OTT JÁRTUNK: Punk és metál a háború ellen – Ilyen volt a No War Party a RÉV-ben (FOTÓK)

Tizenéves koromtól hallgatom a Hisztériát. Mondta Chucky, a kecskeméti Punk-Bán zenekar frontembere az öltözőben. Régi vágyam volt, hogy egy színpadon állhassak velük. Sóhajtott a hajdani Vágtázó Hintalovak zenésze. A múlt szombaton teljesült az álma. A tavaly novemberben alakult Punk-Bán a komáromi RÉV-ben megtartotta második koncertjét.

 

Punk-Bán

 

„Azért adtuk a koncertnek a No War Party címet, hogy felhívjuk a figyelmet, maximálisan háborúellenesek vagyunk” – magyarázta Toncsi Cox, a nyolcvanas évek végén, az „Army’n’roll – Tépd szét a behívót” című dalt éneklő, tavaly 35 éves Hisztéria zenekar énekese, aki Hey Ho Let’s Go Rádió Show címmel élő műsort vezet kéthetente szerdán, 18 és 20 óra között a Sztráda Rádió nevű online rádióban.

„Komáromba Chucky barátom hívott meg. Most szeretnék feldolgozni a No Future című dalunkat, amelynek a videoklipjét még a régi Fekete Lyukban forgattuk 1990-ben. Az új változatot közösen énekeljük majd Chuckyval, és meghívtak a nyár eleji budapesti koncertjükre” – avatott be a májusban új lemeze stúdiómunkálatait kezdő Hisztéria frontembere.

 

Hisztéria

 

Végre dalokat rögzít a komáromi Entrópia metálzenekar is! Legutóbb tavaly zenéltek a RÉV Magyar Kultúra Háza színpadán. „Azóta megbeszéltük a zenekar ütemtervét” – árulta el Textor Bence gitáros, énekes. „Saját erőből felvettük a Nem menekülök és a Duochrome című dalainkat. Budapesti albérletünk nappalijában rögzítettük a gitárt és a basszusgitárt, a dobokat másutt, az éneket a próbatermünkben. Megyeri Tamás basszusgitárosnak, akivel egy budapesti albérletben lakunk, április végéig le kell adnia egy vizsgamunkát a sulijában. A Nem menekülök arra is készül”– részletezte a Kőbányai Zenei Stúdióban tanuló zenész.

„Én is felmentem Budapestre a gitárommal feljátszani a saját részeimet” – vette át a szót Boráros Áron gitáros. „Másfél óra alatt letudtuk a két számot. Meglepően jól haladtunk” – mosolygott.

 

Entrópia

 

Telekes Bence szerint kikerültek az őszi hullámvölgyből, amikor majdnem úgy volt, lehet, hogy feloszlik a zenekar, mert nem volt rá idejük. „Jót tett a pihenő. Úgy döntöttünk, folytatjuk, ha már a középiskola óta együtt zenélünk. Két-háromhetente össze tudunk hozni egy próbát” – tudatta.

„Fő célunk, hogy begyakoroljunk egy koncertre való saját dalt, amelyekkel azután mindenhová tudunk menni” – zárta rövidre Textor Bence.

Természetesen ők is elítélik a háborút, hiszen katonák sem voltak. Jegyezték meg ráadásként.

 

Punk-Bán

 

A színpad mellett Chucky már a Punk-Bán koncertjére készült. Ők voltak az első fellépők. „Garai Viktor barátom itt él, Komáromban. Kecskemétről költözött ide, ahol egy időben zenéltünk együtt, a barátság megmaradt. Ő ajánlotta a RÉV Klubot. A koncertet azután magam szerveztem” – nézett a közben megérkezett zenésztársaira a basszusgitáros énekes. „Most Zsolti gitározik és vokálozik, Misi One dobol.

Mindhárman egyfelé húzunk. Ilyen emberekkel lehet komolyan zenélni” – nyugtázta, azután a húrok közé csaptak. Kemény punkot nyomtak, a mindennapokból vett témákkal. 

 

Hisztéria

 

Utánuk következett a Kereszti Dániel gitáros, Farkas Gábor basszusgitáros, Mészáros Tibor dobos és Toncsi Cox énekes felállású Hisztéria, amely élményszámba menő, nagyszerű koncerttel, profi előadással örvendeztette meg a közönséget. Úgy zenéltek, mintha ezer ember előtt léptek volna fel! Psychónak és Milánnak, a hang- és fénymestereknek is kértek tapsot.

„Az új lemezen már lesz trombitásunk, Side Milán, Horváth Zsolt barátom, a Lord zenekar billentyűse, pedig hammond orgonán játszik majd a dalokban” – informált készülő lemezükről a kiváló Toncsi Cox énekes és rádiós műsorvezető.

 

Entrópia

 

Az április közepén zajlott No War Party zárásaként eddigi legfelszabadultabb és talán legjobb koncertjét adta az Entrópia zenekar. Boráros Áron gitáros, Megyeri Tamás basszusgitáros, Szép Gergő szaxofonos, énekes, vokalista, Telekes Bence dobos és Textor Bence, gitáros, énekes koncertjükkel reményt is csepegtettek, hogy nem hagyják veszni több mint öt év befektetett energiáit.

Remekül szóltak! A koncert végén pedig az Ivan & The Parazol Mocskos idők című dalának feldolgozása, üdítő, egyben nagyszerű meglepetés volt.

 

no-wer-komarom2024-001
no-wer-komarom2024-002
no-wer-komarom2024-003
no-wer-komarom2024-004
no-wer-komarom2024-005
no-wer-komarom2024-006
no-wer-komarom2024-007
no-wer-komarom2024-008
no-wer-komarom2024-009
no-wer-komarom2024-010
no-wer-komarom2024-011
no-wer-komarom2024-012
no-wer-komarom2024-013
no-wer-komarom2024-014
no-wer-komarom2024-015
no-wer-komarom2024-016
no-wer-komarom2024-017

 

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk