Interjú

Black & White

Tíz év feketén-fehéren – ők a Black & White (+FOTÓK)

A Black & White zenekar 2008-ban alakult, ami nem jelent mást, mint hogy idén ünnepelték a tízéves jubileumukat, mégpedig egy fergeteges ünnepi koncert keretei közt Dunaszerdahelyen. Az évforduló alkalmából nemcsak összeszedtük mindazt, amit érdemes róluk tudni, de egy rövid interjút is készítettünk velük.


Easy Blues

Egy kis könnyű blues – 10 éves a párkányi Easy Blues

Az Easy Blues amatőr blueszenekar már tíz éve dübörög a pályán, és esze ágában sincs megállni. Klasszikus bluesdalok és nem-annyira-blues dalok alkotják a repertoárjukat, amiből ezúttal Dunaszerdahelyen adnak egy kis ízelítőt, az NFG zenei klubban, a DS Blues Club keretein belül. A The Butchers zenekarral közös koncert pénteken, 21.00-kor kezdődik.

 

Ebből az apropóból, de nem csak erről beszélgettünk Madocsai Szilárd frontemberrel.

Aki még nem volt Easy Blues koncerten, az péntek este mire számíthat?

Bluest játszunk, amit a műfaj hazájából, Amerikából közvetítünk. Mi ezt tartjuk az Easy Bluesnak, blues elvégre az egész világon van, ezerféle változattal. Számunkra az angolszász az autentikus. Már Amerikában is rengeteg iránya van, és nem állítom, hogy ízig-vérig autentikus bluest játszunk, de igyekszünk.

Néha azt mondom, déli bluest játszunk – dél-szlovákiait :-)

Ebből egyenesen következik, hogy elsősorban angolul, de mivel itt élünk Felvidéken, egy magyarlakta régióban, talán meg is dobálnának a színpadon, ha egy-két magyar dalt el nem játszanánk, így az is akad a repertoárunkban.

 

Mik voltak a kezdetek?

Az Easy Blues az év végén ünnepli a 10. évfordulóját. Alapvetően a zenekar úgy keletkezett, hogy a magunk örömére összejöttük és muzsikáltunk. ugyanakkor úgy voltunk vele, hogy ha az ember a saját szórakozására csinálja azt, amiben örömét leli, akkor jó esély van rá, hogy a szívvel csinált zene jól is fog szólni. Ez pedig a közönségnek is előbb-utóbb tetszhet.

Szerencsére ez tényleg így alakult az évek alatt. Eredetileg úgy gondoltuk, hogy ha a próbatermen kívül lesz évente tíz-tizenöt koncertünk, akkor már elégedettek leszünk. Ennek mostanra a duplája is megvan.

Pont múltkor beszéltük a többi taggal, hogy amit itt el lehet érni egy rétegzenével – mert hát arról beszélünk, a világturné gondolatából már kinőttünk – nos, azt el is értük.

Sok neves zenésszel volt és van szerencsénk együtt muzsikálni. Szeretjük, csináljuk.

 

Easy Blues

 A zenekar

Jántošík Zoltán ´Tamazoli´ – dob
Madocsai Szilárd ´Szili´ – gitár, ének
Cserepes Ágoston ´Gosti´ – „piros gitár”
Juhász Norbert Benji – basszusgitár

 

Az elmúlt tíz évnek mik voltak a legmeghatározóbb pillanatai?

A legmeghatározóbb, hogy egyáltalán megalakultunk, és összejöttünk egy próbaterembe zörögni ismét. A zenekar minimális – egy tag – változtatásával tíz év után alakult újjá.

A legfontosabb, hogy összeálltunk, és tíz éve működni tudunk. Sokféle egyéniség van a zenekarban, és óriási öröm, sőt, megtiszteltetés számomra, hogy olyan zenét csinálunk, amit élvezünk, együtt.

Ez a zenekar nagyon jól összeállt tartalmilag, talán ezt emelném ki.Mi változott a korábbi felálláshoz képest?

A korábbi felállásban, amit még Stonebridge Blues Bandnek hívtak, volt egy billentyű, de ezt itt szándékosan rockosabbra szerettük volna fogni. Néha vendégzenészként hozzánk keveredik egy billentyűs, de ennyi. Kipróbáltunk más felállásokat is próbaképpen, de végül kitartottunk az eredetinél. Mindenkinek van elég tere érvényesülni.

 

Easy Blues

 

Mindegyikőtöknek van polgári foglalkozása is a próbák és a koncertezés mellett. Hogy fér meg együtt a civil életetek és a blues?

Tulajdonképpen ez egy hétvégi zenekar, talán a tíz év alatt egyszer zenéltünk hétköznap. A fesztiválokon és a blueskocsmákban is. A legnagyobb kihívás talán az volt, hogy a próbákat mikorra tegyük, de kitaláltunk egy extrém próbaidőpontot, ami tíz éve működik:

vasárnap délután hatkor jövünk. össze. A legtöbb zenész ilyenkor pihen, de voltak, akik irigykedtek ránk érte.

Az az időpont általában semmivel nem ütközik. A koncerteknél nagy előny, hogy a rock- és blueskocsmákban elég rugalmasan állnak ehhez hozzá, lehet a dátumokkal variálni. Emellett fontos, hogy az embernek áldoznia kell, igyekszünk úgy szervezni az egyéb programjainkat, hogy összejöhessenek ezek a rendezvények.

 

Saját számokat is játszotok, vagy csak feldolgozásokat?

Saját számot egyáltalán nem játszunk. A blues alapvetően egy improvizatív zene, még nagyon fel se dolgozzuk a blues-számokat, a többségüknek rengeteg változata van. Abszolút teret nyújt egy-egy dal arra, hogy az ember kibontakozzon, így is mindenki beleviszi az egyéniségét. Arról nem is beszélve, hogy az évek alatt a számok is változnak, formálódnak, ami egy fantasztikus érési folyamat, persze, egy szám sosem tud véglegesen beérni. Van olyan is, amit eleve több változatban játszunk, de jóformán csak a szöveg azonos, még a hangnem is különbözik. Tehát nem írunk saját szerzeményeket, gazdálkodunk abból, amit mások már jól megírtak, a magunkét így is hozzá tudjuk tenni.

