van a Depresszió, a Leander Kills, a Road, a Copy Con, a Karthago, a Zorall, a Kalapács, a P.Mobil és az AWS is.

Felvidékről pedig biztos, hogy ott lesz a Rómeó Vérzik is.

Ne feledjétek, hogy a fesztivál tizenharmadik évada már új helyszínen, Dunaszerdahelyen a sikabonyi reptéren lesz megtartva. Július 1-től lesznek elérhetőek az elővételes jegyek a 13. RockFesztre.

 

Itt megnézheted, milyenek voltak az előző évek:

Atombuli a Rockfeszten

Beindult a Jubileumi Rockfeszt
Rockfeszt a javából

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Prince

Ma lenne 60 éves Prince

60 évvel ezelőtt, június 7-én az Egyesült Államokban született Prince zenész, énekes és dalszövegíró. Több mint három évtizedig meghatározó alakja volt a popzenének.

Többféle zenei stílusban alkotó, stílusötvöző, új hangzásokat létrehozó kísérleteiről ismert művész. Pályafutása elején többek között James Brown, Jimi Hendrix, Earth Wind & Fire, The Beatles, The Rolling Stones és a Led Zeppelin voltak rá hatással.

Batta András

„Nagyon erős volt a Virtuózok döntős mezőnye” - Batta András a tehetségkutatóról

Nagyon erős volt a közmédia műsorának, a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutatójának döntős mezőnye, a kilenc fiatal közül bármelyik továbbjuthatott volna a pénteki fináléba - mondta Batta András zenetörténész, zsűritag.

A kilenc döntős mindegyike kiegyenlítetten magas színvonalon játszott, valamilyen szempontból minden produkció kimagasló volt és egyedülálló, ami megnehezítette a döntést - mutatott rá Batta András, hozzátéve: a Virtuózokat azért is szereti, mert itt nem a zsűrizés a lényeg, hanem az, hogy közvetítsék a zene szépségét és a fiatalok tehetségét. A zsűri, a döntés, a továbbjutás csak a játék része, olyan, mint a díszlet - mutatott rá.

A múlt pénteki döntőben a Kicsik korcsoportjában Balázs-Piri Soma (zongora), a Tiniknél Beke Márk (harsona), a Nagyok között pedig Ninh Duc Hoang Long (magánének) győzött, közülük a közönség választja majd ki, hogy a június 8-i fináléban ki lesz a Virtuózok negyedik szériájának abszolút győztese. A közönség a pénteki adás végéig szavazhat a három korcsoportgyőztes közül a kedvencére sms-ben és a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül.

 

Virtuózok

 

Batta Andrást a Virtuózok zsűritagjaként az motiválja, miként lehet minél széles körben megmutatni a klasszikus zenét.

A műsor üzenete is az, hogy a klasszikus zene is érdekes és szép, csak nem találkozik vele minden nap a közönség a popzene hihetetlen térhódítása miatt. A klasszikus zene elefántcsonttoronyba került, de új eszközökkel közelebb lehetne hozni az emberekhez - vélekedett.

Kiemelte: a Virtuózok az értékes klasszikus zenét mutatja meg a popzene kulisszái előtt és mindazzal együtt, amitől a popzene ilyen népszerű lett. Batta András hangsúlyozta, hogy a klasszikus zenei tehetségkutató teljesen úttörő kezdeményezés, amelyet magyarok találtak ki és Magyarországon, a közmédiában valósult meg először, de komoly nemzetközi visszajelzések érkeztek a közelmúltban. A világ nagy tévétársaságainál is felfigyeltek a műsorra és óriási lehetőséget látnak benne.

"Nagy büszkeség, hogy Magyarországról indult el és komoly magyar branddé vált" - hangsúlyozta, hozzátéve: óriási megtiszteltetés, hogy Plácido Domingo világhírű spanyol tenor is az ügy mellé állt.

Véleménye szerint rengeteg tehetséges fiatal muzsikus van, és a felkészítő munka megerősítésével, a zenetanárok közötti hálózat kiépítésével, a határon túli területek tehetségeinek felfedezésével beláthatatlanul sokan jelentkezhetnének még a jövőben.

Batta András zenetörténész, a zenei tehetségeket támogató Kis Virtuózok Alapítvány elnöke arra is kitért, hogy az alapítvány feladata többek között a gyerekek utaztatása, hangszerhez juttatása, mesterkurzusokon való részvételének támogatása. Az a cél, hogy a gyerekeket összefogják a műsor után is és kövessék, segítsék pályájukat.

A Virtuózok fináléját pénteken 19 óra 30 perctől élőben sugározza a Duna Televízió és az M5 kulturális csatorna.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Virtuózok