ÚJDONSÁG: Coldplayt dolgozott fel a For You énekegyüttes

ÚJDONSÁG: Coldplayt dolgozott fel a For You énekegyüttes

Az egyre népszerűbb For You énekegyüttes, melynek tagja Lantos Borbély Katalin (ex Kicsi Hang) is egy újabb klippel rukkolt elő. Ezúttal a Coldplay hat éve megjelent Fix You című szerzeményét dolgozták fel acapella verzióba. Érdemes meghallgatni!


Felvidéken rendezik a Kultivál idei évadát – mutatjuk a részletes programot

Felvidéken rendezik a Kultivál idei évadát – mutatjuk a részletes programot

A Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál, közismert nevén a Kultivál ebben az évben Felvidékre látogat, s Dunaszerdahelyen kerül megrendezésre 2017. augusztus 11-e és 13-a között.

Erre a három napra Csallóköz szívébe költözik a Kárpát-medence lelkes ifjúságának egy csoportja – Erdélyből, Kárpátaljáról, Muravidékről, a Vajdaságból és Magyarországról érkező fiatal művészek – festők, fotósok, színészek, zenészek – lakják majd be az egész várost! A színielőadások, zenei- és táncprodukciók mellett a fesztiválon találkozhatunk a résztvevő régiók hagyományaikkal, értékeikkel; illetve közéleti személyiségeikkel, íróikkal is beszélgetni lehet majd.

A fesztivál vezérfonala: görbe tükör a mai fiatalokról, a „mai fiatalok” bemutatása a jövő fiataljainak – miért jó most fiatalnak lenni, milyen sztereotípiákkal kerül szembe egy fiatal ma, milyen sztereotípiákat vall a saját generációjáról, mit gondol, mik lesznek a mai fiatalság „bezzeg a mi időnkben” frázisainak sarkalatos pontjai.

BESZÁMOLÓNK A TAVALYI FESZTIVÁLRÓL

A részletes program

Augusztus 11. (péntek)

17.00 Megnyitó, fotókiállítással, sajtótájékoztatóval
18.00 Kultivál_on: minden régió bemutatkozik egy produkcióval
19.00 Rendhagyó irodalomóra – KMTG
+ „Zene, az kell!” – Farkaš Mária növendékeinek koncertje (VMK előtti színpad)
20.00 GASZTROVIZÁCIÓ (közös vacsora)
21.00 Koncert majd örömzenélés / táncház

Augusztus 12. (szombat)

15.00 Rendhagyó irodalomóra – KMTG + Kézműveskedés
16.00 – 18.00 A csoportok (régiók) művészeti produkcióinak közös programja
1. helyszín: színpadi produkciók – Művelődési Intézet
2. helyszín: utcazenélés – Vámbéry Tér
20.00 Koncertek: Aranymetszés és mások
22.00 Kultivál_off – közös „jam”-elés

Augusztus 13. (vasárnap)

09.00 – 11.00 Közösségi programok

 

Az események színhelye a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet. A fesztivál szervezője a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal. Védnöke Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

ATEMPO.sk

NYERJ BELÉPŐT: Jön a jubileumi Honti Sörfesztivál

NYERJ BELÉPŐT: Jön a jubileumi Honti Sörfesztivál

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Honti Sörfesztivált, mely visszatér Ipolyságra. Augusztus 4-én és 5-én, pénteken és szombaton a söröké és a jó zenéé lesz a főszerep a helyi Főtéren. Koncertet ad többek közt az Irigy Hónaljmirigy, a Jóvilágvan, Adam Ďurica és a Kobold zenekar is. A napi belépő ára 10 euró, mely jegyek sorsoláson vesznek részt, ahol egy robogó talál gazdára.

