Interjú


Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Mozart remekművének bemutatójára készül a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A felvidéki kórusmozgalom legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa bemutatóra készül. Wolfgang Amadeus Mozart talán legismertebb és legnagyszerűbb művét, a Requiemet adják elő a Komáromi Kamarazenekar és szólisták közreműködésével.

„A szoprán-,  alt-, tenor- és basszusszólóra, énekkarra, zenekarra és orgonára írt kompozíció Mozart utolsó műve, melyet sajnos már nem tudott befejezni. Bizonyos részeit Franz Xaver Süßmayer komponálta vagy egészítette ki.” - mondta Józsa Mónika, a kórus művészeti vezetője, karnagya.

 

A Tanítókórus nem egy hagyományosan működő énekkar, hisz tagjai Szlovákia különböző pontjaiból jönnek össze havonta egy hétvégére, hogy közösen próbáljanak, koncertezzenek, így különleges feladat egy ilyen nagy szabású mű megszólaltatása.

„Nem könnyű, de rendkívül örömteli feladat. Mozart Requiemje kihívás minden (a szó nemes értelmében vett) amatőr kórusnak, a havonta csak egy alkalommal próbáló énekkarnak pedig kiváltképp. Ugyanakkor nem elérhetetlen, bár bizonyos kórustételek szólamai az énekes teljesítőképességének a felső határát súrolja. Rendkívül nagy koncentrációt, ritmikai és intonációs precizitást követel minden énekestől.

De a ráfordított energia sokszorosan megtérül, hiszen Mozart e remekművének már a meghallgatása is a legnagyobb élmények közé tartozik.

Ám a művet a tanulás folyamatában sokkal mélyebben megismerve a megszólaltatásának alkotó részeseivé válni… - sokszorosan nagyobb élmény.”

 

Józsa Mónika

A Requiem bemutatójára október 27-én, szombaton Komáromban, a Duna Menti Múzeumban 17.00 órakor kerül sor. A már említett Kamarazenekaron kívül közreműködik Sárközi Xénia (szoprán), Pintér Éva (mezzo), Klein Ottokár (tenor) és Gál Jenő (basszus). Vezényel Medveczky Szabolcs. A koncert keretében Don Giovanni nyitánya és a d-moll zongoraverseny is felcsendül Mozarttól.

A kórus a jövőben szeretné más helyszíneken is megszólaltatni a művet. „Jó lenne minél többször előadni, addig amíg lendületben van a csapat, és friss az élmény. Jövő év márciusában egy prágai bemutatót tervezünk, de még annyira a szervezés elején tartunk, az anyagi háttér sem biztosított, hogy ettől több részletet nem szívesen árulnék el.”

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a Mozart hangversenyt követően november 10-én ismét Komáromban lép színpadra a Városi Művelődési Központban, ahol a 17.00 órakor kezdődő kórustalálkozón több szlovákiai magyar zeneszerző műveit énekli. Felcsendülnek Szíjjártó Jenő, Németh-Šamorínsky István, Rajter Lajos és Dobi Géza kompozíciói.

„A 2019-es év tervei között szerepel a már említett prágai Mozart Requiem előadáson kívül a Szíjjártó Jenő centenárium méltó megünneplése, valamint a XVII. Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválján való részvétel. Az előzőt Zselízre tervezzük, a Csengő Énekszónak pedig évtizedek óta Érsekújvár ad otthont. Jövőre 55 éves a tanítókórus, talán egy jubileumi hangverseny is belefér az esztendőbe, esetleg egy megmérettetés is. Mindez még a „jövő zenéje”…” - tette hozzá Mónika.

Sok sikert kívánunk a kórusnak a bemutatóhoz, és aki teheti, legyen ott :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Új dobossal indítja őszi turnéját a The Butchers - Mucha Attilával beszélgettünk

Új dobossal indítja őszi turnéját a The Butchers - Mucha Attilával beszélgettünk

A somorjai The Butchers zenekar nemrég újabb tagcserén esett át, ezúttal is a dobos poszton. A blues-rock banda hosszú keresés után találta meg Mucha Attilát, aki sokak számára a Mária Sándor Írói Kör alapító tagjaként ismert.

Attila aktív zenéléssel már hosszabb ideje nem foglalkozott, így a visszatérésről, a dobolásról és egyéb elfoglaltságairól kérdeztük.

 

Mi motivált, hogy újra visszatérj a dobok mögé és aktívan zenélj?

Hiányzott a színpad. Hiányzott, hogy megmutathassam magam. Szeretek emberek előtt lenni. A dobolást soha nem hagytam abba, de mér évek óta éreztem, hogy nem elég a saját próbatermemben csörögni. Az elmúlt években erős változáson mentem keresztül stílusilag. Ugye, régebben inkább metal alapokat püföltem, de úgy látszik múlik az idő és megtaláltam a bluest, valamint rokonstílusait. Jó helyen vagyok :-)

 

Milyen volt az utad a blues-rock műfajhoz, hisz az előző együtteseddel, a Mortiferrel keményebb stílust nyomtatok?

Egy időben azzal játszadoztam, hogy a metalt elkezdtem visszabontani, keresgéltem, hogy mi, miből jön, azután egyszer csak ott voltam Muddy Watersnál. Onnan ismét elrugaszkodtam, de most már a jó irányba. Azóta mély Rolling Stones fan vagyok, úgy érzem, már az elején is ezt az utat kellett volna megtalálnom.

 

Milyen zenei stílus áll legközelebb hozzád? Kik a kedvenc zenekaraid, dobosaid?

Ugye a bluesnak számtalan irányzata van, és mivel minden ebből alakult, fejlődött, mondhatnám, hogy a blues. De ez mégsem ennyire igaz, valójában a hard rock az, ahol megtalálom magam (az erősebb hatásokat már nem tudom kimosni magamból). A hard rocknak számos blues eleme van, kezdhetnénk itt a Led Zeppelinnel, és akkor itt meg is említem John Bonhamet, ő mindenképp egy nagy példakép, de hogy maradjunk a kortársaknál, óriási felfedezés volt számomra jó pár éve a Rival Sons zenéje, köztük is Michael Miley dobtechnikája. Tőle sokat tanultam, próbálok ellesni. Stones, Aerosmith, Siena Root, Eagles of death metal, Queens of the Stone Age, Kyuss, és az utánuk következő stoner rock generáció. Igen, hard rock mellett az új (maradandó) kedvencem a stoner rock stílus.

 

The Butchers

 

Milyen érzés ennyi év után újra koncertezni?

Felemelő, megnyugtató. Jó újra ott lenni. Ha ez a higgadtság és alázat már régebben is meg lett volna bennem, talán sosem megyek le a színpadról.

 

Miben változott szerinted a szlovákiai magyar zenei világ az utóbbi években?

Annyit látok, hogy akik azóta is működnek, azok profi cuccokra cserélték le a régi felszerelésüket, profibb hangzást produkálnak, mindenki sokat fejlődött technikailag, de úgy érzem már nincsenek olyan jó bulik, koncertek, mint 10-15 éve. Talán a mobiltelefonok tették tönkre, nem tudom, de lehet nincs is így, csak én vagyok tájékozatlan :-)

 

Nehéz feladat volt megtanulni a The Butchers számait? Mik voltak a kihívások?

A Train to Freedom-mal voltak a legnagyobb gondjaim, de a stílus közelsége miatt, nagyon könnyen tanultam a számokat. Egyből ráéreztem mindegyikre, és szerencsére a többiek engedték, hogy saját megoldásaim is legyenek a régi számokat illetően. Még nem tökéletes, de még mindig én vagyok a dobos :-) Úgy érzem sikerült megfelelnem.

 

Ha jól tudom a zenekarral már új számokat is írtok. Mennyire tudsz részt venni a zeneszerzésben?

Az újabb számokkal valahogy még könnyebb dolgom volt, bár helyenként összetettebb dalok. Van egy, a Time Will Heal, amely erősen hajaz a stoner rock számokra, szinte az első hallgatás után el tudtam játszani. Készül már néhány új szám a következő albumra, ahol a dobtémák már teljesen az enyémek lesznek. A számok struktúráját többnyire már készen hozzák a srácok a próbákra, de semmim sem fix, és szívesen fogadják a konstruktív ötleteimet.

 

Dobosok számára sokszor a gyakorlás okoz nehézséget, mivel egy eléggé nagy és hangos hangszerről van szó. Te ezt, hogy tudat megoldani? Mennyi időt szánsz hetente gyakorlásra?

Nagyapám házában kitakarítottam egy komplett szobát, szivacsokkal eltorlaszoltam a nyílásokat, és ott szoktam dobolni. Persze van egy gumipadom is, tévé előtt azt szoktam ütögetni, így lényegében a ritmus egész nap velem van. Sok zenét hallgatok, figyelem a dobsávokat, és otthon igyekszem kigyakorolni. A nyár kicsit húzósabb volt, de hetente legalább 4 órát szánok rá aktívan, emellett minden nap használom a gumipadot. Sokszor már az is elég, ha fejben megérik a lényeg, odaülve a dobokhoz már viszonylag egyszerű a dolgom.

 

The Butchers

 

A dobon kívül irodalommal is foglalkozol? Mit kell tudni a Márai Sándor Írói Körről?

A MÁSIK jelenleg még egy nagyon fiatal társaság. Tagjaink prózát, lírát, slam poetryt írnak, emellett felolvasóesteket szervezünk, de mi szervezzük a Gombaszögi Nyári Tábor teljes irodalmi programját is. Jövőbeni céljaink közé tartozik egy saját írótábor szervezése, megerősödni a programszervezésben, valamint ha nagyon belejövünk, évenkénti antológia kiadása tagjaink műveiből. Ott vagyunk a szociális hálón, igyekszünk nyitni a fiatalok felé, hogy ne az legyen bennük, hogy az írók, költők elérhetetlen emberek és sosem lehet velük találkozni az utcán.

 

Milyen más elfoglaltságaid vannak még?

Hétköznapi munkám mellett szeretek kertészkedni, de az egyik legnagyobb hobbim a házi sörfőzés. Két éve egy könyvet is megjelentettünk erről, és most már el tudom azt is mondani, hogy két éve részt vehetek a gombaszögi sör, a Foltos Szalamandra, előkészítésében. Ha minden jól megy, akár még sörfőzde is lehet belőle, de még néhány év fog kelleni hozzá. Addig is marad a még több gyakorlás és ami a legfontosabb, kóstolgatás.

 

Mennyire nehéz ennyi tevékenységet úgy összehangolni, hogy mindenre jusson idő?

Nagyon egyszerű: AKARAT. Csak olyan dolgokat csinálok, amiről érzem, hogy jó ró időt szánni, és sosem csinálok olyan dolgokat, amihez nincs kedvem. Őszintén állok mindenhez. Eszembe sem jut ilyenkor, hogy panaszkodjak, hiszen én választottam. Hallgatok a belső érzéseimre, így aztán amikkel őszintén tudok foglalkozni, annak előbb-utóbb meg is lesz a látszata. Talán nem olyan gyors ennek a lefolyása, mintha ha csak egy dologra koncentrálnák, de nagyon jól szórakozom, élvezem a dolgaimat.

 

Hétvégén indul a The Butchers turnéja, ahol már élőben is hallhatjuk Mucha Attilát és a srácokat. A turné állomásai:

Szeptember 28., Pozsony, Aligator Crystal Rock Pub
Szeptember 29., Dunaszerdahely, ParkWay Fest
Október 5., Dunaszerdahely, Soul Hunter Music Club
Október 12., Pozsony, Flame Music Bar
November 10., Prága
November 16., Pozsony, Cafe Scherz
November 24., Párkány
November 30., Dunaszerdahely, NFG Klub

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Edmár Béla

Varga Miklós

„Vadkerti Imre nagyon jó énekes” - Varga Miklós interjú

Az augusztus 29-ei István, a király rockopera előadásában Varga Miklós is szerepet vállal. A nyolcvanas években mutatták be először nagy sikerrel a történelmi darabot, azóta több mint harminc év eltelt, de a rockopera mondanivalója nem veszített jelentőségéből, és az István, a király népszerűsége is töretlen.

Varga Miklós főszereplőt arról kérdeztük, miért tartja fontosnak ismételten bemutatni ezt a rockoperát, és miért érezte fontosnak, hogy ismét szerepet vállaljon az István, a királyban.

Én csak az egyik szereplője vagyok a darabnak. Pintér Tibor és társulata kért fel a főszerepre, miután sokáig hozzám kötődött a múltban ez a szerep, természetesnek gondoltam, hogy ismét elvállalom. Nagyon fontosnak tartom, hogy az István, a király rockoperát bemutassuk, és azt is, hogy a Felvidéken is láthatja a közönség, hiszen ez egy eléggé emblematikus darab.

A határon túl mindig nagyon jól csengett, a közönség pedig mindig nagyon jól fogadta.

 

Többször is láthatta a felvidéki közönség az István, a király rockoperát, a mostani szereposztás azonban más, hiszen az anyaországi énekesek, színészek mellett egy felvidéki is helyet kapott a szereposztásban. Milyen jelentősége van ennek?

Nagyszerű dolognak tartom, hogy a Felvidékről valaki bekerült a magyar rockzene körforgásába.

Vadkerti Imre nagyon jó énekes, örülök neki, hogy ma is a Kormorán zenekar oszlopos tagja.

Kitűnően oldotta meg a Társulatban Koppány szerepét, olyannyira, hogy ma már kezdik az ő nevéhez kötni a szerepet.

 

A magyarság fontos szerepet játszik Európa történetében. Mi lehet az aktualitása ma a rockoperának?

Az István, a király rockopera van annyira autonóm mű, hogy a politikai helyzettől függetlenül is legyen mondanivalója. A magyar történelem egyik legjelentősebb eseményét, az államalapítást dolgozza fel.

Az államalapításnak és István királynak köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk. Ugyan szétszakítottak bennünket, de annyira nem sikerült, hogy ne tudjunk megmaradni.

 

Rendszeresen jár a Felvidékre. Miért érzi fontosnak, hogy gyakran láthassa a közönség?

A Felvidékre, de Erdélybe is gyakran járok, mert nagyon jó az itteni jóérzésű magyar emberekkel találkozni. A határon túl azt vettem észre, hogy fontosabb az embereknek a magyarságuk, mint az anyaországiaknak. Ezért is fontos, hogy a magam módján ezt megpróbáljam tovább erősíteni. Az anyaországi magyaroknak nagyobb szükségük van a határon túli magyarokra, mint fordítva, hiszen tízmilliónál a tizenötmillió több és erősebb. Szükségünk van egymásra. Az István, a király rockopera -a mondanivalója miatt is - összefog minden magyart. Hogy ma is van igény az előadásra, azt is jelenti, így is fontos megerősíteni az öntudatunkat, és ezzel előre mutatni. Ez különösen fontos azokon a területeken, amit lassan száz éve elcsatoltak, ahol több kevesebb sikerrel próbálják a magyarságot beolvasztani, bízom benne, hogy inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

ATEMPO.sk

Farkas József és Agócs Gergely

„A kitüntetés megerősít abban, hogy az elmúlt évtizedekben jó úton jártam” - Agócs Gergely és Farkas József gondolatai az elismerésről

Augusztus 20-a alkalmából a Hagyományok Háza két felvidéki származású munkatársa, a hagyományos népi kultúra terjesztéséért-továbbéltetéséért kifejtett munkájáért részesült értékes elismerésben.

A Magyar Arany Érdemkeresztet Dr. Agócs Gergely etnográfus, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa és Farkas József, néptáncos, fotográfus, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője vehette át.

Dr. Agócs Gergely így vall pályájáról és a díjról:

„Felvidékről, Fülekről származom, Magyarországra – az ELTE néprajz szakára való felvétellel – 1992-ben kerültem. 1985 óta veszek részt népzenei gyűjtésekben, s ezek az órák, hetek nagy hatással voltak életemre: tanultam és töltekeztem. Egy gazdag kultúrát, s számos, nagy műveltségű embert ismertem meg. Mérhetetlen szomorúság tölt el, hogy a szemem előtt zajlik e felhalmozott érték szertefoszlása: a magyar falu értékei visszahozhatatlanul tovatűntek-sírba szálltak.

Az elismerést örömmel fogadtam, az indoklásban elmondottak hízelgőek voltak rám nézve. Nagyon jó érzés egy ilyen elismerést fogadni, mivel eddig felterjesztett, össztársadalmi figyelmet kiérdemlő elismerésben még nem volt részem.”

Farkas József 1979-ben került szorosabb kapcsolatba a komáromi Hajós Néptáncegyüttesben a népi kultúrával, s mintegy tíz éven keresztül különböző együttesekben táncolt. A főiskola befejezése után 1989-ben a szlovákiai Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár szervezője volt, e munkáját egy évtizedig folytatta. Ezt követően a Kárpát-medencében számos néptánc és népzenei tábort és fesztivált szervezett, s kezdetektől aktívan vett részt a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny szervezésében, dokumentálásában.

„Több mint negyedszázada járom a Kárpát-medencét, s ezen belül a Felvidéket népzene- és néptánc-kutatókkal, s e néprajzi gyűjtéseket fotó és videó anyagban dokumentálom - summázza életpályáját a kitüntetett.

"Ha egyes rendezvények után odajönnek és kezet fognak velem, azt is egy nagy tisztességnek tartom, ez a kitüntetés viszont megerősít abban, hogy az elmúlt évtizedekben jó úton jártam.”

ATEMPO.sk

„Remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége!” - hamarosan kezdődnek az 55. Jókai Napok

„Remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége!” - hamarosan kezdődnek az 55. Jókai Napok

Újra megtelik Komárom fiatal színészpalántákkal. Június 12-e és 17-e között rendezik meg az 55. Jókai Napokat. Bajkai Csengel Mónika szervező mesél a nagy múltú fesztiválról.

Nem is titkolja, hogy focirajongó. Szép gólokat vár a csapatoktól: szabálytalankodás kizárva! Mónika örül az új és a visszatérő csoportoknak, a fesztivál kiváló anyagi támogatottságának. Elmondja, hogy szerinte a Slam Poetrynek megvan a maga helye és feladata. Végül Soóky László friss darabjainak bemutatóiról is szót ejt.

 

Az 55. Jókai Napok alatt kezdődő oroszországi foci-vb is adja a ziccert: 11 színjátszó csoport érkezik Komáromba június 12. és 17. között. Ez a felvidéki amatőr színjátszó válogatott mutatja be előadásait a szakmai zsűri: Culka Ottó színész, Hizsnyan Géza színikritikus, Michač Gábor díszlettervező, Németh Ervin drámapedagógus, Perényi Balázs rendező, valamint Varga Emese szakmai koordinátor előtt.

Válogatott tizenegyes keret, de remélem, nem tizenegyesrúgás lesz a vége; büntetőket, bízom benne, hogy nem osztanak majd, ha már a foci-vb a beszélgetésünk felütése. Oroszországban se legyenek, itt sem legyenek büntetők, nem szeretem a büntetőkkel véget érő meccseket. Olyan focirajongó vagyok, aki egyáltalán nem kedveli a büntetőrúgásokat. Indokolt esetben természetesen muszáj, de végtelenül igazságtalannak tartom, ha ezen múlik a győzelem. Bízom benne, hogy a zsűri sem így fog ítélkezni.

 

Nyolc-három a diák- és felnőttszínjátszó-csoportok aránya.

Az már egy nagyon jó meccs, ha ilyen sok gól születik! Amúgy tizenkét csoport lett volna, de a rozsnyóiak az utolsó pillanatban visszaléptek. Vannak megint újoncok. A

SzondySokk Ipolyságról, a Szondy György Gimnáziumból. N. Tóth Anikóék hoztak létre egy diákszínjátszó csoportot arra a gyermekcsoportra építve, amely hosszú ideje a Duna Menti Tavasz egyik vezető csapata. A Nánai Színjátszócsoport pedig visszatér. És van még egy nagy visszatérő, a kassai Pinceszínpad. Havasi Péter rendező összeszedte a társaságot, és ismét létrejött Kassán egy felnőttszínjátszó-csoport. Ezek fontos és nagyon jó dolgok.

 

Voltak helyek, ahová kérték, és elment Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, és nem rejtette véka alá tanácsait.

Az idén létrejött a kisebbségi kultúrákat támogató alap Szlovákiában, így a kiemelt országos fesztiválokra sokkal több pénz jut. Nagyobb a mozgásterünk, hála mindenkinek, aki tett érte. Ennek köszönhetően ismét téríteni tudjuk a csoportok útiköltségét. Nagyszerű profi társulatokat hívhattunk vendégnek. A Teatro Tatro társulat fellépése lett volna a legnagyobb dobás. Egyeztetési okok miatt az idén nem sikerült elhozni őket, de a jövő évi Jókai Napokra már lefoglaltuk őket. Szabó Csilla személyében pedig egy szakmai mentor tanácsokkal látta el azokat a csoportokat, amelyek igényelték ezt. Ezek a dolgok mindig elengedhetetlenek lennének, hogy a csoportok dolgozni tudjanak. Amennyiben ez így marad, nagy fellendülés várható.

 

Jókai Napok

 

Úgy tűnik, az off programok között már gyökeret eresztett a Jókai Slam Poetry Bajnokság. Most lesz negyedszer.

Azok is megmutathatják slammer-tudományukat, akik a fellépő csoportokkal érkeznek. Laboda Róberttel remek az együttműködésünk. Neki és a nagyon jó felvidéki slammereknek köszönhető, hogy a Slam Poetry népszerű műfajjá vált tájainkon. Pedig azt gondolhatnák, hogy a Slam Poetry ellen vagyok, ugyanis a szavalóversenyeken nem szeretem ezt a műfajt. Nem szabad összekeverni ugyanis a verssel, a kettő nem ugyanaz.

A Slam Poetrynek megvan a maga helye. Klubban slammelni nagyszerű, és igenis lehet így népszerűsíteni az irodalmat a fiatalok között.

 

Pedig az idén a slammerek csütörtököt mondanak.

Június 14-én, csütörtökön 22.00 órakor kezdődik a IV. Jókai Slam Poetry Bajnokság a fesztiválklubban, a RÉV Magyar Kultúra Házában. Előtte pedig Soóky László új darabjának az ősbemutatóját tekinthetik meg a nézők este nyolctól a városi művelődési központ kamara-terében. A három évvel ezelőtt bemutatott A Nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, amely a tavaly elhunyt Benkő Géza színművész nevéhez fűződik és az Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínház után, amelyet Lajos András tavaly vitt sikerre, az idén a trilógia befejező része, a Papa különböző hangszereken hegedül, egy, vagy két, lakodalom pontos leírása következik, Keszég László rendezésében, Lajos András előadásában. A trilógia mindhárom részét a Dialóg n.o. szervezte. Van egy nagyon jó barátnőm, Varga Emese dramaturg, aki szakmailag együttműködik Soóky Lászlóval. Szerették volna behozni a felvidéki kortárs drámát a Jókai Napokra, én pedig azt mondtam, ennek semmi akadálya. Szombaton az őrsújfalui ÉS?! Színház az ottani kultúrházban mutatja be Soóky László Az önmagát mosdató szerecsen című új darabját, Szabó Csilla rendezésében. Béreltünk három autóbuszt. Ezekkel visszük ki a fesztivállakókat a helyiek által „romkultúrháznak” nevezett helyszínre és hozzuk vissza őket Komáromba.

 

Az improvizáló profi színészeket is mindig sokan nézik a RÉV Magyar Házban.

Az idén Gál Tamásék Itt és Most (ugrik a majom a vízbe) című műsora kerül a közönség elé szerdán este. A hetényi Csavar Színház játszik majd nekünk és velünk.

 

A jó időt megrendelték a fesztiválra? Melynek műsorvezetője az idén is Aranyosi Zsolt lesz.

Megrendeltük, de nem negyven fokot. Abból elég volt tavaly! A Jóisten nem akarhatja, hogy megdunsztolódjunk a kamara-térben, a színpadon felállított nézőtéren. Bár az idén sok nagyszínpadi produkció is lesz, nem csak kamara-előadások. Aranyosi Zsolt imádja az amatőr színjátszó közeget. Tavaly nagyszerűen vezette a Jókai Napok műsorát. Természetesen az idén is őz hívtuk.

 

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk

Pál-Baláž Karmen

„Ez egy álom, ami most velem történik” – Pál-Baláž Karmen a legjobbak közt a SuperStar-ban

A cseh-szlovák SuperStar 2018 márciusában vette kezdetét. A versenyben idén egy ismerős arc is feltűnt. Pál-Baláž Karmen-t Rozsnyón és környékén már jól ismerik, hisz több formációval, zenekarral állt színpadon az elmúlt évek során. Szélesebb körben viszont 2017-ben szeptemberében lett népszerű, amikor a magyarországi X-Faktor tehetségkutatóban is bemutatkozott.

Molnár Ibolya

INTERJÚ: Nagyot varázsolt a kis farnadi lány - Molnár Ibolya, a verséneklők győztese

A Tompa Mihály Országos Verseny énekelt versek kategóriája minden évben az egyik legközkedveltebb és legjobban várt megmérettetés Rimaszombatban. Nem volt ez másképp idén sem, ahol a verseny történetében az egyik legfiatalabb fellépő bűvölte el legjobban a zsűrit és a közönséget egyaránt.

Tizennégy produkciót hallhattak az érdeklődők, akik közül kiemelkedett a mindössze 12 éves farnadi Molnár Ibolya. Kitűnő énekhangjával és ukulele kíséretében állt a színpadra a zsűri, majd a több száz fős közönség elé a díjátadó gála végén is. Varázslatos volt :-)

Vele beszélgettünk az elmúlt hétvége eseményei kapcsán.

 

Gratulálok a nagyszerű sikerhez. Első alkalommal vettél részt az énekelt versek kategóriájának döntőjében és taroltál. Milyen volt ezt megélni?

Először voltam ilyen nagyszabású versenyen, és nem gondoltam arra, hogy esélyes leszek, hogy egyáltalán aranysávos besorolást kapok. Hihetetlen, hogy az első próbálkozásomra ilyen visszajelzést kaptam. Nagyon jó érzés, szinte elmondhatatlan ...

 

Fiatal korod ellenére nagyon magabiztos voltál. Miből ered ez?

Már kicsi korom óta szeretek a színpadon szerepelni, kisebb előadásokon, helyi és regionális versenyeken is kipróbáltam már magam. Zeneiskolában hegedűn tanulok, de az énekkel és az ukulelével csupán hobbiként foglalkozom. Az ukulelével 2-3 éve ismerkedem és apukám segítségével tanulok a hangszeren.

 

Mióta foglalkoztat a zene és hogyan találkoztál ezen belül a versénekléssel?

Fhuuuu…, “kis mókuska, jaj de szép a bundád” (énekelte), ez egy dal, amit négyévesen írtam, és a zongorán pötyögtettem. Szóval amióta eszemet tudom, énekelek, dúdolok, táncolok, szövegeket írok. Eleinte még nem ismertem a megzenésített vers műfaját, az unokatestvéremnek (Saróka Liliána) köszönhetően szereztem róla tudomást, és én is kedvet kaptam hozzá.

 

Molnár Ibolya

 

És hogyan jött, hogy benevezz a Tompikára?

Igazából már tízévesen is megzenésítettem verseket, de azt sehol nem adtam még elő. Viszont most, hogy betöltöttem a 12. életévem, még erősebb lett bennem a vágy, hogy kipróbáljam magam az énekelt versek kategóriájában. Eddig szinte minden évben szavaltam, de a zene mégis jobban vonzott. Sokat hallottam róla, mennyire jó a hangulat az énekelt versek kategóriájában, így idén végre beneveztem és nagy örömömre a döntőig jutottam.

 

Te magad zenésíted meg a verseket. Hogyan lesz egy versből dal a kezed alatt?

Először elolvasom a szöveget, értelmezgetem, próbálok ráhangolódni, majd így döntöm el, hogy vidám, vicces vagy szomorkás legyen a dallam. A szöveg ritmusára próbálgatok dallamokat találni, közben kikérem az unokatesóm véleményét. Így csiszolódik lassan egy-egy dal.

 

Milyen versek állnak hozzád közel?

Nem sok verset olvasok, de van egy-két verses kötet, amit nagyon szeretek. Ilyen például Nagy Bandó András egyik gyereknek írt kötete. Mindemellett szeretem a korosztályomnak írt verseket, a vidám, ritmusos szövegeket.

 

Molnár Ibolya

 

Van aki segít a versek kiválasztásában?

Az anyukám ajánlott néhány verset, majd végül én választottam ki belőlük azt a kettőt, amit elő is adtam a versenyen. Nem volt egyszerű a választás, mert először fontos volt, hogy tetsszen a szövege, másrészt figyelni kellett arra is, mennyire tudok vele jól dolgozni.

 

Milyen zenei stílust szeretsz, mi inspirál?

Nagyon sok stílusú zenét hallgatok, nagyon szeretem a filmzenéket, a szimfonikus zenéket, a musicaleket. Ez talán azért is van így, mert a családom nagy zenekedvelő, így sokszor azt hallgatom, amit ők is. Apukám például sok jó zenét hallgat, amit én is nagyon kedvelek. Mindemellett a YouTube-on szoktam keresgélni az újdonságokat.

 

A siker után születtek már benned valami tervek, ami a zenei pályát illeti?

Szeretném fejleszteni az ukuleletudásomat, aztán idővel jó lenne egy komolyabb ukulelét is beszerezni ehhez. Úgy gondolom, az éneklésben is van még mit tanulnom, de emellett a hegedülést sem szeretném befejezni. A későbbiekben magam egy zenekarban is kipróbálni, a legnagyobb álmom, hogy egy ukulele-zenekarban zenélhessek.

 

Örömzenélés a Tompikán

 

Amikor nem énekelsz, zenélsz mi az amit szívesen csinálsz?

Nagyon sok időt töltök a zenéléssel, így a maradék időben a kutyusommal játszom, trükkökre tanítgatom, együtt pihenünk az udvaron. Szeretek könyvet is olvasni, leginkább kutyákról szóló regényeket.

 

És mi leszel ha nagy leszel? :-) Milyen terveid vannak?

Hát mindenképp szeretném folytatni az éneklést és a zenélést. Egyelőre még fejtörést okoz, hogy milyen szakmában helyezkedjek el. Még nem tudom, nincs eldöntve semmi.

 

A közeljövőben hol láthatunk, hallhatunk tégedet?

Legközelebb a farnadi alapiskola Anyáknapi műsorán fogok szerepelni. Két hét múlva pedig újra Rimaszombatba utazok, mivel a zselízi Franz Schubert Művészeti Alapiskola énekkara részt vesz egy versenyen, ahol hegedűsként kísérem őket, és pár dal erejéig mezzoszopránban is erősítem az énekkart. 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin és Saróka Liliána

Pleszkán Écska

OTT VOLTUNK: Boogie Woogie szólt Dunaszerdahelyen (+ interjú)

Folytatódnak a Dunaszerdahelyi Zenei Napok. A Dániel Balázs Boogie Woogie Bandája lépett fel pénteken a helyi Művészeti Alapiskola koncerttermében. Mire leültem az első szám közben a nézőtér közepén, már mindenkinek benne volt a boogie a lábában.

Látványos show-elemekkel tarkított előadást hallhattunk. Gondolok itt arra a meghökkentő jelenetre, amikor Koch Barnabás az ütőivel a színpadot dobolta, és az egész közönség beszállt a ritmusba. Vagy a másik most is előttem van, amint hárman tartják a nagybőgőt és a húrokat ütik az ütőkkel!

Klasszikusok és saját dalok jöttek egymás után, mind boogie stílusban. Rendkívül tréfás virtuozitással adták elő a stílusban sajnos hiányt szenvedő közönséget. A közepén jöttek a nagy kedvenceim, és persze az énekesnő, Écska, aki gyönyörű hangjával joplin-i magasságokba emelt minket; engem legalábbis. Boogie továbbfejlesztve rocknrollba. Imádtam és mindenki más is így volt vele.

 

Koch Barnabás

 

A koncert után néhányan megrohamoztuk a bandát. A legtöbben CD-ért, mi pedig interjúért. Íme:

 

Hogy éreztétek magatokat a koncerten a dunaszerdahelyi közönség előtt?

Dániel Balázs: Nagyon jól éreztük magunkat. Most először léptünk fel itt, és örültünk a fogadtatásnak. Ráadást is játszottunk, és ahogy a mosolygós arcokat néztem, mindenki élvezte a műsort, mindenkinek járt a lába, keze, mindene.

Zink Ferenc: Örültünk a meghívásnak, és reméljük nem utoljára léptünk itt fel.

 

Mi, dunaszerdahelyiek is reméljük. A humor alapvető eleme volt a koncertnek. Ez mennyire tudatos, mennyire van kidolgozva, esetleg a próbákon találjátok ki?

Dániel Balázs: Összeszokott zenekarról van szó, és alapvetően a személyiségünk is ilyen, állandóan ugratjuk egymást. Részben a színpadon, részben a próbákon találjuk ki ezeket. Van amelyik show-elemre pedig tudatosan készülünk. Hála Istennek a boogie egy nagyon spontán műfaj, úgyhogy ez belefér.

 

Segítsetek nekem megvilágítani egy dolgot a műfajjal kapcsolatban: mennyire igaz a Ti értelmezésetek szerint, ha azt mondom, hogy a boogie woogie félúton van a blues és a rocknroll között?

Dániel Balázs: Teljesen igaz. A boogie woogie őse volt a blues zene, a rocknroll őse pedig a boogie woogie.

Koch Barnabás: A műsorunk nem száz százalékban erre épül. Tehát feldolgozások, saját számok követik egymást különböző stílusokban. Ha valaki ugyanazt a mainstream vonalat játssza egyfolytában, az előbb utóbb unalmas lesz.

Dániel Balázs: Kivéve a boogie-t! :)

 

Dániel Balázs

 

Több látványos show-elemet is bemutattatok a koncerten. Ezek mennyire állandóak a fellépéseiteken?

Dániel Balázs: Törekszünk arra, hogy ne csak a fülnek, de a szemnek is nyújtsunk valamit, és ha ezt még humorral is össze tudjuk kötni, akkor az telitalálat.

Zink Ferenc: Igazából azért szeretjük, mert improvizatív, vidám, táncos műfaj; ki lehet belőle mozdulni és beleférnek a gag-ek is.

 

Hát igen, a boogie woogie nem egy temetésre szánt műfaj.

Dániel Balázs: De az enyémen az lesz, csak sajnos nem én fogok játszani! :)

Pleszkán Écska: Azt gondolom, hogy szinte minden műfaj funkcionális, ahogy a sirató dalok vagy a munkadalok. Azért is van ilyen szoros kapcsolata a boogie-nak a humorral, mert a boogie-nak az a funkciója, hogy szórakoztasson. Ezért gondolom azt, hogy szinte semmilyen szituációban nem tud szomorú lenni, mert minden esetben önfeledt hangulatot próbál behozni, és ehhez hozzátartozik a humor.

 

Még a boogie fesztiválról meséljetek nekem, és hogy hol fogtok legközelebb fellépni, esetleg itt a Felvidéken.

Dániel Balázs: Idén már a 11. Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivált szervezzük, röviden BoogieFeszt. Minden éven a műfaj legjelesebb zenészei és táncosai jönnek el a világ minden tájáról. Mi minden évben új műsorral készülünk. Ebben az évben december 6-7-8-án rendezzük meg és mindenkit szeretettel várunk. Legközelebb pedig Komáromban lépünk majd fel, április végén.

Köszönjük szépen és további sok sikert!

 

A DUNASZERDAHELYI ZENEI NAPOK TOVÁBBI PROGRAMJAI

 

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Tolcsvay László

'68 - Tolcsvay László szólólemezt készített (hallgasd meg a dalokat)

'68 címmel összegző, visszatekintő lemezt készített Tolcsvay László, aki a hatvanas évek végétől a Tolcsvay-trió, valamint a Fonográf alapító tagjaként vált ismertté, később szólópályára lépett. Az elmúlt több mint négy évtizedben az általa előadott saját, népszerű felvételein kívül számos dalt írt másoknak (Koncz Zsuzsa, Halász Judit), a nyolcvanas évektől pedig rockoperák és musicalek zeneszerzője, ezek közül a Mária evangéliuma DVD-n, a Rákóczi fantázia CD-n jelent meg.

HAZAI-MUTATÓ: Evelin hegedűje meg a gitárok

HAZAI-MUTATÓ: Evelin hegedűje meg a gitárok

Valahogy mindig elfog a kalandvágy, amikor Nagymegyerre indulok. No, nem mintha akkora távolságra lenne, de valahogy az a város mégis kicsit más. Talán az emlékek miatt. Sok minden fűz a városhoz, főleg a barátságok. Most is egy nehéz nap után nyakunkba vettük a várost egy barátommal, aki egyébként szegről-végről kolléga, mivel egyszer dolgozott az ATEMPO-nak még azon a szép emlékű 2016-os gombaszögi fesztiválon.

