Sziget

Ők már biztos ott lesznek a Sziget – Itt az első nevek

Mások mellett Kendrick Lamar, Kygo, a Mumford & Sons, Liam Gallagher, a Bastille, a Kooks, a Gogol Bordello és a Clean Bandit is koncertet ad az idei Sziget fesztiválon, amelyet augusztus 8-tól 15-ig rendeznek.

A nagyszínpad egyik fő fellépője a 30 éves Kendrick Lamar, az elmúlt évek egyik legfelkapottabb amerikai rappere lesz, akinek Good Kid, M.A.A.D City (2012) és To Pimp A Butterly (2015) című anyaga is nagy siker lett; utóbbiért Lamar több Grammy-díjat is besöpört. Tavalyi, Damn című lemeze szintén listavezető lett az amerikai Billboard 200-as listán.

Szintén a nagyszínpados főműsoridőbe készül Kygo. A norvég dj tavaly novemberben jelentette meg legújabb lemezét, a Kids in Love-ot, amelynek turnéjával érkezik Budapestre. Szintén nagy név a Mumford & Sons, amely már első albumával, a 2009-ben megjelent Sigh No More-ral megnyerte a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat, második albuma turnéjával pedig világszerte arénákat töltött meg és került fesztiválok főműsoridejébe. A folkos és alternatív rock zenét játszó brit csapat 2013-ban már játszott Budapesten, a Petőfi Csarnokban.

Ugyancsak a nagyszínpadon lép fel a britpop egykori egyeduralkodója, az Oasis frontembere, Liam Gallagher, a brit Bastille, az indie pop, és az elektronikus zene elegyét játszó svéd Lykke Li, az elektroszvingben utazó, Magyarországon gyakran zenélő osztrák Parov Stelar, a brit indie gitárrock csapat, a Kooks, a dán énekesnő, MO, a hetvenes évekbeli rockzenét megidéző izlandi Kaleo vagy a szigetes nagyszínpad közönségét már többször megtáncoltatott amerikai Gogol Bordello. Tavalyi elmaradt koncertjét pótolja a brit Clean Bandit, jön a manchesteri Blossoms és az elektronikával gazdagon fűszerezett folkrock színtér ismert zenekara, a német Milky Chance is.

Az A38 színpadra érkezik a fiatal, tehetséges svéd Zara Larsson, a londoni alternatív rockegyüttes, a Wolf Alice, a szintén svéd elektro színtér izgalmas jelensége, a Little Dragon, az ambient popzenéjével ismertté vált amerikai Cigarettes After Sex. Ugyancsak itt lesz a buffalói rocktrió, a Goo Goo Dolls, a brit dalszerző-előadó Fink, a virtuóz blues és slide gitáros nagypapa, Seasick Steve. Az A38 nagysátorban lép fel még mások mellett a Nothing But Thieves, a Slaves, az Everything Everything, Lewis Capaldi, a Lemaitre, a La Femme, Alle Farben, Joe Goddard, a WhoMadeWho, a Shame vagy a francia elektronikus zenész, Perturbator.

Az Aréna fellépői között lesz az Above & Beyond, Ummet Ozcan, Sam Feldt, Jay Hardway és a The Him, az Amszterdamból érkező dj duó.

Az Early Bird jegyeket január 31-ig lehet megvásárolni a Szigetre.

ATEMPO.sk / MTI


Cseh Tamás

Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész Budapesten született 1943. január 22-én. 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel.

A művész 1974-től a Huszonötödik Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel.

Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította. Művészi munkája elismeréseként Liszt Ferenc-díjat és Kossuth-díjat kapott, emellett kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is.

Hatvanhat évesen, 2009. augusztus 7-én hunyt el.

Kölcsey Ferenc

Ma van a magyar kultúra napja

A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük A magyar kultúra napját.

A magyarságnak a 19. századig nem volt nemzeti himnusza. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Hymnust. Először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg, a kéziraton még szereplő "Magyar nép zivataros századaiból" alcím nélkül, 1832-ben, Kölcsey munkáinak első kötetében már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot.

A Himnusz megzenésítésére 1844-ben került sor pályázat keretében, amelyet Erkel Ferenc, a Nemzeti Színház karmestere nyert meg a zsűri ítélete szerint. A művet 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban, hivatalos állami ünnepségen 1848. augusztus 20-án csendült fel először. A 192 éves Himnuszt a közmegegyezés tette nemzeti imádságunkká, hivatalosan azonban csak az 1949. évi alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába.

Himnusz kézirat

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben, majd a Hazafias Népfront fórumain hívta fel a figyelmet egy ilyen ünnep fontosságára. "Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is" - mondta a kezdeményező.

Azóta Magyarországon, a határokon túl és szerte a világban megemlékezik a magyarság január 22. alkalmával a magyar kulturális értékekről. Díjakat adnak át, koncerteket rendeznek, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

ATEMPO.sk

Szörényi Levente

Szörényi Levente díjat kapott a magyar kultúra napja alkalmából

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban vasárnap.

Ők A DAL 2018 első továbbjutói

Ők A DAL 2018 első továbbjutói

A Leander Kills és Süle Zsolt nyerte holtversenyben A Dal 2018 első válogatóműsorát szombaton. A zsűri döntésével még Király Viktor, Ceasefire X és Knoll Gabi, a tévénézők szavazataival Vastag Tamás jutott tovább az elődöntőbe a közmédia showműsorában.

A Leander Kills népzenei motívumokat hordozó rockdala, a Nem szól harang, valamint Süle Zsolt balladisztikus száma, a Zöld a május egyaránt 44 pontot kapott a zsűritől. Negyvenhárom pont jutott Király Viktor akusztikus dalának, a Budapest Girlnek, negyedikként jutott tovább Ceasefire X és a Satellites 41 ponttal, ötödikként pedig Knoll Gabi, aki 40 pontot kapott Nobody to Die For című számának előadására.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

A Duna Televízióban élőben közvetített első válogatón a négy zsűritag - Schell Judit színművész, Both Miklós, Mező Misi és Frenreisz Károly zenész, dalszerző - mellett az ötödik zsűritag a közönség volt. A nézők a produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontig szavazhattak sms-ben, ezeket összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, így jutott tovább öt dal.

A hatodik továbbjutó a nézők szavazataival Vastag Tamás és a Ne hagyj reményt című dal lett, így ő is bekerült az elődöntőbe.

Kitűnő előadást láthattunk a Noémótól is, akinek énekese a peredi származású Takács Noémi, de sajnos idén nem jutottak tovább.

A második válogatót január 27-én, a harmadikat február 3-án rendezik, ezekből is hat-hat dal jut a két elődöntőbe, amelyeket február 10-én és 17-én tartanak. A Dal 2018 február 24-i döntőjébe nyolc produkció jut.

ATEMPO.sk / MTI

Hamarosan kezdődik A Dal 2018 első adása – Így szavazhatunk

Hamarosan kezdődik A Dal 2018 első adása – Így szavazhatunk

A dalválasztó show az első tíz versenyző produkciójával indul szombaton 20.30-kor. "Fantasztikus látni, hogy a szakma is elismeri, fontosnak tartja A Dal című műsort" - mondta Mező Misi, A Dal 2018 zsűritagja.

 

"A ismert előadók, szerzők részvétele A Dalban azt mutatja, hogy ők is komoly lehetőséget éreznek a műsorban dalaik, tehetségük bemutatására, a nagyközönség előtti megmérettetésre, akár nemzetközi színtéren is" - fogalmazott Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-gitárosa annak kapcsán, hogy idén a popszíntér számos ismert előadója (például Király Viktor, Odett, Maszkura és a Tücsökraj) mellett a dzsessztehetség Szakcsi Lakatos Róbert is indul egy produkcióban, sőt szöveget írt Sztevanovity Dusán is.

Az előválogatáson színes, sokszínű harmincas mezőny összeállítására törekedtek, amely lefedi a közönség igényeit. Hozzátette: nehéz dolguk volt, hiszen úgy kellett szakmai szempontokat figyelembe venniük, hogy közben szem előtt tartották a szórakoztató műsor fontos kritériumait.

"Sok olyan értékünk, kötődésünk van zenei kultúránkban, amelynek mindenképpen előnyt kell élveznie egy dal születésekor" - fogalmazott.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

Mező Misi nagy örömnek nevezte, hogy A Dalban a nagyközönség számára ismeretlen produkciók is indulnak, hiszen karrierjükben ez komoly ugródeszkát jelenthet.

"A mostani mezőnyben több számomra is ismeretlen, tehetséges előadó található professzionális dallal. A Dallal kapcsolatban az egyik legfontosabb szerintem a lehetőség megteremtése, segíteni elindulni az úton. Ebben fellelhető a tehetségkutatás is" - fejtette ki Mező Misi.

Úgy vélte, egy dal minőségét a szöveg, a zene, az ének egysége és jó aránya határozza meg. Megjegyezte, hogy szerinte nem kell foglalkozni a nemzetközi trendekkel, a jó dal legyen őszinte.

 

"Fontos, hogy legyen bemutatkozási lehetőségük a magyar zenei élet szereplőinek, a fiatal zeneszerzőknek, szövetíróknak, együtteseknek" – ezt mondta Frenreisz Károly, a Dal zsűritagja, aki a kritika mellett azt is szeretné elmondani, mi tetszett neki a produkcióban.

HALLGASD MEG A 10 DALT

A Dal 2018 első élő adása szombaton 20 óra 30 perctől lesz a Duna Televízióban, ahol színpadra lép a Ceasefire X (Satellites), a Fourtissimo (Kisnyuszi a kalapban), Király Viktor (Budapest Girl), Knoll Gabi (Nobody to Die for), a Leander Kills (Nem szól harang), a LivingRoom (Kirakat élet), Noémo (Levegőt!), a Patikadomb (Jó szelet!), Süle Zsolt (Zöld a május), valamint Vastag Tamás (Ne hagyj reményt).

Idén is pontozhatja a dalokat és szavazhat kedvencére a közönség is A Dal-alkalmazáson keresztül; utóbbi Android és iOS platformon is elérhető. De ez megtehető adal.hu weboldalon is. Mindkét esetben regisztrációra van szükség.

A Dal első műsorának vendége a Balkan Fanatik és Kóbor János lesz.

A közmédia hetedik dalválasztó showjának zsűrijében Mező Misi mellett Frenreisz Károly, az LGT és a Skorpió zenekar alapító tagja, Kossuth-díjas rockzenész; Both Miklós Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő és Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész szerepel.

Akikkel pedig idén a Duna Televízió nézői együtt kereshetik majd Magyarország legjobb dalát szombat esténként, nem más, mint Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

ATEMPO.sk / MTI

Sziget

Újabb díjjal gazdagodott a Sziget fesztivál

Ismét nemzetközi elismerést kapott a Sziget: a fesztivál szervezői szerdán késő este a European Festival Awards átadóján a Line-up of the year, vagyis a tavalyi év legjobb zenei felhozatala díját vehették át a Eurosonic fesztiválon a hollandiai Groningenben.

„Meglepetés számunkra, hogy ismét díjjal mehetünk haza erről a rangos versengésről. Az külön öröm, hogy a Sziget egyedülálló zenei sokszínűségét díjazták” - mondta Kádár Tamás cégvezető a díj átvételekor.

A kategória elbírálásakor nemcsak a fő zenekarok, a headlinerek számítottak, hanem a teljes program. A Sziget a Line-up of the year kategóriában olyan fesztiválokat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A tíz legjobb fesztivál listáját szakemberek állították össze, ezután közönségszavazással dőlt el a végeredmény.

