Mika Väyrynen

OTT VOLTUNK: Világhírű harmonikaművész indította a Frank Marocco fesztivált

A finn Mika Väyrynen, aki a Helsinki Jean Sibelius Zeneakadémia tanára, nyitotta meg a három estét harmonikazenével összefogó 26. Nemzetközi Frank Marocco Harmonika Fesztivált.

A világhírű művész teltház előtt koncertezett a dunaszerdahelyi Vermes-villában, melyet kitűnő zenével töltött meg.

 

 

Pénteken 18.30-tól Szlovákia első Finnországban végzett, nemzetközi hírű ifjú harmonika művésze, Iván Tibor koncertjére kerül sor (a korábban beharangozott lengyel Symetrio helyett).

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András


Novák Péter és Morvai Noémi

Pávák döntés előtt – ők lépnek ma színpadra

A Fölszállott a páva területi válogatói után november 17-én, pénteken 20.25-től a Dunán már az elődöntőben mérik össze tudásukat a versenyzők. A Kunigunda úti stúdióban és a képernyők előtt 12 indulónak szurkolhatnak a nézők.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny új szakaszához érkezett. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsora a fővárosban folytatódik, s a négy elődöntőben 48 produkció mutatkozik be. Az első, pénteki megmérettetésben, a közmédia Kunigunda úti stúdiójában 12 induló áll rajthoz énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek kategóriákban

Az első elődöntőben bemutatja produkcióját Varga József (Hajdúböszörmény), Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel (Nyíregyháza), Farkas Ágnes és Farkas Tamás (Békéscsaba), a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes (Budapest), a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes (Békéscsaba), a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Pünkösdi Rózsa Énekegyüttes (Tatabánya), Fekete Borbála (Eger), Ecsedi Petra (Egyek), Kőhidi Máté Péter (Pécs), a Pántlika Zenekar (Báta) és Póczos Mátyás Bendegúz (Salgótarján).

Novák Péter és Morvai Noémi, a két házigazda serényen készül az élő adásra, a díszletépítők keze alatt pedig ég a munka, s a korábban látottak alapján a Páva kedvelői idén is igazi közönségcsalogató műsorsorozatnak lehetnek tanúi.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. A további bírálók: Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus.

„A döntnököknek ezúttal is feladták a leckét – értékeli a területi elődöntők színvonalát Agócs Gergely zsűritag. - 231 produkcióból választottuk ki a 48 elődöntőst, s biztosíthatom az érdeklődőket, hogy ezúttal is magas színvonalú versenyszámokkal találkozhatnak. Egyben bízom a külhoni versenyzők eredményes szereplésében is.”

Az élő adásokat meghívott vendégprodukciók színesítik, a pénteki műsort a 2014-es gyermek Páva győztese, a Bartina Táncegyüttes és Fitos Dezső Társulatának közös produkciója nyitja meg, a műsor végén pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép a Fölszállott a páva színpadára, akikkel színpadra áll művészeti vezetőjük, Zsuráfszky Zoltán zsűritag is.

A Fölszállott a páva új évada október 27-én kezdődött. Az eddigi három adásban a hat területi válogatóról készült filmeket vetítették. A területi válogatókról 48 produkció jutott tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től az élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők.

ATEMPO.sk / MTVA, MTI

Ifjú Szivek Táncszínház

Franciaországban turnézik az Ifjú Szivek

Az Atlanti óceán partvidékén fekvő normandiai Saint Lô-ba tegnap, ma, november 17-én pedig Lanesterbe mutatja be a Finetuning című koncertkoreográfiáját a társulat.

A darab sikerszériája már második éve tart, amelyért Hégli Dusan koreográfus idén nyáron megkapta az avignoni fesztivál Tournesol Díját, Magyarországon pedig az Év alkotója Díjat is. „Nagy az érdeklődés, több síkon is folynak tárgyalások a Finetuning forgalmazása kapcsán, ami talán a darab témájának és aktualitásának is köszönhető. Egy igazi szlovákiai magyar export cikk. Ezért, megpróbáljuk a lehető legtöbb helyre eljuttatni, hiszen olyan kérdéskört dolgoz fel, amely a világ minden pontján égető probléma” - mondta Fitos Judit, a társulat gazdasági igazgatója.

