Interjú

Varga Miklós

„Vadkerti Imre nagyon jó énekes” - Varga Miklós interjú

Az augusztus 29-ei István, a király rockopera előadásában Varga Miklós is szerepet vállal. A nyolcvanas években mutatták be először nagy sikerrel a történelmi darabot, azóta több mint harminc év eltelt, de a rockopera mondanivalója nem veszített jelentőségéből, és az István, a király népszerűsége is töretlen.

Varga Miklós főszereplőt arról kérdeztük, miért tartja fontosnak ismételten bemutatni ezt a rockoperát, és miért érezte fontosnak, hogy ismét szerepet vállaljon az István, a királyban.

Én csak az egyik szereplője vagyok a darabnak. Pintér Tibor és társulata kért fel a főszerepre, miután sokáig hozzám kötődött a múltban ez a szerep, természetesnek gondoltam, hogy ismét elvállalom. Nagyon fontosnak tartom, hogy az István, a király rockoperát bemutassuk, és azt is, hogy a Felvidéken is láthatja a közönség, hiszen ez egy eléggé emblematikus darab.

A határon túl mindig nagyon jól csengett, a közönség pedig mindig nagyon jól fogadta.

 

Többször is láthatta a felvidéki közönség az István, a király rockoperát, a mostani szereposztás azonban más, hiszen az anyaországi énekesek, színészek mellett egy felvidéki is helyet kapott a szereposztásban. Milyen jelentősége van ennek?

Nagyszerű dolognak tartom, hogy a Felvidékről valaki bekerült a magyar rockzene körforgásába.

Vadkerti Imre nagyon jó énekes, örülök neki, hogy ma is a Kormorán zenekar oszlopos tagja.

Kitűnően oldotta meg a Társulatban Koppány szerepét, olyannyira, hogy ma már kezdik az ő nevéhez kötni a szerepet.

 

A magyarság fontos szerepet játszik Európa történetében. Mi lehet az aktualitása ma a rockoperának?

Az István, a király rockopera van annyira autonóm mű, hogy a politikai helyzettől függetlenül is legyen mondanivalója. A magyar történelem egyik legjelentősebb eseményét, az államalapítást dolgozza fel.

Az államalapításnak és István királynak köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk. Ugyan szétszakítottak bennünket, de annyira nem sikerült, hogy ne tudjunk megmaradni.

 

Rendszeresen jár a Felvidékre. Miért érzi fontosnak, hogy gyakran láthassa a közönség?

A Felvidékre, de Erdélybe is gyakran járok, mert nagyon jó az itteni jóérzésű magyar emberekkel találkozni. A határon túl azt vettem észre, hogy fontosabb az embereknek a magyarságuk, mint az anyaországiaknak. Ezért is fontos, hogy a magam módján ezt megpróbáljam tovább erősíteni. Az anyaországi magyaroknak nagyobb szükségük van a határon túli magyarokra, mint fordítva, hiszen tízmilliónál a tizenötmillió több és erősebb. Szükségünk van egymásra. Az István, a király rockopera -a mondanivalója miatt is - összefog minden magyart. Hogy ma is van igény az előadásra, azt is jelenti, így is fontos megerősíteni az öntudatunkat, és ezzel előre mutatni. Ez különösen fontos azokon a területeken, amit lassan száz éve elcsatoltak, ahol több kevesebb sikerrel próbálják a magyarságot beolvasztani, bízom benne, hogy inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

ATEMPO.sk


Farkas József és Agócs Gergely

„A kitüntetés megerősít abban, hogy az elmúlt évtizedekben jó úton jártam” - Agócs Gergely és Farkas József gondolatai az elismerésről

Augusztus 20-a alkalmából a Hagyományok Háza két felvidéki származású munkatársa, a hagyományos népi kultúra terjesztéséért-továbbéltetéséért kifejtett munkájáért részesült értékes elismerésben.

A Magyar Arany Érdemkeresztet Dr. Agócs Gergely etnográfus, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa és Farkas József, néptáncos, fotográfus, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője vehette át.

Dr. Agócs Gergely így vall pályájáról és a díjról:

„Felvidékről, Fülekről származom, Magyarországra – az ELTE néprajz szakára való felvétellel – 1992-ben kerültem. 1985 óta veszek részt népzenei gyűjtésekben, s ezek az órák, hetek nagy hatással voltak életemre: tanultam és töltekeztem. Egy gazdag kultúrát, s számos, nagy műveltségű embert ismertem meg. Mérhetetlen szomorúság tölt el, hogy a szemem előtt zajlik e felhalmozott érték szertefoszlása: a magyar falu értékei visszahozhatatlanul tovatűntek-sírba szálltak.

Az elismerést örömmel fogadtam, az indoklásban elmondottak hízelgőek voltak rám nézve. Nagyon jó érzés egy ilyen elismerést fogadni, mivel eddig felterjesztett, össztársadalmi figyelmet kiérdemlő elismerésben még nem volt részem.”

Farkas József 1979-ben került szorosabb kapcsolatba a komáromi Hajós Néptáncegyüttesben a népi kultúrával, s mintegy tíz éven keresztül különböző együttesekben táncolt. A főiskola befejezése után 1989-ben a szlovákiai Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár szervezője volt, e munkáját egy évtizedig folytatta. Ezt követően a Kárpát-medencében számos néptánc és népzenei tábort és fesztivált szervezett, s kezdetektől aktívan vett részt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny szervezésében, dokumentálásában.

„Több mint negyedszázada járom a Kárpát-medencét, s ezen belül a Felvidéket népzene- és néptánc-kutatókkal, s e néprajzi gyűjtéseket fotó és videó anyagban dokumentálom - summázza életpályáját a kitüntetett.

"Ha egyes rendezvények után odajönnek és kezet fognak velem, azt is egy nagy tisztességnek tartom, ez a kitüntetés viszont megerősít abban, hogy az elmúlt évtizedekben jó úton jártam.”

ATEMPO.sk

„Remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége!” - hamarosan kezdődnek az 55. Jókai Napok

„Remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége!” - hamarosan kezdődnek az 55. Jókai Napok

Újra megtelik Komárom fiatal színészpalántákkal. Június 12-e és 17-e között rendezik meg az 55. Jókai Napokat. Bajkai Csengel Mónika szervező mesél a nagy múltú fesztiválról.

Nem is titkolja, hogy focirajongó. Szép gólokat vár a csapatoktól: szabálytalankodás kizárva! Mónika örül az új és a visszatérő csoportoknak, a fesztivál kiváló anyagi támogatottságának. Elmondja, hogy szerinte a Slam Poetrynek megvan a maga helye és feladata. Végül Soóky László friss darabjainak bemutatóiról is szót ejt.

 

Az 55. Jókai Napok alatt kezdődő oroszországi foci-vb is adja a ziccert: 11 színjátszó csoport érkezik Komáromba június 12. és 17. között. Ez a felvidéki amatőr színjátszó válogatott mutatja be előadásait a szakmai zsűri: Culka Ottó színész, Hizsnyan Géza színikritikus, Michač Gábor díszlettervező, Németh Ervin drámapedagógus, Perényi Balázs rendező, valamint Varga Emese szakmai koordinátor előtt.

Válogatott tizenegyes keret, de remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége; büntetőket, bízom benne, hogy nem osztanak majd, ha már a foci-vb a beszélgetésünk felütése. Oroszországban se legyenek, itt sem legyenek büntetők, nem szeretem a büntetőkkel véget érő meccseket. Olyan focirajongó vagyok, aki egyáltalán nem kedveli a büntetőrúgásokat. Indokolt esetben természetesen muszáj, de végtelenül igazságtalannak tartom, ha ezen múlik a győzelem. Bízom benne, hogy a zsűri sem így fog ítélkezni.

 

Nyolc-három a diák- és felnőttszínjátszó-csoportok aránya.

