Harcsa Veronika és a Classicus Ensemble közös koncertje online

2021. április 29-én, csütörtökön 19.30-tól Harcsa Veronika és a Classicus Ensemble különleges zenei utazásra hívja hallgatóit.

 

A Classicus Ensemble egy TORNYAI PÉTER – hegedű, ZÉTÉNYI TAMÁS – cselló és FEJÉRVÁRI ZOLTÁN – zongora által vezetett kamarazenei együttes.

Első közös hangversenyükre 2009 végén került sor a Zeneakadémián. Azóta számos koncertet adtak itthon és külföldön, Magyar Rádió-beli élő koncerttől New York-i hangversenysorozatig. 2015 elején alakult ki a Classicus Quartet jelenlegi felállása.

 

Harcsa Veronika folyamatosan turnézik, eddig huszonöt ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Erik Truffaz, Enrico Pieranunzi, Kris Defoort vagy Nicola Conte, valamint több ízben fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Concerto Budapesttel.

Dalciklus, melodráma, monodráma, színház, a szélsőséges önkifejezés számára végtelen lehetőségeket biztosító mélylélektani utazás. Schönberg korszakos és elavulásra képtelen remekműve, a Pierrot lunaire huszonegy dalával szerencsére mostanában gyakrabban találkozhatunk. A műfaji korlátokat és saját határait is szívesen átlépő Harcsa Veronika új fejezetet nyit a mű hazai előadás történetében: jazzénekesnő még nem vállalkozott e hallatlanul összetett darab előadására. A koncert napjáig titok, hogy miként értelmezi majd a Sprechgesang fogalmát, ugyanakkor a szellemes átiratokat is jegyző Tornyai Péter 2015-ben írt művéről tudhatjuk, hogy a szerző miként viszonyul benne a Schönberghez köthető előadásmódhoz. A hangszeres szólamok dallamvonalai, a hangok egymáshoz való körülbelüli viszonyai meghatározottak, a pontos hangmagasságok viszont nem.

 

Program

Debussy: Kis szvit (Tornyai Péter átirata)
Tornyai Péter: Sprechgesang
Ravel: Lúdanyó meséi (Tornyai Péter átirata)

SZÜNET

Schönberg: Pierrot lunaire, op. 21

 

Közreműködők

Harcsa Veronika (ének)
Classicus Ensemble: Bán Máté (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Osztrosits Éva (hegedű), Tornyai Péter (hegedű, brácsa), Zétényi Tamás (cselló), Fejérvári Zoltán (zongora), Nevelő János (ütőhangszerek)
Vezényel: Tornyai Péter

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk