Müller Péter Sziámi AndFriends

HALLGASD MEG: Új albummal jelentkezik Müller Péter Sziámi – Nevess magadra!

Nevess magadra! címmel új lemezt jelentetett meg a Müller Péter Sziámi AndFriends, a 18 dalt tartalmazó albumot január 13-án mutatják be Budapesten, a Gödör Klubban.

Müller Péter, költő, énekes jellemzése szerint a hagyománytisztelet és az "újra vágyás" jellemzi a lemezt, amelynek címe és alcíme (A helyzet tragikus, de nem komoly) is nyomatékosan az öniróniát hangsúlyozza, ami nélkül manapság lehetetlen életben maradni.

"Pilinszky János azt mondta, hogy a vers akkor születik meg, ha vagy eljutunk az én közepétől a kozmoszig, vagy visszafelé bejárjuk ezt az utat. A albumon hallható dalok ezt az utat járják be, spirális szerkezetben" - mondta a énekes, hozzátéve, hogy a lemezt egy önironikus, fájdalmas dal nyitja Cukortükör címmel. Ebben a dalban található kedvenc sora is, amit az érzelemgazdag és személyes hangvételű szám írásakor nyolc esztendős lánya írt: "A türelem rozsdát terem".

A saját számok mellett rákerült a lemezre még pár egzotikum: az Anima Sound System által készített remix/feldolgozás és a Romano Drommal közösen felvett Boldog Új Évet! (Baxtalo Nyevo Bersh). Emellett a lemezen hallhatóak még régi számok új verzióban.

 Müller Péter Sziámi AndFriends – Nevess magadra!

Tracklista

1. Cukortükör
2. Égkorszak
3. Államosítani kéne
4. Ezt a dalt egy másik nőnek írtam
5. Mennybemenő gép
6. Így lesz jó
7. Ez az a bár
8. A kő még kába
9. Ez a világ
10. Ágyban töltöm a telefonomat
11. Egy vagy egy se
12. Haladék
13. Társasház
14. Kicsi kicsiszolt kő
15. Szeretni még
16. Államosítani kéne (Anima Sound System remix)
17. Cukortükör szimfonik (feat. WeVox kórus)
18. Boldog új évet! (feat. Romano Drom)

A szombati lemezbemutató koncerten az új dalok mellett régi Sziámi számok is elhangzanak. A koncerten közreműködik Ónodi Eszter, a Katona József Színház színművésze, Stefanovics Angéla a Pintér Béla Társulatból, Másik János zeneszerző és a Romano Drom zenekar.

 

 

ATEMPO.sk / MTI


Yomakomba

ÚJDONSÁG: Megjelent Yomakomba új kislemeze - Voyage

Megjelent a párkányi Lukács Attila, azaz Yomakomba új kislemeze Voyage címmel, mely a belga Victoria Magda énekesnővel közösen készült.

A single alapja a Hypnotize, mely egy nagyon jól sikerült dal. A keserédes szövegét maga Victoria írta. Az újdonság clubverziója is megtalálható a lemezen. Ehhez jön még a nyári hangulatot, tengerpartot idéző Seaside Disco.

 

Yomakomba - Voyage

 

Érdemes meghallgatni az újdonságot és figyelni a párkányi Yomakomba munkásságát.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Váczi Eszter Quartet

Egy perc címmel jelent meg a Váczi Eszter Quartet új albuma

Szeptember közepén Egy perc címmel jelent meg a Váczi Eszter Quartet legújabb, negyedik albuma. A lemez egyik érdekessége, hogy a klasszikus vokális jazz vonós hangszereléssel is kiegészül.

„A nyolc dalt tartalmazó lemez címét az albumon található utolsó dalról kapta, amely összefoglalja a hanganyag egész mondanivalóját.” - mondta Váczi Eszter énekesnő.

Mint mondta, csakúgy, mint minden előző lemezüknél, olyan repertoárral szerettek volna előrukkolni, ami egyszeri és megmásíthatatlan, nem a már sokak által eljátszott dalokat, dzsessz sztenderdeket próbálja újraértelmezni.

