Parasztbecsület és Bajazzók – folytatódik az online OperaSzerda

2021. május 5-án, szerdán a verista operák gyöngyszemeivel folytatódik az OperaSzerda-sorozat. Pietro Mascagni és Ruggero Leoncavallo operáinak legszebb részei hangzanak el az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról a 20.00 órától.

 

Aki látta már valaha Mascagni nevezetes egyfelvonásosát, a verismo, azaz a naturalisztikus, hús-vér szereplők problémáit bemutató operák egyik legjelentősebb darabját, a Parasztbecsületet, sosem felejti el a Húsvéti kórust. A húsvét vasárnapján egy szicíliai faluban játszódó történet központi alakja Santuzza (olaszul: „kicsi szent”), akit szégyenben hagy és egy férjes asszonnyal csal a szerelme.

A Parasztbecsület elsöprő sikerét látva Leoncavallo eltökélte, hogy kipróbálja magát a verista stílusban. A Bajazzók egy lenyűgözően megkomponált „színház a színházban” történet lett. A Nagyboldogasszony napján játszódó darab főszereplője egy vándorkomédiás, aki megtudja, hogy felesége hűtlen hozzá. Egy vidéki fellépés során egy, a saját élethelyzetükre kísértetiesen hasonlító commedia dell’arte darab előadása végül tragédiába torkollik.

 

A művek koncertszerű keresztmetszetének szólistái:

Parasztbecsület: László Boldizsár (Turiddu), Gál Erika (Santuzza), Dobi-Kiss Veronika (Lucia), Kelemen Zoltán (Alfio) és Kálnay Zsófia (Lola)

Bajazzók: Fekete Attila (Canio), Létay Kiss Gabriella (Nedda), Kelemen Zoltán (Tonio), Szappanos Tibor (Peppe), Nagy Zoltán (Silvio), Mann György és Bakó Antal (Két pór)

 

Játékmesterek: Harangi Mária (Parasztbecsület) és Aczél András (Bajazzók), zongorán közreműködik: Jean Klára, vezényel: Kesselyák Gergely (Parasztbecsület) és Kocsár Balázs (Bajazzók), műsorvezető: Mona Dániel.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu