Szeretem, ha sír a gitár – Lakatos Sanyi-Alex, az ötéves Korál Tribute Band zenekarvezetője (INTERJÚ)

Szeretem, ha sír a gitár – Lakatos Sanyi-Alex, az ötéves Korál Tribute Band zenekarvezetője (INTERJÚ)

Tizennégy évesen kezdett gitározni a komáromi Lakatos Sanyi. Fiatalon báli zenekarok, a Team és a Roller megbecsült gitárosa volt. Huszonhat év szünet után, 2019 tavaszán, hazai és magyarországi zenészekkel megalapította a Korál Tribute Band zenekart. Azóta közel ötven koncertjük volt már. Sanyi a rá mindig jellemző eleganciával érkezett a kávéházba.

 

A Tribute Bandek esetében az eredeti előadónak, vagy a dalait játszó zenészeknek szól a taps?

Ez oda-vissza játszik. A fő erény természetesen mindenképp az eredeti előadóé! Ezt a koncerteken is hangoztatjuk, amennyiben módunkban áll.

Az idei a Korál Tribute Band ötödik éve, eddig mintegy ötven koncertünk lehetett. Több alkalommal zenéltünk a koncertjeinken az eredeti Korál zenekar tagjaival, Fekete Tibor Samu basszusgitárossal, Dorozsmai Péter dobossal. Sajnos, Fischer László egyéb okokból fakadóan nem tudott csatlakozni hozzánk, de hála az égieknek, nagyon jó barátságot ápolunk. A felsorolt legendákon kívül Horváth Charlie is megtisztelt azzal, hogy énekelt velünk néhány dalt. Charlie-val és fiával, Ákossal aki a zseniális Stardust zenekarvezetője, mély barátságunk szövődött. Tehát a kérdésedre válaszolva a dicsőség mindenképp a legendáké, és külön ajándéknak számít a megtisztelő jelenlétük koncertenként.

 

Milyen érzés velük meghajolni?

Leírhatatlan! Nincs ennél nagyobb dolog egy zenész életében, természetesen nem beszélve arról, hogy a kulisszák mögött történő rengeteg sztorit hallva élményszámba mennek a Velük való beszélgetések.

 

Korál Tribute Band

 

Balázs Fecóval nem találkozott

Sitkén zenéltetek?

Igen, két éve felléptünk Sitkén és itt meg kell említetlenem, hogy a hely szelleme magával ragadott bennünket, hiszen Balázs Fecó és a Korál zenekar volt elsőként, aki anno elindította a mára szinte önmagát kinövő sitkei rockfesztivált, és ezáltal a belépőkből befolyó összegből felújulhatott az akkoriban romokban álló kápolna is. Bízom benne, hogy majd alkalom adtán visszatérhetünk Sitkére!

 

Balász Fecóval találkoztál?

Hatalmas szívfájdalmam, de sajnos Fecóval személyesen nem találkoztunk. Az alakulásunk utáni évben felütötte fejét a covid világjárványa, és sajnos még az évben, 2020. november 26-án eltávozott az „égi kávézók” színpadaira. Írtam neki, tudott rólunk és támogatásáról biztosította a zenekart. Úgy történt volna, hogy a pandémia után meglátogatom.

A találkozást meghiúsította ez esetben a kegyetlen sors! Pedig jó barátok lettünk volna. Érzem.

 

 

Kikkel indult a Korál Tribute Band 2019-ben?

A komáromi Fazika Péter dobolt, a naszvadi Flaisz József basszusgitározott, a marcelházai Téglás János volt a billentyűs és a tatabányai Fekete János „Jacsa” énekelt. A covid után jött a komáromi Tornyossy László basszusgitározni, majd Budapestről érkezett 2021-ben Kiss Zoli énekes, aki az eredeti Korállal és Fecóval is zenélt több éven keresztül. Szintén 2021-ben állt be dobolni Laskay Péter tatai dobtanár. Az emberek fokozatosan megismertek és elfogadtak bennünket. 2019-ben a korai Korál-Taurus korszak mintegy 10-12 dalával indultunk, mára viszont a repertoár egyre bővül és bővülni fog. 2021-ben volt olyan pub, ahol például húszan-harmincan jöttek el a koncertre, mára már teltházat tudunk ugyanott bevonzani.

 

 

Az ATEMPO hatalmas öröm számomra!

Mikor kezdted figyelni az ATEMPO.sk portált?

Az ATEMPO hatalmas öröm számomra! Mivel jómagam intézek mindent a zenekar körül, egy szép napon láttam, hogy a portál lehozta az egyik koncertünk beharangozóját, amit megosztottunk a neten.

Nem is tudtam, hova tegyem ezt a megtisztelő figyelmet! Köszönettel tartozom Nektek, nagyon tisztelem a munkátokat, és a továbbiakban is nyomon követem az ATEMPO portálotokat!

 

Korál Tribute Band

 

Április 27-én, szombaton, este fél hétkor koncertet adtok a Komáromi Napok nagyszínpadán. Ilyenkor mindig megtelik a Klapka tér?

Ezt több tényező is befolyásolhatja, mint például a szeszélyes áprilisi időjárás, de akár a fellépés kezdetének időpontja is. Az este fél hét véleményem szerint eléggé korainak tűnik egy rockkoncert kezdéséhez, de mindenképp optimisták vagyunk. Bízom benne, hogy sokan lesznek, bár nem a koncertlátogatók száma a prioritás. Huszonkét koncertet tervezünk az idei évre, közben, remélem, jön ehhez még néhány meghívás.

 

Mi kell a jó zenéléshez?

Véleményem szerint főként szeretni, hinni kell abban, amit az ember csinál, nem hiányozhat az alázat sem és nem utolsósorban pedig sok munkát kell belefektetni. De ez azt gondolom, hogy igaz az élet bármely más területére is. Megadatott, hogy jó emberekre, zenésztársakra találtam.

Ami engem illet, szeretem, ha sír a gitár és ebből fakadóan lovagiasan bevallom, hajlamos vagyok a szentimentalizmusra is.

Fischer László, a Korál gitárosa akaratlanul is úgymond a tanárommá vált, imádom a kitartott hangokat és igyekszem, főként a lírai számokban, hogy a gitárszólók, méltóan szólaljanak meg, úgy, ahogy a Laci megálmodta. Persze, nem mindig sikerül. Át szeretném adni a közönségnek az érzésvilágomat, így tisztelegve a legendás Balázs Fecó, illetve a Korál zenekar munkássága és tagjai előtt.

Azt gondolom, megtaláltam azt a zenei környezetet melyben önmagamra lelhettem. Szinte harminc esztendőm a „csönd éve” volt és most boldoggá tesz, hogy ismét rátaláltam a hosszú évekig elkerült útra. Köszönöm Balázs Fecó, köszönöm Korál!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és a Korálc Tribute Band archívuma