Az már egy nagyon jó meccs, ha ilyen sok gól születik! Amúgy tizenkét csoport lett volna, de a rozsnyóiak az utolsó pillanatban visszaléptek. Vannak megint újoncok. A

SzondySokk Ipolyságról, a Szondy György Gimnáziumból. N. Tóth Anikóék hoztak létre egy diákszínjátszó csoportot arra a gyermekcsoportra építve, amely hosszú ideje a Duna Menti Tavasz egyik vezető csapata. A Nánai Színjátszócsoport pedig visszatér. És van még egy nagy visszatérő, a kassai Pinceszínpad. Havasi Péter rendező összeszedte a társaságot, és ismét létrejött Kassán egy felnőttszínjátszó-csoport. Ezek fontos és nagyon jó dolgok.

 

Voltak helyek, ahová kérték, és elment Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, és nem rejtette véka alá tanácsait.

Az idén létrejött a kisebbségi kultúrákat támogató alap Szlovákiában, így a kiemelt országos fesztiválokra sokkal több pénz jut. Nagyobb a mozgásterünk, hála mindenkinek, aki tett érte. Ennek köszönhetően ismét téríteni tudjuk a csoportok útiköltségét. Nagyszerű profi társulatokat hívhattunk vendégnek. A Teatro Tatro társulat fellépése lett volna a legnagyobb dobás. Egyeztetési okok miatt az idén nem sikerült elhozni őket, de a jövő évi Jókai Napokra már lefoglaltuk őket. Szabó Csilla személyében pedig egy szakmai mentor tanácsokkal látta el azokat a csoportokat, amelyek igényelték ezt. Ezek a dolgok mindig elengedhetetlenek lennének, hogy a csoportok dolgozni tudjanak. Amennyiben ez így marad, nagy fellendülés várható.

 

Jókai Napok

 

Úgy tűnik, az off programok között már gyökeret eresztett a Jókai Slam Poetry Bajnokság. Most lesz negyedszer.

Azok is megmutathatják slammer-tudományukat, akik a fellépő csoportokkal érkeznek. Laboda Róberttel remek az együttműködésünk. Neki és a nagyon jó felvidéki slammereknek köszönhető, hogy a Slam Poetry népszerű műfajjá vált tájainkon. Pedig azt gondolhatnák, hogy a Slam Poetry ellen vagyok, ugyanis a szavalóversenyeken nem szeretem ezt a műfajt. Nem szabad összekeverni ugyanis a verssel, a kettő nem ugyanaz.

A Slam Poetrynek megvan a maga helye. Klubban slammelni nagyszerű, és igenis lehet így népszerűsíteni az irodalmat a fiatalok között.

 

Pedig az idén a slammerek csütörtököt mondanak.

Június 14-én, csütörtökön 22.00 órakor kezdődik a IV. Jókai Slam Poetry Bajnokság a fesztiválklubban, a RÉV Magyar Kultúra Házában. Előtte pedig Soóky László új darabjának az ősbemutatóját tekinthetik meg a nézők este nyolctól a városi művelődési központ kamara-terében. A három évvel ezelőtt bemutatott A Nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, amely a tavaly elhunyt Benkő Géza színművész nevéhez fűződik és az Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínház után, amelyet Lajos András tavaly vitt sikerre, az idén a trilógia befejező része, a Papa különböző hangszereken hegedül, egy, vagy két, lakodalom pontos leírása következik, Keszég László rendezésében, Lajos András előadásában. A trilógia mindhárom részét a Dialóg n.o. szervezte. Van egy nagyon jó barátnőm, Varga Emese dramaturg, aki szakmailag együttműködik Soóky Lászlóval. Szerették volna behozni a felvidéki kortárs drámát a Jókai Napokra, én pedig azt mondtam, ennek semmi akadálya. Szombaton az őrsújfalui ÉS?! Színház az ottani kultúrházban mutatja be Soóky László Az önmagát mosdató szerecsen című új darabját, Szabó Csilla rendezésében. Béreltünk három autóbuszt. Ezekkel visszük ki a fesztivállakókat a helyiek által „romkultúrháznak” nevezett helyszínre és hozzuk vissza őket Komáromba.

 

Az improvizáló profi színészeket is mindig sokan nézik a RÉV Magyar Házban.

Az idén Gál Tamásék Itt és Most (ugrik a majom a vízbe) című műsora kerül a közönség elé szerdán este. A hetényi Csavar Színház játszik majd nekünk és velünk.

 

A jó időt megrendelték a fesztiválra? Melynek műsorvezetője az idén is Aranyosi Zsolt lesz.

Megrendeltük, de nem negyven fokot. Abból elég volt tavaly! A Jóisten nem akarhatja, hogy megdunsztolódjunk a kamara-térben, a színpadon felállított nézőtéren. Bár az idén sok nagyszínpadi produkció is lesz, nem csak kamara-előadások. Aranyosi Zsolt imádja az amatőr színjátszó közeget. Tavaly nagyszerűen vezette a Jókai Napok műsorát. Természetesen az idén is őz hívtuk.

 

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk

Pál-Baláž Karmen

„Ez egy álom, ami most velem történik” – Pál-Baláž Karmen a legjobbak közt a SuperStar-ban

A cseh-szlovák SuperStar 2018 márciusában vette kezdetét. A versenyben idén egy ismerős arc is feltűnt. Pál-Baláž Karmen-t Rozsnyón és környékén már jól ismerik, hisz több formációval, zenekarral állt színpadon az elmúlt évek során. Szélesebb körben viszont 2017-ben szeptemberében lett népszerű, amikor a magyarországi X-Faktor tehetségkutatóban is bemutatkozott.

Molnár Ibolya

INTERJÚ: Nagyot varázsolt a kis farnadi lány - Molnár Ibolya, a verséneklők győztese

A Tompa Mihály Országos Verseny énekelt versek kategóriája minden évben az egyik legközkedveltebb és legjobban várt megmérettetés Rimaszombatban. Nem volt ez másképp idén sem, ahol a verseny történetében az egyik legfiatalabb fellépő bűvölte el legjobban a zsűrit és a közönséget egyaránt.

Tizennégy produkciót hallhattak az érdeklődők, akik közül kiemelkedett a mindössze 12 éves farnadi Molnár Ibolya. Kitűnő énekhangjával és ukulele kíséretében állt a színpadra a zsűri, majd a több száz fős közönség elé a díjátadó gála végén is. Varázslatos volt :-)

Vele beszélgettünk az elmúlt hétvége eseményei kapcsán.

 

Gratulálok a nagyszerű sikerhez. Első alkalommal vettél részt az énekelt versek kategóriájának döntőjében és taroltál. Milyen volt ezt megélni?

Először voltam ilyen nagyszabású versenyen, és nem gondoltam arra, hogy esélyes leszek, hogy egyáltalán aranysávos besorolást kapok. Hihetetlen, hogy az első próbálkozásomra ilyen visszajelzést kaptam. Nagyon jó érzés, szinte elmondhatatlan ...

 

Fiatal korod ellenére nagyon magabiztos voltál. Miből ered ez?

Már kicsi korom óta szeretek a színpadon szerepelni, kisebb előadásokon, helyi és regionális versenyeken is kipróbáltam már magam. Zeneiskolában hegedűn tanulok, de az énekkel és az ukulelével csupán hobbiként foglalkozom. Az ukulelével 2-3 éve ismerkedem és apukám segítségével tanulok a hangszeren.

 

Mióta foglalkoztat a zene és hogyan találkoztál ezen belül a versénekléssel?

Fhuuuu…, “kis mókuska, jaj de szép a bundád” (énekelte), ez egy dal, amit négyévesen írtam, és a zongorán pötyögtettem. Szóval amióta eszemet tudom, énekelek, dúdolok, táncolok, szövegeket írok. Eleinte még nem ismertem a megzenésített vers műfaját, az unokatestvéremnek (Saróka Liliána) köszönhetően szereztem róla tudomást, és én is kedvet kaptam hozzá.

 

Molnár Ibolya

 

És hogyan jött, hogy benevezz a Tompikára?

Igazából már tízévesen is megzenésítettem verseket, de azt sehol nem adtam még elő. Viszont most, hogy betöltöttem a 12. életévem, még erősebb lett bennem a vágy, hogy kipróbáljam magam az énekelt versek kategóriájában. Eddig szinte minden évben szavaltam, de a zene mégis jobban vonzott. Sokat hallottam róla, mennyire jó a hangulat az énekelt versek kategóriájában, így idén végre beneveztem és nagy örömömre a döntőig jutottam.

