Ma van a Magyar Operett Napja

Ma ünnepeljük a Magyar Operett Napját

Az operett műfaj elkötelezettjei a komáromi születésű Lehár Ferenc (1870-1948) halálának és Kálmán Imre (1882-1953) születésének évfordulója alkalmából október 24-ét a Magyar Operett Napjává nyilvánították. Mindez 2002-ben történt, Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján.

Az operettben (a szó kis operát jelent) a párbeszédek énekszámokkal és táncbetétekkel váltakoznak, a műfaj sajátossága a dallamos, fülbemászó zene, a fordulatos történet, a látványos díszlet és jelmez. Születésekor a nagyváros tömegszórakozását szolgálta, de a könnyed történettel gyakran társadalmi szatíra és gúnyos hang párosult. Első igazi mestere a német születésű francia Jacques Offenbach, a "Champs-Élysées Mozartja" volt, akinek leghíresebb művei az Orfeusz az alvilágban, valamint a Szép Heléna. A műfaj gyorsan meghódította az Osztrák-Magyar Monarchiát, de közben át is formálódott: a soknemzetiségű birodalom népeinek zenéjéből és táncaiból - valcer, polka, mazurka, csárdás, verbunkos és cigányzene - merített, a táncbetétekben a francia kánkánt a keringő váltotta fel. Magyarországon a népszínművek hatása is jelentős volt.


Folytatódik az X-Faktor - felvidéki énekeseknek is szurkolhatunk

Folytatódik az X-Faktor - felvidéki énekeseknek is szurkolhatunk

Szombat este 20.00 órától jön az X-Faktor tehetségkutató második élő showja a RTL Klub műsorán, ahol ezúttal is színpadra állnak a felvidéki énekesek. Az első adásból kiemelkedő produkciókkal jutott tovább Abaházi Nagy Lívia és a Ricco & Claudia duó is.

 

Tíz produkciót láthatunk az este folyamán, ugyan is a Radio Mobster és Hegedűs Péter már elbúcsúztak a versenytől. Kíváncsian várjuk ezúttal mivel készülnek az énekesek.

Szavazatokkal támogassátok Líviát és a Ricco & Claudia duót.

Szavazni az RTL24 mobil alkalmazással lehet, mely Androidra és IOS-re is letölthető. Valamint SMS-t is lehet küldeni a +36 20 (30,70) 810 17 99 számra, mely nem emelt-díjas. Az üzenetbe a LIVIA vagy a RICCO neveket kell bepötyögni. Az applikációval egy-egy darab szavazatot lehet leadni, SMS-sel pedig 10 szavazat is küldhető.

 

A csapatok:

Gáspár Laci és a zenekarok
Ricco & Claudia duó, London Kids

ByeAlex és a lányok
Tóth Bettina, Erdős Viola, Serena Rigacci

Puskás Peti és a 25 év felettiek
Abaházi Nagy Lívia, Berta Dániel

Radics Gigi és a fiúk
Gulyás Roland, Bereznay Dániel, Mézes Norbert

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: RTL Klub

Cséfalvay András

Cséfalvay András a szlovákiai sajtófotósok elitjében

Cséfalvay András, fotós, dizájner, aki számtalan kitűnő fotót készített portálunknak koncertekről, fesztiválokról, előadókról, zenészekről, október 19-én, csütörtökön a Slovak Press Photo 2017 ünnepélyes díjátadóján Sajtófotó Díjat és elismerést vehetett át.

"Nagyjából egy hónapja értesítettek emailben, hogy díjazva leszek, de egészen a mai gálaestig én sem tudtam, melyik fotósorozatomat választotta ki a zsűri. Az pedig külön meglepetés volt, hogy két kategóriában is bekerülhettem a legjobbak közé." - mondta András a díjátadó után, akinek ezzel egy nagy álma teljesült.

A Művészet és showbiznis kategóriában harmadik helyezés ért el egy különleges kiállításról készült fotósorozata, melyet 2016-ban rögzített Pozsonyban.

A FOTÓSOROZAT

A tíz éves integrált tanulóról, Alfrédról készült összeállítása pedig a Mindennapi élet kategóriában kapott elismerést.

A FOTÓSOROZAT

András Dunaszerdahelyen született, 2011-ben a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tanári diplomát szerzett, majd 2016-ban Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn szakát is elvégezte. Jelenleg fotósként dolgozik és együttműködik számos felvidéki portállal, magazinnal.

Gratulálunk Andrásnak és további sok sikert kívánunk neki.

 

Néhány fotósorozat Andrástól az ATEMPO.sk-n:

Dreeko

Estendøn

Koncz Zsuzsa

HaddelHadd

Korpás Éva

Jazz

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Tovább folytatódik a gombaszögi értékmentés!

Tovább folytatódik a gombaszögi értékmentés!

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői Komáromban tartották a jövő évi táborral kapcsolatos első sajtótájékoztatójukat. A rendezvényen értékelték az idei tábort is, de a jövőbeli terveké volt a főszerep.

Bilás Zsuzsanna, a tábor főszervező-helyettesének megnyitója után Stubendek Attila infrastruktúráért felelős szervező ismertette az idei tábort számokban. Még soha ennyien nem látogattak el Gombaszögre, mint az idén, és külön kiemelte a Komáromi járást, amely idén a táborozók több mint 25%-át adta. A 12 helyszínen több mint 270 program közül válogathattak a táborozók, többek között kulturális, zenei, politikai, közéleti és tudományos témákban. Megtudhattuk azt is, hogy kb. 270 szlovákiai településről érkeztek résztvevők, valamint, hogy a Rozsnyói és Rimaszombati járás minden magyartöbbségű községe képviseltette magát a táborban.

 

Stubendek Attila

 

Ezután a tábor főszervezője, Orosz Örs beszámolója következett, amelyben elmondta, hogy a gombaszögi kemping után az általa vezetett Sine Metu Polgári Társulás, a Betlen Gábor Alap támogatásával, megvásárolta a kempingtől párszáz méterre található, államilag jelzett műemlékek területét, rajtuk egy rokokó kúriával, valamint egy 1371-ben épített pálos templom romjaival. A tervek között szerepel ezen területek megtisztítása, hogy bárki által megközelíthetővé váljanak. A már kitakarított helyen pedig vagy közparkot, vagy őshonos gyümölcsfákból álló kertet alakítanának ki. A szebb napokat is látott kúria épületét szeretnék megmenteni és felújítani, hogy a későbbiekben szállásként működhessen. Ugyanitt egy kisebb múzeum is működne. Mindezt a könnyű átjárhatóság érdekében, szeretnék egy gyalogösvénnyel összekötni a kempinggel.
Orosz emlékeztetett, hogy az értékmentés már jóval ezelőtt elkezdődött. A gombaszögi kopjafapark már 20 kopjafát számlál, és a tábor területén látható az egykoron a Feketehegy-fürdőn átadott Tompa Mihály szobor pontos mása, az eredeti gránittalapzaton.

 

Orosz Örs

 

Végezetül Kocskovics Péter, a tábor programkoordinátora összegezte az eddigi önkéntes munkákat, melyeknek köszönhetően Gombaszög évről-évre szépül. A „gombabrigád”-ként emlegetett akciókra Somorjától egészen Nagytárkányig érkeztek már résztvevők. Ezek során az önkéntesek jóval több mint 15 000 munkaórát beleölve építették a tábort, hogy az folyamatosan tökéletesedjen. Az idei utolsó brigádra november 8 – 12. között kerül sor, amikor is a fentebb már említett templom környékét kezdik majd megtisztítani.

 

Kocskovics Péter

 

Nem ez volt az utolsó sajtótájékoztató az idén. December 29-én még többet megtudhatunk a jövőre július 16 – 22. között tartandó, jubileumi 90. Gombaszögi Nyári Tábor részleteiről.

ATEMPO.sk

Hangfoglaló Program

Hangfoglaló Program néven működik tovább a Cseh Tamás Program

Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programként (röviden Hangfoglaló Program) működik tovább a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja.

"Hálánkat és köszönetünket fejezzük ki Cseh Tamás családjának, amiért indulása óta támogatták a programot és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül engedélyezték a név használatát, amivel a századvég hazai zenei kultúrájának meghatározó művészére, egy korszak idoljára emlékezhettünk" - közölte az NKA Igazgatósága.

Az NKA Cseh Tamás Programja 2014. május 12-én indult, az azóta eltelt három évben a CSTP komoly támogatást nyújtott az induló zenekaroknak, a fővárosi és a vidéki kluboknak, a könnyűzenei örökség megőrzésének, a zenei menedzsment oktatásnak, illetve a vidéki tehetségkutatóknak.

A CSTP messze túlnőtte azokat a kereteket és célokat, amelyeket annak idején meghatároztak. "Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, amelynek témája a program jövője: szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége, illetve egyfajta zenei stílus irányába, vagy nyissuk szélesebbre a kapukat és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket".

Az egyeztetések eredményeként az NKA vezetése és a programot működtető kollégium tagjai a program nevének változtatása mellett döntöttek, a jövőben Hangfoglaló Programként viszik tovább azokat a projekteket, amelyek eddig a Cseh Tamás Programhoz kapcsolódtak. Hozzátették: azt szeretnénk, ha a névváltás újabb lendületet adna a támogatási rendszernek és ezen keresztül a hazai könnyűzenének.

"A 2017. október 6. előtt született döntések nyomán megvalósuló pályázatok és programok továbbra is a régi néven futnak tovább. Az új pályázatokat már a Hangfoglaló Program keretében hirdetjük meg, amelynek első hivatalos eseményét október 26-án tartjuk az A38 hajón, ahol kihirdetjük az Induló Előadói Alprogram és a Klubtámogató Alprogram nyerteseit. Eddig az időpontig a közérdekű közlemények és információk a továbbiakban is a már jól ismert felületeken érhetőek el".

A hvg.hu a múlt héten arról írt, hogy a Cseh család a névhasználati jogra kötött megállapodás lejártával nem hosszabbítja meg az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött szerződést.

ATEMPO.sk / MTI

Ed Sheeran

Ed Sheeran a kezét törte – elmaradnak a koncertek

Ed Sheeran angol énekes kerékpárjáról leesve eltörte a kezét, ezért le kellett mondania a koncertjeit. A zenész a közösségi oldalára tett ki egy fotót begipszelt kezéről, a kép alá ezt írta: "az orvos törést állapított meg a jobb csuklómon és a bal könyökömön". A 26 éves Sheerant a hétvégén érte a baleset, állítólag autó ütötte el kerékpározás közben.

Október végén indul a Fölszállott a páva 5. évada - mutatjuk a zsűrit is

Október végén indul a Fölszállott a páva 5. évada - mutatjuk a zsűrit is

2017-ben ismét a felnőtteké a színpad. Több mint ezer jelentkező mérettette meg magát idén is a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin. A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé:

énekes szólisták és énekegyüttesek;
hangszeres szólisták és zenekarok;
táncos szólisták és táncospárok;
néptáncegyüttesek.

Tavaly a legjobb néptánccsoport felvidéki, a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes lett, akik október 22-én, vasárnap a Páva Matiné keretében is bemutatkoznak a Művészetek Palotájában.

Az ötödik évadába lépett tehetségkutatónak köszönhetően új lendületet kapott a népzene és néptánc kultúra, az előző szériákban szerepelt fiatal népzenészek, énekesek, táncosok és együttesek közül nagyon sokan váltak ismertté és népszerűvé nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is.

Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként köszönt vissza, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti. Még mindig a Pávában látja azt az utat, amelyen járva a legszélesebb közönségnek, a leghitelesebben juttathatja el a hagyományos műveltség mai, élő arcát, miközben maga is gazdagabb lesz.