VÁCZI ESZTER QUARTET KONCERTBESZÁMOLÓNK

 

Váczi Eszter Quartet

Tracklista

1. Őszi dal
2. Kerkyra
3. Milyen kár
4. Mégsem múlik el
5. Szimonetta
6. És a csend
7. Ők is elindulnak
8. Egy perc

 

Váczi Eszter - ének
Gátos Iván - billentyűs hangszerek
Schneider Zoltán - gitár
Gátos Bálint - basszusgitár
Kaszás Péter - dob (1,4,5,8)
Gyenge Lajos - dob (2,3,6,7)

Közreműködők a Magyar Stúdió Zenekar, koncertmester Bujtor Balázs, valamint a HSO Quartet (Bujtor Balázs - 1. hegedű, Kovács Erika - 2. hegedű, Hundt Boglárka - mélyhegedű, Kaszanyitzky András – cselló).

ATEMPO.sk / MTI

Big Dilemmaz

Itt a 43-as Big Dilemmaz – hallgasd meg Olasz István legújabb műsorát

Mutatjuk Olasz István legújabb műsorát, a 43-as Big Dilemmaz-t. István, aki Dilemma néven ismert DJ körökben különböző időközönként jelentkezik új műsorokkal, amelynek első felében újdonságokat és régebbi kiadványokat mutat be, a második órában pedig rendszeresen egy vendég DJ kap teret. Az elektronikus zene széles skálájával igyekszik foglalkozni, így főképp drum and bass, house, funky beats, nu disco, deep dubstep és ezen stílusok különféle oldalai és ezekhez kapcsolódó irányok lesznek terítéken.

 

BIG DILEMMAZ 43

Milyen lenne az már, ha pont a szeptember 29-i Big Dilemmaz Partyhoz nem készítenék egy Big Dilemmaz podcastot? :-) Szóval a 43-as BD egy kis bemelegítés erre a bulira.

A deep és liquid dnb újdonságok mellett megismerkedhettek Robert Manos énekes munkáival, válogatok oldschool lemezekből, lejátszom BËOR régebbi és legfrissebb számait, a vendégmixet pedig DARTH PETER készítette kicsit morgósabb, harapósabb deep dnb trackekből.

Kellemes hallgatást kívánunk :-)

 

 

ATEMPO.sk

Aranymetszés – bemutatjuk a Verséneklők Szakmai Fórumának résztvevőit

Aranymetszés – bemutatjuk a Verséneklők Szakmai Fórumának résztvevőit

Szeptember végén ismét megrendezésre kerül az érsekújvári Verséneklők Szakmai Fóruma, melynek résztvevőit fokozatosan bemutatjuk.

 

A Gálffy Hodosy Marianna és Gálffy József által alkotott Aranymetszés duó Dunaszerdahelyen alakult 2010-ben. Ezt a formációt egy kísérletnek és egyben kihívásnak szánták saját maguknak – kíváncsiak voltak, milyen az énekelt vers, mit tudnak kihozni ebből a műfajból. Nagyon megszerették, és bár lassú munkatempóval haladnak, minden évben készül pár új megzenésítésük, folyamatosan dolgoznak valamin.

Az ősszel stúdiómunkák várnak rájuk, ugyanis készülőben van az első Aranymetszés-lemez, ami megörökíti az első dalaikat. Egyébként mindketten tagjai más zenei formációknak is, amelyekkel pop, rock, jazz, blues dalokat játszunk.

Tagok
Gálffy Hodosy Marianna – ének
Gálffy József – gitár, ének

 

A Verséneklők Szakmai Fórumát az érsekújvári Csemadok-házban szervezik meg 2017. szeptember 29-én, péntek délutántól másnap délig. Pénteken este hattól egy gálaműsor keretében a résztvevő együttesek mellett Földes László Hobót is a színpadon köszönthetjük.

ATEMPO.sk / Csemadok

Big Dilemmaz

Itt a 42-es Big Dilemmaz – hallgasd meg Olasz István legújabb műsorát

Mutatjuk Olasz István legújabb műsorát, a 42-es Big Dilemmaz-t. István, aki Dilemma néven ismert DJ körökben különböző időközönként jelentkezik új műsorokkal, amelynek első felében újdonságokat és régebbi kiadványokat mutat be, a második órában pedig rendszeresen egy vendég DJ kap teret. Az elektronikus zene széles skálájával igyekszik foglalkozni, így főképp drum and bass, house, funky beats, nu disco, deep dubstep és ezen stílusok különféle oldalai és ezekhez kapcsolódó irányok lesznek terítéken.

 

BIG DILEMMAZ 42

Augusztus 15-én, hajnali 2 és 5 között dobtunk egy spontán mixelést a Tilos Rádióban, Budapesten Számadó Péter aka Dr Analog műsorában, a Bioritmusban. Az elkövetők Dr Analog, Infra és jómagam, Dilemma. Reggae, dub, hip hop vinylek pörögtek úgy, ahogy épp éreztük, és ezt hallgathatjátok vissza az aktuális Big Dilemmazban :-)

A műsor egyúttal ráhangolódás a szeptember 15-i Kom-Unity partyra a komáromi Révben. Részletekért klikk.

Kellemes hallgatást kívánunk :-)

 

 

ATEMPO.sk

Big Dilemmaz

Itt a 41-es Big Dilemmaz – hallgasd meg Olasz István legújabb műsorát

Mutatjuk Olasz István legújabb műsorát, a 41-es Big Dilemmaz-t. István, aki Dilemma néven ismert DJ körökben különböző időközönként jelentkezik új műsorokkal, amelynek első felében újdonságokat és régebbi kiadványokat mutat be, a második órában pedig rendszeresen egy vendég DJ kap teret. Az elektronikus zene széles skálájával igyekszik foglalkozni, így főképp drum and bass, house, funky beats, nu disco, deep dubstep és ezen stílusok különféle oldalai és ezekhez kapcsolódó irányok lesznek terítéken.

 

BIG DILEMMAZ 41

Jó kis kihagyás után újra itt vagyok egy kellemes, nyárias Big Dilemmazzal. Két és fél óra tömény funk, nu - classic-space disco, afro zenét hallgathattok tőlem és az újvári MOONBASE PATEL DISCO vendégmixében.

Kellemes hallgatást kívánunk :-)

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Big Dilemmaz

Megérkezett a 40-es Big Dilemmaz – hallgasd meg Olasz István legújabb műsorát

Mutatjuk Olasz István legújabb műsorát, a 40-es Big Dilemmaz-t. István, aki Dilemma néven ismert DJ körökben különböző időközönként jelentkezik új műsorokkal, amelynek első felében újdonságokat és régebbi kiadványokat mutat be, a második órában pedig rendszeresen egy vendég DJ kap teret. Az elektronikus zene széles skálájával igyekszik foglalkozni, így főképp drum and bass, house, funky beats, nu disco, deep dubstep és ezen stílusok különféle oldalai és ezekhez kapcsolódó irányok lesznek terítéken.

 

BIG DILEMMAZ 40

A kerek 40-es Big Dilemmazzal ráhangolódunk kicsit a május 26-i RÉVolution partyra a révkomáromi Révben, amely egyúttal a júniusi Basement Festival Warm Up bulija lesz.

A műsor első felében DnB újdonságokat hallhatunk: Calibre és Klute új albumát, Alix Perez és Spectrasoul EP-jét.

Dilemmaz készített egy minimixet a RÉVolution fő vendégének, DEPHZAC-nak a munkáiból, amelynek végén természetesen a legújabb EP-jéről, a Momentumról játszik le 2 számot, amely ma épp a buli napján jelenik meg.

Michal Halama, a Basement Crew tagja telefonos beszélgetésben bemutatja a Basement Festival-t.

Dave Papp pedig készített egy nagyon finom vinyl only house mixet.

Kellemes hallgatást kívánunk :-)

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Blaha Lujza Vegyeskórus – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Blaha Lujza Vegyeskórus – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A Blaha Lujza Vegyeskórus 2007 áprilisában alakult a CSEMADOK rimaszombati alapszervezete mellett, s így sok év után végre újra működni kezdett egy magyar énekkar Rimaszombatban. A kórus nagy hangsúlyt fektet arra, hogy igényes darabokat válasszon egyre bővülő repertoárjába, amit főként a XX. századi magyar kórusirodalom remekei alkotnak. Az énekkar rendszeres fellépője a CSEMADOK által szervezett rendezvényeknek, és mindig eleget tesz Rimaszombat városa, a Városi Művelődési Központ, a Vöröskereszt, a szűkebb és tágabb régión belüli és határon túli felkéréseknek. Bemutatkoztak már Losoncon, Tornalján, Füleken, Galántán, Ózdon, Szepsiben valamint a Kassai Állami Színházban rendezett egyházi énekek nemzetközi fesztiválján is. A Blaha Lujza Vegyeskórus eddig hétszer volt házigazdája a Csemadok rimaszombati alapszervezete által megrendezett Gömöri Kórustalálkozónak.

A kórus jelenleg 25 taggal működik, karnagya Sósik Szilárd.

 

Sósik Szilárd
Sósik Szilárd

ATEMPO.sk

Peredi Nőikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Peredi Nőikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A Peredi Nőikar 1997-ben alakult, tehát idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A kórus annak idején a Pitypang Gyermekkórus egykori tagjai kezdeményezéséből jött létre, akiknek megkeresésére Jónás Katalin nagy örömmel folytatta a karnagyi munkát, melyet a gyermekkórusban 21 éven keresztül (1994-ig) látott el sikert sikerre halmozva, a helyi alapiskola jóhírét keltve itthon és külföldön egyaránt.

Az első szakmai megmérettetésre 1999 májusában került sor a XI. Kodály Napokon, melyen az akkor még csaknem ismeretlen nőikar nagy meglepetést okozva aranykoszorús minősítést szerzett a zsűri dícséretével, és a versenyből abszolút győztesként került ki. A kórus rendszeresen fellép a helyi és regionális rendezvényeken, de számos alkalommal vendégszerepelt Magyarországon, valamint néhányszor Ausztriában és Csehországban is. Repertoárjában főként Kodály Zoltán és Bartók Béla művei szerepelnek. A Kodály Napok rendszeres résztvevője, melyen zsűri dicsérettel vagy anélkül, de ezidáig mindig aranykoszorús minősítést értek el.

 

Jónás Katalin
Jónás Katalin

ATEMPO.sk

Franz Schubert Vegyeskar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Franz Schubert Vegyeskar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A zselízi Franz Schubert Vegyeskar 1982-ben alakult a Csemadok alapszervezete mellett. 1984 óta – 1987 kivételével – rendszeresen részt vett a Kodály Napokon, ahol aranykoszorús vagy ezüstkoszorús minősítést nyert. A vegyeskar számol alkalommal szereplője volt az országos népművészeti fesztiváloknak. Legtöbbször Szlovákiában vagy Magyarországon lép fel, de sikerrel versenyzett Bécsben, a Nemzetközi Franz Schubert Kórusversenyen és az olomouci „Svátky písní” elnevezésű nemzetközi versenyen is. 2006 óta rendszeresen fellép a Bárdos Lajos Zenei Hetek kórusrendezvényein, és gyakran szerepel a hazai kórustalálkozókon.

Első CD-je 2007-ben, a zselízi Franz Schubert Gyermekkarral együtt fölvett „Zselízi hangok” című CD-je pedig 2010-ben jelent meg, egy – karácsonyi műveket tartalmazó – hanghordozója pedig megjelenés előtt áll. 2008-ban és 2011-ben egy kórusfesztiválon emlékezett meg a Szíjjártó Jenő által 1958-ban és 1961-ben Zselízen szervezett „nulladik” és első országos énekkari fesztiválról.

A kórus repertoárjában egyaránt találhatók egyházi és világi művek. Munkája elismeréseként a kórus 2007-ben, a karnagy 2001-ben Pro Urbe-díjat kapott.

A kórus alapító karnagya Horváth Géza.

 

Horváth Géza
Horváth Géza

ATEMPO.sk

Katedra női kamarakórusa – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Katedra női kamarakórus – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A Katedra női kamarakórus 2009-ben alakult a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola lelkes zenepedagógusaiból. Kezdetben alkalmi fellépéseken énekeltek, főként a művészeti alapiskola rendezvényein szerepeltek, mint pl. a hagyományos karácsonyi hangversenyen, vagy a régiónkban jól ismert párkányi Zenei Napok koncertjein. Az évek múlásával gazdagodott a repertoár, a klasszikus kórusművek, szakrális darabok mellett elkalandoztak a jazz és a könnyedebb műfajok irányába is. A kar nagy sikerű első önálló koncertje után további fellépési lehetőségek adódtak: kórustalálkozók, párkányi és környékbeli kulturális rendezvények, stb.

A kórus művészeti vezetője, Cucor Éva úgy döntött, szükségesek a heti találkozók, próbák, hogy az elért színvonalat tovább emeljék és újabb kórusműveket sajátítsanak el. A kórus filozófiáját talán Kézdy Luca gondolataival lehetne leginkább megközelíteni:

„Nem fontos a besorolás, lehetetlen mindent kategorizálni. Egy zenei gondolat, vagy mondat úgyis teljesen másként érkezik meg, és más „zenei jelentésekkel“ felruházva rakódik le a különböző fülekben, fejekben, lelkekben. Az élmény számít, ami nagy valószínűséggel minden befogadónál más és más, talán néha hasonló. A lényeg, hogy ez az élmény érdekes, elidőzésre hívogató és tartalmas legyen. Ha ez megvan, nem számítanak sem az élménybeli különbségek, sem a különböző stílusirányzatok, melyekből merítünk, vagy építkezünk.“

 

Cucor Éva
Cucor Éva

ATEMPO.sk

Ragyolci Jázmin Nőikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Ragyolci Jázmin Nőikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Ragyolcon a Művelődési Központ és a Csemadok helyi alapszervezete mellett működik a 17 tagú nőikar, mely 1996 januárjában alakult újjá. 2004-ben felvette a Jázmin Nőikar nevet.

Községünk fiatalabb és idősebb lakosainak is szívügye a hagyományok ápolása. Kezdetben a kórus csak népdalokat, népdalcsokrokat énekelt a különböző hagyományőrző fesztiválokon és népdalversenyeken. Később a kórusművek varázsa szintén magával ragadta a kórustagokat. Próbálkozásaikat siker koronázta. Meghívásokat kaptak kórustalálkozókra és fesztiválokra. Ezen felbuzudlva részt vettek a XII., XIII. és XV. Kodály Napokon.

Jó kapcsolatokat tartanak fenn több hazai és külföldi kórussal. Egymást segítve és egymástól tanulva működnek együtt. Külföldi fellépéseik főleg Magyarországra irányulnak, de sikeresen szerepeltek már Erdélyben és Lengyelországban is.

2012-ben a kórus átvehette a „Nógrád Közművelődéséért“ díjat, az énekkari mozgalomban végzett folyamatos és színvonalas munkájukért.

Mottójuk Kodály Zoltántól a következő: „A zene múlhatatlan része az emberi műveltségnek – Zene nélkül nincs teljes ember.“

A Ragyolci Jázmin Nőikar karnagya és szakmai vezetője Tóth Ágnes – zenetanárnő. Kórusvezető Márton Mária.

 

Tóth Ágnes
Tóth Ágnes

ATEMPO.sk

Szivárvány énekkar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Szivárvány énekkar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Az párkányi Szivárvány énekkar 1996-ban alakult újjá, régi énekkari tagok kérésére; alapító karnagya Lengyelfalusy Miklós volt, majd 1998-2010 között karvezetője Janošovičné Csomor Erika, 2010-től Mihályi Magdolna vette át a kórus irányítását. Repertoárjában énekkari művek, népdalfeldolgozások, szakrális művek szerepelnek. Évente 13–18 fellépése van Párkány városában, a régió községeiben és Magyarországon. 2016 októberében nemzetközi kórustalálkozó keretében ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

A zenét együtt hallgatni, a kórusműveket együtt énekelni mindig élvezet a kórustagok számára. A népdalok éneklése segít népi hagyományaink, kultúránk megőrzésében, ápolásában. A különböző hangulatú dalok előadása során gazdagabbá válik saját érzelmi életük.

Az együttesnek jelenleg 28 tagja van. Az együtténeklés öröme, a tartalmasan eltöltött kellemes órák tartják életben a mai rohanó világban is a csoportot.

 

Mihályi Magdolna
Mihályi Magdolna

ATEMPO.sk

Szent Korona Kórus – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Szent Korona Kórus – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Az ipolybalogi Szent Korona Kórus a Musica Sacra elkötelezett művelője. 1997-ben alakult. Nevét a magyar királyi koronáról kapta, melynek másolata a község templomának tornyát ékesíti. Repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át, a kortárs magyar egyházzenéig terjed. Rendszeres liturgikus szolgálata mellett aktív résztvevője a hazai és magyarországi koncertéletnek. Az énekkar vendégszerepelt Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Olaszországban. 2007-ben megjelent a kórus első CD-je "A Szent Korona oltalma alatt" címmel, melyen közreműködött a Mátyás-templom Zenekara Tardy László vezényletével. Az énekkar nevéhez fűződik Daróci Bárdos Tamás: Szent Korona Misé-jének 2005-ös ősbemutatója.

A Duna televízió 2006 húsvétján induló Duna II. Autonómia csatornájának első bejelentkezésekor élő adásban énekelt. Az énekkar fellépését a Mária - és a Szent István Rádió több alkalommal élőben közvetítette. Emlékezetes a 2016-os pozsonyi Koronázási Ünnepségeken való fellépése, valamint a prágai magyar lelkészség újraszervezésének alkalmából megrendezett ünnepi hétvégén adott hangversenyei. Az ’56-os forradalom 60. évfordulóján Dominik Duka, prágai érsek meghívására adott hangversenyt és az érsek által celebrált gyászmisén teljesített szolgálatot, melyben megemlékeztek Mindszenty József bíboros úrról és a forradalom áldozatairól.

Több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen ezüstkoszorús minősítést ért el. 2002-ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsűri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen ezüst díjat nyert egyházzene kategóriában. A 2005-en a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett. A legutóbbi Kodály Napokon aranykoszorús minősítést a zsűri dicséretével szerzett.

A kórus karnagya Molnár Ottó.

 

Molnár Ottó
Molnár Ottó

ATEMPO.sk

Amicorum Vegyeskar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Amicorum Vegyeskar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Az Amicorum Vegyeskar 2015 nyarán alakult egy ipolymenti kis községben Tesmagon. Alapító karnagya Szabó Balázs Szabina. A kórus nemcsak Tesmagiakból hanem a környező falvak, mint Pereszlény, Nagytúr és Ipolyság város dalosajkú tagjaiból áll.

Az énekkar rövid időn belül a helyi esperesség kórusává nőtte ki magát. Repertoárjukban elsősorban egyházzenei művek szerepelnek. Fellépnek a környező falvak kulturális eseményein, és szinte minden nagyobb egyházi ünnepen. Karnagyai Szabó Balázs Szabina és Balázs Martina.

 

Szabó Balázs Szabina és Balázs Martina
Szabó Balázs Szabina és Balázs Martina

ATEMPO.sk