Interjú


Csonka Andreas

„Az lettem, aki mindig is lenni szerettem volna” - interjú Csonka Andreassal (+ ÚJ KLIP)

A komáromi születésű tehetséges énekes, zenész, Csonka András, azaz művésznevén Csonka Andreas a Megasztár énekes-tehetségkutató műsor 2011-es évadában tűnt fel és bátran mondhatjuk, hogy tűnt ki. Számára az úgymond öt perc hírnév nem csak egy gyorsan feledhető kaland volt, az ott szerzett népszerűséget neki sikerült a tehetsége kibontakoztatására és az álma megvalósítására kihasználnia.

Gelencsér János

Milyen népzenét oktatni Felvidéken? - beszélgetés Gelencsér Jánossal

A salgótarjáni Gelencsér János (27) fiatalkora ellenére jelentős zenei pályát futott be: az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola népi hegedű-, brácsa-, nagybőgő- és cimbalomtanára, valamint a Dobroda zenekar prímása és vezetője. A felvidéki hangszeres népzeneoktatásban is tevékenyen vesz részt.

 

Egy új kezdeményezésben, a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia hangszeres népzeneoktatásában nyílt lehetősége tanítani.

Párom Rimaszombatból származik, s gyakran járjuk együtt a Felvidéket. Ott fogant meg a helyi népzeneoktatás fejlesztésének gondolata, majd füleki barátommal, Varga Norberttel osztottam meg az elképzelésemet.

Egy-két év alatt érett meg az ötlet, s a 2018-ban megalakult Hálózat fel is karolta a kezdeményezést. Felkértek, hogy egy bemutatón osszam meg koncepciómat. A művészeti alapiskolában tartott koncert jól sikerült, s rögtön hét zenész is jelentkezett a szerveződő tanfolyamra.

 

A tanfolyam hat helyen indult be.

Somorja, Szőgyén, Ipolyság, Martos, Fülek és Rozsnyó szerepel a listán. Füleken jelenleg hegedű, brácsa és bőgő hangszereken nyolc tanítvánnyal dolgozom.

Közben a rozsnyói oktatást is elvállaltam, ott cimbalomképzéssel bővült a repertoár. Füleken heti rendszerességgel, Rozsnyón kéthetente találkozunk fél napra. Először a hegedűsökkel foglalkozok, majd a brácsás és a bőgős következik, végül a cimbalmos zárja a sort.

 

Gelencsér János

 

Milyen tananyaggal dolgozik?

Fél, vagy egy évig csak egyfajta anyagot dolgozunk fel, először a gömöri népzene volt terítéken, s a legjellegzetesebb dallamokat sajátítottuk el együtt. Ezután bodrogközi anyagokba kezdtünk bele. A Kárpát-medence zenei kincsét is szeretném megismertetni tanítványaimmal, kezdetnek Kalotaszegre látogatunk lélekben. Egy zenész számára a sokszínű tudás elengedhetetlen.

Célom, hogy olyan muzsikusokat neveljünk, akik a koncertek mellett egy táncházban is megállják a helyüket; a néphagyományt követve szolgálják ki a zenei igényeket.

 

Milyen tanár-tanítvány kapcsolat alakult ki a fiatalokkal?

A növendékek legtöbbjének van hangszeres előképzettsége, így a tanórák „pörgősebbek”, a tanmentet teljesíteni is tudjuk. Nem a klasszikus tanár-diák viszonyra építünk, az oktatás műhelymunka is egyben. Mindkét helyen nagyon jó közösség alakult ki.

Megfelelő motiváció mellett együtt lehet eredményeket elérni. Az igazi rutint a fellépések adják, s mindent megteszek, hogy ezt megszerezzék.

Magam is bandában, a Dobroda zenekarban játszom, így a tanítványoknak jó példát jelenthet, ha látják tanárukat egy zenekar élén.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk

Emmer Péter

Memento – megjelent Emmer Péter új lemeze (INTERJÚ)

A komáromi Emmer Péter nemzetközileg is ismert és elismert gitárvirtuóz, aki már nemegyszer bizonyította, hogy kitűnő zeneszerző és énekes is. Az új évet egy meglepetéssel indítja, hosszú idő után megjelent a várva-várt második nagylemeze.

Baráz Ádám

„A legbátrabb város” - Baráz Ádám ősbemutatója a 100. évfordulóra (INTERJÚ)

Jeles évfordulóra készülnek az Ipoly-menti Balassagyarmaton. Száz évvel ezelőtt a megszálló csehszlovák katonaság kiűzésével az ott élők elérték, hogy a város Magyarország része maradt. Ezért a tettükért 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címmel is kitüntették Balassagyarmatot.

A város legszebb ünnepén négynapos programmal várják az érdeklődőket. Erre az alkalomra egy különleges ősbemutatóval készül Baráz Ádám zeneszerző, zongoraművész, aki koncertet is ad az eseménysorozaton.

„Amikor felkértek, mint balassagyarmati születésű művészt, hogy közreműködjek a városi ünnepségeken, örömmel mondtam igent. Az utóbbi években szinte minden nyáron volt alkalmam játszani, vagy egy-egy új kompozíciómat bemutatni (többször első ízben) a balassagyarmati közönségnek.

2017. december 15-én pedig a 30. születésnapom is Balassagyarmaton ünnepeltem, méghozzá egy rendhagyó hangversennyel, melyen túlnyomórészt saját kompozíciómból adtam ízelítőt az elmúlt 20 év szerzői terméséből, fiatal balassagyarmati és felvidéki kolleginák valamit Alisa Yajima japán zongoraművésznő közreműködésével.

Ezúttal a Civitas Fortissima 100’ programsorozat január 26-i Művészeti Gáláján az AlisAdam PianoDuo-val Rachmaninov műveket játszunk.” - mondta Baráz Ádám.

 

Baráz Ádám

 

Civitas Fortissima című kompozíciójának ősbemutatójára január 29-én kerül sor, “A legbátrabb város” emléknapján, a 11.00 órakor kezdődő ünnepségen.

„Már régebben is terveztem egy olyan zenemű megkomponálását, mely ennek a balassagyarmati eseménynek állít emléket. Sokat olvastam az 1919-es történésekről, illetve láttam az erről készült filmet is.

Igyekeztem az 1900-as évek elején született magyar művek hangvételét felidézni, mely egyrészt tartalmaz népies motívumokat, másrészt pedig erősen jelen van a bartóki „tisztaság” és a „disszonancia” kifejezőereje.

A műben megjelenik a napfelkelte az Ipoly felett, egy groteszk katonainduló, egy rövid csatajelenet, majd a mű végén a Nemzeti Himnuszunk is megszólal, bár nem úgy, ahogy azt a hallgatóság várná. (Ezen művemben is úgy teszem fel az I-re a pontot, hogy a hallgatónak legyen ideje és lehetősége átgondolni a zenében korábban történeteket.)” - tudtuk meg a zeneszerzőtől.

A mű szóló zongoradarabként hangzik majd el. „Az eredeti tervek szerint zenekari műnek szánom, amely reményeim szerint még ebben az évben megszólalhat valamelyik kamara-szimfonikus zenekar előadásában. Dolgozom az ügyön! :-)”

 

Baráz Ádám

 

Mindamellett számos más terve is van Ádámnak 2019-re. „Zeneszerzőként több felkérésnek is eleget kell tennem. A Civitas Fortissima megírása után, - csak, hogy néhányat említsek - egy kedves fotó és grafikusművész barátom 66. születésnapjára komponálok egy rövid cselló-zongoradarabot, majd a két tételes Hegedűversenyem zongorakivonatán dolgozom, hogy egy nyári fesztiválon megszólalhasson ebben a verzióban.

Új négykezes mű is tervben van, melynek bemutatóját idén nyárra tervezem, méghozzá Japánba.

A nyár végét pedig Túrkevén töltöm egy elég izgalmas mesterkurzus egyik zongorakísérőjeként, melyen Mozart operák keresztmetszeteit állítjuk színpadra, de erről majd legközelebb mesélek részletesen.

Sok felkérésnek teszünk majd eleget az AlisAdam PianoDuo-val is. A tervek szerint Magyarországon, Felvidéken és Japánba koncertezünk, és indulunk néhány nemzetközi kamarazenei versenyen zongoraduó kategóriában, valamint az év második felében szeretnénk hanganyag és videó formájában is rögzíteni néhány négykezes és kétzongorás zeneművet, többek közt igazi ritkaságokat.”

Mi is sok sikert kívánunk az ősbemutatóhoz és a tervek megvalósításához Ádámnak :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

EndORFin

HAZAI-MUTATÓ: Felszabadul az EndORFin

Fontos mérföldkőhöz érkezett a rozsnyói EndORFin alternatív folk-rock zenekar. Az elsősorban versmegzenésítéseiről ismert formáció rögzítette bemutatkozó lemezének anyagát, mely az Ontogenézis címet kapta.

Black & White

Tíz év feketén-fehéren – ők a Black & White (+FOTÓK)

A Black & White zenekar 2008-ban alakult, ami nem jelent mást, mint hogy idén ünnepelték a tízéves jubileumukat, mégpedig egy fergeteges ünnepi koncert keretei közt Dunaszerdahelyen. Az évforduló alkalmából nemcsak összeszedtük mindazt, amit érdemes róluk tudni, de egy rövid interjút is készítettünk velük.

Easy Blues

Egy kis könnyű blues – 10 éves a párkányi Easy Blues

Az Easy Blues amatőr blueszenekar már tíz éve dübörög a pályán, és esze ágában sincs megállni. Klasszikus bluesdalok és nem-annyira-blues dalok alkotják a repertoárjukat, amiből ezúttal Dunaszerdahelyen adnak egy kis ízelítőt, az NFG zenei klubban, a DS Blues Club keretein belül. A The Butchers zenekarral közös koncert pénteken, 21.00-kor kezdődik.

 

Ebből az apropóból, de nem csak erről beszélgettünk Madocsai Szilárd frontemberrel.

Aki még nem volt Easy Blues koncerten, az péntek este mire számíthat?

Bluest játszunk, amit a műfaj hazájából, Amerikából közvetítünk. Mi ezt tartjuk az Easy Bluesnak, blues elvégre az egész világon van, ezerféle változattal. Számunkra az angolszász az autentikus. Már Amerikában is rengeteg iránya van, és nem állítom, hogy ízig-vérig autentikus bluest játszunk, de igyekszünk.

Néha azt mondom, déli bluest játszunk – dél-szlovákiait :-)

Ebből egyenesen következik, hogy elsősorban angolul, de mivel itt élünk Felvidéken, egy magyarlakta régióban, talán meg is dobálnának a színpadon, ha egy-két magyar dalt el nem játszanánk, így az is akad a repertoárunkban.

 

Mik voltak a kezdetek?

Az Easy Blues az év végén ünnepli a 10. évfordulóját. Alapvetően a zenekar úgy keletkezett, hogy a magunk örömére összejöttük és muzsikáltunk. ugyanakkor úgy voltunk vele, hogy ha az ember a saját szórakozására csinálja azt, amiben örömét leli, akkor jó esély van rá, hogy a szívvel csinált zene jól is fog szólni. Ez pedig a közönségnek is előbb-utóbb tetszhet.

Szerencsére ez tényleg így alakult az évek alatt. Eredetileg úgy gondoltuk, hogy ha a próbatermen kívül lesz évente tíz-tizenöt koncertünk, akkor már elégedettek leszünk. Ennek mostanra a duplája is megvan.

Pont múltkor beszéltük a többi taggal, hogy amit itt el lehet érni egy rétegzenével – mert hát arról beszélünk, a világturné gondolatából már kinőttünk – nos, azt el is értük.

Sok neves zenésszel volt és van szerencsénk együtt muzsikálni. Szeretjük, csináljuk.

 

Easy Blues

 A zenekar

Jántošík Zoltán ´Tamazoli´ – dob
Madocsai Szilárd ´Szili´ – gitár, ének
Cserepes Ágoston ´Gosti´ – „piros gitár”
Juhász Norbert Benji – basszusgitár

 

Az elmúlt tíz évnek mik voltak a legmeghatározóbb pillanatai?

A legmeghatározóbb, hogy egyáltalán megalakultunk, és összejöttünk egy próbaterembe zörögni ismét. A zenekar minimális – egy tag – változtatásával tíz év után alakult újjá.

A legfontosabb, hogy összeálltunk, és tíz éve működni tudunk. Sokféle egyéniség van a zenekarban, és óriási öröm, sőt, megtiszteltetés számomra, hogy olyan zenét csinálunk, amit élvezünk, együtt.

Ez a zenekar nagyon jól összeállt tartalmilag, talán ezt emelném ki.Mi változott a korábbi felálláshoz képest?

A korábbi felállásban, amit még Stonebridge Blues Bandnek hívtak, volt egy billentyű, de ezt itt szándékosan rockosabbra szerettük volna fogni. Néha vendégzenészként hozzánk keveredik egy billentyűs, de ennyi. Kipróbáltunk más felállásokat is próbaképpen, de végül kitartottunk az eredetinél. Mindenkinek van elég tere érvényesülni.

 

Easy Blues

 

Mindegyikőtöknek van polgári foglalkozása is a próbák és a koncertezés mellett. Hogy fér meg együtt a civil életetek és a blues?

Tulajdonképpen ez egy hétvégi zenekar, talán a tíz év alatt egyszer zenéltünk hétköznap. A fesztiválokon és a blueskocsmákban is. A legnagyobb kihívás talán az volt, hogy a próbákat mikorra tegyük, de kitaláltunk egy extrém próbaidőpontot, ami tíz éve működik:

vasárnap délután hatkor jövünk. össze. A legtöbb zenész ilyenkor pihen, de voltak, akik irigykedtek ránk érte.

Az az időpont általában semmivel nem ütközik. A koncerteknél nagy előny, hogy a rock- és blueskocsmákban elég rugalmasan állnak ehhez hozzá, lehet a dátumokkal variálni. Emellett fontos, hogy az embernek áldoznia kell, igyekszünk úgy szervezni az egyéb programjainkat, hogy összejöhessenek ezek a rendezvények.

 

Saját számokat is játszotok, vagy csak feldolgozásokat?

Saját számot egyáltalán nem játszunk. A blues alapvetően egy improvizatív zene, még nagyon fel se dolgozzuk a blues-számokat, a többségüknek rengeteg változata van. Abszolút teret nyújt egy-egy dal arra, hogy az ember kibontakozzon, így is mindenki beleviszi az egyéniségét. Arról nem is beszélve, hogy az évek alatt a számok is változnak, formálódnak, ami egy fantasztikus érési folyamat, persze, egy szám sosem tud véglegesen beérni. Van olyan is, amit eleve több változatban játszunk, de jóformán csak a szöveg azonos, még a hangnem is különbözik. Tehát nem írunk saját szerzeményeket, gazdálkodunk abból, amit mások már jól megírtak, a magunkét így is hozzá tudjuk tenni.

 

Easy Blues

 

Régebben sem terveztetek ilyesmit?

Volt róla szó, de ennek a gondolatát el is vetettük időközben. Az az igazság, hogy nem is hiányzik ez nekünk. Tudjuk, hogy ez egy újabb, elég komoly lépcsőfok lehetne, ami rengeteg lehetőséget megnyitna előttünk. Erre is vezethetne tovább a zenekar útja, de egyikünket se ez mozgatja. Szeretünk zenélni, jól érezzük magunkat közben, csináljuk, és ez a lényeg. Nem gondolkodunk saját szerzeményekben. Koncertlemezen gondolkoztunk, de egyelőre ez sincs tervben.

Most a jubileumi koncertre készülünk elsősorban, ami december 21-én lesz Párkányban a Rooster Pubban. Mindig nagy megtiszteltetés olyan zenekarokkal játszani, akikre felnézünk, és ezen a koncerten Erich „Boboš“ Procházka és Lengyel Pista is a vendégünk lesz, nagy öröm lesz velük muzsikálni. Volt már hozzájuk szerencsénk, és most eljönnek a tiszteletünkre, ami szuper.

Most pénteken is remek színfolt lesz a pályafutásunkban, hogy a Butchersszel együtt zenélünk. Nekünk ezek adnak értéket, inkább ilyen irányba mozgunk, ahol más zenészekkel is lehet jól szórakozni, esetleg tanulni tőlük. Múlt héten ők voltak nálunk Párkányban, most mi jövünk hozzájuk. Ez is érdekes, hogy egy hete zeneileg megismerkedtünk, most pedig várjuk a pénteket.

 

Jó bulit és sok sikert kívánunk a péntek estéhez és a jubileumhoz is. És aki lemarad, szombaton Szimőn is hallhatja őket.

Wawruch Róza, Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Fazekas Daniel

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is ott lesz a Fölszállott a páva színpadán - SZAVAZZUNK!

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató negyedik elődöntője, élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is, akik tavaly is részt vettek a műsorban.

„Fantasztikus érzés visszatérni! Nagyszerű hangulat van a tévében. Olyan dolgokat csinálunk ott, amiket egy hagyományos folklór fesztiválon vagy egyéb versenyeken nem szoktunk. Kisfilmet forgatunk, interjúkat adunk, kamerák előtt táncolunk! Sokkal nehezebb egy ilyen helyen versenyezni, ahol konkrétan mindent láthatnak a nézők. Még azt is, hogy a leghátsó sorban valaki megigazította a haját, vagy civilen viselkedik a színpadon...és ezek már hibának számítanak!” - árulta el Kupec Zsófi.

 

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

 

Az első megmérettetésre zobori táncokat hoznak.

"Konkrétabban egy olyan fontos eseményt állítunk színpadra, amely az emberek életében talán a legszebb pillanatok egyike. A romantikus lelkűek már biztosan sejtik, hogy mi lehet az :-)

A közép döntős produkciónkat a továbbjutásunk után fogja megmondani a zsűri, hiszen azt ők választják ki. Remélem olyan táncot választanak majd, amely a szívünkhöz igencsak közel áll. Mindenesetre a középdöntős számunkat is igyekszünk majd valamilyen történt vagy esemény köré komponálni."

 

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

 

2017 után tér vissza a csapat a Fölszállott a páva színpadára. "Nagyon jól éreztük magunkat az előző évadban és biztos vagyok benne, hogy most sem lesz másképp.

Ami számomra a legnagyobb plusz ebben a versenyben az az, ahogyan a csapat összekovácsolódott. Együtt készültünk, együtt izgultunk, együtt dobbant a szívünk amikor kimondták, hogy továbbjutottunk és akkor is amikor nem.

Nem voltunk csalódottak, hiszen már az elképesztő volt, hogy a középdöntőig jutottunk. Én maximálisan meg voltam elégedve a táncosokkal. Nem állítom, hogy nincs már hova fejlődnünk, de én tudom, hogy ki honnan indult és azt a fejlődést látva büszke voltam magunkra! A kevésbé tapasztalt táncosok eszméletlen gyorsasággal fejlődtek, nagyon sokat gyakoroltak nem csak a próbákon, de otthon is. Idén szintén vannak új tagok, akiktől ugyanezt vártuk el!" - tette hozzá Zsófi.

 

 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra (20 szavazat). Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción (GooglePlay-en és AppStore-on is elérhető) keresztül is lehet szavazni (szintén 20 szavazat).

Szavazzunk az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesre a 22-as kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a 48 kiválasztott versenyző előadását idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk

Juhász Bence Zsombor

SZAVAZZUNK! Juhász Bence Zsombor a Fölszállott a páva színpadán

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató következő elődöntője élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a zselízi Juhász Bence Zsombor táncos is, aki még 2012-ben mutatkozott be a műsorban.

„Akkor szinte katarzisként éltem át a részvételt, aztán utána meg nagyon felgyorsultak körülöttem az események.  Az idei felkérést hatalmas megtiszteltetésnek veszem, hisz hat évvel ezelőtt még csak 17 éves suhanc voltam.

Meglátásom szerint a tánc, a zene, az ének az idei adásban mesterfokon mutatkozik meg. Örülök, hogy ott lehetek." - árulta el Zsombor portálunknak, aki Rábaközi dussal készül a megmérettetésre.

 

Juhász Bence Zsombor

 

A Fölszállott a páva fontos pontja Zsombor életének. „A versenytől elsősorban bemutatkozási lehetőséget kaptam. Előtte, és utána is a tánc, a zenélés, a cimbalom csak örömet jelentett.

A néptánc, a népzene olyan részévé vált az életemnek, mely nem csupán nekem ad lehetőséget arra, hogy kifejezzem örömöm-bánatom, hanem magam is hordozója és továbbadója lehetek ennek a csodának. Álmaimat élem a színpadon és a magánéletben egyaránt.”

 

Juhász Bence Zsombor

 

A Zselízről származó táncos a Fóti Népművészeti Szakgimnáziumban végzett. „Szinte az érettségi másnapján már a Honvéd Táncszínházban voltam, mely azóta a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nevet viseli. Büszke vagyok arra, hogy ennek az együttesnek a tagjává válhattam. Másodjára felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetemre is, de nehéz egyeztetni az egyetemi tanulmányokat a hivatásos táncművész beosztásával, életével.

Szüleimmel a technikának köszönhetően napi kapcsolatban vagyok. Ha csak tehetem, jövök haza. Mindenhol jó, de legeslegjobb otthon.” - tette hozzá Zsombor.

 

 

"A jelenben élek, a múltból merítek. Sikerül a döntőbe jutnom? Erről péntek este a nézők, Ti döntötök. Barátaim, szavazzatok rám!....meg az összes Felvidékire!" 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra. Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción keresztül is lehet szavazni.

Szavazzunk Juhász Bence Zsomborra a 24-es kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a kiválasztott versenyzők előadásait idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk

Gorlo Volka

HAZAI-MUTATÓ: Zene, humor, költészet - ez a Gorlo Volka

Egy izgalmas formáció tűnt fel a felvidéki zenei életben. Gorlo Volka. Ez a két szó bukkant fel a virtuális transzparensen a gútai Gandre Café színpada felett. Két, egyébként ismert és elismert zenészről van szó. Farkas Meliről és Mézes Zoliról. Igen, nyilvánvalóan sokan emlékeznek rájuk még a Farkas, a Mézes, a Németh meg a Bob zenekarból. Én még 2016-ban Gombaszögön láttam-hallottam őket és beszélgettem velük.

Parapács Zenekar

SZAVAZZUNK! A Parapács Zenekar is ott lesz a Fölszállott a páva színpadán

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató harmadik elődöntője élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a tornaljai Parapács Zenekar is, akik az első évad kategóriagyőztesei voltak.

„Nagyon izgatottan várjuk a műsort, ugyan is egy jó ügyért fogunk versenyezni. A főnyereményt, - amennyiben mi nyerünk - egy oktatással foglalkozó alapítvány fogja kapni. Az elmúlt években 2017 kivételével minden adásban megfordultunk mint vendégszereplők, ezért elég jól ismerjük ezt a közeget.” - árulta el Vojtonovszki Sándor zenekarvezető.

Az első megmérettetésre felsőbodrogközi dallamokkal készülnek, Nyiki-Nyaka bácsi bandájától.

Zenekari felállásban az első évad óta nincs változás: hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom lesz hallható a műsorban. A cimbalmosuk viszont kicserélődött.

A zenekar:

Pusko Márton - hegedű
Dragony Gábor - brácsa
Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom
Vojtonovszki Sándor - nagybőgő

A Fölszállott a páva fontos mérföldköve volt a zenekarnak.

„Irányt mutatott abban, hogy az autentikus népzene vonalát kell erősítenünk. Azóta rengeteget gyűjtöttünk mi magunk is, valamint sokat tanultunk az elmúlt években.”

 

 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra (20 szavazat). Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción keresztül is lehet szavazni (szintén 20 szavazat).

Szavazzunk a Parapács zenekarra a 33-as kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a 48 kiválasztott versenyző előadását idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk

Kovács-Benko Fruzsina Borbála

SZAVAZZUNK! Kovács-Benko Fruzsina Borbála a Fölszállott a páva színpadán

Pénteken este jön a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató következő elődöntője élőben 19 óra 30 perctől a Duna Televízióban. A versenyzők között ott van a gömörsídi Kovács-Benko Fruzsina Borbála is, aki már harmadjára mutatja meg énektudását a műsorban.

„A páva mindig is egy kis csücsök lesz a szívemben és gondolom, ezzel mindannyian így vagyunk, akik valaha is belekerültek ebbe a forgatagba.

Örülök a lehetőségnek, hiszen az előző évadokban sok jó ismerősre tettem szert, így remélem, velük, ha máskor /máshol nem is, most újra találkozhatok.” - árulta el Fruzsina portálunknak.

 

Kovács-Benko Fruzsina Borbála

 

Az este folyamán egy különleges dalcsokrot hallhatunk tőle.

„Az élő adásra zoboralji válogatással készülök, egy hangyányit kapcsolódva életem egyik legnagyobb és legörömtelibb eseményéhez, a házasságunk megkötéséhez.”

A Fölszállott a páva egy lehetőség, ami Fruzsinának is megváltoztatta az életét. „A műsorral úgymond hírnevet szereztem. Előfordult, hogy - bár ha csak elődöntőig is jutottam mindkét alkalommal - megismertek az emberek, és hát mondanom sem kell, azért az ember hiúságát legyezgeti, amikor megkérdezik, hogy "nem te vagy a Fruzsi? A pávából?". Ezen kívül hálás lehetek a műsornak a sok-sok felkérésért is, amelyeket egy-egy rendezvényen való szereplésre kaptam.

 

Kovács-Benko Fruzsina Borbála

 

Még Szilágyzoványba is eljutott a "hírem", ahonnan Thököly Vajk keresett meg, mégpedig azért, hogy énekeljem meg pár versét. Ezek felkerülve a Youtube-ra még több emberhez eljuttatták a hangom és azokat a gondolatokat, melyek a versben formát kaptak, és azt a fajta életvitelt foglalják magukba, ahogyan én is igyekszem élni az életet, őrizni identitásomat.

A fiatal énekes férjével jelenleg egy balassagyarmati garzonlakásban élnek. „De ha a Jóisten is megsegít bennünket, szeretnénk házikót venni Ságújfaluban. Hiába születtem Kassán, lakom Nógrád megyében és töltöttem eddigi éveim legszebbjeit Borsodban, gömörinek tartom magam.” - tette hozzá Fruzsina.

 

 

A Döntők Döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. A nézők az eddig megszokott módon, alapdíjas SMS-ben küldhetik el szavazataikat a +36-20/30/70-44-22-999-es telefonszámra. Emellett a MediaKlikkPlusz applikáción keresztül is lehet szavazni.

Szavazzunk Kovács-Benko Fruzsina Borbálára a 26-os kóddal. Csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Az élő adásokban a kiválasztott versenyzők előadásait idén a Fölszállott a páva korábbi évadában feltűnt gyermekszereplők vendégprodukciói színesítik, de a zsűri tagjait is láthatja táncolni, énekelni és zenélni a közönség. 

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette idén is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője értékeli a produkciókat.

Zaťko Ervin ATEMPO.sk