 

Easy Blues

 

Régebben sem terveztetek ilyesmit?

Volt róla szó, de ennek a gondolatát el is vetettük időközben. Az az igazság, hogy nem is hiányzik ez nekünk. Tudjuk, hogy ez egy újabb, elég komoly lépcsőfok lehetne, ami rengeteg lehetőséget megnyitna előttünk. Erre is vezethetne tovább a zenekar útja, de egyikünket se ez mozgatja. Szeretünk zenélni, jól érezzük magunkat közben, csináljuk, és ez a lényeg. Nem gondolkodunk saját szerzeményekben. Koncertlemezen gondolkoztunk, de egyelőre ez sincs tervben.

Most a jubileumi koncertre készülünk elsősorban, ami december 21-én lesz Párkányban a Rooster Pubban. Mindig nagy megtiszteltetés olyan zenekarokkal játszani, akikre felnézünk, és ezen a koncerten Erich „Boboš“ Procházka és Lengyel Pista is a vendégünk lesz, nagy öröm lesz velük muzsikálni. Volt már hozzájuk szerencsénk, és most eljönnek a tiszteletünkre, ami szuper.

Most pénteken is remek színfolt lesz a pályafutásunkban, hogy a Butchersszel együtt zenélünk. Nekünk ezek adnak értéket, inkább ilyen irányba mozgunk, ahol más zenészekkel is lehet jól szórakozni, esetleg tanulni tőlük. Múlt héten ők voltak nálunk Párkányban, most mi jövünk hozzájuk. Ez is érdekes, hogy egy hete zeneileg megismerkedtünk, most pedig várjuk a pénteket.

 

Jó bulit és sok sikert kívánunk a péntek estéhez és a jubileumhoz is. És aki lemarad, szombaton Szimőn is hallhatja őket.

Wawruch Róza, Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Fazekas Daniel

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is ott lesz a Fölszállott a páva színpadán - SZAVAZZUNK!

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató negyedik elődöntője, élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is, akik tavaly is részt vettek a műsorban.

„Fantasztikus érzés visszatérni! Nagyszerű hangulat van a tévében. Olyan dolgokat csinálunk ott, amiket egy hagyományos folklór fesztiválon vagy egyéb versenyeken nem szoktunk. Kisfilmet forgatunk, interjúkat adunk, kamerák előtt táncolunk! Sokkal nehezebb egy ilyen helyen versenyezni, ahol konkrétan mindent láthatnak a nézők. Még azt is, hogy a leghátsó sorban valaki megigazította a haját, vagy civilen viselkedik a színpadon...és ezek már hibának számítanak!” - árulta el Kupec Zsófi.

 

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

 

Az első megmérettetésre zobori táncokat hoznak.

"Konkrétabban egy olyan fontos eseményt állítunk színpadra, amely az emberek életében talán a legszebb pillanatok egyike. A romantikus lelkűek már biztosan sejtik, hogy mi lehet az :-)

A közép döntős produkciónkat a továbbjutásunk után fogja megmondani a zsűri, hiszen azt ők választják ki. Remélem olyan táncot választanak majd, amely a szívünkhöz igencsak közel áll. Mindenesetre a középdöntős számunkat is igyekszünk majd valamilyen történt vagy esemény köré komponálni."

 

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

 

2017 után tér vissza a csapat a Fölszállott a páva színpadára. "Nagyon jól éreztük magunkat az előző évadban és biztos vagyok benne, hogy most sem lesz másképp.

Ami számomra a legnagyobb plusz ebben a versenyben az az, ahogyan a csapat összekovácsolódott. Együtt készültünk, együtt izgultunk, együtt dobbant a szívünk amikor kimondták, hogy továbbjutottunk és akkor is amikor nem.

Nem voltunk csalódottak, hiszen már az elképesztő volt, hogy a középdöntőig jutottunk. Én maximálisan meg voltam elégedve a táncosokkal. Nem állítom, hogy nincs már hova fejlődnünk, de én tudom, hogy ki honnan indult és azt a fejlődést látva büszke voltam magunkra! A kevésbé tapasztalt táncosok eszméletlen gyorsasággal fejlődtek, nagyon sokat gyakoroltak nem csak a próbákon, de otthon is. Idén szintén vannak új tagok, akiktől ugyanezt vártuk el!" - tette hozzá Zsófi.

 

 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra (20 szavazat). Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción (GooglePlay-en és AppStore-on is elérhető) keresztül is lehet szavazni (szintén 20 szavazat).

Szavazzunk az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesre a 22-as kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a 48 kiválasztott versenyző előadását idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk

Juhász Bence Zsombor

SZAVAZZUNK! Juhász Bence Zsombor a Fölszállott a páva színpadán

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató következő elődöntője élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a zselízi Juhász Bence Zsombor táncos is, aki még 2012-ben mutatkozott be a műsorban.

„Akkor szinte katarzisként éltem át a részvételt, aztán utána meg nagyon felgyorsultak körülöttem az események.  Az idei felkérést hatalmas megtiszteltetésnek veszem, hisz hat évvel ezelőtt még csak 17 éves suhanc voltam.

Meglátásom szerint a tánc, a zene, az ének az idei adásban mesterfokon mutatkozik meg. Örülök, hogy ott lehetek." - árulta el Zsombor portálunknak, aki Rábaközi dussal készül a megmérettetésre.

 

Juhász Bence Zsombor

 

A Fölszállott a páva fontos pontja Zsombor életének. „A versenytől elsősorban bemutatkozási lehetőséget kaptam. Előtte, és utána is a tánc, a zenélés, a cimbalom csak örömet jelentett.

A néptánc, a népzene olyan részévé vált az életemnek, mely nem csupán nekem ad lehetőséget arra, hogy kifejezzem örömöm-bánatom, hanem magam is hordozója és továbbadója lehetek ennek a csodának. Álmaimat élem a színpadon és a magánéletben egyaránt.”

 

Juhász Bence Zsombor

 

A Zselízről származó táncos a Fóti Népművészeti Szakgimnáziumban végzett. „Szinte az érettségi másnapján már a Honvéd Táncszínházban voltam, mely azóta a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nevet viseli. Büszke vagyok arra, hogy ennek az együttesnek a tagjává válhattam. Másodjára felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetemre is, de nehéz egyeztetni az egyetemi tanulmányokat a hivatásos táncművész beosztásával, életével.

Szüleimmel a technikának köszönhetően napi kapcsolatban vagyok. Ha csak tehetem, jövök haza. Mindenhol jó, de legeslegjobb otthon.” - tette hozzá Zsombor.

 

 

"A jelenben élek, a múltból merítek. Sikerül a döntőbe jutnom? Erről péntek este a nézők, Ti döntötök. Barátaim, szavazzatok rám!....meg az összes Felvidékire!" 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra. Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción keresztül is lehet szavazni.

Szavazzunk Juhász Bence Zsomborra a 24-es kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a kiválasztott versenyzők előadásait idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk

Gorlo Volka

HAZAI-MUTATÓ: Zene, humor, költészet - ez a Gorlo Volka

Egy izgalmas formáció tűnt fel a felvidéki zenei életben. Gorlo Volka. Ez a két szó bukkant fel a virtuális transzparensen a gútai Gandre Café színpada felett. Két, egyébként ismert és elismert zenészről van szó. Farkas Meliről és Mézes Zoliról. Igen, nyilvánvalóan sokan emlékeznek rájuk még a Farkas, a Mézes, a Németh meg a Bob zenekarból. Én még 2016-ban Gombaszögön láttam-hallottam őket és beszélgettem velük.

Parapács Zenekar

SZAVAZZUNK! A Parapács Zenekar is ott lesz a Fölszállott a páva színpadán

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató harmadik elődöntője élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a tornaljai Parapács Zenekar is, akik az első évad kategóriagyőztesei voltak.

„Nagyon izgatottan várjuk a műsort, ugyan is egy jó ügyért fogunk versenyezni. A főnyereményt, - amennyiben mi nyerünk - egy oktatással foglalkozó alapítvány fogja kapni. Az elmúlt években 2017 kivételével minden adásban megfordultunk mint vendégszereplők, ezért elég jól ismerjük ezt a közeget.” - árulta el Vojtonovszki Sándor zenekarvezető.

Az első megmérettetésre felsőbodrogközi dallamokkal készülnek, Nyiki-Nyaka bácsi bandájától.

Zenekari felállásban az első évad óta nincs változás: hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom lesz hallható a műsorban. A cimbalmosuk viszont kicserélődött.

A zenekar:

Pusko Márton - hegedű
Dragony Gábor - brácsa
Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom
Vojtonovszki Sándor - nagybőgő

A Fölszállott a páva fontos mérföldköve volt a zenekarnak.

„Irányt mutatott abban, hogy az autentikus népzene vonalát kell erősítenünk. Azóta rengeteget gyűjtöttünk mi magunk is, valamint sokat tanultunk az elmúlt években.”

 

 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra (20 szavazat). Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción keresztül is lehet szavazni (szintén 20 szavazat).

Szavazzunk a Parapács zenekarra a 33-as kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a 48 kiválasztott versenyző előadását idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk

Kovács-Benko Fruzsina Borbála

SZAVAZZUNK! Kovács-Benko Fruzsina Borbála a Fölszállott a páva színpadán

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató következő elődöntője élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a gömörsídi Kovács-Benko Fruzsina Borbála is, aki már harmadjára mutatja meg énektudását a műsorban.

„A páva mindig is egy kis csücsök lesz a szívemben és gondolom, ezzel mindannyian így vagyunk, akik valaha is belekerültek ebbe a forgatagba.

Örülök a lehetőségnek, hiszen az előző évadokban sok jó ismerősre tettem szert, így remélem, velük, ha máskor /máshol nem is, most újra találkozhatok.” - árulta el Fruzsina portálunknak.

 

Kovács-Benko Fruzsina Borbála

 

Az este folyamán egy különleges dalcsokrot hallhatunk tőle.

„Az élő adásra zoboralji válogatással készülök, egy hangyányit kapcsolódva életem egyik legnagyobb és legörömtelibb eseményéhez, a házasságunk megkötéséhez.”

A Fölszállott a páva egy lehetőség, ami Fruzsinának is megváltoztatta az életét. „A műsorral úgymond hírnevet szereztem. Előfordult, hogy - bár ha csak elődöntőig is jutottam mindkét alkalommal - megismertek az emberek, és hát mondanom sem kell, azért az ember hiúságát legyezgeti, amikor megkérdezik, hogy "nem te vagy a Fruzsi? A pávából?". Ezen kívül hálás lehetek a műsornak a sok-sok felkérésért is, amelyeket egy-egy rendezvényen való szereplésre kaptam.

 

Kovács-Benko Fruzsina Borbála

 

Még Szilágyzoványba is eljutott a "hírem", ahonnan Thököly Vajk keresett meg, mégpedig azért, hogy énekeljem meg pár versét. Ezek felkerülve a Youtube-ra még több emberhez eljuttatták a hangom és azokat a gondolatokat, melyek a versben formát kaptak, és azt a fajta életvitelt foglalják magukba, ahogyan én is igyekszem élni az életet, őrizni identitásomat.

A fiatal énekes férjével jelenleg egy balassagyarmati garzonlakásban élnek. „De ha a Jóisten is megsegít bennünket, szeretnénk házikót venni Ságújfaluban. Hiába születtem Kassán, lakom Nógrád megyében és töltöttem eddigi éveim legszebbjeit Borsodban, gömörinek tartom magam.” - tette hozzá Fruzsina.

 

 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra. Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción keresztül is lehet szavazni.

Szavazzunk Kovács-Benko Fruzsina Borbálára a 26-os kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a kiválasztott versenyzők előadásait idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Mozart remekművének bemutatójára készül a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A felvidéki kórusmozgalom legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa bemutatóra készül. Wolfgang Amadeus Mozart talán legismertebb és legnagyszerűbb művét, a Requiemet adják elő a Komáromi Kamarazenekar és szólisták közreműködésével.

„A szoprán-,  alt-, tenor- és basszusszólóra, énekkarra, zenekarra és orgonára írt kompozíció Mozart utolsó műve, melyet sajnos már nem tudott befejezni. Bizonyos részeit Franz Xaver Süßmayer komponálta vagy egészítette ki.” - mondta Józsa Mónika, a kórus művészeti vezetője, karnagya.

 

A Tanítókórus nem egy hagyományosan működő énekkar, hisz tagjai Szlovákia különböző pontjaiból jönnek össze havonta egy hétvégére, hogy közösen próbáljanak, koncertezzenek, így különleges feladat egy ilyen nagy szabású mű megszólaltatása.

„Nem könnyű, de rendkívül örömteli feladat. Mozart Requiemje kihívás minden (a szó nemes értelmében vett) amatőr kórusnak, a havonta csak egy alkalommal próbáló énekkarnak pedig kiváltképp. Ugyanakkor nem elérhetetlen, bár bizonyos kórustételek szólamai az énekes teljesítőképességének a felső határát súrolja. Rendkívül nagy koncentrációt, ritmikai és intonációs precizitást követel minden énekestől.

De a ráfordított energia sokszorosan megtérül, hiszen Mozart e remekművének már a meghallgatása is a legnagyobb élmények közé tartozik.

Ám a művet a tanulás folyamatában sokkal mélyebben megismerve a megszólaltatásának alkotó részeseivé válni… - sokszorosan nagyobb élmény.”

 

Józsa Mónika

A Requiem bemutatójára október 27-én, szombaton Komáromban, a Duna Menti Múzeumban 17.00 órakor kerül sor. A már említett Kamarazenekaron kívül közreműködik Sárközi Xénia (szoprán), Pintér Éva (mezzo), Klein Ottokár (tenor) és Gál Jenő (basszus). Vezényel Medveczky Szabolcs. A koncert keretében Don Giovanni nyitánya és a d-moll zongoraverseny is felcsendül Mozarttól.

A kórus a jövőben szeretné más helyszíneken is megszólaltatni a művet. „Jó lenne minél többször előadni, addig amíg lendületben van a csapat, és friss az élmény. Jövő év márciusában egy prágai bemutatót tervezünk, de még annyira a szervezés elején tartunk, az anyagi háttér sem biztosított, hogy ettől több részletet nem szívesen árulnék el.”

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a Mozart hangversenyt követően november 10-én ismét Komáromban lép színpadra a Városi Művelődési Központban, ahol a 17.00 órakor kezdődő kórustalálkozón több szlovákiai magyar zeneszerző műveit énekli. Felcsendülnek Szíjjártó Jenő, Németh-Šamorínsky István, Rajter Lajos és Dobi Géza kompozíciói.

„A 2019-es év tervei között szerepel a már említett prágai Mozart Requiem előadáson kívül a Szíjjártó Jenő centenárium méltó megünneplése, valamint a XVII. Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválján való részvétel. Az előzőt Zselízre tervezzük, a Csengő Énekszónak pedig évtizedek óta Érsekújvár ad otthont. Jövőre 55 éves a tanítókórus, talán egy jubileumi hangverseny is belefér az esztendőbe, esetleg egy megmérettetés is. Mindez még a „jövő zenéje”…” - tette hozzá Mónika.

Sok sikert kívánunk a kórusnak a bemutatóhoz, és aki teheti, legyen ott :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Új dobossal indítja őszi turnéját a The Butchers - Mucha Attilával beszélgettünk

Új dobossal indítja őszi turnéját a The Butchers - Mucha Attilával beszélgettünk

A somorjai The Butchers zenekar nemrég újabb tagcserén esett át, ezúttal is a dobos poszton. A blues-rock banda hosszú keresés után találta meg Mucha Attilát, aki sokak számára a Mária Sándor Írói Kör alapító tagjaként ismert.

Attila aktív zenéléssel már hosszabb ideje nem foglalkozott, így a visszatérésről, a dobolásról és egyéb elfoglaltságairól kérdeztük.

 

Mi motivált, hogy újra visszatérj a dobok mögé és aktívan zenélj?

Hiányzott a színpad. Hiányzott, hogy megmutathassam magam. Szeretek emberek előtt lenni. A dobolást soha nem hagytam abba, de mér évek óta éreztem, hogy nem elég a saját próbatermemben csörögni. Az elmúlt években erős változáson mentem keresztül stílusilag. Ugye, régebben inkább metal alapokat püföltem, de úgy látszik múlik az idő és megtaláltam a bluest, valamint rokonstílusait. Jó helyen vagyok :-)

 

Milyen volt az utad a blues-rock műfajhoz, hisz az előző együtteseddel, a Mortiferrel keményebb stílust nyomtatok?

Egy időben azzal játszadoztam, hogy a metalt elkezdtem visszabontani, keresgéltem, hogy mi, miből jön, azután egyszer csak ott voltam Muddy Watersnál. Onnan ismét elrugaszkodtam, de most már a jó irányba. Azóta mély Rolling Stones fan vagyok, úgy érzem, már az elején is ezt az utat kellett volna megtalálnom.

 

Milyen zenei stílus áll legközelebb hozzád? Kik a kedvenc zenekaraid, dobosaid?

Ugye a bluesnak számtalan irányzata van, és mivel minden ebből alakult, fejlődött, mondhatnám, hogy a blues. De ez mégsem ennyire igaz, valójában a hard rock az, ahol megtalálom magam (az erősebb hatásokat már nem tudom kimosni magamból). A hard rocknak számos blues eleme van, kezdhetnénk itt a Led Zeppelinnel, és akkor itt meg is említem John Bonhamet, ő mindenképp egy nagy példakép, de hogy maradjunk a kortársaknál, óriási felfedezés volt számomra jó pár éve a Rival Sons zenéje, köztük is Michael Miley dobtechnikája. Tőle sokat tanultam, próbálok ellesni. Stones, Aerosmith, Siena Root, Eagles of death metal, Queens of the Stone Age, Kyuss, és az utánuk következő stoner rock generáció. Igen, hard rock mellett az új (maradandó) kedvencem a stoner rock stílus.

 

The Butchers

 

Milyen érzés ennyi év után újra koncertezni?

Felemelő, megnyugtató. Jó újra ott lenni. Ha ez a higgadtság és alázat már régebben is meg lett volna bennem, talán sosem megyek le a színpadról.

 

Miben változott szerinted a szlovákiai magyar zenei világ az utóbbi években?