„Ha valakivel csak egy nótát is elénekelsz közösen, arra már másképpen tekintesz. Kapcsolat, szinte érzelmi viszony alakul ki. Egy együtt töltött évad alatt pedig már őszinte barátságok, s talán örök szövetségek köttetnek” – mondta el Berecz István.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is. „Igyekszem közelebb vinni az emberekhez a népi kultúrát, amely nemcsak a magyarság számára jelent kincset, hanem az egész Kárpát-medencének, sőt Európának is. Hirdetni kell a műfaj sokszínűségét, tradícióit és az emberségét. Meg kell mutassuk, hogy földrajzilag is mennyire egységes a kultúránk, és milyen büszkék vagyunk rá!” – mondta Zsuráfszky Zoltán, aki szerint ennél nincs is jobb példa, mint az, hogy jelen pillanatban Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban most éppúgy ingeket és szoknyákat vasalnak a fiatalok, mint a fővárosban.

 

 

Készülnek az induló évadra, akárcsak Novák Péter, aki Morvai Noémi műsorvezetőtársával együtt ismét házigazdája lesz a tehetségkutatónak. „Napjainkban bebizonyosodott, hogy az individuális szabadság közösségi reflexió nélkül mit sem ér. A közösség mindig élmény alapú, erre pedig keresve sem találnánk jobb példát, mint a hagyomány – amit nem ápolgatni kell, hanem megélni!” – tette hozzá Novák Péter.

 

Az ennek szellemében és hangulatában készülő tehetségkutató műsor október 27-től péntek esténként lesz látható a Duna Televízióban. Az első három adásban a területi döntőkből láthatnak összefoglalót a nézők, majd november 17-től az élőben sugárzott elődöntők következnek. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

ATEMPO.sk / MTVA

Felvidéki énekesekkel indul az X-Faktor első élő showja

Felvidéki énekesekkel indul az X-Faktor első élő showja

Szombat este 20.00 órától indul az X-Faktor tehetségkutató első élő showja a RTL Klub műsorán, ahol felvidéki énekesek is színpadra állnak. A válogató, tábor és mentorház után Abaházi Nagy Lívia és a Ricco & Claudia duó jutottak a legjobbak közé.

 

Lívia Puskás Peti 25 év felettiek csapatát erősíti. Eddig opera áriakkal szált versenybe, vajon marad most is ennél a stílusnál?

Abaházi Nagy Lívia

 

Ricco és Claudia duóját már az elején nagy esélyesnek látják, így talán még nagyobb a teher rajtuk. Kíváncsian várjuk az első élő produkciójukat.

Ricco & Claudia

 

A csapatok:

Gáspár Laci és a zenekarok
Radio Mobster, Ricco & Claudia duó, London Kids

ByeAlex és a lányok
Tóth Bettina, Erdős Viola, Serena Rigacci

Puskás Peti és a 25 év felettiek
Abaházi Nagy Lívia, Berta Dániel, Hegedűs Péter

Radics Gigi és a fiúk
Gulyás Roland és Mézes Norbert

Néhány nappal az élő show kezdete előtt Gigi egyik mentoráltja, Nagy Krisztián úgy döntött, nem folytatja tovább a versenyt, így két fiúval indul az élő show-ba.

 

A műsor végén az X-Faktor 2016-os évad győztes mentora, Tóth Gabi áll színpadra extra produkcióval, dalpremierrel. „Molnár Tibivel saját szerzeményünket mutatjuk be a csodálatos zenekarommal!” - írta közösségi oldalán.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: RTL Klub

Eldőlt, kik lesznek a Kisebbségi Kulturális Alap tanácsainak tagjai

Eldőlt, kik lesznek a Kisebbségi Kulturális Alap tanácsainak tagjai

Október 13-án, pénteken megválasztották a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) magyar szakmai tanácsainak tagjait. A tizenöt főből álló bizottságba kilenc tagot választott a közgyűlés, hat személyt pedig a KKA igazgatója, Molnár Norbert jelöl ki a közeljövőben.

 

A szakmai tanácsok tagjai

A-kategória – közoktatás, kulturális tevékenység, tudomány

Zsélyi Katalin
Hornyák István
Szabó Csilla

B-kategória – irodalom, kiadói tevékenység

Csanda Gábor
Sidó Árpád
Molnár Anna

C-kategória – művészet, színház, zene, audiovizuális tevékenység

Hégli Dusan
Lakatos Róbert
Czibula Csaba

 

A Kisebbségi Kulturális Alap első pályázatai várhatóan decemberben jelennek meg.

ATEMPO.sk

Felvidéki magyar zenészek lépnek fel a V4 koncertsorozat keretében Budapesten

Felvidéki magyar zenészek lépnek fel a V4 koncertsorozat keretében Budapesten

Pénteken indul az a két hónapon át tartó V4 koncertsorozat, amelynek során a visegrádi országok művészei adnak dzsessz-, a capella, világ- és népzenei koncerteket a budapesti Várkert Bazárban.

A Visegrádi Négyek 1991-es megalakulása a közös múltra, értékekre, érdekekre épült, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia között. A 2017-2018. évi magyar elnökség alkalmából szervezett koncertsorozattal az összetartozás és a sokszínűség jegyében lépnek színpadra október 13. és december 15. között minden pénteken este a négy ország kiemelkedő zenészei.

A közönség hallhatja többek között Leszek Mozdzer lengyel dzsesszzongoristát, a SKETY nevű cseh a capella dzsesszformációt, a magyar előadók között pedig olyan művészeket, mint Szirtes Edina Mókus és a Besh o droM.

Felvidékről Korpás Éva, a Nomaad és a Varsányi zenekar lép színpadra.

A pénteki nyitó előadáson a Dűvő Zenekar és a Marcin Wasilewski Trió előadását hallhatják az érdeklődők. Az 1979-ben alakult Dűvő Zenekar magyar népzenét játszik, elsősorban hagyományőrző stílusban, repertoárjukban a Kárpát-medence összes etnikumának zenéje megtalálható.

A tradicionális és a kortárs hangzásokat egyedülálló módon ötvöző lengyel Marcin Wasilewski Trio a generációja egyik legegyedibb dzsesszformációja, mind szülőhazájukban, mind világszerte komoly elismeréseket tudhatnak magukénak. Az improvizációs zene olyan nagy formátumú előadóival dolgoztak együtt, mint Jan Garbarek, John Surman, Arthur Blythe vagy Manu Katché.

 

Október 20-án a Beshodrom és a felvidéki Varsányi zenekar ad koncertet, 27-én Szalonna és bandája zenél a lengyel Leszek Mozdzerrel.

November 3-án Szirtes Edina Mókus és a Szirtes vonósnégyes lép színpadra Rohmann Ditta csellóművésszel és a Wojtek Mazolewski Trioval, amely Lengyelországból érkezik. November 10-én Ferenczi György és a Rakajam lép fel a felvidéki Nomaad zenekarral, 17-én a Szigony Zenekar játszik a cseh Jan Steindörfer Trióval, 24-én Ágoston Béla vendége pedig a lengyel Aga Zaryan lesz.

A decemberi koncerteket a hónap első napján Lovász Irén Groove and Voice Trio nyitja, amely a cseh Jitka Suranskával lép fel, december 8-án a Balogh Kálmán-Lukács Miklós Cimbalom Duó és a Gipsy Cimbalom Band vendége Anna Maria Jopek lesz Lengyelországból, a záró koncertet pedig 15-én Korpás Éva és zenekara adja Felvidékről Fecském címmel, a cseh SKETY Akapella formációval közösen.

ATEMPO.sk / MTI

Papp Sándor

Elhunyt Papp Sándor

2017. október 12-én hosszú betegség után elhunyt Papp Sándor, a Szlovák Rádió Magyar Adása majd a Pátria Rádió egykori főszerkesztője.

