Budafoki Hangversenyesték - a Budafoki Dohnányi Zenekar online koncertje (VIDEÓ)

2021. február 19-én, pénteken 19.00 órától kerül sor a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje a budapesti Klauzál Ház színpdáról. 

A koncertet élőben közvetítik. Vezényel a zenekar első vendégkarmestere, Guido Mancusi. Fuvolán közreműködik Bánki Berta.

 

Műsor:

Hindemith: „Mathis a festő” szimfónia
Dobszay-Meskó Ilona: Concerto per Flauto
Mendelssohn: Skót szimfónia

 

Guido Mancusi szavai:

"Rendkívül hálás vagyok azért, hogy Hindemith művet vezényelhetek, ugyanis ő az egyik kedvenc zeneszerzőm. Különösen szeretem a műsoron lévő Mathis-szimfóniát! Ebbe a műbe Hindemith remekül belecsempészett különböző dallamokat a Mathis, a festő című operájából, amely egy, a szívemhez igencsak közel álló zenemű."

 

Paul Hindemith német zeneszerző, hegedű-, brácsaművész. 1934-ben sikerrel mutatták be Wilhelm Furtwängler vezényletével fő műve, a Mathis, a festő című opera nyomán keletkezett, azonos című szimfóniáját, mai hangversenyünk elsőként megszólaló darabját.

Dobszay-Meskó Ilona: Concerto per Flauto című művéről így ír: „Fuvolaversenyemben a barokk concertók mintájára szinte egyenrangú a szólófuvola a kis létszámú zenekar szólamaival. A szóló eljátszása a legmagasabb fokú szakmai felkészültséget követeli meg, a szólistától egyaránt kíván virtuozitást és érzékenységet.” Az est szólistája zenekarunk fuvolaművésze, Bánki Berta.

Mendelssohn első ízben húszévesen járt Skóciában, és az ott látott táj vad szépsége, valamint a hozzá fűződő fordulatos történelmi események sokáig foglalkoztatták. Az első vázlatok azonnal kialakultak a fejében, mégis jó tíz évet kellett várni a szimfónia elkészültéig, mely mesterien egyesíti a zeneszerző jellegzetes zenei nyelvét és a tájból nyert ihletét.

 

 

ATEMPO.sk