Annyit látok, hogy akik azóta is működnek, azok profi cuccokra cserélték le a régi felszerelésüket, profibb hangzást produkálnak, mindenki sokat fejlődött technikailag, de úgy érzem már nincsenek olyan jó bulik, koncertek, mint 10-15 éve. Talán a mobiltelefonok tették tönkre, nem tudom, de lehet nincs is így, csak én vagyok tájékozatlan :-)

 

Nehéz feladat volt megtanulni a The Butchers számait? Mik voltak a kihívások?

A Train to Freedom-mal voltak a legnagyobb gondjaim, de a stílus közelsége miatt, nagyon könnyen tanultam a számokat. Egyből ráéreztem mindegyikre, és szerencsére a többiek engedték, hogy saját megoldásaim is legyenek a régi számokat illetően. Még nem tökéletes, de még mindig én vagyok a dobos :-) Úgy érzem sikerült megfelelnem.

 

Ha jól tudom a zenekarral már új számokat is írtok. Mennyire tudsz részt venni a zeneszerzésben?

Az újabb számokkal valahogy még könnyebb dolgom volt, bár helyenként összetettebb dalok. Van egy, a Time Will Heal, amely erősen hajaz a stoner rock számokra, szinte az első hallgatás után el tudtam játszani. Készül már néhány új szám a következő albumra, ahol a dobtémák már teljesen az enyémek lesznek. A számok struktúráját többnyire már készen hozzák a srácok a próbákra, de semmim sem fix, és szívesen fogadják a konstruktív ötleteimet.

 

Dobosok számára sokszor a gyakorlás okoz nehézséget, mivel egy eléggé nagy és hangos hangszerről van szó. Te ezt, hogy tudat megoldani? Mennyi időt szánsz hetente gyakorlásra?

Nagyapám házában kitakarítottam egy komplett szobát, szivacsokkal eltorlaszoltam a nyílásokat, és ott szoktam dobolni. Persze van egy gumipadom is, tévé előtt azt szoktam ütögetni, így lényegében a ritmus egész nap velem van. Sok zenét hallgatok, figyelem a dobsávokat, és otthon igyekszem kigyakorolni. A nyár kicsit húzósabb volt, de hetente legalább 4 órát szánok rá aktívan, emellett minden nap használom a gumipadot. Sokszor már az is elég, ha fejben megérik a lényeg, odaülve a dobokhoz már viszonylag egyszerű a dolgom.

 

The Butchers

 

A dobon kívül irodalommal is foglalkozol? Mit kell tudni a Márai Sándor Írói Körről?

A MÁSIK jelenleg még egy nagyon fiatal társaság. Tagjaink prózát, lírát, slam poetryt írnak, emellett felolvasóesteket szervezünk, de mi szervezzük a Gombaszögi Nyári Tábor teljes irodalmi programját is. Jövőbeni céljaink közé tartozik egy saját írótábor szervezése, megerősödni a programszervezésben, valamint ha nagyon belejövünk, évenkénti antológia kiadása tagjaink műveiből. Ott vagyunk a szociális hálón, igyekszünk nyitni a fiatalok felé, hogy ne az legyen bennük, hogy az írók, költők elérhetetlen emberek és sosem lehet velük találkozni az utcán.

 

Milyen más elfoglaltságaid vannak még?

Hétköznapi munkám mellett szeretek kertészkedni, de az egyik legnagyobb hobbim a házi sörfőzés. Két éve egy könyvet is megjelentettünk erről, és most már el tudom azt is mondani, hogy két éve részt vehetek a gombaszögi sör, a Foltos Szalamandra, előkészítésében. Ha minden jól megy, akár még sörfőzde is lehet belőle, de még néhány év fog kelleni hozzá. Addig is marad a még több gyakorlás és ami a legfontosabb, kóstolgatás.

 

Mennyire nehéz ennyi tevékenységet úgy összehangolni, hogy mindenre jusson idő?

Nagyon egyszerű: AKARAT. Csak olyan dolgokat csinálok, amiről érzem, hogy jó ró időt szánni, és sosem csinálok olyan dolgokat, amihez nincs kedvem. Őszintén állok mindenhez. Eszembe sem jut ilyenkor, hogy panaszkodjak, hiszen én választottam. Hallgatok a belső érzéseimre, így aztán amikkel őszintén tudok foglalkozni, annak előbb-utóbb meg is lesz a látszata. Talán nem olyan gyors ennek a lefolyása, mintha ha csak egy dologra koncentrálnák, de nagyon jól szórakozom, élvezem a dolgaimat.

 

Hétvégén indul a The Butchers turnéja, ahol már élőben is hallhatjuk Mucha Attilát és a srácokat. A turné állomásai:

Szeptember 28., Pozsony, Aligator Crystal Rock Pub
Szeptember 29., Dunaszerdahely, ParkWay Fest
Október 5., Dunaszerdahely, Soul Hunter Music Club
Október 12., Pozsony, Flame Music Bar
November 10., Prága
November 16., Pozsony, Cafe Scherz
November 24., Párkány
November 30., Dunaszerdahely, NFG Klub

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Edmár Béla

Varga Miklós

„Vadkerti Imre nagyon jó énekes” - Varga Miklós interjú

Az augusztus 29-ei István, a király rockopera előadásában Varga Miklós is szerepet vállal. A nyolcvanas években mutatták be először nagy sikerrel a történelmi darabot, azóta több mint harminc év eltelt, de a rockopera mondanivalója nem veszített jelentőségéből, és az István, a király népszerűsége is töretlen.

Varga Miklós főszereplőt arról kérdeztük, miért tartja fontosnak ismételten bemutatni ezt a rockoperát, és miért érezte fontosnak, hogy ismét szerepet vállaljon az István, a királyban.

Én csak az egyik szereplője vagyok a darabnak. Pintér Tibor és társulata kért fel a főszerepre, miután sokáig hozzám kötődött a múltban ez a szerep, természetesnek gondoltam, hogy ismét elvállalom. Nagyon fontosnak tartom, hogy az István, a király rockoperát bemutassuk, és azt is, hogy a Felvidéken is láthatja a közönség, hiszen ez egy eléggé emblematikus darab.

A határon túl mindig nagyon jól csengett, a közönség pedig mindig nagyon jól fogadta.

 

Többször is láthatta a felvidéki közönség az István, a király rockoperát, a mostani szereposztás azonban más, hiszen az anyaországi énekesek, színészek mellett egy felvidéki is helyet kapott a szereposztásban. Milyen jelentősége van ennek?

Nagyszerű dolognak tartom, hogy a Felvidékről valaki bekerült a magyar rockzene körforgásába.

Vadkerti Imre nagyon jó énekes, örülök neki, hogy ma is a Kormorán zenekar oszlopos tagja.

Kitűnően oldotta meg a Társulatban Koppány szerepét, olyannyira, hogy ma már kezdik az ő nevéhez kötni a szerepet.

 

A magyarság fontos szerepet játszik Európa történetében. Mi lehet az aktualitása ma a rockoperának?

Az István, a király rockopera van annyira autonóm mű, hogy a politikai helyzettől függetlenül is legyen mondanivalója. A magyar történelem egyik legjelentősebb eseményét, az államalapítást dolgozza fel.

Az államalapításnak és István királynak köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk. Ugyan szétszakítottak bennünket, de annyira nem sikerült, hogy ne tudjunk megmaradni.

 

Rendszeresen jár a Felvidékre. Miért érzi fontosnak, hogy gyakran láthassa a közönség?

A Felvidékre, de Erdélybe is gyakran járok, mert nagyon jó az itteni jóérzésű magyar emberekkel találkozni. A határon túl azt vettem észre, hogy fontosabb az embereknek a magyarságuk, mint az anyaországiaknak. Ezért is fontos, hogy a magam módján ezt megpróbáljam tovább erősíteni. Az anyaországi magyaroknak nagyobb szükségük van a határon túli magyarokra, mint fordítva, hiszen tízmilliónál a tizenötmillió több és erősebb. Szükségünk van egymásra. Az István, a király rockopera -a mondanivalója miatt is - összefog minden magyart. Hogy ma is van igény az előadásra, azt is jelenti, így is fontos megerősíteni az öntudatunkat, és ezzel előre mutatni. Ez különösen fontos azokon a területeken, amit lassan száz éve elcsatoltak, ahol több kevesebb sikerrel próbálják a magyarságot beolvasztani, bízom benne, hogy inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

ATEMPO.sk

Farkas József és Agócs Gergely

„A kitüntetés megerősít abban, hogy az elmúlt évtizedekben jó úton jártam” - Agócs Gergely és Farkas József gondolatai az elismerésről

Augusztus 20-a alkalmából a Hagyományok Háza két felvidéki származású munkatársa, a hagyományos népi kultúra terjesztéséért-továbbéltetéséért kifejtett munkájáért részesült értékes elismerésben.

A Magyar Arany Érdemkeresztet Dr. Agócs Gergely etnográfus, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa és Farkas József, néptáncos, fotográfus, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője vehette át.

Dr. Agócs Gergely így vall pályájáról és a díjról:

„Felvidékről, Fülekről származom, Magyarországra – az ELTE néprajz szakára való felvétellel – 1992-ben kerültem. 1985 óta veszek részt népzenei gyűjtésekben, s ezek az órák, hetek nagy hatással voltak életemre: tanultam és töltekeztem. Egy gazdag kultúrát, s számos, nagy műveltségű embert ismertem meg. Mérhetetlen szomorúság tölt el, hogy a szemem előtt zajlik e felhalmozott érték szertefoszlása: a magyar falu értékei visszahozhatatlanul tovatűntek-sírba szálltak.

Az elismerést örömmel fogadtam, az indoklásban elmondottak hízelgőek voltak rám nézve. Nagyon jó érzés egy ilyen elismerést fogadni, mivel eddig felterjesztett, össztársadalmi figyelmet kiérdemlő elismerésben még nem volt részem.”

Farkas József 1979-ben került szorosabb kapcsolatba a komáromi Hajós Néptáncegyüttesben a népi kultúrával, s mintegy tíz éven keresztül különböző együttesekben táncolt. A főiskola befejezése után 1989-ben a szlovákiai Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár szervezője volt, e munkáját egy évtizedig folytatta. Ezt követően a Kárpát-medencében számos néptánc és népzenei tábort és fesztivált szervezett, s kezdetektől aktívan vett részt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny szervezésében, dokumentálásában.

„Több mint negyedszázada járom a Kárpát-medencét, s ezen belül a Felvidéket népzene- és néptánc-kutatókkal, s e néprajzi gyűjtéseket fotó és videó anyagban dokumentálom - summázza életpályáját a kitüntetett.

"Ha egyes rendezvények után odajönnek és kezet fognak velem, azt is egy nagy tisztességnek tartom, ez a kitüntetés viszont megerősít abban, hogy az elmúlt évtizedekben jó úton jártam.”

ATEMPO.sk

„Remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége!” - hamarosan kezdődnek az 55. Jókai Napok

„Remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége!” - hamarosan kezdődnek az 55. Jókai Napok

Újra megtelik Komárom fiatal színészpalántákkal. Június 12-e és 17-e között rendezik meg az 55. Jókai Napokat. Bajkai Csengel Mónika szervező mesél a nagy múltú fesztiválról.

Nem is titkolja, hogy focirajongó. Szép gólokat vár a csapatoktól: szabálytalankodás kizárva! Mónika örül az új és a visszatérő csoportoknak, a fesztivál kiváló anyagi támogatottságának. Elmondja, hogy szerinte a Slam Poetrynek megvan a maga helye és feladata. Végül Soóky László friss darabjainak bemutatóiról is szót ejt.

 

Az 55. Jókai Napok alatt kezdődő oroszországi foci-vb is adja a ziccert: 11 színjátszó csoport érkezik Komáromba június 12. és 17. között. Ez a felvidéki amatőr színjátszó válogatott mutatja be előadásait a szakmai zsűri: Culka Ottó színész, Hizsnyan Géza színikritikus, Michač Gábor díszlettervező, Németh Ervin drámapedagógus, Perényi Balázs rendező, valamint Varga Emese szakmai koordinátor előtt.

Válogatott tizenegyes keret, de remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége; büntetőket, bízom benne, hogy nem osztanak majd, ha már a foci-vb a beszélgetésünk felütése. Oroszországban se legyenek, itt sem legyenek büntetők, nem szeretem a büntetőkkel véget érő meccseket. Olyan focirajongó vagyok, aki egyáltalán nem kedveli a büntetőrúgásokat. Indokolt esetben természetesen muszáj, de végtelenül igazságtalannak tartom, ha ezen múlik a győzelem. Bízom benne, hogy a zsűri sem így fog ítélkezni.

 

Nyolc-három a diák- és felnőttszínjátszó-csoportok aránya.

Az már egy nagyon jó meccs, ha ilyen sok gól születik! Amúgy tizenkét csoport lett volna, de a rozsnyóiak az utolsó pillanatban visszaléptek. Vannak megint újoncok. A

SzondySokk Ipolyságról, a Szondy György Gimnáziumból. N. Tóth Anikóék hoztak létre egy diákszínjátszó csoportot arra a gyermekcsoportra építve, amely hosszú ideje a Duna Menti Tavasz egyik vezető csapata. A Nánai Színjátszócsoport pedig visszatér. És van még egy nagy visszatérő, a kassai Pinceszínpad. Havasi Péter rendező összeszedte a társaságot, és ismét létrejött Kassán egy felnőttszínjátszó-csoport. Ezek fontos és nagyon jó dolgok.

 

Voltak helyek, ahová kérték, és elment Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, és nem rejtette véka alá tanácsait.

Az idén létrejött a kisebbségi kultúrákat támogató alap Szlovákiában, így a kiemelt országos fesztiválokra sokkal több pénz jut. Nagyobb a mozgásterünk, hála mindenkinek, aki tett érte. Ennek köszönhetően ismét téríteni tudjuk a csoportok útiköltségét. Nagyszerű profi társulatokat hívhattunk vendégnek. A Teatro Tatro társulat fellépése lett volna a legnagyobb dobás. Egyeztetési okok miatt az idén nem sikerült elhozni őket, de a jövő évi Jókai Napokra már lefoglaltuk őket. Szabó Csilla személyében pedig egy szakmai mentor tanácsokkal látta el azokat a csoportokat, amelyek igényelték ezt. Ezek a dolgok mindig elengedhetetlenek lennének, hogy a csoportok dolgozni tudjanak. Amennyiben ez így marad, nagy fellendülés várható.

 

Jókai Napok

 

Úgy tűnik, az off programok között már gyökeret eresztett a Jókai Slam Poetry Bajnokság. Most lesz negyedszer.

Azok is megmutathatják slammer-tudományukat, akik a fellépő csoportokkal érkeznek. Laboda Róberttel remek az együttműködésünk. Neki és a nagyon jó felvidéki slammereknek köszönhető, hogy a Slam Poetry népszerű műfajjá vált tájainkon. Pedig azt gondolhatnák, hogy a Slam Poetry ellen vagyok, ugyanis a szavalóversenyeken nem szeretem ezt a műfajt. Nem szabad összekeverni ugyanis a verssel, a kettő nem ugyanaz.

A Slam Poetrynek megvan a maga helye. Klubban slammelni nagyszerű, és igenis lehet így népszerűsíteni az irodalmat a fiatalok között.

 

Pedig az idén a slammerek csütörtököt mondanak.

Június 14-én, csütörtökön 22.00 órakor kezdődik a IV. Jókai Slam Poetry Bajnokság a fesztiválklubban, a RÉV Magyar Kultúra Házában. Előtte pedig Soóky László új darabjának az ősbemutatóját tekinthetik meg a nézők este nyolctól a városi művelődési központ kamara-terében. A három évvel ezelőtt bemutatott A Nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, amely a tavaly elhunyt Benkő Géza színművész nevéhez fűződik és az Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínház után, amelyet Lajos András tavaly vitt sikerre, az idén a trilógia befejező része, a Papa különböző hangszereken hegedül, egy, vagy két, lakodalom pontos leírása következik, Keszég László rendezésében, Lajos András előadásában. A trilógia mindhárom részét a Dialóg n.o. szervezte. Van egy nagyon jó barátnőm, Varga Emese dramaturg, aki szakmailag együttműködik Soóky Lászlóval. Szerették volna behozni a felvidéki kortárs drámát a Jókai Napokra, én pedig azt mondtam, ennek semmi akadálya. Szombaton az őrsújfalui ÉS?! Színház az ottani kultúrházban mutatja be Soóky László Az önmagát mosdató szerecsen című új darabját, Szabó Csilla rendezésében. Béreltünk három autóbuszt. Ezekkel visszük ki a fesztivállakókat a helyiek által „romkultúrháznak” nevezett helyszínre és hozzuk vissza őket Komáromba.

 

Az improvizáló profi színészeket is mindig sokan nézik a RÉV Magyar Házban.

Az idén Gál Tamásék Itt és Most (ugrik a majom a vízbe) című műsora kerül a közönség elé szerdán este. A hetényi Csavar Színház játszik majd nekünk és velünk.

 

A jó időt megrendelték a fesztiválra? Melynek műsorvezetője az idén is Aranyosi Zsolt lesz.

Megrendeltük, de nem negyven fokot. Abból elég volt tavaly! A Jóisten nem akarhatja, hogy megdunsztolódjunk a kamara-térben, a színpadon felállított nézőtéren. Bár az idén sok nagyszínpadi produkció is lesz, nem csak kamara-előadások. Aranyosi Zsolt imádja az amatőr színjátszó közeget. Tavaly nagyszerűen vezette a Jókai Napok műsorát. Természetesen az idén is őz hívtuk.

 

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk

Pál-Baláž Karmen

„Ez egy álom, ami most velem történik” – Pál-Baláž Karmen a legjobbak közt a SuperStar-ban

A cseh-szlovák SuperStar 2018 márciusában vette kezdetét. A versenyben idén egy ismerős arc is feltűnt. Pál-Baláž Karmen-t Rozsnyón és környékén már jól ismerik, hisz több formációval, zenekarral állt színpadon az elmúlt évek során. Szélesebb körben viszont 2017-ben szeptemberében lett népszerű, amikor a magyarországi X-Faktor tehetségkutatóban is bemutatkozott.

Molnár Ibolya

INTERJÚ: Nagyot varázsolt a kis farnadi lány - Molnár Ibolya, a verséneklők győztese

A Tompa Mihály Országos Verseny énekelt versek kategóriája minden évben az egyik legközkedveltebb és legjobban várt megmérettetés Rimaszombatban. Nem volt ez másképp idén sem, ahol a verseny történetében az egyik legfiatalabb fellépő bűvölte el legjobban a zsűrit és a közönséget egyaránt.

Tizennégy produkciót hallhattak az érdeklődők, akik közül kiemelkedett a mindössze 12 éves farnadi Molnár Ibolya. Kitűnő énekhangjával és ukulele kíséretében állt a színpadra a zsűri, majd a több száz fős közönség elé a díjátadó gála végén is. Varázslatos volt :-)

Vele beszélgettünk az elmúlt hétvége eseményei kapcsán.

 

Gratulálok a nagyszerű sikerhez. Első alkalommal vettél részt az énekelt versek kategóriájának döntőjében és taroltál. Milyen volt ezt megélni?

Először voltam ilyen nagyszabású versenyen, és nem gondoltam arra, hogy esélyes leszek, hogy egyáltalán aranysávos besorolást kapok. Hihetetlen, hogy az első próbálkozásomra ilyen visszajelzést kaptam. Nagyon jó érzés, szinte elmondhatatlan ...

 

Fiatal korod ellenére nagyon magabiztos voltál. Miből ered ez?

Már kicsi korom óta szeretek a színpadon szerepelni, kisebb előadásokon, helyi és regionális versenyeken is kipróbáltam már magam. Zeneiskolában hegedűn tanulok, de az énekkel és az ukulelével csupán hobbiként foglalkozom. Az ukulelével 2-3 éve ismerkedem és apukám segítségével tanulok a hangszeren.

 

Mióta foglalkoztat a zene és hogyan találkoztál ezen belül a versénekléssel?

Fhuuuu…, “kis mókuska, jaj de szép a bundád” (énekelte), ez egy dal, amit négyévesen írtam, és a zongorán pötyögtettem. Szóval amióta eszemet tudom, énekelek, dúdolok, táncolok, szövegeket írok. Eleinte még nem ismertem a megzenésített vers műfaját, az unokatestvéremnek (Saróka Liliána) köszönhetően szereztem róla tudomást, és én is kedvet kaptam hozzá.

 

Molnár Ibolya

 

És hogyan jött, hogy benevezz a Tompikára?

Igazából már tízévesen is megzenésítettem verseket, de azt sehol nem adtam még elő. Viszont most, hogy betöltöttem a 12. életévem, még erősebb lett bennem a vágy, hogy kipróbáljam magam az énekelt versek kategóriájában. Eddig szinte minden évben szavaltam, de a zene mégis jobban vonzott. Sokat hallottam róla, mennyire jó a hangulat az énekelt versek kategóriájában, így idén végre beneveztem és nagy örömömre a döntőig jutottam.

 

Te magad zenésíted meg a verseket. Hogyan lesz egy versből dal a kezed alatt?

Először elolvasom a szöveget, értelmezgetem, próbálok ráhangolódni, majd így döntöm el, hogy vidám, vicces vagy szomorkás legyen a dallam. A szöveg ritmusára próbálgatok dallamokat találni, közben kikérem az unokatesóm véleményét. Így csiszolódik lassan egy-egy dal.

 

Milyen versek állnak hozzád közel?

Nem sok verset olvasok, de van egy-két verses kötet, amit nagyon szeretek. Ilyen például Nagy Bandó András egyik gyereknek írt kötete. Mindemellett szeretem a korosztályomnak írt verseket, a vidám, ritmusos szövegeket.

 

Molnár Ibolya

 

Van aki segít a versek kiválasztásában?

Az anyukám ajánlott néhány verset, majd végül én választottam ki belőlük azt a kettőt, amit elő is adtam a versenyen. Nem volt egyszerű a választás, mert először fontos volt, hogy tetsszen a szövege, másrészt figyelni kellett arra is, mennyire tudok vele jól dolgozni.

 

Milyen zenei stílust szeretsz, mi inspirál?

Nagyon sok stílusú zenét hallgatok, nagyon szeretem a filmzenéket, a szimfonikus zenéket, a musicaleket. Ez talán azért is van így, mert a családom nagy zenekedvelő, így sokszor azt hallgatom, amit ők is. Apukám például sok jó zenét hallgat, amit én is nagyon kedvelek. Mindemellett a YouTube-on szoktam keresgélni az újdonságokat.

 

A siker után születtek már benned valami tervek, ami a zenei pályát illeti?

Szeretném fejleszteni az ukuleletudásomat, aztán idővel jó lenne egy komolyabb ukulelét is beszerezni ehhez. Úgy gondolom, az éneklésben is van még mit tanulnom, de emellett a hegedülést sem szeretném befejezni. A későbbiekben magam egy zenekarban is kipróbálni, a legnagyobb álmom, hogy egy ukulele-zenekarban zenélhessek.

 

Örömzenélés a Tompikán

 

Amikor nem énekelsz, zenélsz mi az amit szívesen csinálsz?

Nagyon sok időt töltök a zenéléssel, így a maradék időben a kutyusommal játszom, trükkökre tanítgatom, együtt pihenünk az udvaron. Szeretek könyvet is olvasni, leginkább kutyákról szóló regényeket.

 

És mi leszel ha nagy leszel? :-) Milyen terveid vannak?

Hát mindenképp szeretném folytatni az éneklést és a zenélést. Egyelőre még fejtörést okoz, hogy milyen szakmában helyezkedjek el. Még nem tudom, nincs eldöntve semmi.

 

A közeljövőben hol láthatunk, hallhatunk tégedet?

Legközelebb a farnadi alapiskola Anyáknapi műsorán fogok szerepelni. Két hét múlva pedig újra Rimaszombatba utazok, mivel a zselízi Franz Schubert Művészeti Alapiskola énekkara részt vesz egy versenyen, ahol hegedűsként kísérem őket, és pár dal erejéig mezzoszopránban is erősítem az énekkart. 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin és Saróka Liliána