Minden hír

Farkas József és Agócs Gergely

Zenészek és táncosok, akiket kitüntettek az idei nemzeti ünnepünk alkalmából

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adtak át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. A nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket, valamint Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjakat adtak át.

Számos zenész, szakember, táncos munkásságát ismerték el, akik közt ott van a felvidéki AGÓCS GERGELY etnográfus és FARKAS JÓZSEF néptáncos is.

 

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

BÖSZÖRMÉNYI GERGELY, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke, a Periferic Records - Stereo Kft. alapító igazgatója

CSÍK GUSZTÁV Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Csík Gusztáv Trió vezetője

FODORNÉ MOLNÁR MÁRTA Harangozó Gyula-díjas balettművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetének igazgatója, a Klasszikus Balett Tanszék főiskolai tanára

PÁNDY PIROSKA Liszt Ferenc-díjas operaénekes

SASVÁRI SÁNDOR Jászai Mari-díjas színművész, énekes

 

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

MÁGA ZOLTÁN hegedűművész

 

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

KOVÁCS JÁNOS Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze, a Rádiózenekar állandó karmestere

 

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

Dr. AGÓCS GERGELY, etnográfus, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa

CSATAI LÁSZLÓ, néptáncpedagógus

FARKAS JÓZSEF, néptáncos, fotográfus, a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia vezetője

KERÉNYI RÓBERT GYÖRGY, népzenész, népzenegyűjtő, a Tatros együttes és a Szigony zenekar alapítója és vezetője

PALERDI ANDRÁS, a Magyar Állami Operaház magánénekese

PAPP IMRE, néptánc-koreográfus, a Jászság Népi Együttes alapító művészeti vezetője és a jászberényi Csángó Fesztivál alapítója

PÁVA JÁNOS, magyarnóta-énekes

RADINA DACE, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Állami Operaház magántáncosa, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestere

VÉGH-POZSÁR KITTI ÉVA, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Duna Művészegyüttes táncos szólistája

 

Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

ALAPI ISTVÁN, előadóművész, gitáros, zeneszerző, az Edda Művek tagja

B. TÓTH MAGDA, énekes előadóművész

BALKÁNYI KITTY, táncművész, az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat tagja

BARÁTH EMŐKE, énekművész

BAYER JUDIT, az Art's Ok Táncszínház művészeti vezetője, koreográfus

BERÁN GÁBOR, a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertmestere

BUKSZÁR MÁRTA, énekes, színművész, magánénektanár, zongoratanár

CZUCZU TAMÁS, a Rajkó Művészegyüttes prímása

CSASZTVAN-GAÁL ORSOLYA, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének ügyvezetője

DIMÉNY LEVENTE, a nagyváradi Szigligeti Színház színművésze, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója, rendező-koreográfus

DOMBÓVÁRI JÁNOS, hegedű-mélyhegedű tanár, a Lavotta János Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója, a Lavotta János Kamarazenekar alapító művészeti vezetője

DULAI ZOLTÁN, a Duna Művészegyüttes Göncöl Zenekarának vezetője

ÉBERHARDT KLÁRA, táncművész, a Bethlen Téri Színház koordinációs menedzsere

FEKETE BENCE, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája

KANYÓNÉ RÉTI EMŐKE, gordonkaművész, a Balassagyarmati Kamaraegyüttes alapító tagja, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanára

LŐRINCZY MARGIT, a tatabányai József Attila Általános Iskola, valamint a tatabányai Bárdos Lajos Gimnázium nyugalmazott énektanára és karvezetője

MARKOVICS ÁGNES, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze

PÁL ESZTER, népdalénekes, előadóművész

SALAMON HUGÓ, a tatabányai Agora Nonprofit Kft. - A Vértes Agorája szakmai igazgatója

SZENNAI KÁLMÁN, a Magyar Állami Operaház vezető korrepetitora, karmestere

TÓTH MELÁNIA, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművésze

TÓTH SÁNDOR JÓZSEF, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadóművésze

 

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

DAJKA ILKA, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművésze

HASZNOS DÓRA, a Bozsik Yvette Társulat táncművésze

KISS ANDRÁS, a Magyar Állami Operaház szerződéses magánénekese

MRÁZ KORNÉLIA, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestere

VATTAI DZSENIFER, a Budapest Táncszínház táncművésze

ATEMPO.sk / EMMI
Fotó: Farkas József


A Virtuózok négy évadának győztesei adnak koncertet az Arénában

A Virtuózok négy évadának győztesei adnak koncertet az Arénában

A Virtuózok négy évadának győztesei és legizgalmasabb versenyzői adnak koncertet a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 7-én.

A műsor mentora és állandó zsűritagja, Batta András zenetörténész segítségével összeállított repertoár könnyű és szórakoztató belépőt kínál a klasszikus zene világába. Az olyan tételek, mint a Diótörő, a János vitéz és a Magyar táncok részletei mellett a zenetörténet kiemelkedő darabjai, például Liszt Ferenc La campanella című műve is felcsendül majd.

A koncert több mint kétórás időutazás lesz, amely felöleli a Virtuózok 2014 óta tartó történetét napjainkig. A műsor első felében a tehetségkutató egyik legsikeresebb felfedezettje, a Junior Prima Díjas Boros Misi és a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely lépnek színpadra, majd Balázs-Piri Soma, Boateng Kármen Stephany és Szüts Apor közreműködésével négy zongorán szólaltatják meg Bach, Mozart és Csajkovszkij műveit.

A szünetet követően a műsor két korábbi abszolút győztese, Lugosi Dániel Ali klarinétművész, Kökény Tamás nagybőgős és három hegedűs közönségkedvenc, a pozsonyi Gertler Teo, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam is színpadra lép. A közönség ezen az estén hallhatja először élőben a negyedik évad nyerteseit, Beke Márk harsonást, Balázs-Piri Soma zongoristát és Ninh Duc Hoang Long tenort, aki idén nemcsak a Virtuózok Nagyok korcsoportját nyerte meg, de 2016 után ismét első helyezést ért el a Nemzetközi Simándy József Énekversenyen.

A 27 éves, vietnámi énekművész öt évvel ezelőtt állami ösztöndíjjal került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, akkor még egyetlen külföldi diák volt az opera tanszakon. A fiatal tenor már a válogatón belopta magát a zsűri és a közönség szívébe, amikor tökéletes magyarsággal előadta Jancsi belépőjét Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából. Long ma már Magyarországot tekinti második hazájának.

A Virtuózok negyedik évadának abszolút győztese, Beke Márk a finálé után, az egyesült államokbeli Iowa City-ben, júliusban megrendezett nemzetközi harsona fesztiválon 900 induló közül jutott be a legjobb három közé.

Márk a közeljövőben, a műsor fődíjasaként a New York-i Carnegie Hallban adhat koncertet az Armel Operafesztivál szervezésében.

A vajdasági származású Balázs-Piri Soma, a Kicsik korcsoportjának győztese előtt is nagy lehetőség áll, hiszen a szeptember 7-i koncert mellett lehetőséget kapott, hogy a London Mozart Players-szel koncertezzen. Soma öt éve zongorázik, de tavaly novemberben már második helyezést ért el az V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen, Grazban.

A szeptember 7-i műsor külföldi sztárvendége a brazil Prelúdio című zenei verseny nyertese, Estefan Iatcekiw zongoraművész lesz, aki Peller Mariann, a Virtuózok ötletgazdája meghívására érkezik Budapestre.

ATEMPO.sk / MTI

Aretha Franklin

Meghalt Aretha Franklin, a soul királynője

Elhunyt 76 évesen a soul királynője, Aretha Franklin, akinek legismertebb számai olyan klasszikusok voltak, mint a Think, az I Say a Little Prayer vagy a névjegyeként is emlegetett Respect, és akit világszerte kulturális ikonként tiszteltek. A művész halálát súlyos hasnyálmirigyrák okozta.

Húsz száma szerepelt Amerikában a toplista csúcsán és ő volt az első női zenész, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 1968 és 1975 között minden évben ő kapta a Grammy-díjat a legjobb rythm and blues énekesként, és 2005-ben George W. Bush elnök a Szabadságért Elnöki Érdeméremmel tüntette ki.

Látogatócsúcs a Szigeten - több mint félmillió fesztiválozóher

Látogatócsúcs a Szigeten - több mint félmillió fesztiválozó

Bár a pontos számra még várunk, biztosan látogatócsúcsot hozott az idei Sziget. Több mint félmillióan szórakoztak a fesztiválon.

Az eddigi látogatócsúcs a 2016-os 496 ezer volt, tavaly mintegy 450 ezren jöttek el a 26. Szigetre. Idén a szombati (a fő fellépő a Mumford & Sons volt), a vasárnapi (Dua Lipa) és a hétfői (Kygo) nap is teltházas volt.

"A csúcsdöntés annak is köszönhető, hogy a tavalyi, kicsit szerencsétlenebben alakult fellépői felhozatal után idén a befektetőkkel közösen 12 százalékkal, 8,6 milliárd forintra tudtunk növelni a költségvetést, ez az európai fesztiválpiac mércéjével is komoly büdzsének számít. Csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhettünk. De a látogatószám nem csak pénzkérdés; szerencse dolga is, ki ér rá az adott héten a nagy sztárok közül, ki van éppen turnén vagy ki készít éppen lemezt, mert akkor hiába hívjuk, nem fog eljönni" – mondta Kádár Tamás főszervező.

A 2018-as húzónevek közé tartozott a már említetteken túl például Lykke Li, az Oscar and The Wolf, Bonobo, Lana Del Rey, a Bastille, Liam Gallagher, Shawn Mendes és a War On Drugs is.

Kádár Tamás kiemelte: a Sziget hagyományainak megfelelően idén is számos olyan koncert, program volt nagyon sikeres, amely kisebb, sok esetben nem zenei, hanem egyéb kulturális helyszíneken, sátrakban zajlott. "Például az A38 színpadon fellépett egy dj, aki aztán tegnap éjfélkor, a program befejeződése után a nagyszínpad keverőállása mögött adott meglepetésbulit. Mindenképpen meg kell említenem, hogy a Cirque du Sziget helyszínen olyan előadásokat láthatott a közönség, ami az egész világon különlegesnek számítana".

Mint a főszervező elmondta, a fesztivál idején szinte végig (a zárónap estéjét vihar kísérte) meglévő kánikulai hőség bizonyos szempontból a szokásosnál több feladatot rótt a Sziget csapatára. "Figyelni kellett arra, hogy a vendégek zavartalanul vízhez jussanak, hűtés céljából számos ponton helyeztünk ki párakapukat. Az egészségügyi személyzetnek is sok dolga volt a napszúrás-gyanús esetek miatt".

A cégvezető kiemelte, hogy az idei Szigeten összességében nem történt komolyabb baleset vagy súlyos egészségügyi probléma, a fesztivál kirívó problémák, botrányok nélkül zajlott le.

"Kétségtelenül sokak számára volt bosszantó, hogy az amerikai rapper, Kendrick Lamar a nyitónapon, múlt szerdán az általa hozott hangtechnika problémái miatt háromnegyed órás késéssel kezdte el főműsoridős koncertjét. Mivel a nagyszínpadon a Sziget közelében lakók miatt 23 órakor be kell fejezni a koncerteket, a sztár showja ennyivel rövidebb volt, bár egy picit tovább játszott, így teljesítette az elvárt minimumot" - jegyezte meg Kádár Tamás.

A szervezők az idei Szigetre életre hívták a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással volt. A kezdeményezés főbb céljai közé tartozott az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése.

"A Sziget negyedszázada kiáll ezen értékek mellett, a mostani kampánnyal szerettük volna ezt megmutatni, összefoglalni. A fesztivál az elmúlt öt évben az Island of Freedom szlogennel, arculattal futott, ami megmaradt, de kiegészült a Love Revolution üzenetével. Ezt a kampányt a tartalmi elemek hangsúlyozásával több évre tervezzük" - mondta Kádár Tamás.

A szakember tavaly vette át a főszervezői teendőket Gerendai Károlytól; a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70 százalékos tulajdonosa tavaly év elején a Providence Equity Partners amerikai befektető lett. "Az idei Sziget egész biztosan nyereséges lett, de pontos adatokat csak akkor tudok mondani, ha már látom a vendéglátói forgalom és a végleges jegyeladási számok alakulását, a végleges elszámolásokat".

Az idei Szigeten számos programmal ünnepelték Izrael Állam megszületésének hetvenedik, illetve Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök, emberi jogi harcos születésének századik évfordulóját. A fesztivál rendszeresen támogat jótékony célt szolgáló ügyeket; ezek egyikeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve a Greener Sziget kezdeményezés adománygyűjtő akciót hirdetett a fesztivál végén már nem használt kempingfelszerelések eljuttatására a rászorulóknak.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Bodorkós Máté

Bencze Máté képviseli Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

Bencze Máté képviseli Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

Bencze Máté szaxofonos képviseli idén Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben, ahol augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra.

A zenész elmondta: a nyár eddig a felkészülésről szólt számára és nagyon felemelő érzésnek tartja, hogy ő képviselheti Magyarországot a rangos nemzetközi versenyen.

Linzenbold Gábor, Bencze Máté felkészítő tanára kifejtette, hogy a felkészülésben Richter Edit zongoraművész is aktívan részt vett, ő fogja Mátét kísérni a versenyen is. Mint mondta, Máté egész nyáron gyakorolt, de együtt három hete készülnek intenzíven a versenyre, ahol reményeik szerint sikerrel fog végezni a fiatal zenész. Hozzáfűzte: Máté jelenleg harmadéves a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumban, remélik, hogy ennek a versenynek köszönhetően "jó helyre tud majd kirepülni".

A 18 éves debreceni születésű szaxofonos a zene mellett extrémsport-rajongó és tehetséges BMX-es. Bencze Máté az elmúlt években számos versenyen végzett kiemelkedő helyen és a közmédiában látható Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató műsor 2017-es és 2018-as évadába is bekerült. Az edinburgh-i versenyen való indulás jogát is itt nyerte el az MTVA különdíjaként.

A Fiatal Zenészek Eurovíziója (Eurovision Young Musicians) egy kétévente megtartott hangverseny az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy fiatal zenészt, aki élő adásban előad egy zeneművet, majd szakmai zsűri dönt a győztesről. A megmérettetést 1982-es kezdése óta minden második évben megtartották. Európa nagy részén közvetítik, elsősorban a részt vevő országok.

Magyarország eddig ötször szerepelt a versenyen, először 1992-ben. Az ötből négy versenyzőnek sikerült kvalifikáltatnia magát a döntőbe, közülük az eddigi legjobb eredményt Devich Gergely érte el, ő 2014-ben a 3. helyen végzett a kölni versenyen. A 2016-os verseny a lengyel Lukasz Dyczko győzelmével zárult, aki egy szaxofon-versenyművet adott elő.

Az idei megmérettetés elődöntőjét augusztus 18-án és augusztus 19-én, a döntőt augusztus 23-án tartják. Bencze Máté 18-án magyar idő szerint 19 órakor áll színpadra. Az elődöntőket a mediaklikk.hu oldalon élőben közvetítik.

ATEMPO.sk / MTI

NYERJ BELÉPŐT: Jön az István, a király rockopera Varga Miklóssal és Vadkerti Imrével

NYERJ BELÉPŐT: Jön az István, a király rockopera Varga Miklóssal és Vadkerti Imrével

A legnépszerűbb magyar rockoperát, az István, a királyt augusztus végén hosszú idő után újra Felvidéken láthatjuk. A látványos showelemekkel tarkított nagyszabású produkciót a Nemzeti Lovas Színház társulata, parádés szereposztásban hozza el.

A címszereplő bőrébe a mindenkori István, Varga Miklós bújik, aki a legendás szereposztásban is a főszerepet játszotta. Koppányt a felvidéki Vadkerti Imre fogja alakítani. Mellettük az előadásban olyan közönségkedvencekkel is találkozhatunk, mint Makrai Pál, Janza Kata és Papadimitriu Athina.

Az előadásra a diósförgepatonyi Slovakia Ring-en kerül sor augusztus 29-én.

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK

  

JÁTÉK: Ha szeretnél páros belépőt nyerni az István, a király rockoperára, nyilvánosan oszd meg Facebook oldalunkról cikkünket és hozzászólásként írd be @-al ismerősöd nevét, akivel szívesen mennél. Sorsolás augusztus 20-án, a nyeremény belépő a B szektorba szól. Az eredményéről portálunkon és facebook oldalunkon értesítjük olvasóinkat. Sok sikert kívánunk :-)

ATEMPO.sk

Big Dilemmaz

Itt a 49-es Big Dilemmaz – hallgasd meg Olasz István legújabb műsorát

Mutatjuk Olasz István legújabb műsorát, a 49-es Big Dilemmaz-t. István, aki Dilemma néven ismert DJ körökben különböző időközönként jelentkezik új műsorokkal, amelynek első felében újdonságokat és régebbi kiadványokat mutat be, a második órában pedig rendszeresen egy vendég DJ kap teret. Az elektronikus zene széles skálájával igyekszik foglalkozni, így főképp drum and bass, house, funky beats, nu disco, deep dubstep és ezen stílusok különféle oldalai és ezekhez kapcsolódó irányok lesznek terítéken.

 

BIG DILEMMAZ 49

A 49-es Big Dilemmaz a Konkoly Open Air 2018 bemelegítője. Az első fél órában liquid és deep dnb set tőlem: Tokyo Prose, Etherwood, Optiv, Blocks & Escher stb. A második dilemmás fél órában a Konkoly headlinerek saját számaiból válogattam: Dephzac, Kutlo, Dekel & Dykman, The Clamps, Savage.

Az első vendégmixet főleg neurofunkból DJ Beaty követte el, a másodikat pedig a cseh DJ Koogi... még nagyon régen... oldschool dnb...

Kellemes hallgatást kívánunk :-)

 

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Felvidéken a legendás István, a király rockopera - pazar szereposztással

Felvidéken a legendás István, a király rockopera - pazar szereposztással

A látványos showelemekkel tarkított nagyszabású produkció, a Fogjunk össze a MagyaROCKért nap keretein belül elevenedik meg augusztus 29-én, a diósförgepatonyi Slovakia Ring-en.

A Nemzeti Lovas Színház társulata, parádés szereposztásban hozza el nekünk a legnépszerűbb magyar rockoperát, az István, a királyt.

A magyar történelmi események által ihletett klasszikus darabot, Pintér Tibor rendezésében viszi színpadra a társulat. A címszereplő bőrébe, a mindenkori István, Varga Miklós bújik, aki a legendás szereposztásban is a főszerepet játszotta. Koppányt a felvidéki Vadkerti Imre fogja alakítani. Mellettük az előadásban olyan közönségkedvencekkel is találkozhatunk, mint Makrai Pál, Janza Kata és Papadimitriu Athina.

“A nézők egy egyedülálló lovas előadással találkozhatnak majd, melyből az elképesztő táncos mutatványok sem hiányoznak” - mondta Pósfay Péter, az esemény egyik főszervezője, az All in Koncert szervezőiroda munkatársa.

 

NYERJ PÁROS BELÉPŐT

 

A szervezők azért is döntöttek a produkció Szlovákiába hozatala mellett, mert térségünkben kimondottan rég láthatta a közönség az István, a király rockoperát.

“Dunaszerdahelyen utoljára a 90-es években élhettük át a produkció nyújtotta élményeket, de a komáromi, A társulat televíziós műsor színészei által bemutatott darabnak is már 10 éve. Azóta Szlovákiában ilyen nagyszabású István, a király nem volt, lovas előadásban pedig most láthatja majd először a felvidéki közönség a darabot. A nagyszabású show ráadásul ennek megfelelően egy hatalmas színpadon elevenedik majd meg” - nyilatkozta Pósfay Péter.

Az előadásra való hangolódás már a délutáni órákban megkezdődik, a szervezők ugyanis egész napos programokkal várják az érdeklődőket a magyarság jegyében, melyek szabadon igénybe vehetőek a belépőjegy birtokában. A főszervező ezzel kapcsolatban elmondta: “Az előadás előtt különböző gyermek- és családi programokkal, íjászattal és jurtaállítással is várjuk a látogatókat. A program még bővülni fog, ezért érdemes figyelemmel kísérni weboldalunkat és Facebook oldalunkat. A gyerekek számára 10 éves korig a nappali programokra és az előadásra is ingyenes a belépés. 10-től 18 éves korig diákjegy kapható, míg 65 éves kor felett szintén kedvezményes áron válthatnak jegyet az előadásra.”

A belépőjegyek árusítása a közelmúltban már meg is kezdődött, a ticketportal.sk hálózatában és elővételes helyszíneken.

“Már most látszik, hogy óriási az érdeklődés az esemény iránt. Az early bird jegyek szinte pillanatok alatt elfogytak. Kedvezményes árú jegyek viszont még továbbra is kaphatók, de érdemes minél hamarabb beszerezni őket” - tette hozzá Pósfay Péter.

Bővebb információért érdemes ellátogatni a produkció hivatalos weboldalára, az istvanakiraly.sk-ra vagy a szervező iroda Facebook oldalára.

ATEMPO.sk 

Vásáry Tamás

85 éves Vásáry Tamás, a világhírű zongoraművész és karmester

Vásáry Tamás 1933. augusztus 11-én született Debrecenben. Ötévesen hallás után játszotta el Boccherini menüettjét, nyolcévesen Mozart D-dúr zongoraversenyével kápráztatta el közönségét, kilencévesen szólóestet adott Chopin műveiből. Rövid ideig Dohnányi Ernő oktatta, aki ilyen fiatal gyereket csak kivételesen fogadott tanítványának. Tizenkét évesen vették fel a Zeneakadémiára, 1948-ban megnyerte a Liszt Ferenc nemzetközi zongoraversenyt, a Zeneakadémián húszévesen végzett. Példaképének és második apjának Kodály Zoltánt tekinti, aki szavai szerint nemcsak a zenére, hanem az életre is tanította és akinek később asszisztense lett.

Művészi fejlődésére nagy hatással volt Fischer Annie játéka is, akivel haláláig mély barátságban volt és akivel Mozart Esz-dúr kettősversenyét adhatta elő.

Több nemzetközi zongoraversenyen is rangos helyezést ért el, 1957-ben Svájcba költözött, az állampolgárságot 1972-ben kapta meg.

A Deutsche Grammophonnál megjelent, Liszt Ferenc zongoradarabjaiból készült lemezének sikerét követően Londonba hívták, ahol 1961-ben Csajkovszkij b-moll zongoraversenyével hódította meg a közönséget, ezzel indult nemzetközi karrierje. A következő évben Széll György karmester mutatta be a New York-i Carnegie Hallban, ezt követően a legjelentősebb zenekarokkal és dirigensekkel koncertezett világszerte. Zongoraművészként elsősorban Liszt-, Chopin-, Mozart-, Beethoven-, Brahms-, Debussy- és Rahmanyinov-zongoradarabok interpretálásával és lemezfelvételeivel szerzett hírnevet, de szívesen mutat be kortárs magyar darabokat is.

Élete első hangversenyén Baranyi János zongorista-karmester dirigálta, ekkor határozta el, hogy karmester is lesz. Ez a vágya a hetvenes évek elején valósult meg, azóta több mint száz zenekarral dolgozott. 1982 között a BBC Northern Symphony igazgatója, 1989-1997 között a Bournmemouthi Szimfonikusok vezető karmestere és zeneigazgatója volt, 1993 és 2004 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója, vezető karmestere volt, 2004-ben a zenekar örökös tiszteletbeli főzeneigazgatójának nevezték ki, 2015 óta ismét a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek főzeneigazgatója. 2006-ban megalapította a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Munkásságáért 1951-ben Liszt Ferenc-, 1998-ban Kossuth-díjat vehetett át, kétszer kapott köztársasági elnöki kitüntetést. 1988 óta a londoni Royal College of Music, 1992 óta a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja, birtokosa az egyik legrangosabb francia kitüntetésnek, a művészetek érdemrendje tiszti fokozatának. 2001-ben Kölcsey Ferenc-díjat, 2007-ben Prima-díjat, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott, de viseli a Magyar Kultúra Követe címet is, valamint Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas is.

Mindezeken túl Debrecen díszpolgára és a Debreceni Egyetem díszdoktora. 2012-ben első magyar művészként UNESCO Mozart-érmet kapott, 2014-ben a nemzet művésze címmel ismerték el és tiszteletére ösztöndíjat alapítottak, amelyet évente egy zenésznek és egy önkéntesnek ítélnek oda. 2017-ben a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet vehette át, 2018-ban Budapest díszpolgárává választották.

A zongorista önéletrajzi regényével kapcsolatban felidézte, hogy a munka kezdetén még azt gondolta, egy egyszerűen önéletrajzot ír majd, később azonban egy életregénnyé kerekedett a mű, aminek a zene helyett a saját élete került a fókuszába. "Ez egy pszichodráma, amelyben az életem legszemélyesebb dolgait írom meg" - mondta.

A regénynek eddig már négy kötete megjelent, azonban a szerző szerint még legalább ennyi van hátra. "Ez az életem nagy feladata, hogy befejezzem ezt a könyvet (.) nagy küldetés ez számomra" - fejtette ki, majd hozzáfűzte: számításai szerint ehhez legalább 106 éves koráig kellene élnie.

A 85 éves művész mindig jókedvűnek, boldognak tűnik. Erről úgy fogalmazott: "ahhoz, hogy az ember igazán boldog tudjon lenni, tudni kell értékelni ezt. Például attól nem boldog az ember általában, hogy egészséges, de ha tudja, hogy milyen betegnek lenni, akkor tud örülni az egészségének".

ATEMPO.sk / MTI

Sikerrel zárult a Nemzeti Ifjúsági Kórus turnéja, akik Felvidéken is jártak

Sikerrel zárult a Nemzeti Ifjúsági Kórus turnéja - így énekeltek Galántán

Sikerrel zárult a Nemzeti Ifjúsági Kórus turnéja. Az együttes bemutatkozását a galántai, keszthelyi, a bécsi, a budapesti és a kecskeméti közönség is vastapssal fogadta.

A 62 fiatal alkotta együttes egyhetes intenzív felkészülés után indult az öt állomásból álló turnéra. A kéthetes programot a Kodály-emlékév alkalmából először szervezte meg a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával.

 

Nemzeti Ifjúsági Kórus

 

A kórus tagjait a beküldött felvételek, valamint egy budapesti és egy kecskeméti meghallgatás alapján választotta ki a két szakmai vezető, Erdei Péter érdemes művész, Liszt-és Bartók-Pásztory-díjas, és Nemes László Norbert Bartók-Pásztory-díjas karnagy.

Magyarország minden szegletéből, valamint a Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek fiatalok az együttesbe.

Felvidéket a dunaszerdahelyi Mórocz Virág képviselte, aki idén a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban érettségizett. A fiatal énekes számos alkalommal állt már a színpadon, nemrég Korpás Éva lemezbemutatóján is közreműködött.

A kórusba zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők mellett építész- és vegyészhallgató, IT-menedzser, ipari termék- és formatervező, gazdálkodó is bekerült.

 

 

"A felkészülés egész időszakát a közös akarat és a minőségre törekvés határozta meg, s ezt tükrözte a koncerteken nyújtott teljesítmény is" - mondta Erdei Péter. A kórus repertoárjában Mendelssohn dalain, Kodály Zoltán Este és Molnár Anna című művein kívül kortárs szerzők alkotásai is szerepeltek.

Orbán György (Da Pacem) és Varga Judit (The Night) a kórus felkérésére komponáltak egy-egy új művet, mellettük Bella Máté és Vajda János korábbi alkotásai, valamint az amerikai Z. Randall Stroope kórusműve is felcsendült a turné állomásain. A budapesti hangversenyt megtisztelte a jelenlétével a program fővédnökségét vállaló Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is.

"Nagyon remélem, hogy lesz folytatás és nem egy egyszeri alkalom, hogy a Nemzeti Ifjúsági Kórus együtt énekelt" - értékelte a programot Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója.

ATEMPO.sk / MTI

VIDEÓ + FOTÓ: Ilyen volt a 2018-as szederFESZT – Aftervideo

VIDEÓ + FOTÓ: Ilyen volt a 2018-as szederFESZT – Aftervideo

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a közép-szlovákiai Csábon a szederFESZT zenei fesztivált, melynek keretében koncertet adott többek közt az Unique Völgyesi Gabival, a The BlackBirds, az Arizóna, az Estendøn, az Unlimited Souls és az Edda Majdnem is.

Amicorum Vegyeskar

Tagfelvétel a tesmagi Amicorum Vegyeskarba

A Szabó Balázs Szabina és Balázs Martina vezette tesmagi Amicorum Vegyeskar  várja az énekelni vágyó fiatalokat, férfiakat és hölgyeket Ipolyság és környékéről. 

Köztünk a helyed, ha
- szeretsz énekelni
- szeretnél egy összetartó, humorban gazdag csapat tagja lenni
- nyitott vagy az új ismeretekre
- szeretsz közösen énekelni
- ha van kedved megismerkedni az egyházi kórusirodalom egy-egy remekével

Jelentkezni emailben a s.sabinabalaz@gmail.com címen, Facebookon vagy pedig személyesen lehet.

Sok szeretettel vár mindenkit az Amicorum Vegyeskar csapata.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A KÓRUSRÓL

ATEMPO.sk

Nomaad

A somorjai Nomaad képviseli Felvidéket a Kurultaj hagyományőrző seregszemlén

Pénteken kezdődik Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés Bugacon, ahova világhírű hadi hagyományőrzők, zenészek, sportolók és tudósok érkeznek 12 országból 26 nemzet képviseletében.

Az első magyarországi Kurultajt tíz évvel ezelőtt rendezték meg, azóta azonban a sztyeppei lovas nomád népek legnagyobb kulturális találkozójává vált: idén a 120 Kárpát-medencei magyar hagyományőrző csapat mellett 26 nemzet képviselői és hagyományőrzői, köztük törökök, kazakok, üzbégek, kirgizek, türkmének, azerbajdzsániak, ujgurok, tuvaiak, baskírok, csuvasok, burjátok, bolgárok, koreaiak vesznek részt a három napos rendezvényen, ahol több mint 50 programon keresztül mutatják be népi kultúrájukat.

A jubileumi programon idén is felépül a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas jurtatábor, amelyben a hagyományőrzők korabeli, főleg 10. századot idéző viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait. A zenés vagy táncprodukciók mellett népművészeti és történeti kiállításokat is láthat a közönség többek között Türkmenisztánból és Ujgurföldről is.

Idén is megrendezik a Kurultaj leglátványosabb eseményét, a nagy seregszemlét, amelyen több száz Kárpát-medencei magyar és a rokon népek hagyományőrzői vonulnak fel együtt. A programon csatarendbe sorakoznak a korabeli, hiteles ruhába öltözött lovas harcos és gyalogos hadi hagyományőrzők, akik a lovas és harci bemutatók fő helyszínére, az Arénába vonulnak majd.

A Magyar Törzsi Gyűlés kötelező elemei a lovas harci bemutatók, ahol a Kárpát-medencei és rokon népeinek legjobbjai mutatják be a lovas-nomád haditechnikát. Az egyik leglátványosabbnak ígérkező műsorelemet a pozsonyi csata 1111. évfordulója alkalmából adják elő. Ebben a keleti lovas csapatok csapnak össze a nyugat-európai páncélos seregekkel. Mindezek túl megrendezik a páncélozott gyalogos harcosok párbajversenyét és a szablyavívó versenyét is.

A zenei produkcióknak a nagyszínpad ad helyet, ahol fellép többek között a Turan etno-folk együttes, a Huun Huur Tu tuvai torokénekesek, Nurriye Huseynova azerbajdzsáni és Hulkár Abdulaliyeva üzbég énekesek, de koncertet ad a nogáj Arslanbek Szultanbekov is. A magyar előadók közül az Ismerős Arcok, Török Tilla dalénekes, valamint Kovács Nóri és Petrás Mária népdalénekesek lépnek fel, de bemutatják a Csángó Menyekző című előadást is.

Felvidéket a somorjai Nomaad együttes képviseli, akik a csángó világ archaikus népzenéi, illetve az ősi magyar hangzású motívumok mellett, bolgár illetve türk népdal feldolgozásokat játszanak. Nemcsak az ősi hangulatokból táplálkozik a zenekar, hanem a változatos népzenei paletta mellett – az együttesben használt egyetlen nem akusztikus népi hangszerként – az elektromos tambura járul hozzá egy kicsit modernebb, “rockosabb” hangzáshoz. A zenekart 2015-ben alapította Erik Turtev. A Nomaad több népzenei, és világzenei fesztiválon is fellépett, illetve egy 2 hetes kínai turnét is maga mögött tudhat.

Nemzetközi és magyar kutatók, antropológusok, genetikusok és történészek a magyar őstörténetről és a lovas nomádokról tartanak tudományos és ismeretterjesztő előadásokat, az Atilla Sátrának nevezett kiállítójurtában pedig több régészeti és antropológiai tárgyú tárlatot is meg lehet majd tekinteni. Itt mutatják be például először a közelmúltban, Kecskemét mellett megtalált hun előkelő eredeti koponyáját is.

Az óriásjurtában láthatóak még eredeti régészeti leletek, valamint azok alapján készített hun kori fegyver és ékszer rekonstrukciók is, a jurta közepében pedig a korabeli technológiával elkészített hatalmas hun bronzüstöt, az úgynevezett törteli üst rekonstrukcióját állítják ki.

Az Atilla sátra melletti óriásjurtákban, az Ősök sátraiban a Kárpát-medencében élő lovas-nomád népek régészeti örökségét lehet majd megtekinteni.

A számtalan lovas és íjász program mellett megrendezik a nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre versenyeket is, a Puszták Népe Lovas Viadalon pedig akadálypályákon küzdenek meg egymással a hagyományőrző lovasok. A köböre, vagyis a "lovasrugby" igazi hungarikumnak mondható sport, hiszen ezt a keleti nomád stratégiai és ügyességi játékot az Alföldön még az 1940-es években is játszották a pásztorok és csikósok. A sportsátorban rendezik meg továbbá a nemzeti övbirkózó kupát szombaton, vasárnap pedig a Kurultaj ad otthont a bothúzó Európa-bajnokságnak.

Az érdeklődők mindezek mellett számos gyerek- és családi programon is részt vehetnek, valamint megtekinthetik a Kárpát-medence legnagyobb kézműves vásárát is.

ATEMPO.sk / MTI

Tankcsapda

A "Szent István Napi Zenei Fesztivál" nyereményjátékunk eredménye

Augusztus 10-én veszi kezdetét az idei Szent István Napi Zenei Fesztivál Esztergomban, ahol olyan bandák koncertjeit élvezhetjük, mint a Mobilmánia Vikidál Gyulával, a Tankcsapda, a Kárpátia, Gáspár Laci, az Emelet Projekt, Bereczki Zoltán és Király Viktor

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK és a RÉSZLETES PROGRAM 

Kisorsoltuk a páros belépőt a Facebook-megosztók között, akik ezúttal is sokan voltak. Nyereményjátékunk győztese Hegedűs Karkó Éva, aki a Tankcsapda koncertjét választotta. A jegyek átvehetők egyeztetés után a helyszínen, személyi igazolvány felmutatása után.

A szerencsés nyerteseknek gratulálunk!

ATEMPO.sk

Sziget

Mindjárt kezdődik a Sziget – néhány tipp a bőséges programból

Mintegy tízezer ember van már a Szigeten. A programjaival hivatalosan szerdán induló egyhetes fesztivál idén a Love Revolution kampányt tűzte zászlajára, a szervezők látogatócsúcsra, több mint félmillió emberre számítanak.

Az előzetes jegyeladások alapján várhatóan több mint 120 ezer külföldi fog szórakozni a Szigeten, de hosszú évek után először a magyarok után nem a hollandok lesznek a legtöbben, 15 ezren, hanem az angolok, mintegy 20 ezren. Összesen hatszáz program közül lehet választani. A 120 ezer külföldivel a Sziget Magyarország legjelentősebb turisztikai eseménye.

Az immár 26. Sziget augusztus 8-tól 15-ig tart. A húzónevek között van Lana Del Rey, Kendrick Lamar, a Gorillaz, a Mumford and Sons, a Dua Lipa, Kygo, az Arctic Monkeys, Liam Gallagher és Shawn Mendes.

Idén a befektetőkkel közösen 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést, és csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek. Több mint száz országból érkeznek vendégek.

A Nagyszínpad előtt mintegy 60 ezren tudnak egyszerre szórakozni, csaknem 15 ezren férnek el a MasterCard Színpad by A38 sátorban, tizenegyezren a Bacardi Arénában.

A Szigetre életre hívták a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással van. A kezdeményezés főbb céljai közé tartozik az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, illetve az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése.

A Sziget negyedszázada kiáll ezen értékek mellett, a mostani kampánnyal szeretnénk ezt megmutatni, összefoglalni. A Love Revolution egyik hangsúlyos pontja a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés ügye, ezért idén bevezeti a re:pohár-rendszert, amellyel az eldobható poharak kivesznek a fesztiválról, 1,5 millió pohárszeméttel lesz kevesebb.

A fesztivál együttműködési megállapodást írt alá az idén 70 éves Izrael Állammal, amelynek keretében a Sziget egy hete alatt számos izraeli művész lép fel. A Sziget Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök születésének századik évfordulójához szintén kapcsolódik, jön a rendezvényre több dél-afrikai fellépő is.

A zenei kínálatban az A38 színpadon lesz hallható például a WhoMadeWho, az Unknown Mortal Orchestra, a Cigarettes After Sex, Seasick Steve, Alle Farben és az Everything Everything.

A Világzenei színpadon a Les Négresses Vertes, a Transglobal Underground, Natacha Atlas, a Värttinä, a Plaza Francia Orchestra is ott lesz, valamint a hazai fellépők, köztük az idén 25 éves Anima Sound System.

A Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál Színpadon a hazai könnyűzenei élvonal zenél, mások mellett az Ivan & the Parazol, a Fran Palermo, a Margaret Island, a 30Y és a Szabó Balázs Bandája.

A nem zenei programok közül a 76 hektáron elterülő Szigeten idén is az egyik legfőbb attrakciónak ígérkezik a Cirque du Sziget helyszín, ahol közös projektet mutatnak be a Fővárosi Nagycirkusszal és a Baross Imre Artistaképzővel, mégpedig a világhírű artistaművész, Samuel Tétreault rendezésében.

Új helyszín a Karaván Sátor, amely az egykori Roma sátort eleveníti fel multikulturális programjában, a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon ott lesz a Magyar Állami Operaház csapata, a Snétberger Központ fiatal tehetségei, a Színház- és Táncsátorban brazil, kubai, koreai, spanyol, ausztrál, francia és magyar produkciók is fellépnek. A Nagy Utcaszínházat a zöld bolygó üzenetéhez kapcsolódva a brit Wired Aerial Theatre adja, és ismét lesz Vándor Vurstli, valamint sétáló utcaszínházak baszk, spanyol, indiai közreműködőkkel. Újra lesz Civil Sziget, Múzeumi Negyed, mozihelyszín, Magic Mirror Sátor, az ArtZone progresszív képzőművészeti performanszokat kínál.

A Sziget Beachen a Duna mostani alacsony vízállásának köszönhetően ezer ember tud majd egyszerre strandolni.

A Szigeten működő egészségügyi ellátóközpont munkáját mintegy tíz mentőautó, hatszáz fős bázis, 40-45 orvos is segíti. Összességében a Szigeten több mint ezer az önkéntes dolgozók száma. A Sziget biztonságát 1200 őr védi és háromszáz tűzoltó dolgozik.

A Sziget hangpróbáján keddre virradó éjszaka mindent rendben találtak. "Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben négy helyszínen voltunk, de öt helyen helyezünk el állandó mérőállomást, a kerületekkel és a fővárossal egyeztetve. A lakosok maguk is jelezhetik egy adott telefonszámon, ha úgy érzik, túl hangos a fesztivál és a csapatunk kiszáll, mér, ha szükséges, halkítunk" – mondták a szervezők.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mudra László, Sziget