Papp Sándor 1955. november 2-án született Érsekújvárott. 1976-ban a pozsonyi konzervatórium akkordeon-szakán végzett. 1987–1991-ben a Comenius Egyetem bölcsészkarán levelezői szakon újságírást tanult. 1975-től volt munkatársa a közrádió magyar szerkesztőségének mint annak zenei szerkesztője, műsorvezetője, szerkesztőségi titkára, végül 15 éven át a főszerkesztője.
1972-től aktívan közreműködött népművészeti rendezvények szervezésében, előkészítésében, nevéhez kötődik „Tavaszi szél vizet áraszt” népdalverseny szervezése és lebonyolítása. Nyugdíjazásáig a közszolgálati TA SR hírügynökség munkatársaként dolgozott.

Papp Sándor 61 éves volt. Nyugodjon békében!

ATEMPO.sk / Pátria Rádió

Rúzsa Magdi és Presser Gábor visszatérnek Felvidékre

Rúzsa Magdi és Presser Gábor visszatérnek Felvidékre

Egy év után visszatér Rúzsa Magdi és Presser Gábor közös koncertsorozata Felvidékre. Két helyszínen lép majd színpadra a különleges duó.

Az énekesnő és a billentyűs-dalszerző 2015 tavaszától dolgozik együtt az Angyal mellettem című előadáson, amelyet azóta turnén mutatnak be Magyarországon és határon túl is. A koncert nagy részét kettesben adják elő, később csatlakozik hozzájuk három kiemelkedő tudású hangszeres művész is, hogy együtt egy különleges zenei együttest alkossanak.

Ezúttal is novemberben láthatjuk őket Felvidéken, 5-én Kassán a Művészetek Házában, majd 8-án Pozsonyban az Istropolisban. A határhoz közel november 10-én Mosonmagyaróváron, december 2-án pedig Salgótarjánban koncerteznek.

Ők az idei Junior Prima Díjas zenészek

Ők az idei Junior Prima Díjas zenészek

Tíz fiatal vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában szerdán a Müpában.

Elismerésben részesült Balázs István gordonkaművész, Balogh Ádám zongoraművész, Balogh Tamás jazz-zongorista, zeneszerző, Dolfin Balázs gordonkaművész, Horti Lilla operaénekes, Kovács Levente zeneszerző, Lukács Gergely tubaművész, Szalai Lotti gitárművész, Sztán Attila harsonaművész, valamint Varga Oszkár hegedű- és brácsaművész.

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadón kiemelte, hogy a társaságcsoport komoly feladatnak tekinti a kiemelkedő tehetségek támogatását, társadalmi felelősségvállalásuk alapja hozzájárulni az értékteremtéshez, a valódi értékek megőrzéséhez. Úgy fogalmazott, hogy a fiatal tehetségek felkarolása komoly feladat, hiszen ők a szellemi élet megújuló energiaforrásai.

Elmondta, hogy idén is tíz fiatal tehetséget díjaznak, és vezetőként immár harmadik alkalommal adhatja át az elismerést. Felidézte, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2008-ban alapította a díjat, amelyet idén tizedik alkalommal adnak át.

Vigh Andrea zsűrielnök, a Zeneakadémia rektora elmondta, hogy idén "a világ zenei életének prémium kategóriáját képviselő zsűri" egyhangúlag hozta meg a döntését, s választotta ki a tíz díjazottat. Hangsúlyozta, hogy a zenei tehetségforrás Magyarországon kifogyhatatlan, és a vállalat díja a pályakezdésben segíti a fiatalokat.

A díjak odaítélésében közreműködő zsűri tagja volt Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, Marton Éva Kossuth- és Prima Primissima díjas operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész; Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző; Binder Károly Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, a szeptember végén elhunyt Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező, Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester, zongoraművész és Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész.

Az MVM Zrt. gondozásában az elmúlt években 100 tehetséges fiatal kapta meg a zeneművészet terén kimagasló teljesítményért járó Junior Prima Díjat. A társaság célja, hogy az elismeréssel és az anyagi támogatással ösztönzőleg hasson a minél magasabb szintű teljesítmények eléréséhez, segítséget nyújtson a fiatalok pályakezdéséhez és további fejlődéséhez.

ATEMPO.sk / MTI

Renton and the Error Jam

A Renton and the Error Jam ott van tehetségkutató elődöntőjében

A somorjai Renton and the Error Jam bejutott az idei Súboj Kapiel (Zenekarok párbaja) tehetségkutató elődöntőjébe. A versenyben 16 zenekar közül dől el, ki jut a december 9-én megrendezésre kerülő döntőbe.

A végső megmérettetés legjobbja fellépési lehetőséget kap a Topfesten, elkészítheti albumát profi stúdióban és hangszervásárlási utalványt is nyer.

A 2014-ben indult tehetségkutató elődöntőjére, melyen fellép a Renton and the Error Jam október 12-én, csütörtökön kerül sor a Randal Clubban. Elhangzanak majd REM Phase névre hallgató albumuk dalai. Aki teheti nézzen be és támogassa a zenekart szavazatával, melyre csak a helyszínen lesz lehetőség.

A Renton and the Error Jam nevű kórokozó 2011 őszén ütötte fel a fejét, s azóta kíméletlenül szedi áldozatait a zenei klubokban és szórakozóhelyeken. A vírus hat tapasztalt zenész mutációjából jött létre, s ezért igen ellenálló. Tipikus megnyilvánulási formái a rock, grunge, pszichedélia és az electro, melyek alkohol tartalmú itallal vegyítve erős hányást okozhatnak. A fertőzött páciensek tünetei közé tartozik még a dúdolgatás, súlyosabb esetben üvöltözés, társaságban ritmikus fejrángatás, előrehaladottabb stádiumban zaklatott tánclépések, esetleg ugró mozdulatok. A legveszélyeztetebbnek a 15-től 35 évig terjedő korosztály számít. A kutatók mindeddig sikertelenül keresik a kór ellenszerét.

A vírus kémiai összetevői:

Méry Dávid (dob)
Bölcskei Milán (basszusgitár)
Pokstaller Szabolcs (gitár, billentyűk)
Horváth László (ének)
Cseh Gábor (DJ, effektek, billentyűk)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Hellagame Cover Rock Band

A felvidéki Hellagame Cover Rock Band bejutott a We Will Rock You tehetségkutató döntőjébe

Az elő-zsűri javaslatára és a kapott közönségszavazatok figyelembevételével, a verseny vezetőségének döntése alapján összeállt a We Will Rock You 3 Rockzenei Tehetségkutató legjobbjainak mezőnye.

Felvidéket a Hellagame Cover Rock Band Ipolypásztóról képviseli, akiket eddig Victoria Cover Rock Band néven ismerhettünk. Az Iron Maiden Wrathchild és Fear of the Dark című dalainak cover verziójával jutottak a legjobbak közé. 2015-ben Felvidékről az Encore és a Booom is ott volt a döntőben.

Idén a szervezők igyekeztek mind több pályázónak lehetőséget adni a döntőben való megmérettetésre, így a tervezett létszámot kibővítették. Akik még ott vannak a legjobbak közt:

Dogs n' Roses
Ely
Eugen
Experiment
Gerencsér Patrik
Halftones
Kerék Dániel
Kék Kód Blues Band
Mad Gun zenekar
Mokka Tribute Band
Rock Generations Band
Rock Life zenekar
St. Ábel
StarBugs
Tordai Duo

A szakmai elő-zsűri:

Maróthy Zoltán – gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró, zenetanár (KMK, Ossian, Fahrenheit, Kiss Forever Band, Keresztes Ildikó Band, Koncz Zsuzsa zenekara)
Bódy Zoltán – Zenei főszerkesztő (Sláger TV), korábban szerkesztő (Megawatt, VIVA TV) és gitáros (6TEST zenekar)
Schmoll Norbert - Újpest Próbaterem ügyvezető/hangtechnikus, Jump Rock Band - basszusgitár, Bitchgood zenekar – dobok
Szántó Sándor – Retro Stúdió ügyvezető/ hangmérnök, hangtechnikus, zeneszerző, hangszerelő, dobos és humorista. 

Az élő döntőre 2017. december 2-án kerül sor Budapesten, a Crazy Mama Music Pub-ban.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk