Minden hír

A döntős verséneklők: Campa-nulla, Labirint, Piano

További döntős verséneklők: Csillagvirág, Retyazenka, Szürkebarátok, The Töpörtyűk

A hamarosan kezdődő Tompa Mihály Országos Verseny újabb verséneklőit mutatjuk be. Ezúttal Csillagvirág, Retyazenka, Szürkebarátok és a The Töpörtyűk van soron.

 

A Csillagvirág verséneklő együttes 2014- ben alakult Rimaszombatban néhány alsó tagozatos, zenekedvelő alapiskolai kisdiákkal. Páko Mária vezetésével gitározni és énekelni tanultak. 2015-ben 7-10 évesen eljutottak a Tompa Mihály Országos Versenyre, ahol ezt követően három éven keresztül a verséneklők kategóriában aranysávos minősítésben részesültek. Főleg gömöri és felvidéki költők verseit népszerűsítik. Repertoárjukban megtalálhatók Tompa Mihály, Pósa Lajos, Gömöri Kovács István, Veres János és Bettes István versei mellett Nagy László, Ady és Radnóti költeményei is. A verseket művészeti vezetőjük, Páko Mária zenésíti meg. 2015 óta számtalan fellépésük volt Magyarországon és a Felvidéken egyaránt.

Tagjai:

Orosz Dániel - ének, gitár
Bohus Edina - ének, gitár
Kovács Bence - ének, gitár

Csillagvirág

Bakos József Fehér gitár és Veres János Fehér szarvas című veresek feldolgozását szólaltatja meg.

 

A komáromi Selye János Gimnáziumot képviseli a Retyazenka formáció, melyet jelenleg nyolcan alkotnak:

Bukovszky Orsolya - ének
Bagócsy Lilla - ének
Markó Anna Erzsébet - szaxofon
Pluhár Katica - ének
Balla Dávid - basszusgitár
Jankulár Tamás - dob
Nagy Csomor István - hegedű
Molnár Mátyás - zongora

Retyazenka

Ők József Attila Mámor és Talán eltűnök hirtelen című verseit dolgozták fel.

 

A komáromi Szürkebarátok Lakatos Róbert vezetésével készültek az idei megmérettetésre. A formáció tagjai:

Lakatos Áron - hegedű
Jókai Máté - nagybőgő
Bagócsi Csilla - brácsa
Csóka Dávid - ének
Mezőszállási Márk - gitár

Szürkebarátok

Két megzenésített verset hallhatunk tőlük, Arany János Hasadnak rendületlenül és Tompa Mihály Tavaszdal.

 

És végül jöjjön a gútai The Töpörtyűk, mely formációnak a művészeti vezetője Sipos Dávid. Tagjai:

Sipos Jázmin - zongora
Matuš Lilla - fuvola
Vörös Áron - dob
Majer Sofia Norina - ének
Slávik Bernadett - ének, ukulele
Matuš Dóra – basszusgitár

The Töpörtyűk

Előadásukban Radnóti Miklós Bájoló és József Attila Mama versfeldolgozásait hallhatjuk majd.

 

Bővebben a döntőről, zsűriről, programról.

FACEBOOK ESEMÉNY

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk


A streaming mentheti meg a zeneipart?

A streaming mentheti meg a zeneipart?

A streaming szolgáltatások - köztük a Spotify és az Apple Music - váltak a zeneipar legnagyobb forgalmazóivá. Először szárnyalta túl 2017-ben a steaming-bevétel a CD-s és lemezes bevételt az ágazatban - adta hírül a BBC News.

A streaming ágazat tavaly 7,2 milliárd dollár bevételt könyvelt el. A szolgáltatásokra előfizetők száma egy év alatt 112 millióról 176 millióra ugrott. A streaming zeneszolgáltatás felfutásának köszönhetően a lemezcégek már három egymást követő évben tapasztaltak növekedést 15 évi hanyatlás után.

A globális zeneipart képviselő szervezet, az IFPI adatai szerint 2017-ben a teljes zeneipar 17,3 milliárd dollárt hozott, míg egy évvel korábban 15,7 milliárd dollárral zárták az évet.

Az IFPI ugyanakkor megjegyezte, hogy ez az eredmény még mindig csak a kétharmada az iparág 1999-es csúcsának, a CD-korszak delelőjén.

Tavaly a legtöbb lemezt eladó sztárok között volt Ed Sheeran 6,1 millió példánnyal, Taylor Swift 4,5 millió példánnyal és Pink 1,8 millió példánnyal. Az első tíz között szerepel a U2 és Kendrick Lamar egyaránt 1,3 millió lemezzel, és Bruno Mars egymillió lemezzel.

Az IFPI szerint a legnagyobb feladat továbbra is az, hogy az olyan közösségi portálok, mint a YouTube és a Facebook megfelelő kompenzációt nyújtsanak, ugyanis még mindig arra hivatkoznak, hogy a felhasználók által feltöltött jogdíjas zenés videókért nem terheli őket felelősség.

"Strukturális hiba van a rendszerben. Nagy az eltérés a között, hogy mit kezdenek a zenével a platformok és abból mennyit térítenek vissza" - mondta Francia Moore, a szervezet vezetője.

Az IFPI egy olyan törvényt szeretne elfogadtatni Európában, amely arra kötelezné ezeket a honlapokat, hogy nagyobb kompenzációt adjanak a zenészeknek. Moore hangsúlyozta: nagyon remélik, hogy még a Brexit előtt hatályba lép ez a rendelkezés, ami így Európában és Nagy-Britanniában is érvényes lesz.

A globális zenei piacon Európában a leglassabb a növekedés. Tavaly 4,3 százalékos volt, míg Dél-Amerikában 17,5 százalék, az Egyesült Államokban pedig 12,8 százalék volt a bővülés. Moore szerint az európai adatot az magyarázza, hogy Franciaországban és Németországban a rajongók még jobban ragaszkodnak a CD-hez és a lemezekhez a streaming szolgáltatásokkal szemben.

A leggyorsabban növekedő területek között van Kína, ahol tavaly 35 százalékos volt a streaming-bevétel növekedése, és ezzel a kínai lett a tizedik legnagyobb zenei piac 2017-ben.

A szakértők szerint a streamingnek köszönhetően hamarosan az afrikai szupersztárok is betörhetnek a világpiacra. A másik nagy előretörési lehetőséget pedig a hangra aktiválódó technológia térhódításában látják. A kutatások szerint ugyanis az okoshangszórókat jelenleg főleg zenelejátszáshoz használják, ám a technológia rövidesen átalakíthatja azt, ahogyan zenét hallgatunk autónkban.

ATEMPO.sk / MTI

A döntős verséneklők: Campa-nulla, Labirint, Piano

Ők is döntős verséneklők: Göbő Anna & Göbő Sándor, Molnár Ibolya, Oltman Vivien

Folytatjuk a hamarosan kezdődő Tompa Mihály Országos Verseny verséneklőinek bemutatását. Ezúttal Göbő Anna & Göbő Sándor, Molnár Ibolya és Oltman Vivien van soron.

 

Lévát képviseli Göbő Anna és Göbő Sándor duója.

Göbő Anna és Göbő Sándor

Ők Arany János Ha álom ez élet… és József Attila Azt mondják című versét dolgozták fel.

 

Molnár Ibolya is színpadra lép a döntőben. Egy különleges hangszert hoz magával, az ukulele-t.

Molnár Ibolya

Két megzenésített verset hallhatunk tőle, Urr Ida Mint a lepke és Dsida Jenő Én hívlak élni.

 

Végül, de nem utolsósorban Oltman Vivien Bélyből is visszatér Rimaszombatba, és ezúttal is gitáron kíséri majd magát.

Oltman Vivien

Pilinszky János Örökkön örökké és Arany János Bor vitéz című veresek feldolgozását szólaltatja meg.

 

Bővebben a döntőről, zsűriről, programról.

 

FACEBOOK ESEMÉNY

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Indul a gombaszögi kincs keresése

FELHÍVÁS! Indul a gombaszögi kincs keresése

Egy izgalmas, ugyanakkor valódi és tudományos brigádon vehet részt most az, aki csatlakozik az egykor volt gombaszögi pálos monostor romjainak feltárásához. Koszt, kvártély és a jó hangulat biztosított, az önkéntes ásatásra mindenkit már hétfőtől várnak Gombaszögi Nyári Tábor szervezői.

A Gombaszögi-völgy nem csupán a Felvidék mindenkori legnagyobb bulijának helyet adó kemping miatt nevezetes: korábban az Andrássyak vasolvasztói tették a helyet híressé, előtte pedig a Pálos rend 1371-ben alapított, és egyben legnagyobb monostorának adott helyet. A monostor és a csatlakozó templom gótikus stílusban épült, később azonban Bebek Gyögy elfoglalta, és az épületet erődítéssé alakította. A XVI. század végén lerombolták, köveit széthordják, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet mutatkozott. Ugyanakkor sejteni lehetett, hogy a múlt izgalmas emlékei – további falak, freskótöredékek, kerámiák és hasonló értékes leletek – továbbra is pár méterrel a lábunk alatt várják az első feltárást.

Az elmúlt napokban az önkéntesek már hozzáláttak a munkához, mintegy 2-2.5 méter ásással lejutottak az eredeti járószintre. A gyanú beigazolódni látszik: a monostor és templom falainak alsó része nagyrészt megmaradtak, és valóban monumentális építményt sejtetnek. Szintén találtak bedőlt mennyezeti elemeket, amelyeken pedig freskók nyomai láthatóak.

 

Gombaszög

 

Az ásatás nyilvános részére április 23. és május 8. közt kerül sor, természetesen a legmagasabb színvonalú szakmai felügyelet mellett: Alexander Botoš rimaszombati régész és Mordovin Maxim, az ELTE magyar középkorra szakosodott régészének vezetésével kezdődhet meg a munka.

Aki szeretne részt venni, nincs más hátra, mint hogy az eseményre visszaigazoljon és részvételi szándékát jelezze Kocskovics Péter szervezőnél emailben (info@gombaszog.sk) vagy a +421 944 104 494-es telefonszámon.

Aki pedig már a nyarat várja, számukra is van jó hírünk: Már a legtöbb, a Gombaszögi Nyári Táborban fellépő zenekar neve nyilvánosságra került!: Ott lesz a Punnan Massif, a Kowalsky meg a Vega, az EDDA Művek, Szabó Balázs Bandája, a PASO, a Margaret Island, a Jóvilágvan és még megannyi más zenekar. A tábort idén július 16. és 22. közt rendezik meg. Kedvezményes jegyek pedig már kaphatóak a www.gombaszog.sk honlapon. Mivel az idei Gombaszög jubileumi, 90. találkozó is lesz egyben, aki 1990 előtt született, ingyen bérletet kap, amennyiben április végéig regisztrál.

ATEMPO.sk

A döntős verséneklők: Campa-nulla, Labirint, Piano

A döntős verséneklők: Campa-nulla, Labirint, Piano

A Tompa Mihály Országos Verseny döntője előtt idén is röviden bemutatjuk a fellépő verséneklő formációkat. Elsőként a Campa-nulla, a Labirint és a Piano együttesekről tudhatunk meg pár információt.

 

A szenci Campa-nulla idén is színpadra lép a döntőben. A formáció tagjai:

Pongrácz Flóra - ének, furulya, gitár
Takács Péter - gitár, szájharmonika
Kiss Emese - gitár, dobok
Simon Dóra - ének, furulya
Kulcsár Klára - ének, zongora
Farkas Eszter - ének, dobok
Tóth Molli - ének
Kolárovski Krisztina - ének
Kővári Zsóka - ének
Záreczky Mária - ének
Szitka Mária - ének

Campa-nulla

Ők Arany János Reményem című versét, és egy saját szerzeményt, Untermayer Ferenc 56 című versét dolgozták fel.

 

Varhosszúrétről a Labirint zenekart láthatjuk, akik 2016 után térnek vissza változatlan felállásban:

Borsodi Zoltán - ének, gitár
Klárik Dávid - ének, gitár
Gebe Miroslav - gitár
Lakomi Mihály - ütős hangszerek
Gebe Sándor - zongora
Szabados Szilárd - basszusgitár

Labirint

Előadásukban József Attila Biztató és Petőfi Sándor Borozó című verseknek a feldolgozásokat hallhatjuk.

 

A Piano verséneklő együttes Ipolyságról idén is a döntőbe jutott és kibővült felállásban érkezik:

Turczi Ákos - zongora, gitár
Villant Enikő - ének, zongora
Pálffy Fanni - fuvola, ének,
Tauber Krisztián - gitár, ének
Csáky Máté - hegedű, ének

Piano

A formáció Sajó Sándor két versét, az Éj a szabadban és a Van nekem egy könyvem című műveket zenésítette meg.

 

Bővebben a döntőről, zsűriről, programról.

 

FACEBOOK ESEMÉNY

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Ők kilencen jutottak tovább a Virtuózok tehetségkutatóban a Tinik korcsoportjából

Ők kilencen jutottak tovább a Virtuózok tehetségkutatóban a Tinik korcsoportjából

Kilenc versenyző jutott tovább a Tinik korcsoportjából a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatójában, a Virtuózok negyedik szériájában.

A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán péntek este sugárzott válogató adásban tizennyolc fiatal tehetség, köztük több visszatérő versenyző állt a zsűri elé.

Azon túl, hogy megújult stúdiókép és látványvilág várta a műsor nézőit, az előző évadokhoz képest még további változás volt, hogy a zsűritagok nem az egyes produkciók után, hanem az adás végén adták át kishegedűjüket az általuk legjobbnak tartott előadónak.

Hegedűvel jutott tovább a Tinik korcsoportjából Beke Márk (harsona), Urbán Benjámin (zongora), Fazakas Tamás (magánének) és két visszatérő: Bencze Máté (szaxofon), valamint Pethő Rebeka (fuvola).

A zsűri közös döntésével rajtuk kívül még négy versenyző folytathatja az elődöntőben: Kiss Péter (harmonika), Varga Mária Kinga (fagott), Szabó Ágoston (magánének) mellett a visszatérő Temesvári Bence (cselló) jutott tovább.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely, Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám, akik a kilenc továbbjutóval együtt a backstage-ben köszöntek el a nézőktől az adás végén.

Jövő héten a Kicsik korcsoportjának válogatóját láthatják a nézők.

ATEMPO.sk / MTI

27. Komáromi Napok

Itt a 27. Komáromi Napok zenei programja + programfüzet

A szervezők nyilvánosságra hozták a 27. Komáromi Napok részletes programját, mely április 20-tól május 1-ig kerül megrendezésre. Ebből mi kiválogattuk Észak- és Dél-Komárom zenés programjait. Jó szemezgetést :-)

LETÖLTHETŐ A PROGRAMFÜZET

ZENEI PROGRAM

Április 23. (hétfő)

Észak-Komárom

18.00 Komáromi Kamarazenekar hangversenye G.Ph.Telemann, W.A.Mozart műveiből
Közreműködik a Schola Mariana Nagyok Kórusa; Karvezető Orsovics Yvette
Szólisták: Pfeiferlik Tamás, Berán Gábor, Lakatos Róbert és Érdi Tamás
Vezényel: Medveczky Ádám Kossuth – díjas művész (Kultúrpalota – a Duna Menti Múzeum főépülete)
19.00 Kedvenceid Kicsit Másképp koncertsorozat: Hangácsi Márton
belépő: felnőttek: 5,-€, ifi: 3,- € (Tiszti Pavilon díszterme)

Dél-Komárom

18.30 Méri Péter, a müncheni Zeneakadémia növendékének zongoraestje (Komáromi Egressy Béni AMI, Egressy terem)
19.00 Doctor Herz (musical) – a Magyarock Dalszínház előadása (Jókai Mozi)

 

Április 24. (kedd)

Észak-Komárom

16.30 Egressy Béni emléktáblájának megkoszorúzása születésének 204. évfordulója alkalmából (Tó utca)

Dél-Komárom

17.00 Észak-és Dél Komárom Művészeti Iskoláinak közös hangversenye (Komáromi Egressy Béni AMI, Egressy terem)
19.00 Doctor Herz (musical) – a Magyarock Dalszínház előadása (Jókai Mozi)

 

Április 27. (péntek)

Észak-Komárom

09.00 Alap- és zeneiskolás tanulók zenés-táncos programja (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
17.00 „Szórakozzunk együtt!” a Városi Nyugdíjas Klub tagjainak vidám műsora (Tiszti Pavilon amfiteátruma)
19.00 A Memória társulat koncertje (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
19.30 A Retroller zenekar koncertje (Klapka Tér)

Dél-Komárom

17.00 Komáromi Fúvószenekar fesztiválnyitó koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
19.00 Egyéb Veszély koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
19.00 A fej nélküli lovas – rockopera a Magyar Lovas Színház előadása (Magyar Lovas Színház)
21.00 Karthago koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)

 

Április 28. (szombat)

Észak-Komárom

11.00 A három kismalac – bábelőadás a Kemencés Bábcsoport előadásában (A Tiszti Pavilon udvara)
12.30 Nyakiláb, Csupaháj, Málészáj – bábelőadás a Bábuci Bábszínház előadásában (A Tiszti Pavilon udvara)
14.00 IX. Nemzetközi Break Dance verseny – regisztráció 13.00-tól (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
14.00 Zumba flash mob – zumba mindenkinek Viola Klaudiával (Klapka tér – nagy színpad)
14.30 Csóka Eli és zenekara koncertje (a Borok utcája színpada)
15.00 City Reboot a Komáromi Napokon (Rév, A Magyar Kultúra Háza)
16.00 A Forte zenekar koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
17.30 Az Elán Forever együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
19.00 A Borostyán együttes és barátainak Messze… messze… c. koncertje (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
19.00 A Reckless rose (Guns N´Roses trud Band) koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
21.00 Abaházi Csaba és a MégEgyKör koncertje
vendég: Keresztes Ildikó és Varga Miklós (Klapka tér – nagy színpad)

Dél-Komárom

09.00 VI. Vonószenekari Fesztivál (Komáromi Egressy Béni AMI, Egressy terem)
15.00 The Bits Beatles emlékzenekar koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
15.00 R3D ONE Tánciskola műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
16.00 Gombás Ádám és barátainak műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
17.00 Gleccser koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
17.30 Mardi Gras Jazz Band koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
17.30 „Előttem az utódom” hangverseny (Református Templom)
18.00 Bleed koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
19.00 Zoltán Erika koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
19.00 Renton and the Error Jam koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
19.00 A fej nélküli lovas – rockopera a Magyar Lovas Színház előadása (Magyar Lovas Színház)
20.30 Children of Distance koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
20.30 Coffee City koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
21.30 Fenyő Miklós koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
22.30 Follow The Flow koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
22.30 - 03.00 Dj Bóli & Pollák Fergeteg Party (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)

 

Április 29. (vasárnap)

Észak-Komárom

10.00 A népművészet ünnepe
A Tiszti Pavilon udvara és amfiteátruma műsorai:
11.00 Ghymesi Igricek (Ghymes)
13.30 Nárcisz Néptáncegyüttes (Huszt – Kárpátalja)
14.00 Csallóközi Néptáncegyüttes (Dunaszerdahely)
14.30 Pósfa zenekar (Gelle – Pósfa)
15.00 Nádas Táncegyüttes (Farnad)
15.30 Fabotó Citerazenekar (Nagykapos)
16.00 Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttes (Észak-Komárom)
16.30 Gyermek táncház a Hárompatak zenekarral (Észak-Komárom)
17.30 Páva 2017 Gála, kísér Pál István „Szalonna” és bandája
19.00 Vršatec Néptáncegyüttes (Dubnica nad Váhom)

12.00 – 16.00 FestMlaDych 2018 Kerületi Ifjúsági Fúvószenekari s verseny (Matica slovenská székháza)
14.30 Nagy Csomor András és zenekara koncertje (a Borok utcája színpada)
16.30 A Concordia vegyeskar hangversenye az I. világháború komáromi áldozatainak emlékére
Közreműködők:
Becse Szabó Ilona – szoprán
Pfeiferlik Lajos – tenor
Pfeiferlik Tamás – bariton
Grassl Ferdinád – basszus
Nagy István – orgona
Karnagy: Stubendek István (Szt. András bazilika)

16.30 A Hodek Brothers & Anita Soul koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
17.30 Band Of Street – utcazene a rendezvény területén
18.30 A Neoton Família Sztárjainak koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
19.00 Swingless junior (Szökőkútnál a parkban)
21.30 A Horkýže Slíže együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)

Dél-Komárom

10.00 „Miénk a színpad!” – helyi óvodások, iskolások és nyugdíjasok bemutatója (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
12.00 Oszvald Marika műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
14.00 Great Company koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
15.00 Forrás Rádió játék (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
15.00 Brigetio Belly Dance műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
16.00 Mészáros Tamás koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
17.00 Boogie Woogie Trió koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
18.00 Ruby Harlem koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
18.00 EX-M koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
19.00 Zséda koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
19.00 Agregator koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
19.00 A fej nélküli lovas – rockopera a Magyar Lovas Színház előadása (Magyar Lovas Színház)
20.30 Intim Torna Illegál koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
20.30 Vesztegzár koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
21.30 Caramel koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
22.30 Carbonfools koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
22.30 - 00.30 DJ Miller (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
00.30 - 02.00 Dj Bárány Attila (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
02.00 - 03.00 DJ Miller (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)

 

Április 30. (hétfő)

Észak-Komárom

16.00 A komáromi Luisville Story zenekar koncertje (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
17.00 Lehár Ferenc szobrának koszorúzása születésének 148. évfordulója alkalmából (Lehár park)
17.00 Peter Lipa jazz koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
18.00 A komáromi PRB együttes klasszikus rock koncertje (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
18.00 A Bertók bárzenekar koncertje (a Borok utcája színpada)
19.00 A Ladánybene 27 együttes Bob Marley emlékestje (Klapka tér – nagy színpad)
20.00 Fekete Skorpió koncert (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
21.15 A Magna Cum Laude együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)

Dél-Komárom

10.00 Mátyás király – zenés mesejáték (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
11.30 Gyerekzenekar (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
13.30 Leslie Night Country koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
15.00 Szabó Leslie Band koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
15.00 Selfish Murphy koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
17.00 Magyarock Musical Band koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
17.30 Barby and the Gentlemen Zenekar koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
19.00 Hooligans koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
19.00 Blues Walkers koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
20.30 Pápai Joci koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
20.30 Sweet Hell Rock Band koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
21.30 Péterfy Bory & Love Band koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
22.30 Nosztalgia Disco DJ Tom Taylorral (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
22.30 - 00.30 DJ Bagó (Kayser Zenei Fesztivál Foxconn Partysátor)
00.30 - 02.00 Dj Sterbinszky (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)
02.00 - 03.00 DJ Bagó (Kayser Zenei Fesztivál, Foxconn Partysátor)

 

Május 1. (kedd)

Észak-Komárom

10.30 Az elveszett bárány – zenés mesejáték Écsi Gyöngyi előadásában (Öregvár; bejárat a Villanytelepi útról)
13.30 A besztercebányai „Bábkové divadlo na rázcestí: Dve rozprávky na brušku: O Jurkovi s kozou a o Dobromilovi a Lenimírovi” c. mese bábjátéka (Öregvár; bejárat a Villanytelepi útról)
15.00 Magyar Virtus – az 1848/49-es szabadságharc hőseinek emléket állító műsor a Kuttyomfitty Társulat feldolgozásában (Öregvár; bejárat a Villanytelepi útról)
16.00 A három kismalac – bábelőadás a Kemencés Bábcsoport előadásában (Öregvár; bejárat a Villanytelepi útról)

12.30 A Vidám Fiúk fúvószenekar koncertje (a Borok utcája színpada)
14.30 Bíró Eszter Dalok az életről c. koncertje (Menház – zsinagóga)
14.30 A Pepita Tours Utazási Iroda IX. Nagy Tavaszi Sorsolása és Mészáros Tamás koncertje Támogató: Priškin Bútorüzlet (Klapka tér – nagy színpad)
15.00 Viki Beňová acustic koncertje (a Borok utcája színpada)

15.00 Komáromi tánccsoportok délutánja a Tiszti Pavilon amfiteátrumában
15.00 A Niki dance &sport klub társastánc bemutatója
15.30 A Red One tánciskola Hip-hop táncműsora
15.50 A VMK modern táncklubjának műsora
16.15 A Szabadidő Központ táncosainak bemutatója
16.30 A Dunajíček és a Mamičky od Dunaja együttesek műsora

16.00 A Garami Funky Stuff együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
18.30 Az Abba Slovakia együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
19.00 Na rováš! - Rovásra! - A Slovenskí rebeli társulat zenés-táncos színházi előadása (A Tiszti Pavilon amfiteátruma)
21.00 Tóth Gabi koncertje (Klapka tér – nagy színpad)

Dél-Komárom

10.00 A halász meg a felesége – mesemusical (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
11.00 A három kismalac – bábjáték (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
11.30 Zsebsün gyerekkoncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
13.00 – 17.00 Néptánc Feszt – néptánccsoportok találkozója és táncház Vendég: Makói Forgatós Táncegyüttes (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
13.30 Pandas of Princess koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
15.30 Komáromi Kamarazenekar Nosztalgia koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
18.00 Twinner koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)
18.30 Firkin koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Borudvar)
20.00 Majka és Curtis koncert (Kayser Zenei Fesztivál, Bridgestone Színpad)

ATEMPO.sk

Windsingers

OTT VOLTUNK: A WindSingers Dunaszerdahelyen varázsolt

A 27. Dunaszerdahelyi Zenei Napok újabb eseményére a Vermes Villában került sor. A WindSingers koncertjére színültig megtelt az előadóterem. Én is csak egy pót-pót széken hallgathattam végig. Nagy volt a várakozás.

Egy magyar acapella együttesről van szó, amely pop és jazz feldolgozásokat ad elő kizárólag saját hangjukkal. Emellett azonban szereznek saját dalokat is, amelyek a régi klasszikusok eredetiségével, hangulatával és furcsa módon – vagy talán nem is furcsa módon – a frissesség erejével hatnak.

 

WindSingers

 

Lendületes megjelenésük és hangzásuk egyaránt megszólítja a fiatal és az idősebb generációkat. Olyan sztenderdek kerültek elő a “kalapból”, mint a Take five vagy a Sweet Home Chicago. A zenei humor náluk szinte “kötelező” volt. Minden dalnak volt valami apró, alig észrevehető vagy éppen nyilvánvaló, és zseniálisan elhelyezett poénja.

Végigvitték a közönséget a jazz történetén a kezdetektől, sőt a kezdetek előttől a jazzrockon át egészen napjainkig. Minden ilyen zenetörténeti állomást felkonferált az öt énekes közül valamelyik.

Kimagasló színfoltja volt a Zenei Napoknak.

 

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

A tinik válogatójával indul pénteken a Virtuózok negyedik évad

A tinik válogatójával indul pénteken a Virtuózok negyedik évad

A Virtuózok 4. évadában először a Tinik korcsoportjának válogató adását láthatják a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatójának nézői a Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán.

A 19 óra 30 perckor kezdődő műsorban tizennyolc tehetség, köztük több visszatérő versenyző mutatja be produkcióját a zsűrinek. A válogatóból kilencen jutnak tovább a korcsoportos elődöntőbe.

Az előző évadokhoz képest megújult stúdióképpel és látványvilággal várja a műsor a nézőket. A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám.

Morvai Noémi elmondta, hogy tapasztalatai szerint a közös izgalom összekovácsolja a gyerekeket, nem ellenfelekként tekintenek egymásra, inkább mindenki "saját magát" szeretné legyőzni, a legjobbat akarja kihozni magából.

A tehetségkutató műsor legnagyobb értékének nevezte, a tehetséges fiatalok felkarolását. "Aki ide eljutott, az már nyert" - hangsúlyozta, hozzátéve, sokan már úgy keresik fel a zeneiskolákat, hogy a Virtuózok című műsor miatt kaptak kedvet a klasszikus zenéhez.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely, Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

Az adás után, 21 óra 20 perctől az M5 kulturális csatornán a Virtuózok személyesen című műsorban a továbbjutott versenyzőkkel és felkészítő tanáraikkal készített beszélgetések lesznek láthatóak, melynek műsorvezetője Béli Ádám.

Szombaton 9 óra 30 perctől a Bartók Rádióban lesz hallható a Continuo - Kísérjük a Virtuózokat! című utánkövető műsor, Bolla Milán műsorvezetésével.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Virtuózok

DALPREMIER: Anima – Csak arra kellesz

DALPREMIER: Anima – Csak arra kellesz

Megérkezett az immár egy éves dunaszerdahelyi ANIMA új dala. A Csak arra kellesz szövegét ismét a zenekar gitárosa, Kreisz József írta, a zene pedig közös szerzemény.

Tompa Mihály Országos Verseny

Ők a döntős verséneklők – XXVII. Tompa Mihály Országos Verseny

Már csak egy hét és kezdődik a 27-ik Tompa Mihály Országos Verseny, ahol a vers- és prózamondók, verséneklők és lírai színpadok legjobbjai mutatkoznak be.

Az elődöntők során a jelentkező közül választották ki az idei 14 verséneklő együttest, akik majd a döntőben mérik össze tudásukat. Ezúttal is 2 versfeldolgozással készülnek a fellépők, melyek előadása és kidolgozottsága alapján dönt a legjobbakról az idei szakmai zsűri.

A döntőbírák elnöke ezúttal is Tóth Árpád (karnagy, zenetanár, kóruszeneszerző Budapestről), akinek Vadkerti ImreZsapka Attila és Zaťko Ervin (portálunk, az ATEMPO.sk főszerkesztője) segítenek.

 

A döntőbe jutott együttesek, akikről hamarosan többet is megtudhattok:

Campa-nulla (Szenc)
Csillagvirág (Rimaszombat)
EndOrFin (Rozsnyó)
Everest (Fülek)
Göbő Anna és Göbő Sándor (Léva)
Labirint (Varhosszúrét)
Molnár Ibolya (Farnad)
Oltman Vivien (Bély)
Piano (Ipolyság)
Retyazenka (Bény)
Szürkebarátok (Komárom)
The Töpörtyűk (Gúta)
Ütős Ötös (Rimaszombat)
Vészmadarak (Komárom)

A verseny gáláján idén is hallhatjuk majd az 1., 2. és 3. helyezett produkcióját.

FACEBOOK ESEMÉNY

 

A verseny részletes programja

 

Április 26. (csütörtök)

17.30 Koszorúzási ünnepség Tompa Mihály köztéri szobránál
18.15 Janikovszky Éva emlékkiállítás megnyitója a Ganevia Galériában
19.00 Ünnepélyes megnyitó a színházteremben
emlékezés Benkő Géza színművészre
Soóky László: Egy disznótor pontos leírása – Lajos András színművész előadásában

 

Április 27. (péntek)

08.00 Döntők

  • I. és III. kategória, vers / II. kategória, próza (esztrádterem)
  • I. és III. kategória, próza / II. kategória, vers (gömbterem)
  • IV.- V. kategória, vers, próza (balett-terem)
  • VI. kategória, verséneklők (színházterem)

13.00-tól Városnézés kisvonattal (indulás óránként a kultúrház elől)
14.00 VII. kategória – lírai színpadok seregszemléje (színházterem)
18.00 Játékos foglalkozások a kisebbeknek a Meseláda bábcsoporttal (esztrádterem)
19.30 Úton – a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes előadása (színházterem)
21.00 Fesztiválklub

 

Április 28. (szombat)

09.00 Nyilvános szakmai értékelések

  • I. és III. kategória /vers , II. kategória / próza - esztrádterem
  • I. és III. kategória / próza, II. kategória / vers - gömbterem
  • IV.- V. vers, próza – bábterem
  • VI. - verséneklők - balett-terem

10.00 Kézművesfoglalkozás a Művelődési Ház előcsarnokában a Motolla Műhellyel
14.30 Világ kenyere“ – az Árgyélus Színház meseelőadása kicsiknek, nagyoknak (esztrádterem)
15.30-tól – Örömzenélés a VI. kategória csapataival – a Művelődési Ház előtti téren
18.30 Mindenki színpada – eredményhirdetés, díjkiosztó gálaműsor

 

Kapcsolódó rendezvény

Kiállítás a XVII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny díjnyertes munkáiból

ZE, ATEMPO.sk

Fülek idén is csatlakozik a Muzsikál az erdő programsorozathoz

Fülek idén is csatlakozik a Muzsikál az erdő programsorozathoz

Idén 3 térség ad otthont a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatnak, amelyen az erdei koncertek mellett kiállítások, ismeretterjesztő előadások és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket.

A rendezvény a Kecskeméthez közeli Nyíri erdőben és Lakitelek-Tőserdőn május 26-án és 27-én, a Mátrai Művészeti Napokon június 30. és július 8. között, a gyulai Városerdőn és Püspökfürdőn szeptember 28. és 30. között várja az érdeklődőket.

A Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok egyik helyszíne lesz a felvidéki Fülek is. Mellé Tar, Szentkút, Mátraalmás, Szurdokpüspöki, Abasár, Kékestető, Gyöngyöspata és Gyöngyöstarján is csatlakozik.

A programok között klasszikus és népzenei koncertek, szakvezetéses erdei séták, kézműves gyermekprogramok, helyi termelők bemutatkozása, tudományos ismeretterjesztő előadások és természethez kötődő képzőművészeti kiállítások is szerepelnek.

A rendezvénysorozat 2018-ban a 15. évadára készül, fő célja a környezettudatos életvitel, a fenntarthatóság irányába mozdítani a résztvevőket.

ATEMPO.sk / MTI

Jimmy Musical

A Jimmy Musical nyereményjátékunk eredménye

Komárom után pénteken, április 20-án Pozsonyban is bemutatják a Jimmy Musical-t, a Nemzeti Lovas Színház és a Sziget Színház koprodukcióját Pintér Tibor főszereplésével.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Kisorsoltuk a páros belépőt a Facebook-megosztók között. Nyereményjátékunk győztese Vanyó Erika, aki a pozsonyi előadást láthatja párjával. A jegyek átvehetők egyeztetés után a helyszínen, személyi igazolvány felmutatása után.

A szerencsés nyertesnek gratulálunk!

ATEMPO.sk

Ez lesz az új cseh himnusz? - nem aratott sikert

Ez lesz az új cseh himnusz? - nem aratott sikert

Hallottátok már a cseh himnusz új verzióját? Nem aratott sikert az új hangszerelés és feldolgozás. A bemutató után kibontakozó vitában gyakorlatilag senki sem állt ki a himnusz új változata mellett, és a reagálások lényegében csak a bírálatok intenzitásában különböznek.

PREMIER: Hazugságok Ricco & Claudia új klipjében

PREMIER: Hazugságok Ricco & Claudia új klipjében

Javában tart Ricco & Claudia, a magyarországi X-Faktor győzteseinek szlovákiai turnéja. Mostanra időzítették legújabb klipjüknek a megjelenését is.

Ezúttal szlovák szerzőkkel dolgoztak (Matej Bartko, Marek Šurin, Dáša Kostovčík, Natalia Slosiarová) és egy angol nyelvű dalt készítettek The Lies címmel.