Ők A DAL 2018 első továbbjutói

Ők A DAL 2018 első továbbjutói

A Leander Kills és Süle Zsolt nyerte holtversenyben A Dal 2018 első válogatóműsorát szombaton. A zsűri döntésével még Király Viktor, Ceasefire X és Knoll Gabi, a tévénézők szavazataival Vastag Tamás jutott tovább az elődöntőbe a közmédia showműsorában.

A Leander Kills népzenei motívumokat hordozó rockdala, a Nem szól harang, valamint Süle Zsolt balladisztikus száma, a Zöld a május egyaránt 44 pontot kapott a zsűritől. Negyvenhárom pont jutott Király Viktor akusztikus dalának, a Budapest Girlnek, negyedikként jutott tovább Ceasefire X és a Satellites 41 ponttal, ötödikként pedig Knoll Gabi, aki 40 pontot kapott Nobody to Die For című számának előadására.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

A Duna Televízióban élőben közvetített első válogatón a négy zsűritag - Schell Judit színművész, Both Miklós, Mező Misi és Frenreisz Károly zenész, dalszerző - mellett az ötödik zsűritag a közönség volt. A nézők a produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontig szavazhattak sms-ben, ezeket összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, így jutott tovább öt dal.

A hatodik továbbjutó a nézők szavazataival Vastag Tamás és a Ne hagyj reményt című dal lett, így ő is bekerült az elődöntőbe.

Kitűnő előadást láthattunk a Noémótól is, akinek énekese a peredi származású Takács Noémi, de sajnos idén nem jutottak tovább.

A második válogatót január 27-én, a harmadikat február 3-án rendezik, ezekből is hat-hat dal jut a két elődöntőbe, amelyeket február 10-én és 17-én tartanak. A Dal 2018 február 24-i döntőjébe nyolc produkció jut.

ATEMPO.sk / MTI


Hamarosan kezdődik A Dal 2018 első adása – Így szavazhatunk

Hamarosan kezdődik A Dal 2018 első adása – Így szavazhatunk

A dalválasztó show az első tíz versenyző produkciójával indul szombaton 20.30-kor. "Fantasztikus látni, hogy a szakma is elismeri, fontosnak tartja A Dal című műsort" - mondta Mező Misi, A Dal 2018 zsűritagja.

 

"A ismert előadók, szerzők részvétele A Dalban azt mutatja, hogy ők is komoly lehetőséget éreznek a műsorban dalaik, tehetségük bemutatására, a nagyközönség előtti megmérettetésre, akár nemzetközi színtéren is" - fogalmazott Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-gitárosa annak kapcsán, hogy idén a popszíntér számos ismert előadója (például Király Viktor, Odett, Maszkura és a Tücsökraj) mellett a dzsessztehetség Szakcsi Lakatos Róbert is indul egy produkcióban, sőt szöveget írt Sztevanovity Dusán is.

Az előválogatáson színes, sokszínű harmincas mezőny összeállítására törekedtek, amely lefedi a közönség igényeit. Hozzátette: nehéz dolguk volt, hiszen úgy kellett szakmai szempontokat figyelembe venniük, hogy közben szem előtt tartották a szórakoztató műsor fontos kritériumait.

"Sok olyan értékünk, kötődésünk van zenei kultúránkban, amelynek mindenképpen előnyt kell élveznie egy dal születésekor" - fogalmazott.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

Mező Misi nagy örömnek nevezte, hogy A Dalban a nagyközönség számára ismeretlen produkciók is indulnak, hiszen karrierjükben ez komoly ugródeszkát jelenthet.

"A mostani mezőnyben több számomra is ismeretlen, tehetséges előadó található professzionális dallal. A Dallal kapcsolatban az egyik legfontosabb szerintem a lehetőség megteremtése, segíteni elindulni az úton. Ebben fellelhető a tehetségkutatás is" - fejtette ki Mező Misi.

Úgy vélte, egy dal minőségét a szöveg, a zene, az ének egysége és jó aránya határozza meg. Megjegyezte, hogy szerinte nem kell foglalkozni a nemzetközi trendekkel, a jó dal legyen őszinte.

 

"Fontos, hogy legyen bemutatkozási lehetőségük a magyar zenei élet szereplőinek, a fiatal zeneszerzőknek, szövetíróknak, együtteseknek" – ezt mondta Frenreisz Károly, a Dal zsűritagja, aki a kritika mellett azt is szeretné elmondani, mi tetszett neki a produkcióban.

HALLGASD MEG A 10 DALT

A Dal 2018 első élő adása szombaton 20 óra 30 perctől lesz a Duna Televízióban, ahol színpadra lép a Ceasefire X (Satellites), a Fourtissimo (Kisnyuszi a kalapban), Király Viktor (Budapest Girl), Knoll Gabi (Nobody to Die for), a Leander Kills (Nem szól harang), a LivingRoom (Kirakat élet), Noémo (Levegőt!), a Patikadomb (Jó szelet!), Süle Zsolt (Zöld a május), valamint Vastag Tamás (Ne hagyj reményt).

Idén is pontozhatja a dalokat és szavazhat kedvencére a közönség is A Dal-alkalmazáson keresztül; utóbbi Android és iOS platformon is elérhető. De ez megtehető adal.hu weboldalon is. Mindkét esetben regisztrációra van szükség.

A Dal első műsorának vendége a Balkan Fanatik és Kóbor János lesz.

A közmédia hetedik dalválasztó showjának zsűrijében Mező Misi mellett Frenreisz Károly, az LGT és a Skorpió zenekar alapító tagja, Kossuth-díjas rockzenész; Both Miklós Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő és Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész szerepel.

Akikkel pedig idén a Duna Televízió nézői együtt kereshetik majd Magyarország legjobb dalát szombat esténként, nem más, mint Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

ATEMPO.sk / MTI

Sziget

Újabb díjjal gazdagodott a Sziget fesztivál

Ismét nemzetközi elismerést kapott a Sziget: a fesztivál szervezői szerdán késő este a European Festival Awards átadóján a Line-up of the year, vagyis a tavalyi év legjobb zenei felhozatala díját vehették át a Eurosonic fesztiválon a hollandiai Groningenben.

„Meglepetés számunkra, hogy ismét díjjal mehetünk haza erről a rangos versengésről. Az külön öröm, hogy a Sziget egyedülálló zenei sokszínűségét díjazták” - mondta Kádár Tamás cégvezető a díj átvételekor.

A kategória elbírálásakor nemcsak a fő zenekarok, a headlinerek számítottak, hanem a teljes program. A Sziget a Line-up of the year kategóriában olyan fesztiválokat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A tíz legjobb fesztivál listáját szakemberek állították össze, ezután közönségszavazással dőlt el a végeredmény.

A Sziget az elmúlt években többször és több kategóriában megkapta már a European Festival Awardot: kétszer volt a Európa legjobb nagyfesztiválja, megnyerte a Legjobb zenei felhozatalért járó díjat is és volt a Fellépők kedvenc fesztiválja. Tavaly az életműdíját vehették át, amelyet a Sziget korábban tragikus autóbalesetben elhunyt munkatársa, Dan Panaitescu posztumusz kapott meg.

A fesztivál idei fellépőinek első neveit a szervezők hétfőn jelentik be.

ATEMPO.sk / MTI

Fábián Juli

Fábián Julira emlékezik a hazai jazz világ

Ingyenes koncerten emlékezik a decemberben fiatalon elhunyt Fábián Julira a hazai jazz színtér színe-java január 28-án a Budapest Jazz Clubban (BJC).

A Harmónia Jazzműhely estéjén fellép

Bencze Alma
Berki Tamás
Cseh Balázs
Gereben Zita
Gyárfás István
Hajdu Klára
Horváth Cintia
Jász András
Kanizsa Gina
Karosi Juli
Kész Petra
Kovács Linda
Lakatos Ági
Milosevits Mirko
Molnár Enikő
Mujahid Zoltán
Palágyi Ildikó
Pápai Zsanett
Sárik Péter
Soós Márton
Szőke Nikoletta
Urbán Orsi
és Vörös Niki is.

A koncertre a regisztrációs helyek gyorsan elkeltek, további ingyenes belépés regisztráció nélkül a BJC kávézójába és bisztrójába lehetséges, ahol a koncertet élőben közvetítik.

Fábián Juli december 16-án hunyt el rákbetegségben. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt. A szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva a dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán végzett Fábián Juli pályafutása első éveiben rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával. 2005-ben szerepelt az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Bandban, 2007-ben és 2008-ban a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. Öt éven át énekelt a Barabás Lőrinc Eklektricben, de készített lemezt a Fábián Juli Jazz Riff-fel, Sárik Péter zongoristával és Zoohackerrel is.

ATEMPO.sk / MTI

Négy magyar fellépője lesz Eurosonic Fesztiválnak Groningenben

Négy magyar fellépője lesz Eurosonic Fesztiválnak Groningenben

Minden eddiginél nagyobb szerep jut a magyar könnyűzenének a Eurosonic Fesztiválon, amely szerdától január 20-ig tart a hollandiai Groningenben.

Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján idén négy magyar zenekar képviseli a hazai könnyűzenét, ami kiemelkedő szerepet jelent a régió országai között. A négynapos fesztiválon (két alkalommal) fellép a Mörk, de az eseményen a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is koncertet ad. Szlovákiát a Tolstoys képviseli.

A Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja Groningenben azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi zenei színtér jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

A visegrádi együttműködés soros magyar elnöksége idején kiemelt jelentősége van annak, hogy a V4 keretein belül a közép-kelet-európai exportirodákkal közös összefogásban rendezik meg Groningenben a CEEntral Party-t, amelyben a HOTS is partnerintézmény. A péntek esti program az egész vásár nem hivatalos búcsúeseménye lesz, és a Mörk is ad itt egy rendhagyó minikoncertet.

A HOTS csatlakozott az európai exportirodákat csoportosító hálózat, az EMEE (European Music Export Exchange) alapítóihoz; ennek a szervezetnek szintén a Eurosonic-on lesz az alakuló ülése. Az EMEE célja a 2020-as Music Moves Europe pályázati kiírásainak megalapozása. A piacfejlesztési pályázatokon a remények szerint a Hangfoglaló Program is részt vehet, ami további forrásokat jelenthet a hazai könnyűzene nemzetközi piacra lépését támogató aktivitások számára.

Bár a Tallinn Music Weekre, a SpringBreakre és a Liverpool Sound Cityre már lezárult a jelentkezés, a hazai zenekarok még pályázhatnak fellépésre a What's Next in Music? és a LOFTAS Fest közös vilniusi fesztiválhétvégéjén, a hamburgi Reeperbahnon, a bécsi Waves Viennán és a szöuli Zandari Festán.

A HOTS oktatási és továbbképzési programokat is szervez hazai zenekarok részére, amelyek további öt showcase eseményen kapnak lehetőséget: a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre és Into the Great Wide Openre, valamint a Lollapallooza Berlinre is eljuthatnak.

ATEMPO.sk / MTI

Ők kapják az idei Csemadok-díjakat

Ők kapják 2018-ban a Csemadok-díjakat

Vasárnap, január 21-én rendezi meg ismét a Csemadok Országos Emlékműsorát a Magyar Kultúra Napja alkalmából Galántán. A rendezvény keretében idén is átadják a Csemadok Díjakat.

 

2018-ban a következő személyeket tüntetik ki munkásságukért:

Csemadok Életmű Díj

Hahn Józsefné Duray Éva Losoncról
Sebők Valéria Rimaszombatból
Mészáros Magdolna Felsőszeliből
Tóth Sándor Rozsnyóról
Varsányi Borbála Félből
Csurilla Erzsébet Abaújszináról

Csemadok Közművelődési Díj

Csank Tímea Détérből
Borka László Százdról
Ágh Erzsébet Pozsonyeperjesről
Kusy Károly Udvardról
Renczés Nóra Deákiból
Gál Erzsébet Gesztéről

Gyurcsó István Díj

Huszár László, Dunaszerdahelyről

 

A programot kultúrműsor színesíti, ahol fellépnek a Csemadok országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai.

ATEMPO.sk / Csemadok

Ilonka missziója véget ért - Nekrológ Szíjjártóné Nagy Ilona emlékének

Ilonka missziója véget ért - Nekrológ Szíjjártóné Nagy Ilona emlékének

A felvidéki magyar zenei élet meghatározó alakja, igazi mecénása távozott közülünk.

Nem akármilyen örökséget őrzött meg számunkra évtizedeken át. Amellett, hogy könyvelőként országosan elismert szakember volt, minden szabad idejét férje, Szíjjártó Jenő munkásságának ápolásával töltötte.

Mint már annyiszor korábban a zenetörténetben, a zeneszerző özvegyeként az életmű ápolása kapcsán szinte szerzőtárssá emelkedett: Biztosak lehetünk benne, hogy a múltban Clara Schumann, vagy a jelenben Kodály Zoltánné Péczeli Sarolta sem kezelheti alázatosabban, gondosabban férje örökségét, mint Ilonka tette.

Felsorolni is nehéz fáradozásait. Ott volt mindenhol, ahol a magyar zene ügye fontos volt. Filmet keszíttetett, könyvet iratott, kottákat adott ki, kutatókat, rendezvényeket és együtteseket támogatott. Anyagi segítséget nyújtott bárkinek, aki közvetlenül vagy közvetett módon hozzájárult ahhoz, hogy Szíjjártó Jenő emléke ne merüljön feledésbe. Tette mindezt miértünk. Azért, hogy továbbadhassa Szíjjártó népzenekutatói, zeneszerzői és pedagógiai örökségét azoknak, akikért Jenő maga is dolgozott: a jövő magyar nemzedékéért.

Munkásságából mindannyian tanulhatunk kitartást, szenvedélyt, állandó reményt és alázatot. Azt, hogy ha megosztod, amid van, attól csak több lesz neked is. Így volt ő végtelenül gazdag.

Drága Ilonka, jelentjük, nem fáradoztál hiába. Bár gyakran maradtál magadra, sikerült megőrizned a felvidéki magyarság elsőszámú zeneszerzőjének emlékét, mi pedig közkincsként tudjuk már továbbadni a majd utánunk jövőknek.

Többé nem tudsz már munkálkodni értünk, de hiszem, hogy küldetésed beteljesedett. Mostmár mi következünk, hogy éljünk azzal, amit Tőled kaptunk örökül.

Nyugodj hát békében!

Dr. Tóth Árpád, ATEMPO.sk

Balga Gabriella

Csak tiszta forrásból – gálaműsor a magyar kultúra napján a felvidéki Balga Gabriellával

Szekszárdon mutatják be a már többször nagy sikerrel előadott, Csak tiszta forrásból című gálaműsort a magyar kultúra napján, január 22-én, amelyben Bartók Béla és Kodály Zoltán ének- és zenekari művei, népdalfeldolgozásai az eredeti népzenei forrásokkal kiegészülve hangzanak el klasszikus zenészek és népdalénekesek tolmácsolásában.

A műsort Kocsis Zoltán állította össze a halála előtt, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén részt vett az első előadásokban. A gálán a Fölszállott a páva című népzenei vetélkedőn sikeres énekesek, néptáncosok Pál István Szalonna zenekarával lépnek színpadra, köztük Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Zsikó Zoltán és a mérai Czifra táncegyüttes Sánta Gergő vezetésével.

A január 22-én, a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében felcsendülő népdalokból született Bartók- és Kodály-műveket a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Madaras Gergő vezényletével, valamint a felvidéki Balga Gabriella és Palerdi András operaénekesek adják elő.

A gálát a 2017. január 20-án, a Müpában rendezett bemutatója óta változatlan műsorral állítják színpadra.

Az előadás Bartók Erdélyi táncok című művével indul, majd Kodály-Kocsis feldolgozásban az Árva madár, Bartóktól a Magyar parasztdalok - Ballada tétel hangzik el, az első felvonás Kodály Zoltán Galántai táncok című darabjával ér véget. Az est második részében Bartók Béla Román népi táncok, Kodály-Kocsis feldolgozásban a Puciné, Bartók-Kocsis feldolgozásában pedig a Húsz magyar népdal - Székely lassú hallható, az estet Kodály Kállai kettőse zárja.

A klasszikus és népzenei kultúrában egyaránt járatos Sebő Ferenc műsorvezetőként működik közre a gálaelőadáson.

A Csak tiszta forrásból első bemutatását Marosvásárhelyen és Kolozsváron - még Kocsis Zoltánnal - követte nagy sikerű gála, az összeállítást azóta Pécsen, majd ismét a Müpában Madaras Gergő közreműködésével játszották. A produkció iránt érdeklődnek Japánból és Londonból is - mondta Balogh Júlia, a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy az előadással missziót is szeretnének teljesíteni, hiszen "Bartóknak és Kodálynak köszönhetően tudjuk használni közös anyanyelvünket, a népzenét".

ATEMPO.sk / MTI

Elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona, Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy özvegye

Elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona, Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy özvegye

Súlyos betegséget követően 79 éves korában elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona közgazdász, Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy, népdalgyűjtő özvegye.

Ilonka férje halála után folyamatosan azon munkálkodott, hogy a felvidéki magyar zeneszerző életműve közkinccsé válhasson és méltó elismerésben részesüljön. Könyvek, gyűjtemények, tanulmányok, CD-k, dokumentumfilm készült Szíjjártó Jenőről neki köszönhetően.

A felvidéki kórusmozgalom elhivatott támogatója volt, a Csengő Énekszó és a Kodály Napok fesztiválok, de a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa is sokat köszönhet neki.

Ilonka a Magyar Örökség-díjat veszi át, melyet Szíjjártó Jenő kapott 2014-ben

2013-ban munkásságáért Mikola Anikó-díjban részesült, melyet évente a művészeti életben tevékenykedő, illetve humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítél oda a kuratórium. Haraszti Mária, az Anima Társaság vezetője méltatásában akkor ezt mondta:

„Minden művész mellé kell egy olyan realitásokat érzékelő ember, aki mellett szabadon szárnyalhat, mert biztosítja neki a hátországot, az eligazodást a mindennapok unalmas és földhözragadt teendői közepette. Ilyen volt neves zeneszerzőnk számára Ilonka.”

Nyugodjon békében.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Billy Idol

Billy Idol visszatér Budapestre

Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet Billy Idol. A nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű rockénekese 2018. július 2-án a Budapest Parkban lép fel.

Himnusz kapott a NATO – Hallgasd meg!

Himnuszt kapott a NATO – Hallgasd meg!

A NATO, történetében először, hivatalos himnusszal egészítette ki intézményes jelképeit. Az észak-atlanti szövetség tájékoztatása szerint a himnusz már 1989-ben, a NATO megalapításának 40. évfordulója alkalmából megszületett, de akkor nem hoztak döntést a bevezetéséről, és évtizedekre félretették.

Fonogram - Magyar Zenei Díj

FRISSÍTVE! Hamarosan zárul a nevezés! Fonogram - Magyar Zenei Díj 2018

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége 2018-ban is megrendezi a zenészek és hangfelvétel-kiadók legnagyobb ünnepét, a Fonogram - Magyar Zenei Díj gálaestet. 

A nevezési időszak meg lett hosszabbítva, de így is hamarosan a végéhez közeleg. Ha még nem neveztetek kiadványt, még megtehetitek!

A Fonogram - Magyar Zenei Díjra természetesen nem csak kiadók által gondozott megjelenések, hanem szerzői kiadású albumok és hangfelvételek is nevezhetők!

Nem szükséges, hogy a benevezett előadónak teljes albuma legyen; amennyiben ilyennel nem rendelkezik, de az előző két naptári évben, azaz 2017-ben vagy 2016-ban hangfelvétel(eke)t készített, úgy az egy vagy több önálló hangfelvétel is nevezhető. (Emlékeztető: az előző évi szavazás során az öt jelölt közé került hangfelvételek nem nevezhetők újra, nem nevezhetők továbbá korábban megjelent hangfelvételekből összeállított válogatásalbumok.)

Az albumok és hangfelvételek összesen 18 kategóriában nevezhetőek 2018. január 8-án, hétfőn 12 óráig a következő hivatkozáson

www.fonogram.hu/nevezes

ATEMPO.sk / fonogram.hu

A Fezen Fesztivál 2018-ban is kitűnő fellépőket hoz

A Fezen Fesztivál 2018-ban is kitűnő fellépőket hoz

A Mr. Big, az Enter Shikari, és a Fozzy is fellép a Fezen fesztiválon, valamint Székesfehérvárra érkezik a Helloween, az Epica és a Metal Allegiance is.