 

Te magad zenésíted meg a verseket. Hogyan lesz egy versből dal a kezed alatt?

Először elolvasom a szöveget, értelmezgetem, próbálok ráhangolódni, majd így döntöm el, hogy vidám, vicces vagy szomorkás legyen a dallam. A szöveg ritmusára próbálgatok dallamokat találni, közben kikérem az unokatesóm véleményét. Így csiszolódik lassan egy-egy dal.

 

Milyen versek állnak hozzád közel?

Nem sok verset olvasok, de van egy-két verses kötet, amit nagyon szeretek. Ilyen például Nagy Bandó András egyik gyereknek írt kötete. Mindemellett szeretem a korosztályomnak írt verseket, a vidám, ritmusos szövegeket.

 

Molnár Ibolya

 

Van aki segít a versek kiválasztásában?

Az anyukám ajánlott néhány verset, majd végül én választottam ki belőlük azt a kettőt, amit elő is adtam a versenyen. Nem volt egyszerű a választás, mert először fontos volt, hogy tetsszen a szövege, másrészt figyelni kellett arra is, mennyire tudok vele jól dolgozni.

 

Milyen zenei stílust szeretsz, mi inspirál?

Nagyon sok stílusú zenét hallgatok, nagyon szeretem a filmzenéket, a szimfonikus zenéket, a musicaleket. Ez talán azért is van így, mert a családom nagy zenekedvelő, így sokszor azt hallgatom, amit ők is. Apukám például sok jó zenét hallgat, amit én is nagyon kedvelek. Mindemellett a YouTube-on szoktam keresgélni az újdonságokat.

 

A siker után születtek már benned valami tervek, ami a zenei pályát illeti?

Szeretném fejleszteni az ukuleletudásomat, aztán idővel jó lenne egy komolyabb ukulelét is beszerezni ehhez. Úgy gondolom, az éneklésben is van még mit tanulnom, de emellett a hegedülést sem szeretném befejezni. A későbbiekben magam egy zenekarban is kipróbálni, a legnagyobb álmom, hogy egy ukulele-zenekarban zenélhessek.

 

Örömzenélés a Tompikán

 

Amikor nem énekelsz, zenélsz mi az amit szívesen csinálsz?

Nagyon sok időt töltök a zenéléssel, így a maradék időben a kutyusommal játszom, trükkökre tanítgatom, együtt pihenünk az udvaron. Szeretek könyvet is olvasni, leginkább kutyákról szóló regényeket.

 

És mi leszel ha nagy leszel? :-) Milyen terveid vannak?

Hát mindenképp szeretném folytatni az éneklést és a zenélést. Egyelőre még fejtörést okoz, hogy milyen szakmában helyezkedjek el. Még nem tudom, nincs eldöntve semmi.

 

A közeljövőben hol láthatunk, hallhatunk tégedet?

Legközelebb a farnadi alapiskola Anyáknapi műsorán fogok szerepelni. Két hét múlva pedig újra Rimaszombatba utazok, mivel a zselízi Franz Schubert Művészeti Alapiskola énekkara részt vesz egy versenyen, ahol hegedűsként kísérem őket, és pár dal erejéig mezzoszopránban is erősítem az énekkart. 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin és Saróka Liliána

Pleszkán Écska

OTT VOLTUNK: Boogie Woogie szólt Dunaszerdahelyen (+ interjú)

Folytatódnak a Dunaszerdahelyi Zenei Napok. A Dániel Balázs Boogie Woogie Bandája lépett fel pénteken a helyi Művészeti Alapiskola koncerttermében. Mire leültem az első szám közben a nézőtér közepén, már mindenkinek benne volt a boogie a lábában.

Látványos show-elemekkel tarkított előadást hallhattunk. Gondolok itt arra a meghökkentő jelenetre, amikor Koch Barnabás az ütőivel a színpadot dobolta, és az egész közönség beszállt a ritmusba. Vagy a másik most is előttem van, amint hárman tartják a nagybőgőt és a húrokat ütik az ütőkkel!

Klasszikusok és saját dalok jöttek egymás után, mind boogie stílusban. Rendkívül tréfás virtuozitással adták elő a stílusban sajnos hiányt szenvedő közönséget. A közepén jöttek a nagy kedvenceim, és persze az énekesnő, Écska, aki gyönyörű hangjával joplin-i magasságokba emelt minket; engem legalábbis. Boogie továbbfejlesztve rocknrollba. Imádtam és mindenki más is így volt vele.

 

Koch Barnabás

 

A koncert után néhányan megrohamoztuk a bandát. A legtöbben CD-ért, mi pedig interjúért. Íme:

 

Hogy éreztétek magatokat a koncerten a dunaszerdahelyi közönség előtt?

Dániel Balázs: Nagyon jól éreztük magunkat. Most először léptünk fel itt, és örültünk a fogadtatásnak. Ráadást is játszottunk, és ahogy a mosolygós arcokat néztem, mindenki élvezte a műsort, mindenkinek járt a lába, keze, mindene.

Zink Ferenc: Örültünk a meghívásnak, és reméljük nem utoljára léptünk itt fel.

 

Mi, dunaszerdahelyiek is reméljük. A humor alapvető eleme volt a koncertnek. Ez mennyire tudatos, mennyire van kidolgozva, esetleg a próbákon találjátok ki?

Dániel Balázs: Összeszokott zenekarról van szó, és alapvetően a személyiségünk is ilyen, állandóan ugratjuk egymást. Részben a színpadon, részben a próbákon találjuk ki ezeket. Van amelyik show-elemre pedig tudatosan készülünk. Hála Istennek a boogie egy nagyon spontán műfaj, úgyhogy ez belefér.

 

Segítsetek nekem megvilágítani egy dolgot a műfajjal kapcsolatban: mennyire igaz a Ti értelmezésetek szerint, ha azt mondom, hogy a boogie woogie félúton van a blues és a rocknroll között?

Dániel Balázs: Teljesen igaz. A boogie woogie őse volt a blues zene, a rocknroll őse pedig a boogie woogie.

Koch Barnabás: A műsorunk nem száz százalékban erre épül. Tehát feldolgozások, saját számok követik egymást különböző stílusokban. Ha valaki ugyanazt a mainstream vonalat játssza egyfolytában, az előbb utóbb unalmas lesz.

Dániel Balázs: Kivéve a boogie-t! :)

 

Dániel Balázs

 

Több látványos show-elemet is bemutattatok a koncerten. Ezek mennyire állandóak a fellépéseiteken?

Dániel Balázs: Törekszünk arra, hogy ne csak a fülnek, de a szemnek is nyújtsunk valamit, és ha ezt még humorral is össze tudjuk kötni, akkor az telitalálat.

Zink Ferenc: Igazából azért szeretjük, mert improvizatív, vidám, táncos műfaj; ki lehet belőle mozdulni és beleférnek a gag-ek is.

 

Hát igen, a boogie woogie nem egy temetésre szánt műfaj.

Dániel Balázs: De az enyémen az lesz, csak sajnos nem én fogok játszani! :)

Pleszkán Écska: Azt gondolom, hogy szinte minden műfaj funkcionális, ahogy a sirató dalok vagy a munkadalok. Azért is van ilyen szoros kapcsolata a boogie-nak a humorral, mert a boogie-nak az a funkciója, hogy szórakoztasson. Ezért gondolom azt, hogy szinte semmilyen szituációban nem tud szomorú lenni, mert minden esetben önfeledt hangulatot próbál behozni, és ehhez hozzátartozik a humor.

 

Még a boogie fesztiválról meséljetek nekem, és hogy hol fogtok legközelebb fellépni, esetleg itt a Felvidéken.

Dániel Balázs: Idén már a 11. Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivált szervezzük, röviden BoogieFeszt. Minden éven a műfaj legjelesebb zenészei és táncosai jönnek el a világ minden tájáról. Mi minden évben új műsorral készülünk. Ebben az évben december 6-7-8-án rendezzük meg és mindenkit szeretettel várunk. Legközelebb pedig Komáromban lépünk majd fel, április végén.

Köszönjük szépen és további sok sikert!