A Finetuning az Ifjú Szivek Táncszínház, a Dusan Hégli Company és az Espace Alya Theatre koprodukciójaként 2016 júliusában, a Festival OFF d’Avignonon került először bemutatásra. Európa legnagyobb színházi fesztiváljának közönsége huszonkét alkalommal tekinthette meg a hagyományos tánc- és zenekultúrából építkező táncszínházi előadást. Az Ifjú Szivek Táncszínház az első szlovákiai színházi társulat, amely bemutatkozhatott a Festival OFF d’Avignonon.

A társulat november 18-án érkezik haza Franciaországból.

ATEMPO.sk

Jön a Harmónia-díj 2017 ünnepélyes átadója – ők lépnek fel

Jön az idei Harmónia-díj ünnepélyes átadója – ők lépnek fel

Hétvégén, november 18-án újra átadják a Harmónia-díjakat, a szlovákiai magyarok zenei díját. Az idei jelölteket és győzteseket ezúttal is a Harmónia Kuratórium tagjai választották ki.

 

A Harmónia Kuratórium 2017-ben:

 • Bárdos Ágnes - előadóművész, a Szlovák Televízió Magyar Adásának munkatársa
 • Buják Andor - zeneszerző, zenész, a Ghymes alapítója és a Régimese tagja
 • Csehi Ágota - zongoraművész, a nyitrai Konstantín Egyetem Zenei Tanszékének docense
 • Dóka Zsuzsa - előadóművész, nótaénekesnő
 • Horkay Tamás - zenetörténész, zenekritikus, középiskolai tanár, művelődésszervező, zongoraművész
 • Németh Imre - zeneszerző, zenész, zenepedagógus, a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola tanára
 • Rozsonits Tamás - Öröm a Zene Díjas zenei szakíró, újságíró, zenész
 • Szalay Szilvia - Zenepedagógus, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke
 • Zsákovics László - zenész, zenetanár, zeneszerző, előadóművész

 

Az ünnepélyes díjátadón, melyre szombaton 18.00 órától kerül sor az érsekújvári Művelődési Házban a szervezők több díjazottat is színpadra állítanak. 

Ott lesz Kovács Norbert ipolysági származású gitárművész, Sárközi Xénia operaénekes és a Bicskás zenekar is. Fellép az Arizóna zenekar, valamint Korpás Éva Szabó Júlia és Madarász András társaságában. Az est magyarországi vendége Gerendás Péter.

A díjátadóra ingyenes belépőkártya igényelhető a 0905723602-es telefonszámon, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, amíg a készlet tart.

ESEMÉNY

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

FIGYELEM! Meghosszabbították A Dal 2018 jelentkezési határidejét

FIGYELEM! Meghosszabbították A Dal 2018 jelentkezési határidejét

A nagy érdeklődést és a zenei szakma kérését figyelembe véve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) november 20-ig meghosszabbította a jelentkezést A Dal 2018 pályázatra.

A pályázóknak az eredeti határidőhöz képest öt nappal tovább, november 20-án éjfélig van lehetőségük feltölteni a www.mediaklikk.hu/adal oldalra pályaműveiket, hogy A Dal 2018 indulói között lehessenek.

A hetedik alkalommal látható dalválasztó showban nemcsak Magyarország legjobb dalát keresi és választja ki a zsűri és a közönség, hanem ismét értékes szakmai díjakat lehet nyerni. A Dal 2018 Legjobb Dalszövege és A Dal 2018 Felfedezettje elismerés mellett jövőre is lesz online Akusztik Dalverseny, valamint A Dal 2018 nyertese képviselheti Magyarországot Lisszabonban a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon jövő májusban.

A szakmai előzsűri decemberben választja ki azt a 30 dalt, amely szerepel a hazai dalválasztó műsor hetedik évadában.

