Idén is Gönci Barack Vigasság Boldogkőváralján – Részletes program

Idén is Gönci Barack Vigasság Boldogkőváralján – Részletes program

Többek között baracklekvár, barackpálinka, barackos gombóc, valamint pálinkafőzde-látogatás, zenei és családi programok várják a 6. Gönci Barack Vigasság látogatóit július 1-jén és 2-án Boldogkőváralján, közel a szlovák-magyar határhoz.

A gönci barack a Zempléni-hegység lankáinak jellegzetes gyümölcse, amelyet a fesztivál közönsége sokféle formában megkóstolhat. A rendezvény egyik fő attrakciója a pálinka. A látogatók tizenhatféle pálinkát ismerhetnek meg, ezek mellé minden vendéglátó kínál a gönci barack inspirálta fogásokat: lesz baracklekvár, barackszörp, fánk, rétes, krumplilángos és hidegen kezelt mézek is. A Bestillo-kertben a környék vezető éttermei, az Anyukám mondta, a Sárga Borház és az Aranygombos kínálják finomságaikat.

A Gönci Barack Vigasság a szervezők szerint család- és gyermekbarát rendezvény. A gyerekek a koncertek mellett egész napos játszóházban, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt: nemezelhetnek, dolgozhatnak újrahasznosított anyagokkal, megismerkedhetnek a tűzzománc készítésével, de szétugrálhatják a szalmabála-várat is. A Bestillo-kert és a vár közt idén gumikerekű kisvasút szállítja a vendégeket.

 

Részletes program

Június 1. (szombat)

11.00 Kapunyitás
11.30 Megnyitó
12.30 Masni és PocóMihályi Réka koncertje gyermekeknek
14.00 Önkontroll
15.30 Róka Szabolcs
17.00 Hobo
19.00 Marge
21.00 Magna Cum Laude
22.30 DJ

Június 2. (vasárnap)

10.00 Kapunyitás
12.00 Kiskalász
13.30 Rajzverseny kiértékelése
14.00 Chain Bridge Pop
15.00 Róka Szabolcs
16.30 Szalonna és Bandája
18.00 ByeAlex és a Sleep

ATEMPO.sk / MTI


Rómeó Vérzik

Újdonságok a Rómeó Vérzik háza táján – klip, lemezrendelés és koncertdátumok

Megérkezett a somorjai Rómeó Vérzik nyárindító dala. A Nyár van végre! című pörgős nóta a banda új lemezének a hírnöke, mely hamarosan napvilágot át. Az újdonság egyben a most zajló Ukk&Roll Fesztivál hivatalos himnusza is, ahol a zenekar szombaton lép színpadra.

A szöveget ezúttal is Koppány írta, a zené pedig közös szerezték. A videó Bíró Máté és csapata érdeme.

Jazz, alternatív, pop és mulatós zene a Bánki Nyár programsorozatában

Jazz, alternatív, rock, pop és mulatós zene a Bánki Nyár programsorozatában

Sportesemények, koncertek, színházi előadás, alkotótáborok lesznek a Bánki Nyár idei programjában; június végén rendezik meg a vízi színpadon a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivált, amelyen a száz éve született Ella Fitzgerald énekesnőre is emlékeznek. Bemutatkoznak amatőr együttesek is, új színfolt lesz a Bánki Nyárban az osztrák előadók estje és növekszik a sportesemények száma is.

Június 17-én a Colorfest nyitotta a koncertek sorát, egy héttel később örömzene lesz a bánki tónál a Hangszedők, a Kottán kívüliek és a Blues Fathers részvételével.

Idén is fellépnek a Neoton Família sztárjai, koncertet ad a Kárpátia, a Millennium Zenekar, a mulatós est vendége Dankó Szilvi és Kacor Feri lesz.

A Bánkitó Fesztivált már kilencedik alkalommal rendezik meg, a fellépők között lesz a Slaves, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Picturebooks vagy épp az izraeli három nővér zenekara, az A-WA.

Június 30-án kezdődik a háromnapos Louis Armstrong Jazzfesztivál, az ország egyik legrangosabb nemzetközi jazzfesztiválja. Az előadók között lesz a Budapest Jazz Orchestra, a holland Dutch Swing College Band, az amerikai John Allred és Harry Allen. Július 1-jén ingyenes koncerten lép fel a Louis Armstrong-szobornál, a Tó Wellness Hotel kertjében a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta, a Bánki-tó vízi színpadán mások mellett a Csík Gusztáv Trió, Illényi Katica, Deseő Csaba és barátaik adnak koncertet, 2-án pedig gospel koncertet tartanak.

A nyugat-nógrádi üdülőfaluba pihenni járó osztrákok kapcsolatán keresztül szervezték meg a "kellemes zenés programot Ausztriából és Dél-Tirolból" augusztus 12-én, a résztvevők a műsor mellé osztrák ételspecialitást és egy pohár sört is kapnak. Lesz bőven harmonika-, ének- és gitárszó, naplementekor pedig világslágerekkel szórakoztatják a vízi színpad közönségét.

A több mint három évtizede megrendezett Bánki Nyárban szervezik még a XXII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivált és az 51. Nógrádi Nemzetiségi Találkozót, a plüssmackó-gyűjtők országos találkozóját, az első világháború hőseire alkotótáborokkal emlékeznek lengyel, szlovák és magyar művészek részvételével.

Az augusztus 19-i zárónapon A szerelmes nagykövet című vígjátékot mutatják be Straub Dezsővel, Nyertes Zsuzsával, Götz Annával, Bereznay Endrével, ezt követi a Szent István-napi ünnepség az új kenyér érkezésével, majd a tűzijáték zárja a tízhetes programsorozatot.

ATEMPO.sk / MTI

szederFESZT

PREMIER: Megérkezett a szederFESZT hivatalos dala – Úton

Már csak két napot kell várni az idei szederFESZT zenei-kulturális fesztiválra, melyre harmadszor kerül sor Csábon. A szervezők így a finis előtt egy meglepetéssel rukkoltak elő.

Megjelent a fesztivál hivatalos dala, az Úton. Egy igazi utazós track mindazoknak, akik készülnek a fesztiválra, akár közelről, akár távolról, hogy majd egy jót bulizhatnak a koncerteken.

Az újdonság egy helyi 15 éves srác, Zatyko Dávid szerzeménye, aki Zaitex néven ismert a zenei világban. Nyolcévesen kezdett zenélni, majd 12 évesen elragadták az elektronikus zene különböző stílusai. Remixei és saját dalai jelennek meg rendszeresen. A februárban megjelent Bad and Boujee remixje közel 2 milliós megtekintésnél jár.

Royko Passage

KLIPPREMIER: Itt a Royko Passage újdonsága - This Boy is a Statue

A napokban jelent meg a dunaszerdahelyi Royko Passage második albuma. A tíz dalt tartalmazó újdonság mellé egy jó kis klip is napvilágot látott a srácoktól.

A This Boy is a Statue-hez készült videó már a második képi anyag az új lemezhez (az első a Techno Disco volt, mely szintén nálunk debütált). A szöveg és a zene Strieženec Matyi szerzeménye: „A fiam születése után írtam a dalt és természetesen ő ihlette. Ez volt az utolsó szám, amit az új albumra készítettünk. Segítségünkre volt Csiba Csibusz Gábor is, akinek ezt ezúton is köszönjük.

A klip készítésében Halan Viktorral működtek együtt. „Dávid egy dokumentumfilmes szerepe kapcsán ismerkedett meg Viktorral, melyet az STV-nek készítettek. Utána jött az ötlet, hogy készítsünk valamit együtt a zenekarral is. A közös munka még nem ért véget, hamarosan belevágunk egy újabb videó készítésébe is.”

Lássuk tehát az új klipet.

Bozsik Yvette Társulat

Tavaszi áldozat - a Bozsik Yvette Társulat zárja a Thália Táncestek sorozat évadát

Évadot zárnak Kassán a Thália Színházban, melynek keretében a Thália Táncestek sorozat utolsó előadására is sor kerül a nagyszínpadon. Ezúttal a Bozsik Yvette Társulat látogat el a kelet-szlovákiai városba, ahol június 22-én, csütörtökön 19.00 órától mutatják be Tavaszi áldozat című előadásukat.

 

A darabról:

A Le Sacre du printemps 1913-as bemutatójának századik évfordulójára készült a Bozsik Yvette Társulat 1999-ben bemutatott Tavaszi áldozatának felújított változata, megújult jelmezekkel, szcenikával és koreográfiával, a Nemzeti Táncszínház felkérésére.

Igor Stravinsky orosz korszakából való zenék közül a Tavaszi áldozat ősi rítusokat idéz fel, brutális barbarizmusával katasztrófákat jósol. Az eredeti koreográfia kiindulópontja a legendás Nizsinszkij és Nizsinszka darab orosz rituális világa, ezt ötvözi a koreográfus saját stílusával és a mai kor érzésvilágával.

A Bozsik Yvette Társulat 2013-ban húszéves évfordulóját e darabbal is ünnepelte.

 

A darabot táncolják: Vivien Ingrams, Szent-Ivány Kinga, Hasznos Dóra, Samantha Kettle, Krausz Alíz, Sebestyén Tímea, Stohl Luca, Vati Tamás, Gombai Szabolcs, Vislóczki Szabolcs, Feledi János, Frigy Ádám, Vida Gábor, Zambrzycki Ádám 

Zene: Igor Stravinsky
Tér, fény: Pető József
Jelmez: Juristovszky Sosa
Koreográfus-asszisztens: Krausz Alíz, Vislóczki Szabolcs

Koreográfus: Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes művész

 

Tavaszi áldozat

 

A Thália Táncestek sorozattal a kassai Thália Színház egyrészt repertoárját kívánta bővíteni, másrészt szeretné megörvendeztetni közönségét nemzetközi viszonylatban is neves előadók táncelőadásaival, illetve olyan produkciókkal, amelyek bár szövegesek, vagy képzőművészeti ihletettségűek, mégis nagy szerepe van bennük a mozgásnak.

ESEMÉNY

Az este folyamán a 2016/2017 színházi évad értékelésére és az új évad bemutatására is sor kerül, valamint az évad közönség- és színházi díjainak átadása is lezajlik. Az egész estés programra a belépés ingyenes. 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Változások az X-Faktorban

Változások az X-Faktorban

Az idén ősszel visszatérő X-Faktor frissítéseken esett át. A mentori székben Tóth Gabit Radics Gigi váltja, aki országos ismertséget a Megasztár 6-is szériájában szerzett, amelyet mindössze 15 évesen nyert meg. Számos rangos hazai díj tulajdonosa. 2012-ben fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon Quincy Jones meghívására.

A további három zsűritag változatlan, így ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti ül majd Gigi mellett.

A műsorvezető személye is változik. Istenes Bence elköszönt és helyére Kiss Ramóna, a Barátok közt egykori Szentmihályi Zsófija lép majd, aki egy új szerepkörben bizonyíthat.

ATEMPO.sk

Sena

INTERJÚ: „A zene számomra ösztönös, zsigeri” - Sena a poptól a világzenéig

„Szeretem gondolni, hogy valamennyire világzene, amit csinálok, még ha az Irie Maffia miatt alapvetően popénekesként is tartanak számon.” A közelmúltban új lemezzel jelentkezett Sena.

"Ghánai zenét ötvözök európai és más stílusokkal Magyarországon, magyar zenészekkel, egy kritikus nemrég afro soulnak nevezte ezt, ami tetszik nekem. Az új szólólemezem, a Feathers bemutatásával egyik fő célom, hogy az emberek kicsit árnyalják a rólam alkotott előadói képet" - fogalmazott az énekesnő.

Az édesapja révén ghánai, édesanyja után magyar származású 34 éves Sena Dagadu 18 évesen költözött Budapestre, és 2002 óta meghatározó alakja az itteni zenei életnek. A Feathers a harmadik szólólemeze a First One (2003) és a Lots of Trees (2013) után.

"A Lots of Treesen már próbáltam belefolyni a világzenei szférába és most ez folytatódott. Nem kell megfeszülnöm ahhoz, hogy szólóban mást csináljak, mint az Irie Maffiában. Ott nem egyedül alkotok, leginkább kész anyagot kapok, amihez hozzá kell adni valamit. A Feathers viszont az elejétől a végéig az én gyermekem, nem segítettek producerek, mint korábban, csak picit a férjem, Élő Márton, az Irie Maffia harsonása. Valahogy felszabadult bennem valami, meg akartam mutatni a saját zenei világomat. Még akkor is, ha ezt úgy tudtam elérni, ha a midibillentyűzetbe két ujjal pötyögtem be minden hangot" - fejtette ki Sena.

Mint megjegyezte, otthoni stúdiójában két-három évig dolgozott a Feathers anyagán, a végső, a demókhoz meglehetősen hű változatot élőben rögzítették a Sena Banddel, amelyben az énekesnő mellett az Irie Maffia négy tagja (Élő Márton - harsona; Szekér Ádám - gitár; Meggyes Ádám - trombita, Dési Tamás - dob) mellett a Kéknyúlból ismert Premecz Mátyás (billentyűk) és Bata István (basszusgitár) szerepel.

 

 

"A szólóénem inkább rétegzene, ezért nem is tudok versenyezni a mainstreames, tizenkét éve működő Irie Maffiával, amelyet nagyon sok helyre hívnak. Ugyanakkor szeretném, ha a saját dolgaim is minél több fülhöz eljutnának, ebbe most sok energiát fektetek" - mondta Sena.

A közeljövőben a Volt Fesztiválon a, Kobuciban és a Művészetek Völgyében is hallhatjuk szólóban Sena-t.

"A zene számomra ösztönös, zsigeri, ezért nehéz beszélnem róla. A Feathers világát nyilván befolyásolták egy kicsit azok a ghánai zenék is, amiket az elmúlt időszakban ottani útjaim során hallgattam. Úgy tapasztalom, hogy a nyugat-afrikai populáris zene kezd egyre népszerűbb lenni világszerte, a rapsztárok nigériai és ghánai zenészeket hívnak lemezfelvételeikre. Jó néhány évvel ezelőtt közreműködtem egy régi ghánai barátom, Reggie Rockstone egyik dalában, ami országos sláger lett ott. Megismernek az utcán, dúdolják a dalt, a rádiók is játsszák, elhívnak műsorokba beszélgetni, szerencsére a Feathers számait is pörgetik" - fejtette ki.

Sena folyamatosan dolgozik új számokon az Irie Maffiával. Egyéb projektjei közé tartozik, hogy 2015-ben közös lemeze jelent meg a Spanyolországban élő orosz Dj Vadimmal, de koncertezik, lemezeket készít a Shakespeare szonettjeit megzenésítő W.H. elnevezésű formációban is.

ATEMPO.sk / MTI

Undermind

PREMIER: Az Undermind készül a nyárra és ezt üzeni - Ne öltözz még fel!

A nagymegyeri Undermind hosszú csend után új, pörgős dallal tér vissza. A Ne öltözz még fel! szövegét és zenéjét Domonkos Gábor, a háromtagú banda basszusgitárosa írta.

Párkapcsolati témát boncolgatnak és az üzenete, hogy „adjuk át magunkat az ösztöneinknek” :-)

A dalhoz egy klipet is készítettek a srácok budapesti helyszíneken. „Az volt a koncepció, hogy egy napot ábrázoljon a klip reggeltől az esti koncertig, ébredéssel, utazással, pakolással, kajával stb. Így a lakásunkból indultunk, a próbatermen át a Showbarlangig.” - tudtuk meg Csintalan Györgytől, a zenekar dobosától.

Nézzétek csak :-)

Gombaszögi Nyári Tábor

Több mint száz program az idei Gombaszögi Nyári Táborban

Többtucat - főként könnyűzenei és népzenei - fellépő műsora, illetve politikai és közéleti témájú előadások egész sora, összességében több mint száz program várja a látogatókat az idei Gombaszögi Nyári Táborban.

A tábor - amely a szlovákiai magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye - idén a hétfői nulladik nappal, július 10-én kezdődik és 16-ig tart. A fesztivál, amelynek az utóbbi néhány évben Krasznahorka-váralja adott otthont, a tavalyi évben "visszaköltözött" névadó elődrendezvényének helyszínére, a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgyben található, részleges infrastrukturális felújításon átesett kempingbe, amely az idén ismét újításokkal várja a látogatókat.

MEGJELENT A TÁBOR HIMNUSZA A JÓVILÁGVANTÓL 

"Az új helyszín, az időjárás okozta nehézségek ellenére, tavaly bevált, s bár még van munka hátra, már közel vagyunk ahhoz, hogy profi fesztiválhelyszínné varázsoljuk a régi kempinget" - mondta Orosz Örs, a fesztivál főszervezője. Kifejtette: újításnak számítanak a tábor lekövezett utcái, új programhelyszínek készültek, ezek száma így elérte a tizenegyet, a már meglévők közül többet lefedtek, készült egy új sportpálya egy medence és egy kötélcsúszda is.

"Tavaly olyan visszajelzéseink voltak, hogy kevés volt a rock, így idén ezen a vonalon beerősítettünk, fellép majd a Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega" - mondta a Őrs, aki zenei programok közül még kiemelte a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezésében megvalósuló népzenei programokat és koncerteket, köztük a Parnograszt fellépését is. A már említetteken kívül a hét zenei felhozatalában szerepel még a Halott Pénz, a Csík zenekar, a Quimby, az Arizóna, a SoulFool Band és Antonia Vai koncertje is.

A FELLÉPŐK LISTÁJA

A tábor látogatóit a zenei felhozatal mellett minden nap több közéleti-politikai témájú program is várja. Az előadások, panelbeszélgetések közül a szervezők szerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt vezetői közti kerekasztal beszélgetés számíthat a legnagyobb érdeklődésre. A táborba több hivatalos magyarországi vendéget is várnak, köztük Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárát, aki Bárdos Gyulával, a Csemadok elnökével a tábor hivatalos megnyitóján veszt részt kedden délelőtt. A megnyitó után a fesztivál helyszínén átadják Tompa Mihály újrafaragott szobrát is, a műalkotást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezi le.

A főszervező bizakodó a nyári tábor idei látogatószámát illetően, mint mondta: 2015-ben kétezer bennalvó vendéggel a fesztivál teljes látogatottsága meghaladta a tízezer főt, tavaly ebben volt ugyan némi visszaesés, de az idén az elővételi adatok alapján új látogatottsági rekordra készülnek.

A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már tizedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diák szervezettel együttműködve, mások mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Bethlen Gábor Alapnak és a szlovák kormányhivatalnak a támogatásával.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Cséfalvay András

Random Trip

ÚJDONSÁG: Egy kitűnő dal az első Random Trip lemezről - Palya Bea, Szabó Balázs, Saiid

Valószínűleg egyre kevesebb embernek kell bemutatni a Random Trip-et, ezt a remek dzsesszes-funkos improvizációs klubsorozatot, melynek vezéregyéniségei a Turbo remek dobosa, Delov Jávor, valamint DJ Q-Cee, a Vinyl Warriorz szenzációs lemezlovasa. Körülöttük folyamatosan változó baráti társaság zenélget hétről hétre, teljesen új és folyamatosan vissza-visszatérő vendégekkel mind a budapesti Instant, A38 Hajó, mind akár vidéki fesztiválok, klubok, rendezvények színpadain.

A Random Trip elsődleges célja ellentétben sok más örömzenélésre vállalkozó klubbal szemben, hogy itt tényleg a színpadon szülessenek a számok, 100% improvizálás keretein belül, ezáltal egyszeri és megismételhetetlen élményhez juttatva az éppen aktuális zenekart alkotó zenészeket, és a közönséget egyaránt.

A közös örömzenélésnek köszönhetően május elején jelent meg Zenehid címmel a Random Trip első lemeze. Ehhez készült három klip, a címadó dalhoz, a This Game Will Never End nótához és a Free-hez.

A napokban lett elérhető a legnagyobb videómegosztón a Dobban, melyet ajánlunk mindenkinek.

MartFeszt

Alakul a Martosi Szabadegyetem zenei kínálata - több lesz a felvidéki magyar együttes

A magyarországi fellépők - idén többek közt a Csík zenekar, a Hooligans, a Halott Pénz, az Ismerős Arcok, a SuperStereo és a Tankcsapda - mellett több lesz a felvidéki magyar együttes a Martosi Szabadegyetem zenei kínálatában

A július 5-től 9-ig tartó rendezvény szervezői mindig helyet adtak legalább egy-egy felvidéki magyar zenekarnak, idén viszont új hagyományt teremtve bővítik a kínálatot.

"Teret szeretnénk adni a felvidéki magyar együtteseknek, művészeknek, előadóknak. Erősítjük a felvidéki profilt" - mondta Gubík László, a Martosi Szabadegyetem főszervezője. Hozzátette, hogy a helyi tehetségek kiemelt támogatásának gondolata a tavalyi szabadegyetemen történt tragédia - egy fiatal látogató halála - után fogalmazódott meg.

 

MartFeszt 2017

A „Fülünk érjen hazáig” szlogen jegyében írt alá együttműködési megállapodást Gubík László, a MartFeszt főszervezője, Lábszky Olivér, a Harmónia-díj ötletgazdája és Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) elnöke, melynek célkitűzése a felvidéki magyar élő zene támogatása.

Ennek köszönhetően is a MartFeszten ott lesz felvidékről a Phoenix RT, a Jóvilágvan, az Arizóna, a Rómeó Vérzik, a História zenekar, a Pósfa zenekar, a ZSEB formáció Zapka Attilával és Emmer Péterrel, valamint az Aylen's Fall is.

 

Változik a szabadegyetem helyszíne is. Mivel a rendezvény kinőtte eddigi otthonát, a martosi Feszty parkot, a község labdarúgópályája mellett kijelölt fesztiválhelyszínre költözik. "Jóval nagyobb területet kap a Martosi Szabadegyetem. Amit eddig objektív okok miatt nem tudtunk megvalósítani a Feszty parkban, idén már meg tudjuk" - mondta Gubík László.

Hozzátette, a zenei kínálat mellett számos kiegészítő program várja majd a látogatókat. A szabadegyetem gerincét alkotó közéleti előadások és panelbeszélgetések idén a kisebbségeket érintő kérdések és az oktatásügy, illetve az Európát sújtó migránsválság kérdései köré épülnek, ezek pontos programját később ismertetik.

 

A Martosi Szabadegyetemet 2013-ban rendezték meg először az erdélyi Tusványos mintájára a Révkomáromhoz közeli Martoson, és már első évadában a felvidéki magyarság egyik legnagyobb nyári rendezvénye volt. A szabadegyetem fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK).

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Kürti Zsolt

ÚJDONSÁG: Hallgassátok meg a jubileumi VOLT Fesztivál himnuszát

ÚJDONSÁG: Hallgassátok meg a jubileumi VOLT Fesztivál himnuszát

Punnany Massif, Pásztor Anna, Charlie és Pető Szabolcs működött közre az új Volt himnuszon. Az Ami VOLT az majd lesz! forgatása a soproni Lővérekben zajlott, amely a fesztiválnak is otthont ad. A videóban természetesen archív felvételek is feltűnnek az elmúlt 25 évből.

szederFESZT

Sok jó zene egy helyen – 2017-ben is szederFESZT Csábon

A régiója legnagyobb zenei fesztiváljává nőtte ki magát a szederFESZT. Harmadik alkalommal szervezik meg június utolsó hétvégéjén (június 24-25.) Csábon a kétnapos ingyenes rendezvényt, ahol koncertet ad többek közt Péter Szabó Szilvia és a Kelemen Kabátban, valamint az Abba legnagyobb slágerei is felcsendülnek korhű előadásban.

VIDEÓ: Nézd meg a Habos Napok összefoglalóját

VIDEÓ: Nézd meg a Habos Napok összefoglalóját

Június 8-a és 10-e között rendezték meg az idei Dunaszerdahelyi Habos Napok sörfesztivált, melynek keretében koncertet adott többek közt a Rómeó vérzik, a Palmetta, az Arizóna és a Parasomnia is.

Most visszaidézhetjük a legszebb pillanatokat:

KLIPPREMIER: Itt a Gombaszögi Nyári Tábor himnusza – Ezeríz (+ szöveg)

KLIPPREMIER: Itt a Gombaszögi Nyári Tábor himnusza – Ezeríz (+ szöveg)

Kevesebb mint egy hónap és kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor. Hangolódjunk rá már most az idei himnusszal, melyet a Jóvilágvan jegyez. Az Ezeríz zenéjét Trencsík Pál szerezte, a szövegét pedig Hegyi Krisztina írta.

A dalhoz egy igazán színes, bulis, vizes klip készült a megújuló tábor helyszínen, melyben feltűnik az idei év egyik újdonsága, a medence is :-)

Benkó-díj

Új pályázati lehetőség fiatal tehetségek elismerésére – itt a Benkó-díj

Díjat alapított a 2015-ben elhunyt Kossuth-díjas zenész, zenekarvezető emlékét gondozó Benkó Sándor Művészeti Alapítvány. A fiatal tehetségek három kategóriában pályázhatnak, a kiválasztottak anyagi támogatást, koncertfellépést, médiamegjelenést kapnak.

A Benkó Sándor Művészeti Alapítvány 2017-től évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő hangszeres és énekes szólista tehetségeit, zenei formációit.

A Benkó-díjat jazz/dixieland, komolyzene és könnyűzene kategóriában ítéli oda a Kossuth-díjas művészekből álló díjkuratórium, pályázni szeptember 20-ig lehet 18-30 év közötti, még széles körben nem ismert zenészeknek.

A díjkuratórium elnöke a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány egyik kurátora, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora. A testület tagjai Benkő László, az Omega együttes billentyűse és zeneszerzője, Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit színésznő-énekesnő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő, valamint Szakcsi Lakatos Béla dzsessz zongorista, zeneszerző.

A díjat évente három (kategóriánként egy) pályázó nyerheti el, 2018-tól az elismerés kiegészül a közönség által odaítélt Aranyklarinét-díjjal. Bár a kiválasztás elsődleges szempontja a tehetség és a teljesítmény, a díjkuratórium figyelembe veszi a pályázó esetleges hátrányos helyzetét is.

A világhírű Benkó Dixieland Band 2016 decemberében elhunyt alapítójáról elnevezett Benkó-díjat, ami egy Szász Károly üvegművész által tervezett egyedi kerámiaszobor, minden év decemberében ünnepélyes gálán adja át az alapítvány. A díjjal együtt járó támogatási összeg bruttó 1,4 millió forint, amelyet a kiválasztott hangszer beszerzésére, versenyeken való részvételre, illetve napi kiadásainak fedezésére (lakhatás, tanulás) fordíthatja. Az anyagi támogatás, médiapublicitás, fellépések szervezésének segítése mellett a díjazottak fellépnek a díjátadó ünnepségen is.

Pályázati adatlap

Részletes pályázati kiírás

ATEMPO.sk / MTI

Gitármánia Tábor

Koncertdömping és kiváló zenetanárok a Gitármánia Táborban

Az eddigi legkomolyabb koncertfelhozatal várható július 24-től 30-ig Szolnokon a Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban. Fellép többek közt a Beatrice, a Kállay Saunders Band, a Useme illetve a Roy és Ádám Trió. Magyarország legmenőbb zenetábora immáron 24. alkalommal várja a muzsikálni vágyó kicsiket és nagyokat, és idén is a legjobb zenészek oktatnak a Tisza partján.

A Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor Magyarország legrégebbi és egyik legszínvonalasabb egyhetes zenei kurzusa. Az elmúlt 23 évben 7-8 ezer fiatal fordult meg náluk, és olyan bandák indultak a táborból, mint a Subscribe, a Junkie Jack Flash és a Margaret Island. Nem csoda, hiszem remek muzsikusoktól lehet évről évre tanulni Szolnokon.

Kurzust tart többek között Gotthárd Mihály gitáros (Ocho Macho), Bérczesi Róbert énekes, gitáros, dalszerző (Hiperkarma), Markó Ádám dobos (Special Providence, Useme), Kékkői Zalán gitáros (Ákos), Borlai Gergő dobos, Temesi Berci, Szappanos György és Anga Kis Miklós basszusgitárosok, valamint Csongor Bálint énekes (utóbbi kettő Subscribe, Useme).

A produceri munkáról tart előadást Varga Zoli, aki rengeteg zenekarnak készített lemezt, köztük a Tankcsapdának, a Roadnak, a Depressziónak és az Ossiának.

Az idei táborban kimagaslóan sok koncert lesz. Fellép a Roy és Ádám Trió, a Useme, a Beatrice, a Kállay Saunders Band, a Fangler’s, a Pribojszki Mátyás – Szász Ferenc duó, a Gypo Circus és a Molotow Funk.

Az egyhetes programban emellett megismerkedhetnek a zeneipari környezet, a hang-, színpad-, vizuál- és stúdiótechnika, a hangszerépítés és a szövegírás, dalszerzés sajátosságaival, megismerhetik a szerzői és előadói jogokat, kipróbálhatják a rádiózást, és profi körülmények között készíthetnek stúdiófelvételt.

A Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor tehetségkutatóján több kategóriában értékes nyeremények várják a legjobb hangszeres zenészeket és dalszövegírót. A tábor legjobb zenekara pedig a díjon felül automatikusan bejut az Öröm a Zene nagyszabású tehetségkutató döntőjébe, amelynek győztese egymillió forint értékben hangszereket és hangtechnikai eszközöket nyer.

ATEMPO.sk