Szóval leparkoltunk a Big Man Pubban egy hátsó asztalhoz, és ahogy a falakon lévő posztereket néztük, megpillantottunk egy darts automatát. Elhatároztuk, hogy kipróbáljuk. A probléma ott kezdődött, hogy egyikünk se értett hozzá. Szégyenszemre segítséget kellett kérnünk, de aztán lenyomtunk egy menetet. Én kénytelen voltam megelégedni a szerény második hellyel, de nem szomorkodtam sokáig, mert már kezdődött is a nagymegyeri Evelin bemutatkozó koncertje.

 

Evelin

 

A zenekar felállása a következő:

Reichel Evelin: hegedű
Michnya Robi: gitár, ének
Kosár Dezső: basszusgitár
Vígh Zoltán: gitár

 

Az akusztikus rock´n´roll szimfóniát mindketten csukott szemmel élveztük. A repertoár igen változatos volt. A Hobo Blues Bandtől a Rolling Stones-on át, József Attilán keresztül az Eddáig szinte mindent hallhattunk, ami magyar klasszikus rock zene. A fő az volt, hogy ne legyen gép csak az a "natúr hangzás". Így sokkal igazibb, élvezhetőbb és hitelesebb volt az egész. A szettek között Robival, a zenekar megálmodójával és vezetőjével beszélgettünk néhány percig. Kiderült, hogy szinte mindenki ismer mindenkit. Aztán folytatódott a buli, melynek ritmusát az egész klub átvette. Gyakorlatilag minden a helyén volt. A gitárok nagyon frappánsan és játékosan szólaltak meg. Robinak nagyon eredeti énekhangja van, amit hatalmas élmény hallgatni, akárcsak önmagában is. A basszus mindig remekül egészítette ki a gitárokat. És Evelin (aki mégcsak 17! éves és győri konzista) hol virtuóz módon, hol pedig egészen harmonikusan szólózott vagy kísért. Pontosan tudta, hol és mikor szálljon be, illetve szálljon ki. Egyszóval mindenki nagyon élvezte a bulit.

 

A koncert után még megkértem az együttes tagjait egy rövid bemutatkozó interjúra, lévén ez volt a formáció első fellépése:

Először is arra lennék kíváncsi, hogy miért ezt a nevet adtátok a zenekarnak?

Michnya Robi: Meghívtuk Evelint, és megkértük, hogy vállaljon közös munkát velünk. Ő elvállalta, és mivel ő a szép és a fiatal közöttünk, ezért lett Evelin a zenekar neve :-)

 

Michnya Robi

 

Ez volt az első koncertetek, ezért kérnék mindenkitől egy rövid bemutatkozást!

Vígh Zoltán vagyok a King Size és a jelenleg is aktív Nowember zenekarból. Már régebben is zenéltem az Evelin tagjaival. Dezsire és Robira példaképeimként tekintek, megtiszteltetés nekem, hogy velük játszhatok. Az pedig külön öröm számomra, hogy az új generációból is itt van köztünk Evelin, aki nagyon tehetséges. Egyszóval jól érzem magam a zenekarban. Érdekes dolgokat készülünk alkotni.

Michnya Robi vagyok. Zenei körökben Big Man-ként ismernek. A célunk az Evelinnel, mint formációval az volt, hogy egy hangulatos, bensőséges magyar rock-ot és pop-ot, és persze saját számokat adjunk elő akusztikusan. A lényeg a jó kis koncertezés, a lazulás. Az akusztikus hangszerek megadják ezt az esszenciáját a zenének. Az emberek is magukévá teszik a lüktetést és az ősi tam-tamokat.

Reichel Evelin vagyok. Jelenleg a győri Zeneművészeti Középiskola ötödéves hallgatója. A hegedüléssel komolyabban 5 éve kezdtem foglalkozni, amikor elkerültem a középiskolába. Két éve tagja vagyok egy másik zenekarnak, de nagyon örülök ennek a felkérésnek, és hogy más zenei műfajokban is kipróbálhatom magam.

Kosár Dezső a becsületes nevem, de a becenevem: Öreg. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatal gárdával játszhatok. A Big Man Band tagja vagyok már huszonegynéhány éve. Nagyon örülök ennek a zenekarnak, mert ez számomra is új dolog. Nem az a kemény rockos hangzás, hanem egy könnyedebb, különlegesebb világ. Még nagyon új a zenekar, de biztosan fog fejlődni.

 

Kosár Dezső

 

Elég széles a zenei paletta. Gyakorlatilag minden, ami magyar klasszikus rock´n´roll. Mi volt a koncepció a dalok kiválasztásánál?

Michnya Robi: A lista lényege, hogy kell egy bemutatkozás. Például, amikor először hallottam az Eddát egy komáromi kultúrotthonban száz ember előtt 1980-ban, akkor ők is tücsköt-bogarat összejátszottak, de jól is állt nekik. Ma már nem szégyen a nagy zenészeknek sem mások dalait eljátszani, a saját képükre formálni. Ma este mi 19 számot játszottunk, ebből egyelőre még csak 3 saját dal. A legfontosabb tehát, hogy magyar dalok magyar szöveggel akusztikusan, és valahogy belefűzni a népi dolgokat. Lehet, hogy még valamilyen fúvóst beleszövünk a történetbe, de semmi nagyzenekar és semmi elektronika.

 

Zoli, Ti a Nowemberrel sokszor léptetek fel Dunaszerdahelyen és környékén, és más bandában is játszol. Hogyan csatlakoztál ehhez a zenekarhoz, hogyan találtak meg Téged?

Vígh Zoltán: A Nowember ugye megyeri zenekar, és én gyakorlatilag itt nőttem fel a Big Man Pubban, innen az ismeretség. Aztán Robi szólt, hogy lenne ez a dolog, én ráértem és azóta ezzel foglalkozunk.

 

Vígh Zoltán

 

Dezső, az együttes, ahogy megfigyelem teljesen szétoszlik egy-egy korcsoportra. Mi erről a véleményed?

Kosár Dezső: Nekem nagyon tetszik ez a generációs széttagoltság. Néha egészen más gondolataink vannak a zenéről, mégis mindig tudunk egy kompromisszumot kötni, amit aztán tudunk gyümölcsöztetni a zenekarban. És, ami még külön fontos nekem, hogy egyetlen dalt sem próbáltunk egy az egyben lekoppintani, hanem mindegyikhez hozzáadtunk valami pluszt, egy kis ízt. Mindenki meg tudja formálni a maga hangzását a zenekarban.

 

Hol, mikor és hogyan zajlanak a próbák?

Michnya Robi: Hetente egyszer van egy 3-4 órás próbánk itt a Big Man Pubban. Az egyetlen szürke zóna, amikor mindenki ráér, az a vasárnap délután. Tehát ahelyett, hogy lógatnánk a lábunkat, idejövünk és zenélünk. És jól esik :-)

 

Az első koncert után még nyilván korai erről beszélni, de mégis a saját dalokból terveztek-e felvételeket készíteni a jövőben?

Michnya Robi: Nagyon fontos, hogy készüljenek felvételek. Általában, akinek ilyen művész-csakrája van, hajlama alkotni, annak fontos, hogy hagyjon valamit az utókornak. A diktátorok is ezt szokták, csak az ő szobraikat ledöntik. Ha viszont egy jó muzsika beüt, az száz évig is él, a végén már azt se tudják ki szerezte. Értéknek tartom minden ember alkotását, amit összerak a tehetségével. Úgyhogy igen, stúdióba el kell menni, de hibát nem lehet elkövetni. Kell legalább 20 saját dal, hogy lehessen miből válogatni.

 

Evelin, mi vezet egy ilyen fiatal lányt - aki ráadásul hegedülni tanul a győri konzin -, hogy egy rock´n´roll dalokat játszó együttesben zenéljen?

Reichel Evelin: Anyukám nagyon szerette ezt a zenét, amit így én is kiskorom óta hallgatok. Egyáltalán nem áll távol tőlem, szeretek több műfajba is belekóstolni. Úgyhogy nagyon örültem, hogy ilyen zenei stílusban is kipróbálhattam magam.

 

Evelin

 

Hol lesztek hallhatóak/láthatóak a közeljövőben?

Michnya Robi: Itt az alma materben, a Big Man Pubban havonta fellépünk majd, és Csallóközben tervezünk fellépéseket. A szájról szájra terjedő információban hiszünk, ami a zenekar jó hírnevét illeti. Ez a legnehezebb út, de a legbiztosabb is.

 

Köszönöm és további sok sikert kívánunk Nektek!

 

Aki szeretné hallani ezt az új formációt itt egy újabb lehetőség. Pénteken, február 16-án, ahogy mondták a Big Man Pub színpadán lesznek hallhatóak.

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk

Magyar versek a XX. századból – megjelent az Aranymetszés bemutatkozó albuma

Magyar versek a XX. századból – megjelent az Aranymetszés bemutatkozó albuma

A 2010-ben alakult Aranymetszés egy kísérleti projektnek indult. Közben több minden történt a formációval, mint például a a Harmónia-díj jelölések. Most pedig az első lemezüket hallgathatjuk meg. A hanganyag kilenc kiváló klasszikus verset tartalmaz líraian, komédiásan és gyermekien komolyan megzenésítve.

A formáció a Gálffy Hodosy Marianna (ének) és férje, Gálffy Józsi (gitár, ének) alkotta duó, amelyet a lemezen kiegészít Polák Miro (basszus), illetve Szeiff Attila (perkusszió). A kiválasztott verseket olyan nagyságok költötték, mint József Attila, Szabó Lőrinc vagy Radnóti Miklós.

A dalok könnyedek, játékosak és lazák, ami jó, mert ezt hallgatván közelebb visz minket a költészet, a költők perspektívájának megértéséhez. Ezért könnyedén és lazán ajánlom mindenkinek a figyelmébe a fülbemászó rímeket gitárral kísérve.

 

Aranymetszés

 

A lemezmegjelenéssel kapcsolatban beszélgettünk az Aranymetszés duóval.

Gálffy Hodosy Marianna: Igen, az Aranymetszés egy kísérleti dolognak indult. 2010-ben beneveztünk a Tompa Mihály Versenyre, és ott nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ennek hatására felbátorodtunk, és egyre több verssel kezdtünk foglalkozni. De ez egy lassabb folyamat volt. Akkor még iskolába jártunk, közben más zenekarokban is zenéltünk. Viszont több helyre hívtak minket fellépni, és ezalatt alakult ki a repertoárunk. Végül most eljutottunk oda, hogy CD formájában is megjelentek azok a 20. századi versek, amelyekkel dolgoztunk.

 

Mennyire motivált, inspirált Benneteket ennél a projektnél, hogy házaspár vagytok?

Gálffy Hodosy Marianna: Igazából ez egyfajta negatívum volt az elmúlt években, mert a magánéleti teendők annyira elvonták minden energiánkat, hogy a zenélésre sokszor nem maradt idő. Mostanában azonban már érezhetően lazulnak a dolgok, és tudunk új dolgokkal foglalkozni.

Gálffy József: Hát annyiból jó, hogy összetartozunk. A zene szerzése, illetve a hangszerelése ezeknek a verseknek borzasztóan gyorsan zajlik: ami elsőre eszembe jut azt belejátszom, Marianna ráénekel és megvan. Ritka eseteket leszámítva ugyanaz tetszik mindkettőnknek. Munkafolyamat pedig abból adódóan, hogy együtt vagyunk nincs. Tehát bármikor lehetne próba, ezért – szinte sosincs :-)

 

Aranymetszés

 

Mi alapján választjátok ki a megzenésítendő verseket? Mi az, ami megfog egy versben?

Gálffy József:  Általános minta nem létezik. Elsősorban arról szól, hogy mennyire van harmonikusan megkomponálva az a vers; milyen a dallama, a ritmikája. Nem a téma a kérdés, hanem, hogy mennyire szép és egységes.

Gálffy Hodosy Marianna:  A következő kritérium pedig az, hogy mennyire passzol hozzánk.

 

Emlékszem egy régi NFG-beli koncertetekre, és leginkább az maradt meg bennem, hogy teljesen lazák és spontánok voltatok, teljesen egymásra hangolódva.

Gálffy Hodosy Marianna:  Azt hiszem ez a lazaság benne van, meg a közvetlenség. Gyakran beszélek személyes dolgokról, függetlenül a vers tartalmától. Néha haragudtam Józsira, amiért bohóckodott a dalok közt, például a halálról.

Gálffy József: A mi feladatunk, hogy verseket zenésítsünk meg és közvetítsünk. Ez megvan. De nem muszáj ehhez még komoly arcot is vágni :-)

Gálffy Hodosy Marianna:  Semmiképp sem szeretnénk túlkomolykodni. Legyen meg az átélés, de ne menjen át túlzott színészkedésbe.

 

Aranymetszés

 

A lemez anyaga és címe is a "Magyar versek a XX. századból".

Gálffy Hodosy Marianna:  Nem sokat gondolkodtunk a címen. A Bethlen Gábor Alap támogatásával készült a lemez, és amikor le kellett adni a pályázatokat, evidens volt, hogy ez legyen a címe is.

 

Kilenc dal szerepel az albumon. Miért pont ezek? Biztos vannak még a repertoárotokban olyan megzenésített versek, amik szintén 20. századiak és nagyon igényes feldolgozások.

Gálffy Hodosy Marianna:  Készülőfélben vannak, de a többség az rajta van a lemezen. És ezeket a dalokat már évek óta játszuk, így végigmentek egy érési folyamaton. Haly (Halász Gábor) elvállalta a lemezfelvételt. Elég sűrű volt mindannyiunk naptára. De sikerült úgy besűríteni, hogy ha Józsinak volt egy szabad fél napja, akkor feljátszotta a gitárokat, aztán én mentem be énekelni. Két vendégzenész szerepel a lemezen: Polák Miro basszusgitáron és nagybőgőn, illetve Szeiff Attila ütőhangszereken.

 

Aranymetszés

 

Tracklista

1. Semmiért egészen (Szabó Lőrinc)
2. Tedd a kezed / Csudálkozás az életen (József Attila)
3. Még nem elég (Váci Mihály)
4. Alkonyi elégia (Radnóti Miklós)
5. Spleen (József Attila)
6. A tündér (Weöres Sándor)
7. Még el sem mentél (Kulcsár Tibor)
8. Tiszta szívvel (József Attila)
9. Gyökér (Radnóti Miklós)

 

A lemezen hallható formációt teljes valójában első alkalommal hétvégén, február 16-án, pénteken a dunaszerdahelyi NFG klubban láthatjuk, hallhatjuk a lemezbemutató koncert alkalmából. Majd március 3-án Somorján, a Moziban is színpadra állnak mini turnéjuk keretében. Gyertek el Ti is :-)

Egy szerencsés olvasónk otthon is meghallgathatja az új lemezt, ha részt vesz a hamarosan induló játékunkban.

Bódis Attila, ATEMPO.sk

Zenészek jönnek-mennek – Megújult a Rómeó Vérzik is

Zenészek jönnek-mennek – Újra négyen a Rómeó Vérzikben

Az interjúsorozat második és egyben befejező részében Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontembere mondja el, ő hogyan látja a nagy port kavart zenészváltást. De kérem a Kedves Olvasókat, aki botrány, balhé, cirkusz kedvéért kezdi olvasni a cikket, az most kattintson el ...

 

Mi vezetett ahhoz a döntéshez, hogy ismét négytagúra bővült a Rómeó vérzik?

Amióta hárman maradtunk mindig ott motoszkált bennünk ez a dolog. A turnébusz állandó témája volt, mert bármennyire is szeretünk hárman zenélni azért azt be kellett látnunk, hogy élőben nem robbantak akkorát a dalok, mint a lemezeken. Viszont az egy közös pont volt, hogy a gitáros csak is felvidékről lehet és lehetőleg a közelből.

Jó volt a munka Ermivel is annak idején, de hiányoztak a közös próbák, a jammelések. Mivel a látókörünkben nem igen akadt ilyen gitáros, aki megfelelt volna az elvárásainknak, ezért aztán a témát sem feszegettük egy idő után. Tudtuk, hogy valami, valaki hiányzik, de nem volt realitása a dolognak. Sokan kérdezték, miért nem hívtuk vissza Pükét vagy Ermit. Ezt valahogy úgy magyaráznám, hogy amikor elválsz a feleségedtől, nagyon örülsz annak, hogy jó továbbra is a kapcsolatotok, de nem akarsz már vele együtt élni. Ez a zenében is így van. Személy szerint nagyon örülök, hogy Pükével mostanra nagyon jó lett a kapcsolatom, a negyvenes szülinapomon is ott volt a barátnőjével. Nem akarom ezt a barátságot elrontani azzal, hogy megint bekerül ebbe a gépezetbe. Pükét nagyon jó gitárosnak tartom és egészen biztos vagyok benne, hogy még fogok vele zenélni egy színpadon, de nem a Rómeó Vérzikben.

 

Miért pont Kálmán Ákosra esett a választás? Egyáltalán hogyan merült fel az egész ötlet? Melyik volt előbb?: Ákos otthagyta Phoenix RT-t, vagy Ti döntöttetek úgy, hogy kerestek valakit a bandába?

Amint mondtam ez a téma mindig ott lógott a levegőben. Egy valamit tisztába szeretnék tenni. Mi nem kerestük meg az Ákost, hogy jöjjön hozzánk zenélni. Tudom, olvasom én is, hogy páran ezt egészen máshogyan látják, vagy magyarázzák. Azt gondolom ilyen szinten nem igazán tartozunk senkinek sem magyarázattal, hogy ki játszik a zenekarban vagy ki nem. Ez az egész dolog számunkra nagyon gyerekes. De hogy legyen tiszta sor: a váltás Ákos döntése volt, mi utána kerültünk a képbe. Ha nem nálunk, akkor más bandában játszana.

Ha egyszer odajönne a Sancho, hogy figyelj haver nem érzem már jól magam a bandában, vagy kipróbálnám magam egy másik zenekarban, azt mondanám haver egy kurva jó 20 évet adtál az életedből nekem, gyere rúgjunk be és teljesítsd be az álmaidat. A Rómeó sem állna le, ahogyan a Phoenix RT sem állt le, hiszen egy új gitárossal már a hétvégén koncerteztek. Tehát, hogy mi elintéztük a Phoenix RT zenekart - az egy nagy marhaság. Gyerekkoruk óta ismerem Tomiékat, hülyeség lenne ha két felvidéki rockzenekar fújna egymásra.

 

Kálmán Ákos

 

Mennyiben változtatja majd meg a színpadi hangzásotokat és megjelenéseteket egy új tag?

Január 2-án volt az első közös próba. Azóta rendszeresen próbálunk és azt kell mondjam egy hihetetlen energia és lendület jellemzi a próbák hangulatát. Ricsi, mint egy csődör terelgeti a fiatal kiscsikót. A viccet félretéve, Ákos gyerekkorától rajongója az RV-nek, így hihetetlen alázattal áll az egyes dalokhoz. Gitárstílusa viszont nagyon hasonlít a Pükééhez, aminek köszönhetően a régi dalok is úgy szólalnak meg, mint anno a kétezres években. Nagyon várjuk a tavaszi turnét, ahol igazán megtudjuk mutatni, mire is képes a zenekar.

 

Hogy fogadta a hírt a rajongók népes tábora?

A rajongók mindig nehezen engednek el vagy fogadnak be új tagokat a szeretett bandájukba. De összességében azt kell mondjam a hír hallatán sokkal több pozitív hozzászólás jött, mint negatív. A Rómeó Vérzik zenekart 2018 január közepétől négy ember alkotja: Koppány, Sancho, Ríkó és Ákos.

 

Van-e, illetve volt-e ebből a döntésből fakadóan bármilyen feszültség bárkik között?

Olvassuk mi is a bejegyzéseket, lássuk, érezzük mi is, milyen emóciókat váltottunk ki. De még egyszer hangsúlyozom ezek a dolgok csak a zenekarra tartoznak, mi csak zenélni akarunk, de azt rohadt jól. Rohadt jó dalokat akarunk írni, jól akarjuk magunkat érezni a színpadon, a próbákon és a turnékon.

 

Koppány

 

Hétvégén rajtol a RV 2018-as turnéja. Mennyiben változtatja meg, ha egyáltalán megváltoztatja a programot, a szervezést, illetve bármit a koncertek körül? Illetve készültök-e valami különlegességgel Ákos bemutatkozó koncertjére?

A zenekaron belül a technikai személyzetben is történtek változások, lett egy szuper koncertszervezőnk is, aki leveszi a vállamról ezek után azokat a dolgokat, amikkel soha sem szerettem törődni, foglalkozni. Most már teljes egészében a zenére koncentrálhatok én is. Február 3-án lesz Kiskunfélegyházán az első négyes felállású koncert, már nagyon várjuk, elég maratoni műsort fogunk játszani.

Márciustól pedig beindul a tavaszi turné, melynek az elején jelenik meg legújabb klipünk, az Örökké álom dalra. A nyarunk is elég jól alakul, tehát nem panaszkodunk, sőt örülünk ezerrel.

Azt csináljuk amihez a legjobban értünk, zenélünk és bulizunk.

 

Hallani ezt-azt új dalokról is. Esetleg erről a témáról lehet-e tudni valamit. Tervben van-e stúdiózás ebben az évben? (bár talán erről még korán faggatlak, de ki tudja)

Ebben az évben még egészen biztosan nem fogunk stúdiózni, de az új ötletekkel egészen biztosan foglalkozunk majd. Ricsi már most ontja magából az ötleteket és agyalnak az Ákossal. Mi meg Sanchoval adjuk a pontos kurvajó kettőnégyet és kész a dal :-)

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a megújult Rómeó Vérziknek a turnéhoz!

 

Szóval, ahol csak zenei élet van ott aztán "zajlik az élet"! Nem fogok ítéletet mondani senki felett sem, engem elsősorban a zene zenei része érdekel, de úgy éreztem, ha már mindenféle hírek, pletykák terjednek szájról szájra és persze az interneten, akkor legalább legyen esélye elmondani mindenkinek, (már aki közvetlenül érintve van) a saját verzióját. Az Olvasók döntsék el, hogy számukra mi az, ami hasznos ebből a cikkből, de ha egy jótanácsot elfogadnak így kéretlenül: inkább hallgassátok a zenét, minthogy beszéljetek róla!

Bódis Attila, ATEMPO.sk