A versenyre csak olyan előadó és együttes nevezhet, akinek korábban már jelent meg zenei albuma vagy országosan játszott rádió-, illetve televízió-felvétele, rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.

A RÉSZLETES FELHÍVÁS

Mint az idei kiírásban szerepel, a kiíró a magyar nyelvű dalokat támogatja, de angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek és etnikumok nyelvén íródott pályaműveket is vár a zsűri, ebben az esetben azonban minden dalhoz csatolni kell a szöveg magyar fordítását. Az MTVA számít a külföldi szerzők dalaira is, az ő pályázatuk akkor tekinthető érvényesnek, ha olyan magyar állampolgárságú vagy magyar anyanyelvű előadó énekli el, aki a pályázati kiírás minden további feltételének is megfelel.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy médiafelületre (televízió, rádió, internet) és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2017. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2018. május 8-ig, az Eurovíziós Dalfesztivál első lisszaboni elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

ATEMPO.sk / MTI

Több magyar lemez az International Classical Music Awards jelöltjeinek listáján

Több magyar lemez az International Classical Music Awards jelöltjeinek listáján

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára; Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István világpremier Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Az ICMA a világ vezető független hanglemezszakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A nemzetközi zsűri elnöke Rémy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője. A zsűriben részt vevő további médiumok és szervezetek: Andante (Törökország), Crescendo (Belgium), das Orchester (Németország), Gramofon (Magyarország), Horvát Rádió és Televízió (Horvátország), MDR Kultur (Németország), Musica (Olaszország), Musical Life (Oroszország), Musik & Theater (Svájc), Opera (Nagy-Britannia), Orpheus (Oroszország), Radio 100,7 (Luxemburg), ResMusica (Franciaország), Rondo Classic (Finnország), Scherzo(Spanyolország), IMZ International Music + Media Centre (Ausztria).

A Vokális kamarazene kategóriára jelölt lemezen a francia dalirodalom remekeit a nagyszerű szoprán, Baráth Emőke hangján hallgathatjuk korábbi zeneakadémiai tanára, Virág Emese finom zongorakíséretével.

Világpremier felvétel a Junior Prima Díjas zongoraművész, Lajkó István albuma, aki Liszt Ferenc fő szimfonikus művének, a Faust szimfóniának Carl Tausig-féle átiratát rögzítette a Hungarotonnál. A teljes Faust szimfónia zongorára, két kézre készült átirata - melynek kottája a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található - nemcsak technikailag adott óriási feladatot az előadóművésznek, hanem kivételes intellektust, kutatómunkát is kívánt tőle. A Gramofone Magazine 2017 júniusi számában a lemez kiváló kritikát kapott az Editor's Choice rovatban.

"A megörökített intimitás - így jellemezhetjük ezt a különleges kamarazenei felvételt, amely egyszersmind a zeneirodalom méltatlanul ritkán játszott értékeire is felhívja a figyelmet" - olvasható a művészházaspár, Simon Izabella és a 2016-ban a világ 3. legkeresettebb zongoraművészévé választott Várjon Dénes lemezéről a Gramofon hasábjain megjelent cikkben.

A Zoltán Kocsis - A Tribute című kétlemezes album pedig a 2016 novemberében elhunyt zenei géniusz zongoraművészi, kamarazenészi és karmesteri felvételeiből válogat neves előadók közreműködésével.

Az International Classical Music Awards győzteseit 2018. január 18-án hirdetik ki. A díjkiosztó gálakoncertet 2018 áprilisában Katowicében rendezik, ahol a házigazda Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara és a díjazottak közül többen lépnek majd színpadra. 

ATEMPO.sk / MTI

Gwyn Ashton blues gitáros Somorján

Gwyn Ashton blues gitáros Somorján

Európai turnéja keretében Somorjára látogat a brit-ausztrál származású Gwyn Ashton blues gitáros. November 18-án a Mozi Club színpadán láthatjuk őt élőben.

JELENTKEZZ! Jön az I. Országos Karvezetői Szakmai Nap

JELENTKEZZ! Jön az I. Országos Karvezetői Szakmai Nap

A KÓTA Felnőtténekkari Szakbizottsága 2018. február 10-én, Székesfehérváron rendezi meg az I. Országos Karvezetői Szakmai Napot. Az érdeklődőket a következő témakörökkel várják:

 • repertoárbővítés (három és négy szólamú vegyes- és egynemű kórusművek) 
 • kórushangképzés, intonáció
 • karvezetési továbbképzés, gyakorlat

A rendezvény meghívott vendégi Németh Zsuzsanna, Berkesi Sándor és Horváth Gábor. A rendezvény alatt kottabörze lesz a megjelent kiadók anyagaiból.

Jelentkezni 2017. december 15-éig lehet a jelentkezési lap kitöltésével, melyet a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell eljuttatni. A regisztrációs díj 1000 forint / fő.

Érdeklődni Zemlényi Katicánál lehet a +36 20 9 527 521 telefonszámon és a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen.

 

I. Országos Karvezetői Szakmai Nap

 

A tervezett program

09.00 Érkezés, regisztráció
10.00 Repertoárbővítés
11.00 Kórushangképzés, intonáció, beéneklő gyakorlatok
12.00 Bemutató kóruspróba - Vox Mirabilis Kamarakórus - Zemlényi Katica
13.00 Ebédszünet
14.00 Aktív-passzív karvezetés, vezénylési gyakorlatok
17.00 Kerekasztal beszélgetés (örömök, nehézségek megosztása, megbeszélése)
18.00 Kötetlen személyes beszélgetés

ATEMPO.sk / KÓTA

Jubileumi Boogiefesztet rendeznek decemberben Győrben

Jubileumi Boogiefesztet rendeznek decemberben Győrben

Tizedik alkalommal rendezik meg a Boogiefeszt - Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivált december 7. és 9. között. A jubileumi eseményre hét országból tizenkét fellépő érkezik, köztük Ray Dorset, művésznevén Mungo Jerry.

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes bejutott a Fölszállott a páva elődöntőjébe - Teljessé vált a mezőnye

Tizenkilenc produkció jutott tovább a hajdúböszörményi és az erdélyi mikházai területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutatóban pénteken, ezzel teljessé vált az elődöntő mezőnye.

A felvidéki Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is bejutott a legjobabk közé. A nagyidai csapatban sem kellet csalódnunk, a műsorban tagjai kedvesen beszéltek arról, hogy a táncon kívül a szabadidejükben is gyakran összejönnek.

Arany János elbeszélő költeményében már olvastunk a kitartó Nagyidaiakról. Az idők során ez mit sem változott – bár tavaly az együttes próbaterme leégett, a táncegyüttes közös erővel, saját maga építette újjá azt. A „család” erejét bizonyítja az is, hogy egyre több szlovák anyanyelvű gyermek jelentkezik közéjük. S bár az instrukciókat fordítani kell számukra, szívesen teszik: hiszik, hogy egymás kultúrájának megismerése a legjobb út a békés együttéléshez. A Pávába azért jelentkeztek, hogy a világ tudtára adják, a felvidéki magyarok továbbra is hűen őrzik hagyományaikat.

ITT NÉZD VISSZA A PRODUKCIÓJUKAT

Szintén ott lesz az elődöntőben a Baráti-Brencsák Barbara és Kurinszky Márk (Nyíregyháza); Bíró Gréta Dorina és Németi Márk (Nyíregyháza); Bodó Tímea Emese (Szatmárnémeti); Borbáth Szilveszter (Vargyas); Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel (Nyíregyháza) a Debreceni Hajdú Táncegyüttes; Ecsedi Petra (Egyek); Glonczi Rodrigo (Nyíregyháza); a Nyírség Táncegyüttes (Nyíregyháza); a Pendely Énekegyüttes (Debrecen); a Torkos Zenekar (Beregszász); Turzó Boglárka (Berettyóújfalu); Varga József (Hajdúböszörmény); Eötvös Rémusz (Sepsiszentgyörgy); a Kalotaszeg Legénytársulat (Kalotaszeg); az Ördöngös zenekar (Szamosújvár); Szöllősi Katalin (Marosvásárhely) és a Tatrospart Néptánccsoport (Gyimesközéplok).

