Kacagtam, sírtam, elgondolkodtam, megijedtem a két nő történetén - Lakatos Rák Viktória a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

Táňa Kusá Anyu című művét mutatják be hamarosan a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében. A kamaraelőadás egy végtelenül egyszerű történetet mutat be – Kövesdi Szabó Máriát az idősödő anya szerepében láthatjuk, Lakatos Rák Viktória a róla gondoskodó leánya, a fiát pedig Olasz István játssza és rendező-asszisztensként is közreműködik. Az Anyu rendezője Peter Kováč, a díszlettervező pedig Dušan Krnáč.

Hogy hatnak a gyermekkori traumák felnőttkorban? - Kövesdi Szabó Mária a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

Az idősebb szüleinkre való odafigyelés a fő üzenet - Olasz István a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

 

Lakatos Rák Viktória nevét sem a szlovákiai magyar sem pedig a szlovák körökben nem kell bemutatni. Sikeres sorozatszínésző, számos nagyszabású showműsor állandó szereplője. A színművészi karriere Kassáról, a Thália Színházból indult. Ő játssza a leánygyermek szerepét az Anyuban.

 

Úgy tudom, Ön az, aki rálelt a darabra. Vagy a darab lelt rá Önre?

Utaztam egyszer haza egy előadás után, késő este volt és akkor halt meg Mária Královičová színésznő, azokban a napokban. Az ő emlékére adták a rádióban a Devínen ezt a rádiójátékot.

Pontosan emlékszem, hogy az egész úton ezt hallgattam és rengeteg érzelmet váltott ki belőlem. Egyszer kacagtam a két nő történetén, sírtam, elgondolkodtam, megijedtem, mert ugye ez annyira emberi, ez a történet, annyira rólunk szól, annyira a családról szól...

és ezért gondoltam rá, hogy ezt nagyon jó lenne megmutatni, hogy miként is él egy anya együtt, ha a lány úgy dönt, hogy nem adja idősotthonba az anyját, hanem elvállalja a róla való gondoskodást és felvállalja ezzel azt, hogy inkább lemond a saját hivatásáról, a saját életéről.

 

Anyu

 

Mit árulhat el a történetről?

A lány magához veszi ezt az alzheimer-es anyukát, vigyáz rá, óvja, ápolja és hát ugye két generáció él együtt, ami néha elég nagy nehézségekkel is jár, mert mind a kettőnek megvan a saját lelkivilága, a saját problémája, a saját ügye, ami lehet, hogy a másiknak nem ügy, de neki igen, és mindenféle konfliktusokat generál ez a kapcsolat, ez az együttlét.

És igen, néha nehéz, néha vicces, néha egyszerű, néha bonyolult, néha idegesítő, úgyhogy rengeteg érzelem van benne.

 

Táňa Kusá Anyu című művének premiere Kövesdi Szabó Mária, Lakatos Rák Viktória és Olasz István előadásában február 26-án, hétfőn este 19.00-kor lesz a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében. Az előadás fő támogatója a KULTMINOR – Kisebbségi Kulturális Alap.

Anyu – különleges témájú kamaraelőadás premierje kitűnő színészekkel Komáromban

Kiss Réka, ATEMPO.sk