Bogányi Gergellyel lép színpadra komáromi Kristóf Réka a Margitszigeten

Bogányi Gergely, Boros Misi és a komáromi Kristóf Réka is fellép az Öröm-Ünnep Koncerten

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont Bogányi Gergely zongoraművész és a Virtuózok ünnepi koncertjének augusztus 20-án a Budapesti Nyári Fesztiválon.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli, a műsort Batta András és Varga Edit vezetik, az est rendezője Novák Péter. A gálakoncerten színpadra lépnek a harmadik évad döntősei és korcsoportgyőztesei, valamint a korábbi évadok tehetségei: a komáromi Kristóf Réka énekes, Abouzahra Amira hegedűs, Beeri Benjámin énekes, Lukács Gergely tubás, Simic Aleksander csellista, Lugosi Dániel Ali klarinétos, Szüts Apor zongorista, Csabay Zsuzsanna fuvolista és Váradi Gyula hegedűs.

A fiatalok a televízióban bemutatott zeneművek mellett új darabokkal is készülnek. A műsor első felében Bogányi Gergely Liszt-, Kossuth- és Prima-díjas zongoraművész Boros Misi zongoristával Schubert-, Debussy- és Beethoven-műveket ad elő.

Ezen a napon a MAHART Színházi hajójárat nem közlekedik. A Margitszigetre érkezéshez a szervezők a 26-os busz sűrített járatait javasolják, amely ezen a napon 18 órától csak az Árpád híd felől közlekedik, rövidített útvonalon: az Árpád híd M és a Centenáriumi emlékmű között. A koncert után a különjáratok ugyanezen az útvonalon, de a Nyugati pályaudvarig szállítják a színház vendégeit.

A fesztivál Városmajori Szabadtéri Színpadán 19 órától Szalóki Ági ad koncertet Csak egy nap a világ címmel, amelyen a harmincas, negyvenes és ötvenes évek magyar swingslágerei és francia sanzonok hangzanak el.

ATEMPO.sk / MTI


Elvis Presley

40 éve hunyt el Elvis Presley

Elvis Presleyre, a negyven éve elhunyt amerikai énekesre világszerte emlékeznek a rajongók. A Királyt otthonában, Gracelandben felvonulással idézik meg. Budapesten 2011 óta egy belbudai park viseli az énekes nevét, az énekes ugyanis kiállt az 1956-os magyar forradalom mellett.

Elvis Presley 1957 januárjában egy televíziós műsorban arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz sorsú magyaroknak, és ezt követően 26 millió svájci frank értékű adomány gyűlt össze. Az énekes négy évtizede, 1977. augusztus 16-án hunyt el, mindössze 42 évesen.

Leszámítva azt a néhány minikoncertet, amelyet katonatársainak adott Németországban, az énekes soha nem lépett fel Európában, 2018. június 6-án azonban a magyar közönség is láthatja és hallhatja a The Wonder of You című produkciót: a Papp László Budapest Sportarénában a digitálisan felújított eredeti Elvis koncertfelvételeket a Cseh nemzeti Szimfonikus Zenekar kíséri, és színpadra lép özvegye, Priscilla Presley is.

Élete során Elvis Presley több mint 150 albumot adott ki, ezekből 1 milliárd darab kelt el világszerte. Mintegy hétszáz dalt énekelt lemezre, köztük olyan sikereket, mint a Jailhouse Rock, a Can't Help Falling in Love vagy a Love Me Tender. Csak Las Vegasban 636 teltházas koncertet adott.

ATEMPO.sk / MTI

Mintegy 450 ezren szórakoztak az idei Sziget fesztiválon

Mintegy 450 ezren szórakoztak az idei Sziget fesztiválon

Az idei, 25. Sziget fesztiválon is nagyon sokan, mintegy 450 ezren szórakoztak. Gerendai Károly főszervező és Kádár Tamás cégvezető azt mondta, a visszaesés a tavalyi adatokhoz képest általános európai tendencia, ugyanakkor a Sziget idei zenei felhozatalának összeállítása nem a legszerencsésebben alakult.

A Sziget ezúttal is látványos end show-val, Dimitri Vegas és Like Mike tűzijátékkal körített dj-kocertjével ért véget. "Idén két teltházas napunk volt: a nyitó mínusz egyedik nap, amikor Pink lépett fel, illetve a szombat, amikor Macklemore és Ryan Lewis volt a fő attrakció a nagyszínpadon. A várható 450 ezres összlátogatószám mintegy tíz százalékos csökkenést mutat a tavalyi rekordadathoz, a 496 ezerhez képest" - mondta Kádár Tamás cégvezető.

Hozzátette: a csökkenés ellenére bíznak abban, hogy idén is több százmilliós bevétellel zár a Sziget Kft. Kiemelte, hogy bár néhány tervezett előadót nem tudtak elhozni a fesztiválra, a koncertek körül minden rendben volt, "ha csak nem számítjuk, hogy Macklemore-t a fellépése után a veseköveivel kórházba kellett szállítani".

"Pink koncertje egészen különleges volt, és kiemelném PJ Harvey fellépését is, hiszen a brit énekesnő első magyarországi koncertjét adta. A nem zenei programok közül hatalmas sikere volt a cirkusz lenyűgöző, látványos éjféli előadásainak, meg kell említenem a Magic Mirror sátorban az ausztrál Limbo társulat artista, varietészerű produkcióját, valamint az Art of Freedom pályázat keretében megvalósult belga tervet is, amelynek keretében egy vécéajtón keresztül lehetett belépni egy házibuliba" - mondta Kádár Tamás.

Hangsúlyozta, hogy problémák és zavarok nélkül zajlott le a jubileumi fesztivál, kevesebb bűncselekmény és baleset történt, mint korábban. "A személyes azonosításra épülő modern beléptetési rendszer komoly előnye, hogy visszatartja, aki rossz szándékkal jönne a Szigetre, másrészt a fesztivál területén is sokkal könnyebbé teszi a felderítést". Az idei Szigeten mintegy ezer ember látott el biztonsági feladatokat.

Gerendai Károly főszervező elmondta: olyan programot szeretett volna az idei Szigetre, amelyben kiegyenlítetten "Sziget-kompatibilis", izgalmas zenekarok vannak, nem pedig egy-egy kiemelkedő név. "Nehéz kezelni azt a helyzetet, hogy folyamatosan mennek felfelé a világsztárok fellépti díjai, miközben a jegyárakból, illetve az egyéb bevételekből egyre nehezebb ezt kompenzálni. Bár kellenek a sztárok, én abban hiszek, hogy a Sziget esetében a brandnek, az ahhoz kapcsolódó élménynek kell bevonzania a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál abban tudott fejlődni, hogy a zene mellett az egyéb programok nagyon erősek" - fejtette ki Gerendai Károly.

A főszervező emlékeztetett arra, hogy az 1993-as induláskor és utána is jó néhány évig a Sziget zenei irányultsága egy underground kultúrkört képviselt, és másról szólt a mainstream, mint most. Hozzátette: amint a Sziget a hazai színtérről kilépett a nemzetközi porondra, ki kellett szolgálnia - elsősorban a nagyszínpad kínálatával - a látogatók többségének ízlését.

"A Sziget értékrendje, kulturális irányultsága nem került veszélybe azzal, hogy a Providence Equity Partners amerikai befektető idén év elején a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70 százalékos tulajdonosa lett. A befektető cég a mostani stáb szakmai tapasztalatainak felhasználásával biztosít lehetőséget a további bővülésre, és ez független attól, hogy jövőre már nem én leszek a középpontban, és a háttérbe vonulok" - hangsúlyozta Gerendai Károly.

Hozzátette: az új tulajdonos is tisztában van azzal, hogy a Szigetnek nincs más választása, mint még jobban megerősíteni azt, amiben egyedi, vagyis a nem zenei, egyéb kulturális és művészeti programokat. "Ennek hasznát ugyan nem lehet közvetlenül kimutatni, de ha ezek a programok nem lennének, a francia, holland, ausztrál, olasz és a többi fiatal nem minket választana a sok európai fesztivál közül".

Gerendai Károly azt mondta, furcsán érzi magát, hogy saját döntése nyomán 25 év után kivonul a Szigetből. Hozzátette: sikerült kinevelni egy olyan csapatot, amelyre rá meri bízni az ügymenetet, másrészt úgy érzi, személyes ambíciói a Szigettel kapcsolatban kezdenek alábbhagyni, nincs már eléggé képben. "Viszont most lesz időm foglalkozni a családommal és sok más dologgal".

Az idei Szigetre több hollywoodi sztár is ellátogatott, köztük Ashton Kutcher, aki a vizes vébé után a fesztiválon szórakozott feleségével, Mila Kunisszal. "Számunkra is örömteli, hogy a nemzetközi sajtó is írt erről, és most már nem csak az amerikai Coachella fesztivál kapcsán foglalkoznak a sztárlátogatókkal" - mondta végül Kádár Tamás.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mohai Balázs

Tizenhat városban tartanak OrgonaPont koncertet augusztusban – többek közt Győrben és Balassagyarmaton is

Tizenhat városban tartanak OrgonaPont koncertet augusztusban – többek közt Győrben és Balassagyarmaton is

Augusztusban tizenhat városban 28 koncerttel várja a közönséget a Filharmónia Magyarország OrgonaPont sorozata, amelynek különböző állomásait számos hangszerpárosítás és az orgona-énekhang együttese teszi különlegessé.

 

Idén Pécs és Budapest mellett Győrben, Balatonlellén, Balassagyarmaton, Vácon, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Szegeden, Orosházán és Békéscsabán is tartanak koncerteket.

Az orgonahangzás ezúttal a trombita, a hegedű és a furulya virtuóz játékával egészül ki.

Neves orgona-, hegedű-, furulya- és énekművészek mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara, a Purcell Kórus és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes is "grandiózus hangversenyekkel" készül.

A koncerteken mások mellett Bach, Vivaldi, Mendelssohn és Liszt Ferenc művei, valamint népszerű filmzenei dallamok is felcsendülnek.

 

Az OrgonaPont egyik kiemelt helyszínén, Pécsen négy koncerttel várják a közönséget Kovács Szilárd, a pécsi bazilika orgonistája és a Junior Prima díjas Balatoni Sándor közreműködésével.
Augusztus 11-én Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban Szamosi Szabolcs orgonaművész Nyári László és Büttner Orsolya hegedűművészek közreműködésével Bach, Franck és Paganini műveit adja elő.

A Budavári Evangélikus Templomban Bán István orgonaművész Avvakumovits Györgyi szoprán énekessel Barock Pure címmel lendületes örömzenélésre invitálja a publikumot augusztus 18-án.

Augusztus 16-án a szegedi dómban Sebestyén Márta előadásában magyar népdalok és egyházi népénekek csendülnek fel szólóban és orgonakísérettel.

Balatonlellén Kosóczki Tamás orgonán, Solymosi Péter pedig trombitán idézi meg Albioni, Purcell és Widor műveit augusztus 22-én a Római Katolikus Plébániatemplomban.

Haydn A teremtés című oratóriumát is műsorra tűzik a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével augusztus 25-én a pécsi székesegyházban.

Augusztus 28-án a balassagyarmati Római Katolikus Szentháromság Templomban Somogyi-Tóth Dániel orgonán és Csősz János trombitán mutatkozik be.

Zárásként Győrben Soós Gábor orgonaművészt és Kalafszky Adriána énekest köszönthetjük augusztus 29-én a Szent Imre Plébániatemplomban.

 

További információk az orgonapont.hu oldalon találhatóak.

ATEMPO.sk / MTI

Kezdődik a Sziget - Pink, Billy Talent és Somló Tamás legendás dalai szólnak majd

Kezdődik a Sziget - Pink, Billy Talent és Somló Tamás legendás dalai szólnak majd

A mínusz egyedik nappal ma megkezdődik a 25. Sziget fesztivál. A Dan Panaitescu Nagyszínpadon Pink a sztárfellépő, de lesznek koncertek előtte is a nagyszínpadon és más színpadokon is, a Magic Mirror Sátorban Somló Cirqsz címmel a tavaly elhunyt Somló Tamás emlékére tartanak zenés estet.

Pink 21 óra 30 perckor lép a nagyszínpadra, ahol már 16 órakor elkezdődnek a koncertek. Először a Lóci Játszik (mint a Nagy-Szín-Pad! idei győztese), majd a Szigeten immár sokadszor hallható bosnyák Dubioza Kolektiv zenél. 19 órakor tapsrúd partyt rendeznek a nagyszínpad előtt, majd a kanadai Billy Talent játszik közvetlenül Pink előtt.

A hazai könnyűzenei színtér kiválóságainak teret adó Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál Színpadon 15 órakor a Maxisun kezd, ezt követi a Jónás Vera Experiment, a Biebers, a Bëlga, Sub Bass Monster, végül 23 óra 15 perckor Majka & Curtis lép színpadra.

A Magic Mirror Sátorban a tavaly elhunyt kiváló zenész, Somló Tamás emlékére tartanak zenés estet. A Non-Stop, a Kex, az Omega és az LGT egykori tagja most lenne 70 éves, dalait barátai, kollégái, pályatársai idézik fel. A produkció zenei alapját a Modern Art Orchestra tagjai által áthangszerelt számok adják, színpadra lép Bornai Tibor, Gerendás Péter, Roy és Ádám kiegészülve Köves Miklóssal, a Piramis dobosával, Charlie, az Animal Cannibals, Geszti Péter, Tóth Vera és Tóth Gabi, Frenreisz Károly, Vitáris Iván, Fatma, Kama, Peter Ogi, a Blahalouisiana, Bródy János és a Somló gyerekek.

A nemzetközi színtér fiatal tehetségeit bemutató Európa Színpadon például az izraeli Lola Marsh, a brit Elle Exxe és a finn Alma, a Music Box helyszínen Upor András, Frenk, a brit Daniel Docherty és az ausztrál Pierce Brothers zenél, az Afro-latin-reggae faluban egyiptomi hastánc- és brazil dobshow lesz. A Budapest Park Tribute Színpadon a Ladánybene 27 Bob Marley számait játssza, a KoRn előtt a gRain tiszteleg, de lesz program a Tábortűz helyszínen is, a Snowattack Retro Színpadon pedig a Bon-Bon, a Happy Gang, az UFO és Náksi Attila lép fel.

ATEMPO.sk / MTI

Több mint hatvan programot kínál a Zempléni Fesztivál

Több mint hatvan programot kínál a Zempléni Fesztivál

Több mint hatvan programot kínál a 26. Zempléni Fesztivál augusztus 11. és 19. között több helyszínen.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett idén első alkalommal vesz részt a fesztiválon Taktaharkány és Baskó, emellett többek között Mád, Tolcsva, Bodrogkesztúr és Tarcal is tematikus napokat tart koncertekkel, családi programokkal.

Sárospatakon minden este dzsessz szól majd a Borteraszon, a nyitó- és záróhangversenynek hagyományosan a sárospataki Rákóczi-vár ad otthont. A Tokaj Fesztiválkatlanban a Tenkes kapitánya című táncelőadást Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Nemzeti Táncegyüttes előadásában tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 12-én. Hollerung Gábornak, a fesztivál művészeti vezetőjének kezdeményezésére szimfónia született az ABBA slágereiből, az ABBA Symphony Show című produkció augusztus 18-án látható a Singer Street, a Coincidance Tánctársulat, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában.

A nyitóhangversenyen a Budafoki Dohnányi Zenekar és Szabó Ildikó gordonkaművész előadásában Haydn C-dúr csellóversenye és Beethoven VII. szimfóniája szólal meg, a fesztivált alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 13-i hangversenyén Miklósa Erika szoprán lép színpadra. A záróhangversenyen Dvorák IX. szimfóniája, Hummel E-dúr trombitaversenye és Haydn G-dúr szimfóniája hangzik el a Győri Filharmonikus Zenekar és Vörös Ádám trombitaművész előadásában, Berkes Kálmán vezényletével.

A fesztivál egy premiernek is otthont ad: a Szent Efrém Férfikar és az Opus21Musicplus együttes Konstantia Gourzi Paharión című kompozícióját mutatja be Magyarországon első alkalommal.

A 2017-es esztendő nagy évfordulóihoz kapcsolódva a reformációra és Kodály Zoltánra is több programmal emlékeznek.

A kilencnapos fesztiválon a komolyzenei és dzsesszkoncertek mellett kiállítások, könyvbemutató, színházi és táncelőadások is várják az érdeklődőket.

ATEMPO.sk / MTI

Első musicaljét mutatja be a Group'n'Swing zenekar a párkányi Mihályi Rékával

Első musicaljét mutatja be a Group'n'Swing zenekar a párkányi Mihályi Rékával

Holdfény Mulató címmel mutatja be első saját musicaljét a Group'n'Swing zenekar pénteken és szombaton a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A lendületes, élőben játszott Group'n'Swing dalokat Romhányi Áron, a United Együttesből is ismert zeneszerző-zenei producer jegyzi, a darab rendezője Kovács Gábor Dénes, a produkcióban közreműködik a Maffia Swing tánckar.

A darab története szerint veszélybe kerül a Chicago szerte közkedvelt Holdfény Mulató és vele együtt az estéről-estére itt játszó népszerű zenekar jövője is. A történet során feltárul a próbatermek világa, megmutatkoznak a színfalak mögött zajló olykor keserves, máskor bohém pillanatok, és kiderül, hogy egy új bemutató megmentheti-e a mulatót és annak társulatát.

A 2006-ban alakult Group'n'Swing zenekar repertoárja rendkívül sokszínű, korábban olyan előadók slágereit dolgozták fel, mint Ray Charles, Michael Bublé, Nathalie Cole, vagy Louis Prima. Az együttes 2009 óta koncertjein nemcsak feldolgozásokat, hanem saját szerzeményeket is játszik. Énekesnőjük a párkányi származású Mihályi Réka.

ATEMPO.sk / MTI

Balesetet szenvedett az Ifjú Szivek Táncszínház egyik tagja Avignonban

Balesetet szenvedett az Ifjú Szivek Táncszínház egyik tagja Avignonban

Az Ifjú Szivek Táncszínház Facebook-oldalán tudatta, hogy súlyos közúti balesetet szenvedett Avignonban egyik kollégájuk, Botló Gergely, akit jelenleg a marseille-i kórházban ápolnak.

„Kollégánk, Botló Gergely július 31-én súlyos közúti balesetet szenvedett a franciaországi Avignonban, jelenleg a marseille-i kórházban ápolják. Orvosai az elmúlt napokban több sikeres műtétet is elvégeztek, Gergely túl van az életveszélyen, tudunk vele kommunikálni, állapota stabil. Tartjuk a kapcsolatot a szülőkkel, rokonokkal, barátokkal és folyamatos kapcsolatban állunk a hivatalos szervekkel odahaza és Franciaországban. Kezelőorvosaival naponta többször is személyesen egyeztetünk, a lehető legjobb kezekben van.
Gyógyulása jól halad, gondoljatok rá sokat!”

Az együttes Avinoban mutatta be 21 alkalommal a Finetuning előadását, ahol Hégli Dusan a koreográfiáért díjban is részesült.

ATEMPO.sk
Fotó: Ifjú Szivek Táncszínház

Honti Sörfesztivál

A "Honti Sörfesztivál" nyereményjátékunk eredménye

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Honti Sörfesztivált, mely visszatér Ipolyságra. Augusztus 4-én és 5-én, pénteken és szombaton a söröké és a jó zenéé lesz a főszerep a helyi Főtéren. Koncertet ad többek közt az Irigy Hónaljmirigy, a Jóvilágvan, Adam Ďurica és a Kobold zenekar is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Kisorsoltuk a páros belépőt a Facebook-megosztók között. Nyereményjátékunk győztese Janette Fabianova. A jegyek átvehetők egyeztetés után a helyszínen, személyi igazolvány felmutatása után.

A szerencsés nyerteseknek gratulálunk!

ATEMPO.sk

Kiss Balbinat Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

Kiss Balbinat Ádám, a Góbé zenekar alapítója nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

A Junior Prima díjas Kiss Balbinat Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímás versenyt, amelyet a Méra World Music Fesztivál keretében hirdetett meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület.

Csütörtökön kezdődött el a második Méra World Music Fesztivál, amelynek keretében esténként világ- és népzenei együttesek léptek a csűrszínpadra Európából és a tengerentúlról a Kolozs megyei faluban. Az első Kalotaszegi Prímásversenyre 16 és 35 év közötti, a táncház-mozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűsök jelentkezhettek.

Kiss Balbinat Ádám, aki a fődíjat elnyerte, 1987-ben született Sepsiszentgyörgyön. A kolozsvári zeneiskolában kezdett el hegedülni, 13 éves korától pedig már Budapesten folytatta klasszikus zenei tanulmányait. 2007-ben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakára. Ugyanebben az évben megalapította a Góbé zenekart, amelynek azóta is hegedűse, énekese. 2012 óta a Zeneakadémia népi hegedű szakos hallgatója, 2014-ben magyar népművészet és közművelődés kategóriában Junior Prima díjas lett.

A Góbé zenekar koncertje a Jurta Napokon


A verseny második helyezettje Ficzus László lett, a kolozsvári Harmadik zenekar prímása, a harmadik díjat Maruzsenszki Andor budapesti prímás nyerte.

A Hagyományok Háza különdíját a helyi hagyományok magas szintű ápolásáért László Csongor, mérai prímás nyerte.

A megmérettetésen kilenc prímás egy kötelező és egy szabadon választott, maximum öt perces összeállítást mutatott be a négy fős zsűri előtt. A kötelező versenyszámokban Fodor Sándor "Neti" kalotaszegi prímás játékát idézték meg, míg másik produkciójukban szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül a versenyzők.

A magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása szerepeltek. A zsűri tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert prímásai voltak, az elnök Fazakas Levente, a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar prímása, Papp István "Gázsa" a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarának prímása, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője és Major Levente, az Üsztürü zenekar prímása voltak.

A Méra World Music fesztivál vasárnap estig várja a nép- és világzene iránt érdeklődő közönséget. A Hagyományok Háza szervezésében hallható lesz a Muzsikás együttes és Kacsó Hanga Borbála műsora, a Szalonna és bandája, valamint a Parno Graszt koncertje, de lesz mesemondás, bőrözés és korongozás, tánc- és énektanítás, néprajzi előadások, gyerekelőadások és hajnalig tartó folkkocsma is.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Kürti Zsolt

Gombaszögi Nyári Tábor

Jegyezd fel magadnak a 2018-as Gombaszögi Nyári Tábor dátumát

Alig több mint egy hete ért véget a Gombaszögi Nyári Tábor, az ország legnagyobb szlovákiai magyar fesztiválja és szabadegyeteme. A szervezők viszont már most bejelentették, mikor találkozhatunk jövőre Gömörben, Szalóc község mellett.

Foglaljátok le magatoknak a 2018. július 16-a és 22-e közötti hetet mielőbb, hogy ismét ott lehessetek a táborban.

A nyár közepén, augusztus 4-én viszont jön még a Gombaszögi Afterparty Komáromban, a Pannonia Allstars Ska Orchestraval.

 

Addig is nézd meg a mi emlékeinket a táborból:

Ezerízű nyár

„Egy másfajta kaland, picit más a rezgése” - Quimby és Gombaszög

Konfliktusok és Kowalskyék

Nyuszi ül a fűben, nyuszi orgonázik… - egy "kék nyúl" Gombaszögön

Egy kis Jamaica Gombaszögön - Afrodzaqm interjú

Szuperzölbe öltözött Gombaszög – interjú Gálffy Józseffel

Itt valahogy mindenki testvér - Folkszöglet Gombaszögön

Chill és nyugalom - alternatív zenei sátrak Gombaszögön

KLIPPREMIER: Ölni, ölni – megérkezett a Jóvilágvan újdonsága

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Gombaszögi Nyári Tábor

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

A Palóc Hagyományéltető Napokat rendezik meg csütörtöktől vasárnapig Balassagyarmaton, a rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is, melyet a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményeként tartanak számon.

A vasárnapi, Szent Anna tiszteletére rendezett Palóc Búcsún a résztvevők már 22. éve imádkoznak közösen a családokért és Magyarország jövőjéért.

A vallási eseménnyel egyaránt ápolják Szent Anna, Jézus nagyanyja, a palócok szeretett patrónájának kultuszát, emellett a búcsú fontos szerepet tölt be az összetartozás érzésének erősítésében és a néphagyomány éltetésében is.

Vasárnap délelőtt a Palóc Színpadon tartják az ünnepi szentmisét, amelyen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Turai János plébános végzi a szertartást.

A Palóc Búcsú több mint két évtizedes hagyomány a Nógrád megyei városban, eköré múlt évben szervezték először a Palóc Hagyományőrző Napokat.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban kialakított Folkudvarban palóc falvak - Érsekvadkert, Galgamács, Herencsény és a Karancs-völgye falvai - mutatkoznak be. Fellépnek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nógrádi térséget képviselő gyermekszereplői, valamint Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi (Haraszti Ikrek), a 2015-ös győztes szólóénekesek.

Madách Imre novellái alapján bábokkal és muzsikával kel életre a palóc mesevilág a Rozsnyói Meseszínház előadásában, a szombati esti program a Dobroda zenekar jubileumi koncertje lesz.

A RÉSZLETES PROGRAM

A Palóc Hagyományéltető Napokat közösen szervezi Balassagyarmat önkormányzata, a városi művelődési központ és a római katolikus egyházközség, fő támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap.

A rendezvénysorozat idején az emlékév alkalmából készült Szent László emlékek a Felvidéken - freskók, oltárképek, szobrok című fotókiállítást is megnézhetik a látogatók a művelődési központ Horváth Endre Galériájában.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Komka Péter

Három koncertet rendeznek idén a Balaton közepén

Három koncertet rendeznek idén a Balaton közepén

A Stereo MC's brit hiphop csapat, az Alma együttes és a Tankcsapda ad koncertet idén a Balaton közepén, a Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében megvalósuló kompkoncerteken.

A koncertek az Alma együttes esetében egy, a másik két előadónál két komp fedélzetén zajlanak. A vízi járművekre Tihanyban lehet felszállni és a vízen kapcsolódnak össze, majd a koncertek végén kiteszik az utasokat.

A 2014 óta futó kompkoncertek első nemzetközi előadójaként fellépő Stereo MC's július 28-án, pénteken zenél a Balatonon, az Alma együttes augusztus 25-én száll vízre, a Tankcsapda pedig szeptember 16-án lép fel.

A koncertek után a kompok Szántódon és Tihanyban is kikötnek, így mindkét oldalon lehetőség van a kiszállásra.

ATEMPO.sk / MTI

Felvidéken rendezik a Kultivál idei évadát – mutatjuk a részletes programot

Felvidéken rendezik a Kultivál idei évadát – mutatjuk a részletes programot

A Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál, közismert nevén a Kultivál ebben az évben Felvidékre látogat, s Dunaszerdahelyen kerül megrendezésre 2017. augusztus 11-e és 13-a között.

Erre a három napra Csallóköz szívébe költözik a Kárpát-medence lelkes ifjúságának egy csoportja – Erdélyből, Kárpátaljáról, Muravidékről, a Vajdaságból és Magyarországról érkező fiatal művészek – festők, fotósok, színészek, zenészek – lakják majd be az egész várost! A színielőadások, zenei- és táncprodukciók mellett a fesztiválon találkozhatunk a résztvevő régiók hagyományaikkal, értékeikkel; illetve közéleti személyiségeikkel, íróikkal is beszélgetni lehet majd.

A fesztivál vezérfonala: görbe tükör a mai fiatalokról, a „mai fiatalok” bemutatása a jövő fiataljainak – miért jó most fiatalnak lenni, milyen sztereotípiákkal kerül szembe egy fiatal ma, milyen sztereotípiákat vall a saját generációjáról, mit gondol, mik lesznek a mai fiatalság „bezzeg a mi időnkben” frázisainak sarkalatos pontjai.

BESZÁMOLÓNK A TAVALYI FESZTIVÁLRÓL

A részletes program

Augusztus 11. (péntek)

17.00 Megnyitó, fotókiállítással, sajtótájékoztatóval
18.00 Kultivál_on: minden régió bemutatkozik egy produkcióval
19.00 Rendhagyó irodalomóra – KMTG
+ „Zene, az kell!” – Farkaš Mária növendékeinek koncertje (VMK előtti színpad)
20.00 GASZTROVIZÁCIÓ (közös vacsora)
21.00 Koncert majd örömzenélés / táncház

Augusztus 12. (szombat)

15.00 Rendhagyó irodalomóra – KMTG + Kézműveskedés
16.00 – 18.00 A csoportok (régiók) művészeti produkcióinak közös programja
1. helyszín: színpadi produkciók – Művelődési Intézet
2. helyszín: utcazenélés – Vámbéry Tér
20.00 Koncertek: Aranymetszés és mások
22.00 Kultivál_off – közös „jam”-elés

Augusztus 13. (vasárnap)

09.00 – 11.00 Közösségi programok

 

Az események színhelye a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet. A fesztivál szervezője a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal. Védnöke Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

ATEMPO.sk

NYERJ BELÉPŐT: Jön a jubileumi Honti Sörfesztivál

NYERJ BELÉPŐT: Jön a jubileumi Honti Sörfesztivál

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Honti Sörfesztivált, mely visszatér Ipolyságra. Augusztus 4-én és 5-én, pénteken és szombaton a söröké és a jó zenéé lesz a főszerep a helyi Főtéren. Koncertet ad többek közt az Irigy Hónaljmirigy, a Jóvilágvan, Adam Ďurica és a Kobold zenekar is. A napi belépő ára 10 euró, mely jegyek sorsoláson vesznek részt, ahol egy robogó talál gazdára.

JÁTÉK: Ha szeretnél páros belépőt nyerni a kétnapos rendezvényre, nyilvánosan oszd meg Facebook oldalunkról cikkünket és hozzászólásként írd be, hogy Megosztva. A sorsolás eredményéről portálunkon és Facebook oldalunkon értesítjük olvasóinkat. Sok sikert kívánunk :-)

 

És akkor a program:

Augusztus 4. (Péntek)

Peter Srámek
Sinners Moon élő koncert
Irigy Hónaljmirigy élő koncert
Dj Kovács és DJ Bagó - retro buli

Augusztus 5. (Szombat)

Kobold zenekar élő koncert
Mink élő koncert
Qualiton élő koncert
Felvidéki Mulatós Sanci és barátai
Traditional Dixie Stompers élő koncert
Hidvégi Band
Jóvilágvan élő koncert
Adam Ďurica élő koncert

ATEMPO.sk

Sarah Brightman

Sarah Brightman karácsonyi koncertet ad Budapesten

Karácsonyi koncertet ad Sarah Brightman angol szoprán énekesnő december 20-án a Papp László Budapest Sportarénában. Turnéja keretében december 16-án Prágában, 23-án pedig Bécsben is láthatjuk őt.