Az utolsó két területi válogatóval teljessé vált a Fölszállott a páva elődöntőjének mezőnye, ahol 48 produkciót láthatnak majd a nézők élőben november 17-től.

Felvidéket a gellei Pósfa zenekar képviseli még a tehetségkutatóban.

A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza közös műsorában idén is négy kategóriában állnak a zsűri elé a versenyzők: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok, valamint néptáncegyüttesek.

A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

ATEMPO.sk / MTI

Ricco és Claudia duójával jön az X-Faktor következő élő showja - így szavazhattok

Ricco és Claudia duójával jön az X-Faktor következő élő showja - így szavazhattok

Öten vágnak neki szombat este 20.00 órától az X-Faktor tehetségkutató ötödik élő showjának. Az RTL Klub műsorában továbbra is szurkolhatunk a felvidéki énekeseknek, hisz ott van Ricco és Claudia a legjobbak között. Sajnos egy hete Abaházi Nagy Líviának távozni kellett, de biztos még sokat hallunk róla.

 

Szavazatokkal támogassátok a Ricco & Claudia duót, hogy tovább menetelhessenek a műsorban.

Szavazni az RTL24 mobil alkalmazással lehet, mely Androidra és IOS-re is letölthető. Valamint SMS-t is lehet küldeni a +36 20 (30,70) 810 17 99 számra, mely nem emelt-díjas. Az üzenetbe a RICCO neveket kell bepötyögni. Az applikációval egy-egy darab szavazatot lehet leadni, SMS-sel pedig 10 szavazat is küldhető.

 

A csapatok:

Gáspár Laci és a zenekarok
Ricco & Claudia duó

ByeAlex és a lányok
Tóth Bettina, Serena Rigacci

Puskás Peti és a 25 év felettiek
Berta Dániel

Radics Gigi és a fiúk
Gulyás Roland

ATEMPO.sk
Fotó: RTL Klub

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes zárja a Fölszállott a páva válogatóit

A Fölszállott a páva utolsó területi válogatójához érkezett. Pénteken november 10-én a Dunán 20.25-től a hajdúböszörményi összeállítás nyitja a sort, majd a nézők az erdélyi Mikházán folyó küzdelemnek lehetnek részesei.

 

A versenysorozat észak-alföldi válogatójának a Hajdúság székhelye, Hajdúböszörmény ad otthont. A nagy múltú városban 44 versenyző és formáció méri össze a tudását, közöttük hat külhoni indulónak is szurkolhatunk.

Felvidéket a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes képviseli. Bennük sem „Csallódhattunk”, tagjai kedvesen beszélnek arról, hogy a táncon kívül a szabadidejükben is gyakran összejönnek.

Az együttes 1951-ben alakult, fő célja a felvidéki magyar néptánc kultúra hiteles képviselése otthon és külföldön egyaránt. Előadásmódjukra a hagyományok tiszteletben tartása jellemző. Évente körülbelül 30 alkalommal lépnek színpadra. Az együttes jelenlegi vezetője Kupec Andrea és Kupec Mihály. Számos helyen turnéztak, például Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban, Erdélyben. A Néptáncosok Bemutató Színpadán háromszor egymás után elnyerte a „Kiváló minősült” címet. Az együttes utánpótló csoportja a Buzita-i Kelepelők és a Nagyidai Kis-Ilosvai gyermek néptánccsoport.