A Sziget az elmúlt években többször és több kategóriában megkapta már a European Festival Awardot: kétszer volt a Európa legjobb nagyfesztiválja, megnyerte a Legjobb zenei felhozatalért járó díjat is és volt a Fellépők kedvenc fesztiválja. Tavaly az életműdíját vehették át, amelyet a Sziget korábban tragikus autóbalesetben elhunyt munkatársa, Dan Panaitescu posztumusz kapott meg.

A fesztivál idei fellépőinek első neveit a szervezők hétfőn jelentik be.

ATEMPO.sk / MTI

Sankó (ParanoiD) és Zsolt (KerecseN)

Tetovált rock´n´roll – ilyen egy ParanoiD és KerecseN koncert

Megint gyalog indultam el. A város egy jó hosszú utcáját választottam, amin szokás szerint nem égtek a fények. Mikor odaértem rögtön kerestem egy jó helyet magamnak. Ahogy üldögéltem és iszogattam, arra jöttem rá, hogy alapvetően négyféle ember jár a Soul Hunterbe: az egyik a jó piáért. Mondjuk ez jogos. A másik a jó csajokért. Mondjuk ez is jogos. A harmadik a jó társaságért. Ez is abszolút játszik. És vannak olyan fanatikusok - remélem, többségben - mint én is, akik a klassz zenéért.

Fábián Juli

Fábián Julira emlékezik a hazai jazz világ

Ingyenes koncerten emlékezik a decemberben fiatalon elhunyt Fábián Julira a hazai jazz színtér színe-java január 28-án a Budapest Jazz Clubban (BJC).

A Harmónia Jazzműhely estéjén fellép

Bencze Alma
Berki Tamás
Cseh Balázs
Gereben Zita
Gyárfás István
Hajdu Klára
Horváth Cintia
Jász András
Kanizsa Gina
Karosi Juli
Kész Petra
Kovács Linda
Lakatos Ági
Milosevits Mirko
Molnár Enikő
Mujahid Zoltán
Palágyi Ildikó
Pápai Zsanett
Sárik Péter
Soós Márton
Szőke Nikoletta
Urbán Orsi
és Vörös Niki is.

A koncertre a regisztrációs helyek gyorsan elkeltek, további ingyenes belépés regisztráció nélkül a BJC kávézójába és bisztrójába lehetséges, ahol a koncertet élőben közvetítik.

Fábián Juli december 16-án hunyt el rákbetegségben. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt. A szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva a dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán végzett Fábián Juli pályafutása első éveiben rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával. 2005-ben szerepelt az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Bandban, 2007-ben és 2008-ban a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. Öt éven át énekelt a Barabás Lőrinc Eklektricben, de készített lemezt a Fábián Juli Jazz Riff-fel, Sárik Péter zongoristával és Zoohackerrel is.

ATEMPO.sk / MTI

Négy magyar fellépője lesz Eurosonic Fesztiválnak Groningenben

Négy magyar fellépője lesz Eurosonic Fesztiválnak Groningenben

Minden eddiginél nagyobb szerep jut a magyar könnyűzenének a Eurosonic Fesztiválon, amely szerdától január 20-ig tart a hollandiai Groningenben.

Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján idén négy magyar zenekar képviseli a hazai könnyűzenét, ami kiemelkedő szerepet jelent a régió országai között. A négynapos fesztiválon (két alkalommal) fellép a Mörk, de az eseményen a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is koncertet ad. Szlovákiát a Tolstoys képviseli.

A Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja Groningenben azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi zenei színtér jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

A visegrádi együttműködés soros magyar elnöksége idején kiemelt jelentősége van annak, hogy a V4 keretein belül a közép-kelet-európai exportirodákkal közös összefogásban rendezik meg Groningenben a CEEntral Party-t, amelyben a HOTS is partnerintézmény. A péntek esti program az egész vásár nem hivatalos búcsúeseménye lesz, és a Mörk is ad itt egy rendhagyó minikoncertet.

A HOTS csatlakozott az európai exportirodákat csoportosító hálózat, az EMEE (European Music Export Exchange) alapítóihoz; ennek a szervezetnek szintén a Eurosonic-on lesz az alakuló ülése. Az EMEE célja a 2020-as Music Moves Europe pályázati kiírásainak megalapozása. A piacfejlesztési pályázatokon a remények szerint a Hangfoglaló Program is részt vehet, ami további forrásokat jelenthet a hazai könnyűzene nemzetközi piacra lépését támogató aktivitások számára.

Bár a Tallinn Music Weekre, a SpringBreakre és a Liverpool Sound Cityre már lezárult a jelentkezés, a hazai zenekarok még pályázhatnak fellépésre a What's Next in Music? és a LOFTAS Fest közös vilniusi fesztiválhétvégéjén, a hamburgi Reeperbahnon, a bécsi Waves Viennán és a szöuli Zandari Festán.

A HOTS oktatási és továbbképzési programokat is szervez hazai zenekarok részére, amelyek további öt showcase eseményen kapnak lehetőséget: a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre és Into the Great Wide Openre, valamint a Lollapallooza Berlinre is eljuthatnak.

ATEMPO.sk / MTI

LivingRoom

A DAL 2018: LivingRoom - Kirakat élet

Bemutatjuk a LivingRoom dalát Kirakat élet címmel, mely szintén részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2018. január 20-én, 19.30-kor a Dunán induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2018 versenyben.

A formáció alig egyéves múltra tekinthet vissza, mégis már másodszor állnak A Dal színpadára. Pál Benjamin és Prommer Patrik először A Dal 2017-es évadában zenélt együtt.

Pál Benjamin 2017-ben szólóban indult a dalválasztó versenyen, azonban amikor bekerült a legjobb 30 előadó közé, zenekar szerveződött köré, Prommer Patrik pedig dobosként kísérte Benjamint a színpadon. Az együttes annyira megtalálta a közös hangot, hogy A Dal 2018-ra már együtt neveztek be LivingRoom néven.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

Fiatal kora ellenére mindkét fiú aktív zenész éveket tudhat maga mögött. A miskolci származású Pál Benjamin 9 éves korától hegedül és zenei általános iskolába járt, ami megalapozta klasszikus zenei képzettségét. Tinédzser korában azonban a könnyűzene és a pop bűvkörébe kerülve lecserélte a vonós hangszert az akusztikus gitárra, amelyen autodidakta módon tanult meg játszani és saját énekét kíséri vele. Az országos hírnév megszerzésére már korábban is televíziós tehetségkutatókon tett kísérletet.

Prommer Patrik neve pedig sok hazai zenekar tagjai között feltűnik, akár dobosként, akár zeneszerzőként, szövegíróként, de gyakran énekel maga is a koncerteken. A budapesti fiú a magyar jazz zenei élet olyan nagy alakjaival állt már színpadra, mint Takáts Eszter és Szakcsi Lakatos Béla.

A „Kirakat élet" című dalban a zenét Pál Benjámin szerezte, Prommer Patrik szövegíróként működött közre.

Knoll Gabi

A DAL 2018: Knoll Gabi - Nobody To Die For

Knoll Gabi Nobody To Die For című dala is részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2018. január 20-én, 19.30-kor a Dunán induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2018 versenyben.

Knoll Gabinak a zene egészen kicsi korától szerves része életének, több hangszeren játszik, és mindig szól valamilyen zene a fülében.

3 éven keresztül az Egy Másik Zenekar énekesnője volt. A csapat 2012-ben a “Jó reggelt, Élet!” című dalukkal vált ismertté. A számot az MR2 Petőfi Rádió is műsorára tűzte. Ebben az évben a zenekart Magyarország egyik vezető kiadója, a Magneoton is szerződtette. 2013-ban két nagysikerű videoklippel jelentkeztek, egyiket A Dal 2013 műsorában a 30 legjobb pályamunkája közé választották.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

Knoll Gabi ez után egy rögtönzött youtube szólóelőadás keretében feldolgozta ByeAlex “Kedvesem” című dalát, ez az alkotás számít szóló karrierje igazi mérföldkövének.

Gabi Pásztor Annával közösen hangját adta egy magyar gyártású sorozat főcímdalához is. Knoll Gabi karrierjének egyik legemlékezetesebb produkcióját A Dal 2014-es évadában mutatta be. Az InStyle magazin Knoll Gabit 12 legígéretesebb fiataljai közé sorolta cool listáján.

Knoll Gabi A Dal 2018 műsorában „Nobody to die for" című dalával áll színpadra, a zenét Gabival közösen Burai Krisztián és Dominic Buczkowskival szerezte, a szöveget pedig az énekesnő írta.

Horváth Cintia és Balogh Tomi

A DAL 2018: Horváth Cintia & Balogh Tomi - Journey (Break Your Chains)

Jöjjön Horváth Cintia és Balogh Tomi Journey (Break Your Chains) című dala, mely szintén részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2018. január 20-én, 19.30-kor a Dunán induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2018 versenyben.

Két fiatal zenész és az utazás. Horváth Cintia és Balogh Peti fiatal koruk ellenére rendkívül jártasak a zenei művészeti világban, A Dal 2018-ban indított szerzeményükkel pedig egy különleges utazásra hívják a zenekedvelőket.

24 éves, de már most számos díjat és több szólólemezt tudhat maga mögött Balogh Tomi jazz zongorista és zeneszerző. Gyermekkora óta érdeklődik a zene iránt, 13 éves korában kezdett el zenét tanulni. Ekkor felvették az Egressy Zeneművészeti Középiskola dob szakára, a jazz azonban hamar magával ragadta, és rájött, hogy a zongora és a zeneszerzés közelebb áll hozzá, így végül átiratkozott zongora szakra. Tomit leginkább az foglalkoztatja, hogyan szól ma a jazz, és hogyan tudja improvizatív zenéjével kortársait is megszólítani.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

2013 őszén megnyerte a rangos, Vukán György által alapított Creative Art Díjat, zenekarával pedig 2014 májusában a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz Verseny első helyezését nyerte el. 2015 tavaszán a Czech Jazz Contest-en és a Magyar Jazz Szövetség által alapított Jazz Combo versenyen ért el első helyezést kvartettjével. A Balogh Tamás Quartet fellépett már a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában és számos külföldi jazzklubban is. Tomi kétszer ülhetett zongorához szólóban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, másodjára mesterével, Binder Károllyal közösen. 2015-ben bekerült az 50 tehetséges magyar fiatal programba, sőt mentorával, Zsédával közös dalt is írtak. 2017-ben Junior Prima Díjat vehetett át. Tavaly a Berklee College of Music intézményében vett részt egy meghallgatáson, nagy álma, hogy az amerikai intézményben tanulhasson.

Horváth Cintia szintén 24 éves, Nagykanizsán született. Hat éves kora óta tanul zenélni, kezdetben hegedült. Középiskolás éveit Szombathelyen töltötte, a Művészeti Szakközépiskolában tanult és ott váltott énekre, kezdetben a klasszikus, majd a musical érdekelte inkább. Több országos musical versenyt is megnyert.

Érettségi után Cintia a fővárosi Bartók Béla Gimnázium és Szakközépiskolába került, itt varázsolta el az új stílus, a jazz. Azóta is a jazz szerelmeseként képzi magát, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul.

OTT VOLTUNK: Éliás Gyula Jr. koncertje koronázta meg 2017-et

OTT VOLTUNK: Éliás Gyula Jr. koncertje koronázta meg 2017-et

A prémium zenét kínáló balassagyarmati JazzOn! harmadik alkalommal várta a jó és igényes muzsika kedvelőit. Az év utolsó jazzfesztiválja Éliás Gyula Jr. koncerttel koronázta meg 2017-et.

A színpadra három zenész kíséretében érkezett Gyula, dobokon Prohászka Zsolt, billentyűkön Tempfli Erik, basszusgitáron pedig Geier Attila kísérte (aki az első nap fellépőjét, Temese Bercit helyettesítette kitűnően).

A koncerten betekintést nyerhettünk Gyula igazán bőséges repertoárjába és egy időutazásban vehettünk részt. A saját szerzeményein túl a legnagyobb világslágerekbe is belekóstolhattunk pár perc erejéig, hallhattunk dalokat Barry White-tól, a Queen-en át a Depeche Mode-ig.

 

Éliás Gyula Jr. és Lombos Marci

Gyula stílusa a „jazzesen popos és poposan jazzes”, amiről a közönség is megbizonyosodhatott. Az élményt hosszan tartó tapssal köszönte meg hallgatóság a kitűnő zenészeknek.

 

Éliás Gyula Jr. Artisjus-díjas énekművész, zeneszerző, énektanár a 90-es évek elején tűnt fel. Számos zenekarban zenélt és a legismertebb hazai előadókkal állt már egy színpadon. 2007-ben jelent meg első stúdió albuma Jól Vagyok címmel, melynek címadó dala igazi sláger a mai napig. 2009-ben a Jazzy Dalverseny legjobb férfi énekese lett. 2013-ban és 2015-ben is bekerült egy-egy szerzeménye a Magyarországi Eurovíziós dalválogató legjobbjai közé.

 

A koncert után pár kérdés erejéig elcsíptük Éliás Gyulát:

Szuper volt a koncert, igazi buli. Köszönjük. Te hogy érezted magad?

Fantasztikus hangulat volt, rengeteget számít, amikor örül nekünk a közönség. Ez abból is látszott, ahogyan visszaénekelték az improvizált dallamokat a koncertemen, illetve ahogy velünk énekelték a dalokat. Meg is kérdeztem a nagyérdeműt, hogy itt mindenki járt-e énektanárhoz :-) Az egész fogadtatás, szervezés nagyszerű volt, örömmel játszottam a JazzOn!-on. A "Jól vagyok" igazán őszintén hangzott el.

 

Éliás Gyula Jr.

 

Nagyon bő a repertoárod :-) Megszámolni sem tudtam, mennyi dalból játszottatok részleteket. Hogy állítod össze a koncert programját?

A repertoárom folyamatosan bővül, de mivel régóta énekelek természetesen vannak alapslágerek, amelyeket mindig eljátszom, hiszen várja is tőlem a közönség. A Barry White - dalok mellett gondolok itt a Jól vagyok, az Úgy lennék, a Mindhalálig várni rád című saját szerzeményeimre, vagy a már retrónak számító Kacsamadárra.

Egyébként jellemző minden koncertemre az impró, ami a jazz-es múltamból jön, és amit nagyon szeretnek a velem játszó zenészek és a közönség egyaránt. Előfordul, hogy senki nem tudja mi jön, egymásra nézünk a zenekarommal, és egy aktuális funky slágerből átváltunk a We are the Champions című dalra. Ezek a váratlan fordulatok teszik még élőbbé a koncertjeimet.

Éliás Gyula Jr.

 

Hogyan értékeled a 2017-es évedet?

2017 sok örömet és sok változást hozott az életembe. Rengeteg felkérésem volt, pozitív visszajelzésekkel, új dalok születtek, új impulzusok értek. És új feladatok várnak rám.

És milyen lesz 2018?

2018-ban szeretném rendezni a dolgaimat. Azt olvastam valahol; ez a tisztázás éve. Elengedjük, ami elavult, fölöslegessé vált, és elkezdjük felépíteni az újat. Ez nálam aktuális. Sok boldogságot, erőt és hitet kívánok ehhez az olvasóknak is!

Köszönjük és sok sikert kívánok neked ezekhez!


A JazzOn! most is megmutatta, hogy méltón viselheti a Premium Music alcímet. Találkozunk 2018-ban is :-)

 

2. NAP

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos és Zaťko Ervin

Gulyás Roland

A DAL 2018: Gulyás Roland - Hypnotized

Bemutatjuk Gulyás Roland dalát Hypnotized címmel, mely szintén részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2018. január 20-én, 19.30-kor a Dunán induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2018 versenyben.

Gulyás Roland Sátoraljaújhelyen született. Bár még csak 20 éves, nem mindennapi sikereket tudhat maga mögött.

Rolandnak nem volt könnyű gyerekkora, minden álma az volt, hogy kitörjön, úgy érezte, nem hisznek benne és tehetségében.

SZAVAZZ A DAL 2018 KEDVENCÉRE!

Imádja az állatokat, van egy kiskutyája, a kabalája pedig egy koala. Közel állnak hozzá a küzdősportok is, birkózni szeret. Tud zongorázni és gitározni, de még számos hangszeren meg akar tanulni játszani.

Roland először 2016-ban jelentkezett az egyik televíziós tehetségkutató műsorba, akkor azonban még nem jött el a vágyott siker. Egy évvel később, 2017-ben újra nekivágott, tavaly egészen a harmadik helyig menetelt, így ő lett „2017 Legjobb férfihangja” az X-Faktorban.

A Dal 2018 színpadán a London Kids kíséri majd Rolandot, akikkel az X-Faktorban ismerkedett meg. A dalt és szöveget Márta Alex, azaz ByeAlex írta.

Ők kapják az idei Csemadok-díjakat

Ők kapják 2018-ban a Csemadok-díjakat

Vasárnap, január 21-én rendezi meg ismét a Csemadok Országos Emlékműsorát a Magyar Kultúra Napja alkalmából Galántán. A rendezvény keretében idén is átadják a Csemadok Díjakat.

 

2018-ban a következő személyeket tüntetik ki munkásságukért:

Csemadok Életmű Díj

Hahn Józsefné Duray Éva Losoncról
Sebők Valéria Rimaszombatból
Mészáros Magdolna Felsőszeliből
Tóth Sándor Rozsnyóról
Varsányi Borbála Félből
Csurilla Erzsébet Abaújszináról

Csemadok Közművelődési Díj

Csank Tímea Détérből
Borka László Százdról
Ágh Erzsébet Pozsonyeperjesről
Kusy Károly Udvardról
Renczés Nóra Deákiból
Gál Erzsébet Gesztéről

Gyurcsó István Díj

Huszár László, Dunaszerdahelyről

 

A programot kultúrműsor színesíti, ahol fellépnek a Csemadok országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai.

ATEMPO.sk / Csemadok

Jókai Napok

FELHÍVÁS! Várják a jelentkezőket az 55. Jókai Napokra

A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, Komárom Városa és a Komáromi Városi Művelődési Központ meghirdette az 55. Jókai Napokat, a szlovákiai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját. A rendezvény 2018. június 11-e és 17-e között kerül megrendezésre Komáromban, ahová várják a jelentkezőket.

 

Jelentkezni kizárólag írásban lehet – postai úton vagy e-mailben – 2018. március 31-ig a következő címeken:

Komáromi Városi Művelődési Központ, Vár út 1. (Hradná 1), 945 01 Komárom (a borítékra írják rá „Jókai Napok“)
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell a csoport és vezetője nevét, címét, e-mail címét és telefonszámát; az előadás címét, szerzőjét és műfaját.

 

További információk a 0907/799823, 035/ 7713 547, 7713 550-es telefonszámokon és a feltüntetett e-mail címen Csengel Mónikánál kaphatóak.

ATEMPO.sk