JÁTÉK: Ha szeretnél páros belépőt nyerni a kétnapos rendezvényre, nyilvánosan oszd meg Facebook oldalunkról cikkünket és hozzászólásként írd be, hogy Megosztva. A sorsolás eredményéről portálunkon és Facebook oldalunkon értesítjük olvasóinkat. Sok sikert kívánunk :-)

 

És akkor a program:

Augusztus 4. (Péntek)

Peter Srámek
Sinners Moon élő koncert
Irigy Hónaljmirigy élő koncert
Dj Kovács és DJ Bagó - retro buli

Augusztus 5. (Szombat)

Kobold zenekar élő koncert
Mink élő koncert
Qualiton élő koncert
Felvidéki Mulatós Sanci és barátai
Traditional Dixie Stompers élő koncert
Hidvégi Band
Jóvilágvan élő koncert
Adam Ďurica élő koncert

ATEMPO.sk

Sarah Brightman

Sarah Brightman karácsonyi koncertet ad Budapesten

Karácsonyi koncertet ad Sarah Brightman angol szoprán énekesnő december 20-án a Papp László Budapest Sportarénában. Turnéja keretében december 16-án Prágában, 23-án pedig Bécsben is láthatjuk őt.

Felvidéki fellépők is a Művészetek Völgye fesztiválon

Felvidéki fellépők is a Művészetek Völgye fesztiválon

Megnyitotta kapuit pénteken a Művészetek Völgye, a jövő vasárnapig tartó fesztivál 1200 programmal várja az érdeklődőket Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön.

A 27. Művészetek Völgye 27 programhelyszínen és további 40 kisebb helyszínen várja az érdeklődőket koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel és interaktív játékokkal.

A fesztivál új helyszíne lesz a Vigántpetenden felállított cirkuszi sátor, ahol akrobatikus újcirkuszi produkciókat láthat a közönség. Újdonság, hogy Szirtes Edina Mókus saját udvarban fogadja az érdeklődőket, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívum vetítéseit is láthatja majd a közönség.

Az idei jegyelővétel csaknem duplája volt a tavalyinak. A hazai előadók mellett július 24-én a francia Deluxe, július 29-én pedig a Nouvelle Vague koncertezik. A fesztivál első és a második hétvégéjén lép színpadra mások mellett az Anima Sound System Bognár Szilvivel, a 30Y, az Anna and the Barbies, a Quimby, a Szabó Balázs Bandája és a Pál Utcai Fiúk, a fesztivál zárókoncertjét pedig a Budapest Bár adja.

Felvidékről idén is ott lesz a Kuttyomfitty Társulat, koncertet adott már a somorjai Renton And The Error Jam és Szvorák Katalin is. De találkozhatunk Agócs Gergellyel, a Parapács Zenekarral és Noémoval, valamint az Apnoé, a Watch Me és a Hungarian FolkEmbassy zenekarokkal, ahol felvidékiek is közreműködnek.

Kapolcson lesz a MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpad, valamint a Kőbánya Önkormányzata és a Kőbányai Zenei Stúdió közös színpada és a Harcsa Veronika Udvar, ahol több külföldi előadóval is találkozhatnak a látogatók, mások mellett a román Golan zenekar is fellép, illetve ide költözött be idén a Modern Art Orchestra is. Szintén Kapolcson látogatható a Folk Udvar, ahol a népzene, a néptánc és a kézműveshagyomány kap szerepet a Hagyományok Háza szervezésében.

A komolyzenei programok egyik helyszíne a kapolcsi római katolikus templom, a Muharay-udvarban a néptánc mellett Sebestyén Márta, Illényi Katica és a Budapesti Vonósok koncertjeivel, a Művészetek Zöldje udvarban túrákkal, játékokkal várják a látogatókat

Taliándörögdön felépült a Nemzeti Színház repertoárjából válogató Nemzeti Szín-Tér, mely egy estére az Óbudai Danubia Zenekar komolyzenei koncertjének is átadja a deszkákat. A Fidelio Színház Színpadon pedig a Katona József Színház, az Újszínház, az Orlai Produkció, a Tünet Együttes, a Jurányi Ház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásai láthatók.

Szintén Taliándörögdön kapott helyet az Etno Liget és az ETNO Port-A, a fesztiválra kitelepülő Néprajzi Múzeum, valamint Hobo saját udvara, a Hobo Klub várja a látogatókat verses színházi esttel és beszélgetéssel. Aki táncra, önismeretre, improvizációra vágyik, a Lemanguria Kreatív Mozgásudvar programjai között válogathat. Idén a Kocsor Háznál frissen megalakuló Fonó Udvar a budapesti Fonó népzenei és világzenei kínálatát hozza el a Völgybe.

Taliándörögd a helyszíne a Cseh Tamás Program zenekarait is befogadó Elevenkertnek, a Tilos Rádió udvarának, valamint a reformáció 500 éves évfordulója apropóján felépült Református Udvarnak és a Tarisznya Evangélikus Udvarnak

Komolyzenét lehet majd hallgatni Vigántpetenden, a Papageno Klasszik elnevezésű helyszínen. Mindhárom településen ingyenesen látogathatók a fesztivál által szervezett kiállítások, többek között a HelloWood faluinstallációja vagy az Art Moments fotókiállítása.

RÉSZLETES PROGRAM

Július 29-én kispályás labdarúgótornát szerveznek, másnap pedig félmaratonra és öt kilométeres futásra kerül sor. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz véradás a fesztiválon.

A tíz nap alatt 300 önkéntes segíti majd a fesztiválozókat.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Művészetek Völgye

VIDEÓ: Így zenélt a Metallica több mint 1 millió rajongó előtt Moszkvában

VIDEÓ: Így zenélt a Metallica több mint 1 millió rajongó előtt Moszkvában

Javában tart a fesztiválszezon. Felemelő érzés lehet több tízezer, vagy akár százezer ember előtt fellépni, zenélni. De milyen lehet az, amikor több mint egy millió rajongó áll előtted?

Erről a Metallica-t kellene kérdezni, akik több mint 25 évvel ezelőtt, 1991-ben adtak egy mega koncertet Moszkvában a Monsters of Rock koncertsorozat keretében (az AC/DC és a Pantera mellett).

A fesztiválon több mint 1,6 millióan vettek részt és ennek köszönhetően a világ második legnagyobb koncertje lett. Az első helyen Jean Michael Jarre 1990-es Párizsi megakoncertje állt 2,5 millió nézővel.

Hogy milyen is lehetett ez a rockőrület? Érdemes elindítani a videókat :-)

Elvis Presley

Az Elvis Presley szimfonikus koncertshow jövő nyáron Budapesten

Az idén negyven éve elhunyt Elvis Presley soha nem lépett fel Európában, mostani virtuális világkörüli "turnéján" az öreg kontinensen is hallható. A The Wonder of You című produkció, amelyben a színpadon szimfonikus zenekar kíséri a Királyt, 2018. június 6-án érkezik a Papp László Budapest Sportarénába.

We Will Rock You

JELENTKEZZ! We Will Rock You rockzenei tehetségkutató harmadszor

Jön a We Will Rock You rockzenei tehetségkutató verseny harmadik évada, ahová ezúttal is olyan szólisták és együttesek jelentkezését várjuk, akik a 70-es, 80-as, 90-es évek külföldi (elsősorban angolszász) rock bandák, énekesek dalait adják elő.

Az első évadban közönségdíjas lett Felvidékről a nagykaposi Encore zenekar, de ott volt a legjobbak között a BoooM zenekar Ipolynyékről is.

 

A verseny menete:

1. Készíts egy videót a produkcióról!
Mindenképpen önálló, élő előadásról készüljön felvétel, melynek hossza min. 1 perc, max. 8 perc lehet. Az előadott dal csak a 70-es, 80-as és 90-es években aktív, külföldi (angol nyelven előadó) rock zenekar szerzeménye lehet.

2. Töltsd fel a Youtube-ra, és küldd el a linket üzenetben a verseny facebook oldalára, vagy e-mailben Gyarmati Arnoldnak Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, 2017. augusztus 31-ig!

3. A nevezett produkciókat 2017 szeptember elején teszik közzé az erre a célra létrehozott "We Will Rock You tehetségkutató verseny" Facebook oldalon. Itt várják majd a szavazatokat és a hozzászólásokat a videókhoz. A legtöbb like-ot kapott előadó automatikusan a döntőbe kerül! Nevezési díj és korhatár nincs!

4. A közönség és a verseny vezetőségének véleménye alapján a legjobbnak vélt produkciók előadói élőben mérhetik össze a tudásukat. A döntőbe jutott előadók részére 500Ft/fő regisztrációs díj van, melyet a döntő helyszínén kell megfizetni.

 

Az élő döntőre december 2-án kerül sor Budapesten, a Showbarlang Klub-ban, ahol a jelenlévő közönség és egy szakmai zsűri véleménye alapján a legjobbak és a kiválasztott különdíjasok értékes nyereményekben részesülnek.

További kérdések esetén keresd Gyarmati Arnoldot 0036 30 2403076 telefonszámon.

ATEMPO.sk

ÚJDONSÁG: Megjelent Miskovits Marci első klipje - Városkép

ÚJDONSÁG: Megjelent Miskovits Marci első klipje - Városkép

A TV2 fiatal műsorvezetőjének régóta dédelgetett álma válik most valóra azzal, hogy a nagyközönség is megismerheti rapszövegeit. Marci első megjelenése, a „Városkép” a budapesti éjszakákba nyer betekintést, a szám kollaborátora az angyalhangú Calidora.

Miskovits Marci mindössze 16 évesen kezdte műsorvezető karrierjét – először a VIVA TV, majd a TV2 képernyőiről köszönt vissza a hazai közönségre. A fiú a tévés karrierje mellett évek óta ír dalszövegeket, amelyek közül az első most vált kész produkcióvá. A „Városkép” alapját egy soul-lounge hangszerelés adja, amit a hip hop lüktetése járja át: az izgalmas ötlet Kosztolánszki Dominik és a székesfehérvári producer Smith nevéhez fűződik. A refrénben Calidora elbűvölő hangját hallhatjuk, aki szerzőként is részt vett a produkcióban.

A kellemes, nyári esték hangulatát hozó debütáló szerzeményt a budapesti éjszakák és egy különleges szerelem ihlették. A dal és a klip a 90-es évek hangulatát tükrözi, a videóban egy baráti társaság Budapest kultikus helyszínein átmulatott éjszakájába nyerhetünk bepillantást egy VHS kamerán keresztül.

Linkin Park

Búcsúzunk Chester Benningtontól, a Linin Park énekesétől

A Linkin Park énekese 41 évesen, tragikus hirtelenséggel hagyott itt minket július 20-án virradóra. Chester pár hete először - és sajnos utoljára – lépett fel a magyar közönség előtt, a VOLT Fesztivál színpadán. A Linkin Park alig két hónapja hozta ki hetedik, One More Light című lemezét, amelyen olyan számok debütáltak, mint a „Heavy”, a „Good Goodbye” és az „Invisible”.

FELHÍVÁS! Zenéljünk közösen - Rockin Dunaszerdahely 2017

FELHÍVÁS! Zenéljünk közösen - Rockin Dunaszerdahely 2017

Itt a lehetőség egy újabb nagy közös zenélésre, még hozzá a Rómeó Vérzik vezetésével. 2016 után idén is megrendezésre kerül a Rockin Dunaszerdahely esemény a lelkes szervezőknek köszönhetően. 

2015-ben Olaszországban 1000 zenész adta elő a Foo Fighters Learn to fly című dalát, melynek mintájára Dunaszerdahelyen az elképzelések szerint 2017-ben is 50 fő (dobosok, gitárosok, bőgősök, énekesek) mutat be a közönségnek, kíváncsiskodóknak immár két dalt. Mindenről felvétel is készül, mint ahogy az tavaly is volt:

ÚJDONSÁG: Vance Joy három év után tér vissza - Lay It On Me

ÚJDONSÁG: Vance Joy három év után tér vissza - Lay It On Me

A „Riptide” dalával befutott énekes-dalszerző, Vance Joy három éves szünet után tért vissza. A „Lay It On Me” igazi energiabombaként robban be.

„Már évek óta megy egy gitár riff a fejemben, de eddig nem tudtam mihez kötni” – mondta Vance a „Lay It On Me” készüléséről. „Aztán összeraktam egy dalszöveggel, amit korábban a telefonomba pötyögtem be, és akkor kezdett el körvonalazódni a szám.”

Az új dalhoz egy Mimi Cave által rendezett klip is készült (aki többek között Sylvan Esso, tUnE-yArDs és Jim James klipeket is szerzett már), és amiben az HBO sikersorozatából, a Westworld-ből is ismert színésznővel, Angela Sarafyan-nel játszik macska-egér játékot az énekes.

OTT VOLTUNK: Korpás Éva és a Csángó Kettős Ipolynyéken járt

OTT VOLTUNK: Korpás Éva és a Csángó Kettős Ipolynyéken járt

Családi napot és tájház estet rendeztek Ipolynyéken a helyi tájház udvarán. A szervezők színes programokkal várták a kicsiket, nagyokat. Kézműves foglalkozások, ringató, gyermektáncház a Csángó Kettőssel és Korpás Éva koncert is volt a bejárat melletti színpadon.

a Csángó Kettős táncháza

 

Korpás Éva, Madarász András és Sipos Dávid koncertje

 

Videó összefoglaló

ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin
Videó: Libertate

ÚJDONSÁG: Pápai Joci - Özönvíz

ÚJDONSÁG: Pápai Joci - Özönvíz

Megérkezett Pápai Joci új klipje, az Özönvíz. Az Eurovíziós Dalfesztiválon 8. helyen végzett énekes ezzel a dallal folytatja a megkezdett utat, melyről a következőt írja közösségi oldalán:

„Ismét elérkezett egy fontos nap az életemben. Az Origo-val elért sikerek után nem könnyű a folytatás, de hála a Jóistennek, a sors úgy akarta, hogy megírjam ezt a nótát, mielőtt megnyertem a Dal című műsort, ami akkor és most is nagyon nagy erőt adott nekem. Nagyon köszönöm, hogy velem vagytok és kísértek az utamon!”

A szövegírásban Caramel és Szakács Gergő, a hangszerelésben pedig Somogyvári Dániel működött közre Jocival.

Kezdődik a nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton

Kezdődik a nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton

Csütörtökön, július 20-án kezdődik a Zene határok nélkül - Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton; a kurzusok résztvevői Tokody Ilona mesterművész operaénekestől vagy Banda Ádám hegedűművésztől is tanulhatnak, a közönség számára pedig tizenkét nyilvános hangversenyt tartanak.

Ember Csaba, a szervező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta: a július 31-ig tartó, 31. muzsikustábor hatvan résztvevője Magyarország mellett a Kárpát-medencéből, Svájcból és az Egyesült Államokból érkezik.

Zongora, ének, fuvola, klarinét, hegedű, kamarazene és kórus szakokat hirdettek meg ebben az évben. A tanárok között lesz Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész, zenepedagógus, Muskát András énekművész vagy a balassagyarmati születésű Banda Ádám hegedűművész, a Rózsavölgyi iskola volt növendéke.

Ember Csaba - aki a kórus szak tanára lesz - elmondta azt is, hogy a kamarazenét a salgótarjáni születésű Kiss Péter zongoraművész oktatja majd, aki korábban hétszer volt a muzsikustábor hallgatója, majd háromszor korrepetítora, és most először érkezik tanárként. Kiss Péter, csakúgy mint Banda Ádám, a Zeneakadémia tanára.

A nemzetközi muzsikustábor keretében tizenkét hangversenyt tartanak, a csütörtök esti nyitóprogramon az Ear együttes mutatkozik be Sugár Miklós vezetésével.

Fellépnek majd a tábor hallgatói, művésztanárai, megrendezik Fenyő Gusztáv zongora-, illetve Alisa Yajima és Baráz Ádám kétzongorás hangversenyét, valamint a hagyományos egyéni hangszeres előadói versenyt Weiner Leó műveiből és 1945 után született magyar művekből.

A művészeti iskolán kívül 22-én Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban tartanak koncertet, 29-én pedig Balassagyarmaton a vármegyeháza nagytermében rendezik a zenekari estet, amelyen Tokody Ilona, Muskát András, Alisa Yajima, a Váci Szimfonikus Zenekar és a Balassagyarmati Dalegylet lép fel. Itt kerül bemutatósra Baráz Ádám új műve is, melyről a napokban a szerzőt is megkérdeztük. A Gálamaratonon, a művészeti fesztivál 30-i záróhangversenyén a vendégművészek és a hallgatók közösen mutatkoznak be.

ATEMPO.sk / MTI

„Egy másfajta kaland, picit más a rezgése” - Quimby és Gombaszög

„Egy másfajta kaland, picit más a rezgése” - Quimby és Gombaszög

A Quimby zárta az idei Gombaszögi Nyári Tábort. A zenekar tagjaival beszélgettünk vasárnap este a nagykoncertjük előtt. Fesztiválokról, utazásról és egy versről, aminek nem is Varangykirály a címe.

 

Ti már nem először jöttök Gombaszögre, utoljára 2013-ban voltatok. Milyen érzés visszatérni?

Balanyi Szilárd Sziszi: Nekem jó emlékeim vannak a fesztiválról, nagyon jó volt.

Kiss Tibor: Küzdöttünk egymással ezen a fesztiválon, hogy meg tudjuk-e csinálni vagy nem. Eléggé össze kell húznunk a nadrágszíjat, a produkciót is egyszerűbbre kell venni, hogy beleférjünk ennek a fesztiválnak a költségvetésébe. Tehát nagy szívvel, kis gázsival fogunk távozni, de nagyon szívesen jöttünk. Tehát tényleg emocionálisan is tapadunk a helyhez.

 

Quimby

 

Felléptek egyébként egy csomószor külföldön is, most külföld alatt ilyeneket értek, hogy London vagy Amszterdam. Milyen érzés utána a határon túli helyeken játszani, egyáltalán van-e még külföld feelingje ezeknek a helyeknek?

Tibi: Ha belevesszük a felvidéki, erdélyi vagy a külföldi európai turnékat, azért most már ilyen 20-25 százalékban külföldön lépünk fel. Nekünk ez azért jó, mert egy másfajta kaland, picit más a rezgése. Kimegyünk mi is, külföldre utazunk, mindenki megy a saját hülyesége után, van, aki vásárolni, van, aki bolhapiacozni, hangszerüzletekbe. Igazából olyanok, mint egy csapatleépítő tréning, és utána úgy jövünk haza, hogy jó volt, de elég volt. Tehát nem lenne jó olyan világsztárnak lenni, aki állandóan ezt csinálja. Két hét alatt elmegyünk, mondjuk, hét-nyolc útra külföldre Európába, és utána úgy jövünk haza, hogy köszönjük szépen, most már elég volt. Tök jó, mint egy kirándulás, másrészt olyan érzése van az embernek, hogy mégiscsak viszi a saját kultúráját. Jó pár városból, országból van akár 20-30 százalék, aki nem magyar. A magyar diaszpóra a gerince a közönségünknek, de emellett hozzák a barátaikat, van benne egy ilyen plusz valami, hogy olyanok is látnak, akiknek ez egy ritkább falat. Mondjuk nem tojásrántotta, hanem bonyolult szerkezetű steak vagy narancsos kacsa :-)

Akkor evezzünk egy kicsivel sötétebb vizekre. A tavalyi tusványosi koncerteteknek elég felemás lett a visszhangja. Változtatott ez bármit rajtatok, a hozzáállásotokon? Más felkéréseket fogadtok el vagy utasítotok vissza azóta, vagy minden ugyanúgy megy, mint addig?

Tibi: Hát egyre mérgesebbek vagyunk. Mi oda megyünk, ahova szívesen hívnak, függetlenül attól, hogy politikai színezete van a helynek, ahol éppen játszunk, erre nem tudunk odafigyelni. Sőt, Tusványoson nagyon kedvesek voltak (ott van egy olyan irányelv, hogy maximum kétévente lehet egy produkció), hogy tényleg szerettek volna meghívni minket következő évre. Pont emiatt, hogy nehogy már a nyúl vigye a puskát, és jövőre szerintem ha tudunk, akkor megyünk. Ez nem változtat, kaptuk mi a pofont jobbról-balról, néha indokoltan, néha indokolatlanul, de hát ilyen az élet, ezt el kell fogadni.

Azért jutott ez eszembe, mert végül is Gombaszög is hasonló jellegű rendezvény, rengeteg a párhuzam, még azt is beleértve, hogy Gombaszöget is érik kritikák a valamilyen szintű átpolitizáltsága miatt. Ezért merült fel bennem, hogy volt-e valami ellenérzésetek, vagy nem igazán.

Tibi: Szarom le. Embereknek jöttünk játszani, emberi szívvel emberi szívekhez. A politika olyan, hogy annak néha ott kell bizonyos helyeken lenni, és azt kell éreztetnie, hogy rá tudja tenni a tappancsát az emberi lélekre. Legyünk olyan erősek, hogy ezzel ne foglalkozzunk! Nyilván konkrét pártpolitikai rendezvényre nem megy a zenekar természetesen. Aztán ki tudja, talán egyszer lesz olyan párt vagy rendszer, amit lehet ünnepelni, de nem láttam még olyat.

 

Quimby

 

Még egy közelmúltbeli esemény van, amikor nem egy új lemezzel vagy koncerttel kerültél a hírekbe, ez pedig a Varangykirály. A sajtó felkapta, megrágták, kérődztek rajta, csámcsogtak rajta.... Sejtetted, hogy ez lesz a visszhangja?

Tibi: Tudod mi annak a versnek, illetve a dalnak igazából a címe?

A média így ránézésre a Varangykirály címet adta neki, azt hittem, az az. De most már megkérdezem: mi a címe?

Tibi: Az a címe, hogy Miért? Tehát egy kérdésfelvetés az egész vers. Az összes sor szinte abban a versben a köznyelvből van, ezeket én taxiban hallottam vagy médiában. Annyi az egésznek a lényege, hogy semmi olyat nem mondtunk, amit nem rengeteg ember mondott boltokban, ünnepségeken, taxiban, házibuliban, színházban. Már az is rossz, hogy a címét se kérdezték meg, annyit tanultam ebből, hogy bármit használhatnak bármire.

Érdekel, milyen érzés így utána, főleg, hogy nem vettem észre, hogy ezt bárki is megkérdezte volna.

Tibi: Felkavaró, rádásul szerintem valami fura is van abban, hogy mennyi kortárs költő, publicista irigyelhetett, mert nem kaptak annyi megvilágítást egy év alatt, mint amennyit én kaptam. Valahol ez is szégyen, de ha híd lehetek a magyar kortárs lírához, költészethez, irodalomhoz, akkor természetesen vállalom ezt a mártirisztikus szerepet. Figyelj, bírom, és pokolban is edződött kölyök vagyok.

 

Quimby

 

Még egy lazább kérdés így a végére: tudjátok már, mit játszotok este? Vagy ez a színpadon dől el?

Sziszi: A műsort általában Tibi szokta valakivel kooperálva a koncert előtt összerakni, semmi különös nincs benne. Megnézzük, hogy az adott helyszínhez mi passzol, berakjunk-e több lassú számot vagy kevesebbet. Nagyon hideg lesz este állítólag, ezért aztán az elejét picit megpörgetjük a műsornak, hogy az emberek is frissek maradjanak, nagyjából így néz ki.

Köszönjük szépen!

Tibi: Mi is! És csókoljátok meg ti is a Varangykirályt!

Ígérem, megkeresem a patakban és megcsókolom!

Wawruch Róza, ATEMPO.sk

OTT VOLTUNK: Így zárták a zenészek a Komáromi Nyári Egyetemet

OTT VOLTUNK: Így zárták a zenészek a Komáromi Nyári Egyetemet

Egy hétre, július 10-től 14-ig Komárom ismét megtelt pedagógusokkal, pedagógia iránt érdeklődőkkel. A XXVI. Jókai Mór Nyári Egyetem keretében a Zenei nevelés és karvezetés szakcsoport Józsa Mónika és Tóth Árpád vezetésével tizenegyedik alkalommal indult útjára és ismét maradandót alkotott, amit fotók is videó is megörökített.