A 21. Fehérvári Zenei Napokat 2018-ban július 25-től 28-ig rendezik meg a székesfehérvári MÁV-pályán.

Több mint három évtized dalaiból válogatva, maratoni programmal tér vissza Székesfehérvárra a német power/speed metal stílusteremtő bandája, a Helloween. A szimfonikus metalt képviselő, holland Epica a férje révén Magyarországhoz is kötődő Simone Simons vezetésével érkezik a Fezenre.

A Metal Allegiance igazi szupercsapat, hiszen tagja a Dream Theater, az Avenged Sevenfold egykori dobosa, Mike Portnoy, a Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson, a Testamentből ismerős Alex Skolnick és Mark Meghis, valamint az Overkill énekese, Bobby Blitz. Ők ebben a formációban először lépnek magyar közönség elé.

2017 nyarán jelent meg Defying Gravity címmel az amerikai hard rock supergroupnak, a los angelesi Mr. Bignek legújabb stúdiólemeze, akik csaknem eredeti felállásban érkeznek Fejér megyébe. Természetesen a jól megszokott slágerek mellett a friss dalokkal is készülnek a csapat tagjai.

Ott lesz a kanadai-amerikai pankrátor, Chris Jericho metal bandája, a Fozzy, akiknél biztosak lehetünk benne, hogy totális őrületet fognak a színpadra varázsolni.

A metalt és a elektronikát párosító brit csapat, a hazánkban köztudottan előszeretettel koncertező Enter Shikari is fellép a Frezenen. A dolog pikantériáját adja, hogy a négyes éppen 2018-ban fogja fennállása 15. évfordulóját ünnepelni.

A hazaiak közül már biztos, hogy ott lesz Ákos és Rúzsa Magdi.

ATEMPO.sk / MTI

Komoly bírságot kaphat a Spotify zeneszolgáltató

Komoly bírságot kaphat a Spotify zeneszolgáltató

A Spotify zeneszolgáltatót 1,6 milliárd dollárra (411 milliárd forintra) perli a Wixen Zenekiadó arra hivatkozva, hogy a streaming cég több ezer olyan számot használ, amelyekhez nem kérte meg a szerzői jogokat.

A visegrádi négyek zenei örökségét ünneplik a Virtuózok újévi koncertjén – a felvidéki Kristóf Réka is fellép

A visegrádi négyek zenei örökségét ünneplik a Virtuózok újévi koncertjén – a felvidéki Kristóf Réka is fellép

A visegrádi négyek zenei örökségét ünneplik a Virtuózok újévi koncertjén a Zeneakadémián, a hangversenyt január elsején élőben közvetíti a közmédia.

A koncerten először lép együtt színpadra a klasszikus zenei tehetségkutató eddigi három évadának fődíjasa: a felvidéki Kristóf Réka, Kökény Tamás és Lugosi Dániel Ali. Fellép a koncerten a lengyel szaxofonos, Lukasz Dyczko, a fiatal zenészek eurovíziós versenyének első helyezettje és a cseh zongoraművész Jan Vojtek, aki a Zeneakadémia hallgatója.

A hangverseny sztárvendége Miklósa Erika és Horti Lilla operaénekes, valamint Kelemen Barnabás hegedűművész lesz. A zenei kísértet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja Kovács János vezényletével.

A harmadik alkalommal megrendezett Virtuózok újévi koncertet a Bartók Rádió és a Duna televízió élőben közvetíti január elsején este 19.30-tól.

A hangversenyen a visegrádi országok legnagyobb zeneszerzőinek, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Antonín Dvorak, Fréderic Chopin és Henryk Wieniawski művei fognak felcsendülni. Emellett kifejezetten erre az alkalomra írt a négy ország zenei kollázsaként is értelmezhető művet Pejtsik Péter, de hallható lesz Kovács Béla Hommage á Kodály című darabja is, amelynek zenekari átiratát a kortárs szerző a Virtuózok újévi koncertjére készítette el.

ATEMPO.sk / MTI