 

A DUNASZERDAHELYI ZENEI NAPOK TOVÁBBI PROGRAMJAI

 

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Tolcsvay László

'68 - Tolcsvay László szólólemezt készített (hallgasd meg a dalokat)

'68 címmel összegző, visszatekintő lemezt készített Tolcsvay László, aki a hatvanas évek végétől a Tolcsvay-trió, valamint a Fonográf alapító tagjaként vált ismertté, később szólópályára lépett. Az elmúlt több mint négy évtizedben az általa előadott saját, népszerű felvételein kívül számos dalt írt másoknak (Koncz Zsuzsa, Halász Judit), a nyolcvanas évektől pedig rockoperák és musicalek zeneszerzője, ezek közül a Mária evangéliuma DVD-n, a Rákóczi fantázia CD-n jelent meg.

HAZAI-MUTATÓ: Evelin hegedűje meg a gitárok

HAZAI-MUTATÓ: Evelin hegedűje meg a gitárok

Valahogy mindig elfog a kalandvágy, amikor Nagymegyerre indulok. No, nem mintha akkora távolságra lenne, de valahogy az a város mégis kicsit más. Talán az emlékek miatt. Sok minden fűz a városhoz, főleg a barátságok. Most is egy nehéz nap után nyakunkba vettük a várost egy barátommal, aki egyébként szegről-végről kolléga, mivel egyszer dolgozott az ATEMPO-nak még azon a szép emlékű 2016-os gombaszögi fesztiválon.

Szóval leparkoltunk a Big Man Pubban egy hátsó asztalhoz, és ahogy a falakon lévő posztereket néztük, megpillantottunk egy darts automatát. Elhatároztuk, hogy kipróbáljuk. A probléma ott kezdődött, hogy egyikünk se értett hozzá. Szégyenszemre segítséget kellett kérnünk, de aztán lenyomtunk egy menetet. Én kénytelen voltam megelégedni a szerény második hellyel, de nem szomorkodtam sokáig, mert már kezdődött is a nagymegyeri Evelin bemutatkozó koncertje.

 

Evelin

 

A zenekar felállása a következő:

Reichel Evelin: hegedű
Michnya Robi: gitár, ének
Kosár Dezső: basszusgitár
Vígh Zoltán: gitár

 

Az akusztikus rock´n´roll szimfóniát mindketten csukott szemmel élveztük. A repertoár igen változatos volt. A Hobo Blues Bandtől a Rolling Stones-on át, József Attilán keresztül az Eddáig szinte mindent hallhattunk, ami magyar klasszikus rock zene. A fő az volt, hogy ne legyen gép csak az a "natúr hangzás". Így sokkal igazibb, élvezhetőbb és hitelesebb volt az egész. A szettek között Robival, a zenekar megálmodójával és vezetőjével beszélgettünk néhány percig. Kiderült, hogy szinte mindenki ismer mindenkit. Aztán folytatódott a buli, melynek ritmusát az egész klub átvette. Gyakorlatilag minden a helyén volt. A gitárok nagyon frappánsan és játékosan szólaltak meg. Robinak nagyon eredeti énekhangja van, amit hatalmas élmény hallgatni, akárcsak önmagában is. A basszus mindig remekül egészítette ki a gitárokat. És Evelin (aki mégcsak 17! éves és győri konzista) hol virtuóz módon, hol pedig egészen harmonikusan szólózott vagy kísért. Pontosan tudta, hol és mikor szálljon be, illetve szálljon ki. Egyszóval mindenki nagyon élvezte a bulit.

 

A koncert után még megkértem az együttes tagjait egy rövid bemutatkozó interjúra, lévén ez volt a formáció első fellépése:

Először is arra lennék kíváncsi, hogy miért ezt a nevet adtátok a zenekarnak?

Michnya Robi: Meghívtuk Evelint, és megkértük, hogy vállaljon közös munkát velünk. Ő elvállalta, és mivel ő a szép és a fiatal közöttünk, ezért lett Evelin a zenekar neve :-)

 

Michnya Robi

 

Ez volt az első koncertetek, ezért kérnék mindenkitől egy rövid bemutatkozást!

Vígh Zoltán vagyok a King Size és a jelenleg is aktív Nowember zenekarból. Már régebben is zenéltem az Evelin tagjaival. Dezsire és Robira példaképeimként tekintek, megtiszteltetés nekem, hogy velük játszhatok. Az pedig külön öröm számomra, hogy az új generációból is itt van köztünk Evelin, aki nagyon tehetséges. Egyszóval jól érzem magam a zenekarban. Érdekes dolgokat készülünk alkotni.

Michnya Robi vagyok. Zenei körökben Big Man-ként ismernek. A célunk az Evelinnel, mint formációval az volt, hogy egy hangulatos, bensőséges magyar rock-ot és pop-ot, és persze saját számokat adjunk elő akusztikusan. A lényeg a jó kis koncertezés, a lazulás. Az akusztikus hangszerek megadják ezt az esszenciáját a zenének. Az emberek is magukévá teszik a lüktetést és az ősi tam-tamokat.

Reichel Evelin vagyok. Jelenleg a győri Zeneművészeti Középiskola ötödéves hallgatója. A hegedüléssel komolyabban 5 éve kezdtem foglalkozni, amikor elkerültem a középiskolába. Két éve tagja vagyok egy másik zenekarnak, de nagyon örülök ennek a felkérésnek, és hogy más zenei műfajokban is kipróbálhatom magam.

Kosár Dezső a becsületes nevem, de a becenevem: Öreg. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatal gárdával játszhatok. A Big Man Band tagja vagyok már huszonegynéhány éve. Nagyon örülök ennek a zenekarnak, mert ez számomra is új dolog. Nem az a kemény rockos hangzás, hanem egy könnyedebb, különlegesebb világ. Még nagyon új a zenekar, de biztosan fog fejlődni.

 

Kosár Dezső

 

Elég széles a zenei paletta. Gyakorlatilag minden, ami magyar klasszikus rock´n´roll. Mi volt a koncepció a dalok kiválasztásánál?

Michnya Robi: A lista lényege, hogy kell egy bemutatkozás. Például, amikor először hallottam az Eddát egy komáromi kultúrotthonban száz ember előtt 1980-ban, akkor ők is tücsköt-bogarat összejátszottak, de jól is állt nekik. Ma már nem szégyen a nagy zenészeknek sem mások dalait eljátszani, a saját képükre formálni. Ma este mi 19 számot játszottunk, ebből egyelőre még csak 3 saját dal. A legfontosabb tehát, hogy magyar dalok magyar szöveggel akusztikusan, és valahogy belefűzni a népi dolgokat. Lehet, hogy még valamilyen fúvóst beleszövünk a történetbe, de semmi nagyzenekar és semmi elektronika.

 

Zoli, Ti a Nowemberrel sokszor léptetek fel Dunaszerdahelyen és környékén, és más bandában is játszol. Hogyan csatlakoztál ehhez a zenekarhoz, hogyan találtak meg Téged?

Vígh Zoltán: A Nowember ugye megyeri zenekar, és én gyakorlatilag itt nőttem fel a Big Man Pubban, innen az ismeretség. Aztán Robi szólt, hogy lenne ez a dolog, én ráértem és azóta ezzel foglalkozunk.

 

Vígh Zoltán

 

Dezső, az együttes, ahogy megfigyelem teljesen szétoszlik egy-egy korcsoportra. Mi erről a véleményed?

Kosár Dezső: Nekem nagyon tetszik ez a generációs széttagoltság. Néha egészen más gondolataink vannak a zenéről, mégis mindig tudunk egy kompromisszumot kötni, amit aztán tudunk gyümölcsöztetni a zenekarban. És, ami még külön fontos nekem, hogy egyetlen dalt sem próbáltunk egy az egyben lekoppintani, hanem mindegyikhez hozzáadtunk valami pluszt, egy kis ízt. Mindenki meg tudja formálni a maga hangzását a zenekarban.

 

Hol, mikor és hogyan zajlanak a próbák?

Michnya Robi: Hetente egyszer van egy 3-4 órás próbánk itt a Big Man Pubban. Az egyetlen szürke zóna, amikor mindenki ráér, az a vasárnap délután. Tehát ahelyett, hogy lógatnánk a lábunkat, idejövünk és zenélünk. És jól esik :-)

 

Az első koncert után még nyilván korai erről beszélni, de mégis a saját dalokból terveztek-e felvételeket készíteni a jövőben?

Michnya Robi: Nagyon fontos, hogy készüljenek felvételek. Általában, akinek ilyen művész-csakrája van, hajlama alkotni, annak fontos, hogy hagyjon valamit az utókornak. A diktátorok is ezt szokták, csak az ő szobraikat ledöntik. Ha viszont egy jó muzsika beüt, az száz évig is él, a végén már azt se tudják ki szerezte. Értéknek tartom minden ember alkotását, amit összerak a tehetségével. Úgyhogy igen, stúdióba el kell menni, de hibát nem lehet elkövetni. Kell legalább 20 saját dal, hogy lehessen miből válogatni.

 

Evelin, mi vezet egy ilyen fiatal lányt - aki ráadásul hegedülni tanul a győri konzin -, hogy egy rock´n´roll dalokat játszó együttesben zenéljen?

Reichel Evelin: Anyukám nagyon szerette ezt a zenét, amit így én is kiskorom óta hallgatok. Egyáltalán nem áll távol tőlem, szeretek több műfajba is belekóstolni. Úgyhogy nagyon örültem, hogy ilyen zenei stílusban is kipróbálhattam magam.

 

Evelin

 

Hol lesztek hallhatóak/láthatóak a közeljövőben?

Michnya Robi: Itt az alma materben, a Big Man Pubban havonta fellépünk majd, és Csallóközben tervezünk fellépéseket. A szájról szájra terjedő információban hiszünk, ami a zenekar jó hírnevét illeti. Ez a legnehezebb út, de a legbiztosabb is.

 

Köszönöm és további sok sikert kívánunk Nektek!

 

Aki szeretné hallani ezt az új formációt itt egy újabb lehetőség. Pénteken, február 16-án, ahogy mondták a Big Man Pub színpadán lesznek hallhatóak.

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk

Magyar versek a XX. századból – megjelent az Aranymetszés bemutatkozó albuma

Magyar versek a XX. századból – megjelent az Aranymetszés bemutatkozó albuma

A 2010-ben alakult Aranymetszés egy kísérleti projektnek indult. Közben több minden történt a formációval, mint például a a Harmónia-díj jelölések. Most pedig az első lemezüket hallgathatjuk meg. A hanganyag kilenc kiváló klasszikus verset tartalmaz líraian, komédiásan és gyermekien komolyan megzenésítve.

A formáció a Gálffy Hodosy Marianna (ének) és férje, Gálffy Józsi (gitár, ének) alkotta duó, amelyet a lemezen kiegészít Polák Miro (basszus), illetve Szeiff Attila (perkusszió). A kiválasztott verseket olyan nagyságok költötték, mint József Attila, Szabó Lőrinc vagy Radnóti Miklós.

A dalok könnyedek, játékosak és lazák, ami jó, mert ezt hallgatván közelebb visz minket a költészet, a költők perspektívájának megértéséhez. Ezért könnyedén és lazán ajánlom mindenkinek a figyelmébe a fülbemászó rímeket gitárral kísérve.

 

Aranymetszés

 

A lemezmegjelenéssel kapcsolatban beszélgettünk az Aranymetszés duóval.

Gálffy Hodosy Marianna: Igen, az Aranymetszés egy kísérleti dolognak indult. 2010-ben beneveztünk a Tompa Mihály Versenyre, és ott nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ennek hatására felbátorodtunk, és egyre több verssel kezdtünk foglalkozni. De ez egy lassabb folyamat volt. Akkor még iskolába jártunk, közben más zenekarokban is zenéltünk. Viszont több helyre hívtak minket fellépni, és ezalatt alakult ki a repertoárunk. Végül most eljutottunk oda, hogy CD formájában is megjelentek azok a 20. századi versek, amelyekkel dolgoztunk.

 

Mennyire motivált, inspirált Benneteket ennél a projektnél, hogy házaspár vagytok?

Gálffy Hodosy Marianna: Igazából ez egyfajta negatívum volt az elmúlt években, mert a magánéleti teendők annyira elvonták minden energiánkat, hogy a zenélésre sokszor nem maradt idő. Mostanában azonban már érezhetően lazulnak a dolgok, és tudunk új dolgokkal foglalkozni.

Gálffy József: Hát annyiból jó, hogy összetartozunk. A zene szerzése, illetve a hangszerelése ezeknek a verseknek borzasztóan gyorsan zajlik: ami elsőre eszembe jut azt belejátszom, Marianna ráénekel és megvan. Ritka eseteket leszámítva ugyanaz tetszik mindkettőnknek. Munkafolyamat pedig abból adódóan, hogy együtt vagyunk nincs. Tehát bármikor lehetne próba, ezért – szinte sosincs :-)

 

Aranymetszés

 

Mi alapján választjátok ki a megzenésítendő verseket? Mi az, ami megfog egy versben?

Gálffy József:  Általános minta nem létezik. Elsősorban arról szól, hogy mennyire van harmonikusan megkomponálva az a vers; milyen a dallama, a ritmikája. Nem a téma a kérdés, hanem, hogy mennyire szép és egységes.

Gálffy Hodosy Marianna:  A következő kritérium pedig az, hogy mennyire passzol hozzánk.

 

Emlékszem egy régi NFG-beli koncertetekre, és leginkább az maradt meg bennem, hogy teljesen lazák és spontánok voltatok, teljesen egymásra hangolódva.

Gálffy Hodosy Marianna:  Azt hiszem ez a lazaság benne van, meg a közvetlenség. Gyakran beszélek személyes dolgokról, függetlenül a vers tartalmától. Néha haragudtam Józsira, amiért bohóckodott a dalok közt, például a halálról.

Gálffy József: A mi feladatunk, hogy verseket zenésítsünk meg és közvetítsünk. Ez megvan. De nem muszáj ehhez még komoly arcot is vágni :-)

Gálffy Hodosy Marianna:  Semmiképp sem szeretnénk túlkomolykodni. Legyen meg az átélés, de ne menjen át túlzott színészkedésbe.

 

Aranymetszés

 

A lemez anyaga és címe is a "Magyar versek a XX. századból".

Gálffy Hodosy Marianna:  Nem sokat gondolkodtunk a címen. A Bethlen Gábor Alap támogatásával készült a lemez, és amikor le kellett adni a pályázatokat, evidens volt, hogy ez legyen a címe is.

 

Kilenc dal szerepel az albumon. Miért pont ezek? Biztos vannak még a repertoárotokban olyan megzenésített versek, amik szintén 20. századiak és nagyon igényes feldolgozások.

Gálffy Hodosy Marianna:  Készülőfélben vannak, de a többség az rajta van a lemezen. És ezeket a dalokat már évek óta játszuk, így végigmentek egy érési folyamaton. Haly (Halász Gábor) elvállalta a lemezfelvételt. Elég sűrű volt mindannyiunk naptára. De sikerült úgy besűríteni, hogy ha Józsinak volt egy szabad fél napja, akkor feljátszotta a gitárokat, aztán én mentem be énekelni. Két vendégzenész szerepel a lemezen: Polák Miro basszusgitáron és nagybőgőn, illetve Szeiff Attila ütőhangszereken.

 

Aranymetszés

 

Tracklista

1. Semmiért egészen (Szabó Lőrinc)
2. Tedd a kezed / Csudálkozás az életen (József Attila)
3. Még nem elég (Váci Mihály)
4. Alkonyi elégia (Radnóti Miklós)
5. Spleen (József Attila)
6. A tündér (Weöres Sándor)
7. Még el sem mentél (Kulcsár Tibor)
8. Tiszta szívvel (József Attila)
9. Gyökér (Radnóti Miklós)

 

A lemezen hallható formációt teljes valójában első alkalommal hétvégén, február 16-án, pénteken a dunaszerdahelyi NFG klubban láthatjuk, hallhatjuk a lemezbemutató koncert alkalmából. Majd március 3-án Somorján, a Moziban is színpadra állnak mini turnéjuk keretében. Gyertek el Ti is :-)

Egy szerencsés olvasónk otthon is meghallgathatja az új lemezt, ha részt vesz a hamarosan induló játékunkban.

Bódis Attila, ATEMPO.sk

Zenészek jönnek-mennek – Megújult a Rómeó Vérzik is

Zenészek jönnek-mennek – Újra négyen a Rómeó Vérzikben

Az interjúsorozat második és egyben befejező részében Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontembere mondja el, ő hogyan látja a nagy port kavart zenészváltást. De kérem a Kedves Olvasókat, aki botrány, balhé, cirkusz kedvéért kezdi olvasni a cikket, az most kattintson el ...

 

Mi vezetett ahhoz a döntéshez, hogy ismét négytagúra bővült a Rómeó vérzik?

Amióta hárman maradtunk mindig ott motoszkált bennünk ez a dolog. A turnébusz állandó témája volt, mert bármennyire is szeretünk hárman zenélni azért azt be kellett látnunk, hogy élőben nem robbantak akkorát a dalok, mint a lemezeken. Viszont az egy közös pont volt, hogy a gitáros csak is felvidékről lehet és lehetőleg a közelből.

Jó volt a munka Ermivel is annak idején, de hiányoztak a közös próbák, a jammelések. Mivel a látókörünkben nem igen akadt ilyen gitáros, aki megfelelt volna az elvárásainknak, ezért aztán a témát sem feszegettük egy idő után. Tudtuk, hogy valami, valaki hiányzik, de nem volt realitása a dolognak. Sokan kérdezték, miért nem hívtuk vissza Pükét vagy Ermit. Ezt valahogy úgy magyaráznám, hogy amikor elválsz a feleségedtől, nagyon örülsz annak, hogy jó továbbra is a kapcsolatotok, de nem akarsz már vele együtt élni. Ez a zenében is így van. Személy szerint nagyon örülök, hogy Pükével mostanra nagyon jó lett a kapcsolatom, a negyvenes szülinapomon is ott volt a barátnőjével. Nem akarom ezt a barátságot elrontani azzal, hogy megint bekerül ebbe a gépezetbe. Pükét nagyon jó gitárosnak tartom és egészen biztos vagyok benne, hogy még fogok vele zenélni egy színpadon, de nem a Rómeó Vérzikben.

 

Miért pont Kálmán Ákosra esett a választás? Egyáltalán hogyan merült fel az egész ötlet? Melyik volt előbb?: Ákos otthagyta Phoenix RT-t, vagy Ti döntöttetek úgy, hogy kerestek valakit a bandába?

Amint mondtam ez a téma mindig ott lógott a levegőben. Egy valamit tisztába szeretnék tenni. Mi nem kerestük meg az Ákost, hogy jöjjön hozzánk zenélni. Tudom, olvasom én is, hogy páran ezt egészen máshogyan látják, vagy magyarázzák. Azt gondolom ilyen szinten nem igazán tartozunk senkinek sem magyarázattal, hogy ki játszik a zenekarban vagy ki nem. Ez az egész dolog számunkra nagyon gyerekes. De hogy legyen tiszta sor: a váltás Ákos döntése volt, mi utána kerültünk a képbe. Ha nem nálunk, akkor más bandában játszana.

Ha egyszer odajönne a Sancho, hogy figyelj haver nem érzem már jól magam a bandában, vagy kipróbálnám magam egy másik zenekarban, azt mondanám haver egy kurva jó 20 évet adtál az életedből nekem, gyere rúgjunk be és teljesítsd be az álmaidat. A Rómeó sem állna le, ahogyan a Phoenix RT sem állt le, hiszen egy új gitárossal már a hétvégén koncerteztek. Tehát, hogy mi elintéztük a Phoenix RT zenekart - az egy nagy marhaság. Gyerekkoruk óta ismerem Tomiékat, hülyeség lenne ha két felvidéki rockzenekar fújna egymásra.

 

Kálmán Ákos

 

Mennyiben változtatja majd meg a színpadi hangzásotokat és megjelenéseteket egy új tag?

Január 2-án volt az első közös próba. Azóta rendszeresen próbálunk és azt kell mondjam egy hihetetlen energia és lendület jellemzi a próbák hangulatát. Ricsi, mint egy csődör terelgeti a fiatal kiscsikót. A viccet félretéve, Ákos gyerekkorától rajongója az RV-nek, így hihetetlen alázattal áll az egyes dalokhoz. Gitárstílusa viszont nagyon hasonlít a Pükééhez, aminek köszönhetően a régi dalok is úgy szólalnak meg, mint anno a kétezres években. Nagyon várjuk a tavaszi turnét, ahol igazán megtudjuk mutatni, mire is képes a zenekar.

 

Hogy fogadta a hírt a rajongók népes tábora?

A rajongók mindig nehezen engednek el vagy fogadnak be új tagokat a szeretett bandájukba. De összességében azt kell mondjam a hír hallatán sokkal több pozitív hozzászólás jött, mint negatív. A Rómeó Vérzik zenekart 2018 január közepétől négy ember alkotja: Koppány, Sancho, Ríkó és Ákos.

 

Van-e, illetve volt-e ebből a döntésből fakadóan bármilyen feszültség bárkik között?

Olvassuk mi is a bejegyzéseket, lássuk, érezzük mi is, milyen emóciókat váltottunk ki. De még egyszer hangsúlyozom ezek a dolgok csak a zenekarra tartoznak, mi csak zenélni akarunk, de azt rohadt jól. Rohadt jó dalokat akarunk írni, jól akarjuk magunkat érezni a színpadon, a próbákon és a turnékon.

 

Koppány

 

Hétvégén rajtol a RV 2018-as turnéja. Mennyiben változtatja meg, ha egyáltalán megváltoztatja a programot, a szervezést, illetve bármit a koncertek körül? Illetve készültök-e valami különlegességgel Ákos bemutatkozó koncertjére?

A zenekaron belül a technikai személyzetben is történtek változások, lett egy szuper koncertszervezőnk is, aki leveszi a vállamról ezek után azokat a dolgokat, amikkel soha sem szerettem törődni, foglalkozni. Most már teljes egészében a zenére koncentrálhatok én is. Február 3-án lesz Kiskunfélegyházán az első négyes felállású koncert, már nagyon várjuk, elég maratoni műsort fogunk játszani.

Márciustól pedig beindul a tavaszi turné, melynek az elején jelenik meg legújabb klipünk, az Örökké álom dalra. A nyarunk is elég jól alakul, tehát nem panaszkodunk, sőt örülünk ezerrel.

Azt csináljuk amihez a legjobban értünk, zenélünk és bulizunk.

 

Hallani ezt-azt új dalokról is. Esetleg erről a témáról lehet-e tudni valamit. Tervben van-e stúdiózás ebben az évben? (bár talán erről még korán faggatlak, de ki tudja)

Ebben az évben még egészen biztosan nem fogunk stúdiózni, de az új ötletekkel egészen biztosan foglalkozunk majd. Ricsi már most ontja magából az ötleteket és agyalnak az Ákossal. Mi meg Sanchoval adjuk a pontos kurvajó kettőnégyet és kész a dal :-)

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a megújult Rómeó Vérziknek a turnéhoz!

 

Szóval, ahol csak zenei élet van ott aztán "zajlik az élet"! Nem fogok ítéletet mondani senki felett sem, engem elsősorban a zene zenei része érdekel, de úgy éreztem, ha már mindenféle hírek, pletykák terjednek szájról szájra és persze az interneten, akkor legalább legyen esélye elmondani mindenkinek, (már aki közvetlenül érintve van) a saját verzióját. Az Olvasók döntsék el, hogy számukra mi az, ami hasznos ebből a cikkből, de ha egy jótanácsot elfogadnak így kéretlenül: inkább hallgassátok a zenét, minthogy beszéljetek róla!

Bódis Attila, ATEMPO.sk

Lendületben a Leander Kills

Zenészek jönnek-mennek - Megújult a Phoenix RT

Bombaként robbant a hír a tavalyi év végén, hogy Kálmán Ákos, a Phoenix RT gitárosa, a Rómeó Vérzikben folytatja 2018-tól. Mindkét zenekar idei turnéja a napokban rajtol(t). A Phoenix RT a XV. Karvai Rockfeszten kezdett szombaton, ahol már egy új gitárossal mutatkoztak be. A facebook kommenteket és nyilatkozatokat olvasva sok kérdés felmerült bennem az üggyel kapcsolatban, de mivel nem szerettem volna pletykákra hagyatkozni - magukat az érintetteket kérdeztem a dolgok alakulásáról.

 

Először tehát Puss Tamással, a Phoenix RT frontemberével beszélgettem:

A Phoenix RT remek évet tudhat maga mögött, ami 2017 koncertjeit illeti, gondolok itt a legfontosabb magyarországi és felvidéki fesztiválokra és más fontos koncertjeitekre. De most ugye a zenekarnak ezzel kapcsolatosan egy tagcserén kellett átesnie, ezért főleg erről szeretnélek kérdezni:

Kálmán Ákos kilépése nyilván nagy váltás lesz a bandának, hiszen a kiváló ritmusszekció mellett meghatározta a zenétek egyedi hangzását. Előzetes egyeztetés alapján lépett ki Ákos a zenekarból? Voltak már korábbi jelei, esetleg jelezte, hogy váltani szeretne bármi miatt, illetve hogy a Rómeó Vérzik csapatát erősíti ezután? Volt-e esetleg bármilyen feszültség a tagok, ill. a két banda között?

A Rómeó Vérzikhez szoros barátság kötött már tizenakárhány éve, engem és Ferit is, Ákost akkor ismerték meg, mikor belépett a Phoenix RT-be, tehát 4 éve. Nemrégiben olvastunk egy interjút Ákossal – Feri egyből hívott is – nem értjük miért nem lehet elmondani az igazságot, miért kell az embereket félrevezetni, hazudni... Ákos szeptember közepén, székesfehérvári koncertünk után jelentette be, hogy kilép a zenekarból. Mondott dolgokat, hogy mi nem tetszik neki, meg hogy ő úgy érzi túlnőtte a zenekart és, hogy külföldön próbálna szerencsét, vagy várna egy nagyobb zenekarra, aki lecsap rá, mi ezeket főleg akkortájt történt magánéleti gondjaiból fakadó érzékenységének tudtuk be. Beszéltem is hozzá nagyon közel álló személyekkel, akik azt mondták, hogy teljesen más az ok… hogy olvassunk a sorok között ...nem értettük. De abban ők is megerősítettek, hogy Ákos biztosan menni fog tőlünk.

Puss Tamás

Megbeszéltük, hogy a novemberi dunaszerdahelyi koncertünk előtt egy héttel jelentjük be a távozását. Mi akkor még titkon bíztunk benne, hogy változik a véleménye és marad. Feltűnt októberben, hogy egyre többet lóg Rómeóékkal, ami előtte nemigazán volt jellemző .. .de mivel én Koppánnyal ezidőben többször is beszéltem (elsők között volt, akinek elmeséltem Ákos kilépését) nem gondoltuk volna, hogy ez az egész kiválás a Rómeóhoz való csatlakozás miatt van. Bár Koppány egy telefonbeszélgetésünk során még poénosan megjegyezte, hogy elhívom a Rómeóba – nevettünk rajta egyet és témát is váltottunk. Mint később kiderült ő ekkor már Ricsinél Rómeó dalokat gyakorolt.

November végén hallottuk először, hogy a Rómeó Vérzikhez csatlakozik, én ekkor felhívtam Sanchót, hogy igaz-e a hír, aki ezt letagadta, mondta, hogy szó sincs arról, hogy négy tagú lesz a zenekar. Betudtuk pletykának és nem foglalkoztunk tovább vele. Aztán december közepén egy véletlen folytán derült ki, hogy mégis igaz a hír, mikor egy Rómeó Vérzikhez nagyon közel álló személy elmesélte az elejétől a sztorit, ami már augusztusban elindult a hátunk mögött.

Nincs azzal gond, ha egy zenész nagyobb zenekarba igazol, ahol nyilván nagyobb sikereket lehet elérni. Viszont úgy gondoljuk, hogy úgy lett volna fér, ha ebbe az egészbe beavatnak minket is. Nyilván nem esett volna jól, de korrekt lett volna és megérthető. Sajnáljuk, hogy nem így történt. Ettől függetlenül sok sikert kívánunk nekik!

 

Nyilván nem lehet könnyű sem szakmailag, sem emberileg valakitől ennyi együttzenélés után megválni. Hogyan érintett ez Benneteket személy szerint, illetve zeneileg? Várható-e ebből kifolyólag zenei irányváltás?

Őszintén megvallva nagyon nem esett jól. Bár nem az első eset, mikor a zenekar kis időre padlóra kerül, hiszen annó öcsém és Lépes Gábor távozása is megtörte a lendületet, de hisszük, ha van kitartás és akarat, újra talpra lehet állni és menni tovább. Szeptemberben-októberben Ferivel ketten jártunk le a próbaterembe. Megszokott volt, hogy kedd-csütörtök próba – ez évek óta így működött. Eleinte csak beszélgettünk, agyaltunk, hogy kit lehetne elhívni a bandába. Aztán elkezdtünk ketten dalokat írni, de persze nagyon hiányzott a gitár, így jött Doki barátunk, aki sajnos már aktívan nem szeretne zenélni, de több próbára is lejött, és együtt megírtunk 4-5 új dalt.

 

Januárra, februárra, ill. tavaszra már stabil koncert programotok van. Mit lehet tudni a turnéról? Ákos kiválása mennyiben nehezítette a szervezést?

Szombaton indult 12 állomásos tavaszi turnénk, mely a 2018/A nevet kapta. Nagy részén a Burnout zenekarral közösen járjuk a klubbokat. A szervezés simán ment, eddig is én intéztem a zenekar ügyeit, tehát ezzel nem volt gond. Olivérrel a Burnout zenekarból nagyon jól tudtunk együtt dolgozni és így szépen összeállt a tavasz. Eleinte úgy terveztük beugrós gitárossal játszunk majd, amíg meg nem találjuk a megfelelő embert.

De végül december 27-én megtaláltuk Győrög Marci személyében, így most már hivatalosan is ő a banda gitárosa. Rengeteget próbáltunk az elmúlt hónapban, tegnap pedig bemutatkoztunk Karván.

 

Győrög Marci

Mit lehet tudni az új gitárosról? Milyen zenei közegből jött, ill. milyen stílusú, beállítottságú zenésznek tartjátok őt, és miért rá esett a választás? Mennyire volt könnyű őt megtalálni, rábírni, hogy csatlakozzon?

Marci egy tehetséges gitáros, Feritől 11 nappal idősebb, 27 éves. Gyerekkorától gitározik, több zenekarban is játszott. Egy közös ismerősünk ajánlotta, még aznap fel is hívtam és ő egyből igent mondott. Egy héttel később lejött próbára és már akkor éreztük, hogy nem kell tovább keresni. Több gitáros is volt lenn az elmúlt pár hónapban próbán, de mindig volt valami, ami miatt hosszú távon nem működött volna. De végül azért csak megtaláltuk :-)

Nem szeretnék nagy ódákat zengeni: jó a hangulat a bandában, jó együtt zenélni, egy hónap alatt összeállt a koncertprogram, Marci egy szimpatikus srác, aztán az idő majd megmutatja!

 

Mit várhatnak a rajongók az újévben a Phoenix RT koncertjein? Mennyiben lesznek mások a bulik, a zenekar hangzása?

Ugyanúgy oda fogjuk magunkat rakni a koncerteken, őrület lesz, együtt üvöltjük majd a dalokat. Várjuk már nagyon és bízunk benne, hogy a közönség is. Rengeteg a terv, amik meg azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.

 

Az új felállás

Ahogy említetted, íródnak új dalok. Korai új albumról kérdeznem Benneteket, tervben van-e stúdiózás erre az évre?

Nem korai! Készülnek az új dalok. Ősszel stúdiózni szeretnénk és decemberre tervezzük az új Phoenix RT lemezt.

 

Szerinted a közönség, a rajongók hogyan viszonyulnak majd az új formációhoz? Úgy értem: Ákos helyét veszi át valaki a zenekarban. Hogy érzed, meg tud majd felelni a kihívásoknak az új srác és vele a banda?

Nagyon sokan írtak Ákos kilépése után, hogy velünk vannak, hogy várják az új tagot és hogy ne adjuk fel! Hatalmas energiát, erőt kapunk a közönségtől, fantasztikus a támogatásuk. A jól sikerült próbák után nagyon bizakodóak vagyunk.

Sok sikert kívánunk az új felállásban is a Phoenix RT-nek.

 

Az új felállás

 

Még több érdekes részlettel, érintettek véleményével és kulisszatitkokkal folytatjuk hamarosan ugyanezt a témát.

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Papp Tibor

Lendületben a Leander Kills

Lendületben a Leander Kills

Remekül indul az újév az együttes számára. Az “Élet a halál után” című második nagylemezük januárban a magyarországi eladási listák első húsz helyezettje között tör egyre feljebb. A múlt hét szombatján pedig megosztott elsőséget értek el a DAL 2018 válogatóműsorán, így ők lettek az első továbbjutók a rangos versenyen. A banda a “Nem szól a harang” című nézpzenei elemekkel kevert metálos nótával vitte el a pálmát, amely a fent idézett lemezen hallható. Külön érdekessége, hogy megjelent a dal angol verziója, amit mos mi is megmutatunk:

Pósfa zenekar

Pósfa zenekar interjú – a Fölszállott a páváról, a tervekről

A gellei Pósfa zenekar két tagjával, Iván Andrással és Iván Zoltánnal Dudás Dása beszélgetett a Pátria Rádió Szombat délutáni műsorában. A banda 2017-ben a Fölszállott a páva legjobb zenekara lett.

Az interjúból elsősorban a tehetségkutatóról tudhatunk meg kulisszatitkokat. Hogyan jutottak el a versenybe, milyen volt a kamerák előtt szerepelni, valamint hogy mit terveznek 2018-ban.

Az interjút most már olvasóink is meghallgathatják. Érdemes :-)

Különleges zene, különleges hangszobor - Titi és a Handpan

Különleges zene, különleges hangszobor - Titi és a Handpan

A technika ördöge. Az új évezred. A rohanás. A feldolgozhatatlan információk feldolgozhatatlan milliói és milliárdjai. Ezek az új szlogenek a modern korban. A nagyszerű találmányokkal ilyen világot teremtettünk magunknak. De feltaláltak - nem is olyan régen - valami egészen elképesztőt. Ami ezeket a gépesített embereket is újra érző, könnyes lényekké formálja. Amiből kihallatszik a harmónia, a béke és a feszültségmentes dallam. Ezt a találmányt handpan-nek hívják. Úgy tudnám külsőleg leírni, mint egy teknőspáncélt, amiből hiányzik a teknősbéka, avagy még egyszerűbben, mint egy UFO.

„Megváltozott minden … illetve átváltozott” - jubilál Baráz Ádám zeneszerző, zongoraművész

„Megváltozott minden … illetve átváltozott” - jubilál Baráz Ádám zeneszerző, zongoraművész

Kerek jubileumot ünnepel Baráz Ádám zeneszerző, zongoraművész. Harmincadik születésnapját egy különleges koncerttel teszi felejthetetlenné, ahol elsősorban saját műveiből szemezget. Van is miből, hisz 15 éves korától aktív: több mint 159 befejezett opusza van; komponált már szóló hangszeres, vokális, kamarazenei és zenekari műveket egyaránt, valamint versenyműveket is. A zene az élete, és ebből egy kis szeletet mutat meg nekünk, hallgatóknak.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

„Énekkel hirdetni az Ő dicsőségét” - lemezbemutató és új CD a Pedagóguskórustól

A felvidéki kórusmozgalom legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa egy új hanghordozóval jelentkezik. A hamarosan megjelenő Az Úr énnékem őriző pásztorom című CD-t egy lemezbemutató is megelőzi Pozsonyban, az Óvárosi Evangélikus Nagytemplomban. 

Józsa Mónikát, a kórus művészeti vezetőjét, karnagyát kérdeztük.

 

Hamarosan kézbe foghatjuk a Tanítókórus legújabb CD-jét. Mi az apropója a megjelenésnek?

A 2017-es esztendő egyik legjelesebb eseménye, a reformáció kezdetének 500. évfordulója adta az ötletet, hiszen ez a félévezredes jubileum nemcsak hittudományi, vallástörténeti szempontból fontos. Mi egy zenei összeállítással szerettünk volna adózni a reformáció emlékének, a kórusmuzsika közvetítésével közelebb hozni a koncertlátogató közönséghez ezeket az értékeket, Isten egyik leggyönyörűbb, s legdicsőbb ajándékával, az énekkel hirdetni az Ő dicsőségét.

 

Az Úr énnékem őriző pásztorom

 

Milyen művek kerültek fel a lemezre?

A művek válogatásánál sokféle szempontot voltunk kénytelenek figyelembe venni, a kórus teljesítőképességéhez mért és a rendelkezésünkre álló idő határain belül a lehető legszebb darabokat kiválasztani. Az is szempont volt, hogy a magyar zeneszerzők műveinek domináns jelenléte mellett a német protestáns egyházi zene képviselőinek egy-egy kompozíciója is megjelenjen. Kodály Zoltán, Vass Lajos, Gárdonyi Zsolt, Szokolay Sándor, Tillai Aurél és Rajter Lajos mellett többek közt Praetorius, Schütz, Mendelssohn és Bach művei is helyet kaptak a lemezen.

 

Hogyan tudta rögzíteni ezeket a műveket a kórus, melynek tagjai csak havonta egyszer találkoznak?

A művek egy része már régebben a kórus repertoárján volt, de nagyobb részüket most, azaz idén tavasszal kezdtük el tanulni. És bizony keveset tudtunk az új anyaggal foglalkozni, hiszen az év első felében minden összejövetelen koncertünk is volt, időnként kettő is. Ilyenkor a próbaidő nagy részét a koncertre való felkészülésre kell fordítanunk.

A Lakiteleken tartott egyhetes nyári kórustábort viszont már csak a CD anyagának gyakorlásával és magával a feljátszással töltöttük. Ez az embertpróbáló 38-40 fokos kánikulában nem biztos, hogy épp a legkellemetesebb foglalatosság, de a muzsika varázsa minden nehézségen átsegít.

 

Józsa Mónika

 

Az új lemez anyagát hétvégén mutatja be a kórus Pozsonyban. Kiknek ajánlod ezt a koncertet?

November 11-én, szombaton a Pozsony-Óvárosi Evangélikus Nagytemplomban (Panenská utca 28) kerül sor a bemutatóra. A koncerten magyarországi karnagyaink, Stauróczky Balázs és Szűcs Dániel is vezényelnek darabokat. Szólót énekel Híves Mária, orgonán pedig Ternóczky István működik közre.

Mindenkinek ajánlom a koncertet, akitől nem idegen a kórusmuzsika, a füle nyitott az énekünk által létrehozott harmóniákra, szíve, lelke pedig az Úr kegyelmére, a Szentlélek ajándékára.

 

Mi is invitálunk mindenkit erre a jeles eseményre, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának koncertjére Pozsonyba.

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a szlovákiai magyar kultúra legjelentősebb, országos és európai összehasonlításban is a legszínvonalasabb képviselői közé tartozik. A kórustagok ma azt a munkát folytatják, amelyet még Kodály Zoltán, zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus kezdett el Dél-Szlovákia településein azzal az elhatározással, hogy formálja a gyermekek, az ifjúság és a felnőttek zenei ízlésvilágát, közkinccsé tegye a népzenét és megismertesse a közönséggel a zeneirodalom remekműveit. A kórus meghatározóan fontos kötelességének tartja, hogy műsorán tartsa olyan 20. századi szlovákiai magyar zeneszerzők alkotásait is, mint Szíjjártó Jenő, Rajter Lajos és Németh–Šamorínsky István műveit is.

VIDEÓPREMIER: Így készült az Angyali üdvözlet

Angyali üdvözlet a Szlovák Rádióból

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András