Öt koncerttel folytatódik a Budapest Quartet Weekend fesztivál

2021. április 17-én, szombaton folytatódik az idei online Budapest Quartet Weekend (BQW), mely ezúttal Antonin Dvorák cseh zeneszerző műveire épül.

A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai. A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW - Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

ITT NÉZD ONLINE

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

 

Program

ÁPRILIS 17., SZOMBAT

11.00 Anima Musicae Kamarazenekar

E-dúr szerenád op. 22
Két keringő

A Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím birtokosa, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője.

Megalakulása óta olyan nívós koncerttermekben lépett fel, mint a budapesti Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió Márványterme, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie a pécsi Kodály Központ vagy a szardíniai Teatro Verdi. Az együttes 2011 óta visszatérő vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Klassz a pARTon Fesztiválnak, a Nomus Fesztiválnak, a Művészetek völgyének, a Budapesti Nemzetközi Gitárversenynek és az Ars Sacra Művészeti Fesztiválnak, részt vett a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Nemzetközi Kodály Fesztiválon, a belgrádi Guitar Art Fesztiválon, a Pécsi Zenei Napokon és a Sassariban rendezett "I grandi interpreti della Musica 2013" sorozatán. Meghívásai során fellépett Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Németországban.

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. „Summa Cum Laude” Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló lemezét, melyen Mozart művei szerepelnek. A várhatóan 2019-ben megjelenő újabb lemezük Dohnányi és Csajkovszkij vonósszerenádjait szólaltatja meg.

A kamarazenekar olyan neves művészekkel lépett fel, mint Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kirill Troussov, Giovanni Guzzo, Fejérvári Zoltán, Sir James Galway, Klenyán Csaba, Rados Ferenc, Rohmann Ditta, Rohmann Imre, Rolla János, Stuller Gyula, Várjon Dénes, Várdai István, Vásáry Tamás és Vigh Andrea.

 

14.00 Central European String Quartet

D-dúr kvartett B. 18 (no. 3)

A Central European String Quartet tagjai, a négy virtuóz zenész, Miranda Liu, Soós Máté, Máté Győző és Szabó Judit különleges, feltűnően egységes formációvá álltak össze. Külön-külön számtalanszor neves hazai és külföldi zenekarokkal játszottak, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben. Innovatív projektek, izgalmas műsorok jellemzik munkájukat, többek között 2018-ban hirdették meg első alkalommal nemzetközi zeneszerzőversenyüket, amelyre 75 pályamű érkezett 27 különböző országból. A kvartett elkötelezett támogatója a kortárs klasszikus zenének és a ma élő zeneszerzőkkel közös projekteknek. Számos zeneszerző jelentkezett a világ különböző pontjairól, hogy az elismert CESQ mutassa be és tűzze repertoárjára szerzeményét.

A kvartett olyan jelentős fesztiválok vendégeként szerepelt, mint például a Művészetek Völgye Fesztivál és a Klassz a pArton Fesztivál, valamint a New Millennium Kamarazenei Fesztivál rezidens zenekaraként is színpadra állt. Olyan jelentős koncerttermekben zenéltek, mint a Zeneakadémia Nagyterme, Müpa, Magyar Rádió Márványterme, Liszt Ferenc Emlékmúzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Óbudai Társaskör és a Mirabell Kastély, olyan elismert művészek társaságában, mint például Borbély László (zongora), Bartosz Koziak (cselló), Klenyán Csaba (klarinét) és Bábel Klára (hárfa).

 

16.00 Deák vonósnégyes

A-dúr vonósnégyes (no. 1)
f-moll vonósnégyes (no. 5)

A Deák vonósnégyes testvértagjai gyermekkoruk óta játszanak együtt. Mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztek diplomát, Márta Pauk György londoni mesteriskolájában is képezte magát, és azóta professzionális szimfonikus zenekarok művészeiként élik mindennapjaikat (Nemzeti Filharmonikusok, Magyar Állami Operaház, Pannon Filharmonikusok). Sokszoros országos versenygyőztesek, számos állami és egyéb díj tulajdonosai, mint például a Weiner Leó Kamarazenei Verseny és a Fischer Annie Ösztöndíj. Elkötelezett kamarazenészek, mestereik voltak Devich Sándor és Devich János. A vonósnégyesezés iránti szenvedélyüket hazai és külföldi fellépések alkalmával élik meg (Zágráb, Párizs, Budapest, Pécs).

 

18.00 Szigeti Quartet

e-moll vonósnégyes (no. 4)
G-dúr vonósnégyes (no. 13)

A 2017-ben alakult Szigeti Quartetben páratlan muzsikusok találtak egymásra. Primáriusuk, Nagao Haruka számos nemzetközi díj nyerteseként 2016 óta a Magyar Állami Operaház koncertmestere. A két belső szólam képviselője Stankowsky Nóra, az Operaház szólamvezetője, valamint Ludmány Dénes, a Nemzeti Filharmonikusok brácsása. Csellistájuk, Rózsa Richárd a MÁV Szimfonikusok szólócsellistája. Az együttes olyan művészekkel játszott már, mint Lencsés Lajos, Gustav Rivinius, Konrád György vagy Gulyás Márta. Hazai koncertjeik mellett több alkalommal felléptek már Németországban, Japánban és Törökországban.

 

20.00 Kállai Quartet

E-dúr vonósnégyes (no. 8)
d-moll vonósnégyes (no. 9)

A Kállai Vonósnégyes (Kállai Ernő, Szajkó Géza, Dráfi Kálmán és Balázs István) 2015-ben debütált a Zeneakadémia Solti Termében Haydn, Bartók és Dohnányi műveivel. Megalakulásuk után mindössze fél évvel második díjat nyertek a milánói Societa Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, majd 2016-ban első díjat a Weiner Leó Kamaraversenyen. Kállai Ernő elkötelezett kamarazenészként olyan mesterektől tanulhatta a vonósnégyes repertoárt, mint Earl Carlyss a Juilliard Quartettből vagy Merry Peckham a Cavani Quartettből, de a vonósnégyes dolgozott együtt Devich Jánossal és Takács-Nagy Gáborral is. A kvartett olyan nagy múltú helyszíneken lépett fel, mint a Zeneakadémia, a Vigadó, a Művészetek Palotája, az Erkel Színház, a MOM Kulturális Központ, a Magyar Rádió Márványterme, az Óbudai Társaskör vagy a Fuga, de játszottak a veszprémi Auer Fesztiválon, a Zempléni Fesztiválon és a Quartettissimo Fesztiválon is. Egyesítve az amerikai és magyar iskolákat a Kállai Vonósnégyes egyedi interpretációi megidézik a kamarazene aranykorát. 

 

ATEMPO.sk