Bemutatkozik a Debreceni Hajdú Táncegyüttes is, akik még nemrégiben a messze távolban, a kínai táncrajongók szívét dobogtatta meg, ezúttal a város főterén népszerűsítik a műsort, s nemcsak a színpadi produkciójukkal, de a csikósok karikás ostorának pattogtatásában is maradandót alkotnak. Mitru Barbara Aknaszlatináról érkezik, tanúsítva, hogy a kárpátaljai szórványban is még élénken él a népi kultúra, s a népdaléneklés a magyarság megtartásának is fontos záloga. Varga József a helyi hajdúvirtus letéteményese, s jelenlétével is jelzi, hogy jó döntés volt a versenyt a városban rendezni. Glonczi Rodrigó roma táncos már-már akrobatikus mozdulataival hódít, s a női nem nagy kedvelőjének vallja magát. A Csikuska Táncegyüttes viszont a férfi-nő kapcsolatok terén szelídebb vizekre evez, a párválasztáshoz csinál kedvet, s élő példával állítja, hogy a tánc a legjobb összeboronáló.

 

Mikháza, a Felső-Nyárád menti „Szentföld” központjában az erdélyi jelentkezők izgulhatnak a továbbjutásért. A tizenhét induló között többségben vannak az énekesek.

A kolozsvári Gorzó Boglárka már a Páva gyermekfordulóiban rutint szerzett, a Tatrospart néptánccsoport viszont csak fél éve alakult, de a gyimesi csapat már előszeretettel mutogatja oroszlánkörmeit. A székelyudvarhelyi Székely Kincső családjában a hit és az erkölcs a meghatározó, s a fiatal előadó az éneklésben teljesedik ki, olyannyira, hogy buszsofőr édesapja járgányán is már – közkívánatra - számtalanszor dalra fakadt. A szamosújvári Ördöngös Zenekar bravúros játékával bizonyítja, hogy az örmény városban még élénken kísért az ott nyugvó Rózsa Sándor betyáros szelleme.

„Cigány ló nélkül nem cigány, és egy szép ló, olyan mint egy szép nő” – vallja Eötvös Remusz énekes, aki saját bevallása szerint tud beszélni a lovak nyelvén, s dalaiban is megjelennek a nemes paripák. A filmet a Kalotaszegi Legénytársulat zárja, akik az ének és tánc közül az utóbbit választották, s azért vannak pont öten, hogy ha szűkösen is, beférjenek egy személyautóba.

Természetesen a végén a továbbjutók megismerésével a nézők és a versenyzők is felsóhajthatnak, ki ezért, ki azért…

 

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

ATEMPO.sk
Fotó: Váradi Levente

Hope Red

Reméljük vörösbe borul az ég! - Hope Red videoklip és még valmi más

A Felvidéki Gitárhősök elnevezésű koncertesten a HOPE RED (főleg gasztrometált, de sok más remek dolgot játszó banda) is fellép. Ennek, és az új klip apropóján kémkedtem utánuk.

A Summer Hit, amely tökéletes paródiája, himnusza és művészi szintre emelése az autórádiók "édeni" (és csernobili) sugárzásának. Épphogy 2 perc, ami szerintem tudatos, tekintve, hogy átlagos rekeszizom ennél tovább nem nagyon bírja a megterhelést. A srácoknak fura humoruk van. Én előre szóltam.

Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny továbbra is minden szombaton az M5 csatornán

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyt minden szombaton nyomon követhetik a nézők az M5 csatornán.

Berkes Kálmán zsűritag elmondta: a versengés során szeretnének minél több fiatal tehetséget találni. Felajánlottak egy különdíjat is, az elismerést elnyerő fiatal tehetség a Győri Filharmonikus Zenekart dirigálhatja.

Az október 21-e óta tartó versengésről beszámolva elmondta, hogy az eddig szereplő karmeseterek mindegyikében találtak valami jót. Berkes Kálmán szerint egy jó karmester összetett tehetségű ember kell, hogy legyen, jó ritmusérzékű, jó kéztechnikával, zeneirodalmi ismeretekkel és a hangszerek ismeretével. Emellett fontosnak nevezete, hogy egy karmester empatikus legyen, konkrét tanácsokat adjon a zenekarnak.

Berkes Kálmán szerint nemcsak a magyar zenekultúra szempontjából fontos egy ilyen versengés, mint mondta, ez a nézőknek is sokat ad: láthatják, mi a hat zsűritag véleménye, ugyanakkor a fiatal karmesterek teljesítményét és a három kiváló zenekart, a Pannon Filharmonikusokat, az Operaház zenekarát és az ötvenedik születésnapját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekart is hallhatják. A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyt szombatonként láthatják a nézők az M5-ös csatornán.

NÉZD ONLINE

A Filharmónia Magyarország által szervezett megmérettetésre 40 országból 186 karmester jelentkezett. A verseny döntője december 16-án kerül adásba. A verseny díjátadóját és a gálakoncertet december 30-án tekintheti majd meg a közönség.

ATEMPO.sk / MTI

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

„Énekkel hirdetni az Ő dicsőségét” - lemezbemutató és új CD a Pedagóguskórustól

A felvidéki kórusmozgalom legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa egy új hanghordozóval jelentkezik. A hamarosan megjelenő Az Úr énnékem őriző pásztorom című CD-t egy lemezbemutató is megelőzi Pozsonyban, az Óvárosi Evangélikus Nagytemplomban. 

Józsa Mónikát, a kórus művészeti vezetőjét, karnagyát kérdeztük.

 

Hamarosan kézbe foghatjuk a Tanítókórus legújabb CD-jét. Mi az apropója a megjelenésnek?

A 2017-es esztendő egyik legjelesebb eseménye, a reformáció kezdetének 500. évfordulója adta az ötletet, hiszen ez a félévezredes jubileum nemcsak hittudományi, vallástörténeti szempontból fontos. Mi egy zenei összeállítással szerettünk volna adózni a reformáció emlékének, a kórusmuzsika közvetítésével közelebb hozni a koncertlátogató közönséghez ezeket az értékeket, Isten egyik leggyönyörűbb, s legdicsőbb ajándékával, az énekkel hirdetni az Ő dicsőségét.

 

Az Úr énnékem őriző pásztorom

 

Milyen művek kerültek fel a lemezre?

A művek válogatásánál sokféle szempontot voltunk kénytelenek figyelembe venni, a kórus teljesítőképességéhez mért és a rendelkezésünkre álló idő határain belül a lehető legszebb darabokat kiválasztani. Az is szempont volt, hogy a magyar zeneszerzők műveinek domináns jelenléte mellett a német protestáns egyházi zene képviselőinek egy-egy kompozíciója is megjelenjen. Kodály Zoltán, Vass Lajos, Gárdonyi Zsolt, Szokolay Sándor, Tillai Aurél és Rajter Lajos mellett többek közt Praetorius, Schütz, Mendelssohn és Bach művei is helyet kaptak a lemezen.

 

Hogyan tudta rögzíteni ezeket a műveket a kórus, melynek tagjai csak havonta egyszer találkoznak?

A művek egy része már régebben a kórus repertoárján volt, de nagyobb részüket most, azaz idén tavasszal kezdtük el tanulni. És bizony keveset tudtunk az új anyaggal foglalkozni, hiszen az év első felében minden összejövetelen koncertünk is volt, időnként kettő is. Ilyenkor a próbaidő nagy részét a koncertre való felkészülésre kell fordítanunk.

A Lakiteleken tartott egyhetes nyári kórustábort viszont már csak a CD anyagának gyakorlásával és magával a feljátszással töltöttük. Ez az embertpróbáló 38-40 fokos kánikulában nem biztos, hogy épp a legkellemetesebb foglalatosság, de a muzsika varázsa minden nehézségen átsegít.

 

Józsa Mónika

 

Az új lemez anyagát hétvégén mutatja be a kórus Pozsonyban. Kiknek ajánlod ezt a koncertet?

November 11-én, szombaton a Pozsony-Óvárosi Evangélikus Nagytemplomban (Panenská utca 28) kerül sor a bemutatóra. A koncerten magyarországi karnagyaink, Stauróczky Balázs és Szűcs Dániel is vezényelnek darabokat. Szólót énekel Híves Mária, orgonán pedig Ternóczky István működik közre.

Mindenkinek ajánlom a koncertet, akitől nem idegen a kórusmuzsika, a füle nyitott az énekünk által létrehozott harmóniákra, szíve, lelke pedig az Úr kegyelmére, a Szentlélek ajándékára.

 

Mi is invitálunk mindenkit erre a jeles eseményre, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának koncertjére Pozsonyba.

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a szlovákiai magyar kultúra legjelentősebb, országos és európai összehasonlításban is a legszínvonalasabb képviselői közé tartozik. A kórustagok ma azt a munkát folytatják, amelyet még Kodály Zoltán, zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus kezdett el Dél-Szlovákia településein azzal az elhatározással, hogy formálja a gyermekek, az ifjúság és a felnőttek zenei ízlésvilágát, közkinccsé tegye a népzenét és megismertesse a közönséggel a zeneirodalom remekműveit. A kórus meghatározóan fontos kötelességének tartja, hogy műsorán tartsa olyan 20. századi szlovákiai magyar zeneszerzők alkotásait is, mint Szíjjártó Jenő, Rajter Lajos és Németh–Šamorínsky István műveit is.

VIDEÓPREMIER: Így készült az Angyali üdvözlet

Angyali üdvözlet a Szlovák Rádióból

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Ákos önálló estje – Felvidéki gimnáziumok jelentkezését is várják

Ákos önálló estje – Felvidéki gimnáziumok jelentkezését is várják

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Ákos önálló esttel jelentkezik a Nemzeti Színházban. A színházi szereplés mellett az előadó egy-egy kiválasztott gimnáziumba is elviszi a produkciót.

Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző, költő méltó módon tiszteleg Arany János emléke előtt a költőfejedelem születésének bicentenáriumán. A Nemzeti Színházban kedvenc verseit osztja meg a közönséggel, s a produkciót egy-egy általa kiválasztott gimnáziumba is elviszi.

Amennyiben külhoni tanintézmény, osztály is tanúja kíván lenni a remek bemutatónak, ehhez nem kell mást tennie, mint a www.petofilive.hu/aranyora oldalra feltöltött három Arany János vers egyikét megfilmesítenie.

A nyertes osztály egy rendhagyó irodalomórán vehet részt Ákossal, valamint az osztály minden tagja ajándék CD-t, Ákos hangos könyv felvételét kapja meg.

Más nyeremény is várja az Arany-rajongókat: ugyanis a legjobbnak bizonyult osztály minden tagja belépőt kap a SunCity musicalre december 16-án szombat 15.00 órára. A musicalban a sorozatból ismert diákok (Soma, Rozi, Lilla, Csabi, Miki és Lara) a tanévzáró után nyári kalandra indulnak a SunCity Fesztiválra. Egy tévedés miatt ugyanabban a balatoni villában kötnek ki, ahol Lilla ikertesvére és baráti köre is bulizni szeretne, akik arra készülnek, hogy dalukkal induljanak a fesztivál himnuszára kiírt pályázaton. A két csapat hamar összerúgja a port, a viszály furcsa helyzeteket teremt, új szerelmek szövődnek, rivális dalos párok állnak össze, akik szintén megméretnék magukat a pályázaton. Vicces szituációk, lélegzetelállító zenés-táncos produkciók fűszerezik a fordulatos, romantikus történetet.

ATEMPO.sk / MTI

Itt a 2017-es Harmónia-díj jelöltjei

Itt a 2017-es Harmónia-díj jelöltjei

Magánszemélyek, kulturális és civil szervezetek október 10-ig küldhették el nevezéseiket a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj kategóriáinak valamelyikébe. A díjazottak neve 2017. november 18-án, az érsekújvári művelődési házban 18.00 órai kezdettel megrendezendő 6. Harmónia díjkiosztó gálán derül ki.

A szakmai kuratórium az életműdíjason kívül az alábbi kategóriák öt-öt jelöltje közül egyet jutalmaz a díjjal: