Máté-passió – a legszebb operarészletek online

2021. május 24-én, pünkösd hétfőn 20.00 órától Johann Sebastian Bach Máté-passió című oratóriumának legszebb részletei hangzanak el Felix Mendelssohn-Bartholdy átiratában a Magyar Állami Opera online sorozatában.

 

A Máté-passió Bach legnagyobb műve, mely nemcsak a protestáns egyházzenében, hanem az egyetemes zenetörténetben is felülmúlhatatlan csúcspontot jelent. Bach halála után a mű feledésbe merült. 1829. március 11-én, az eredeti előadás után egy évszázaddal a darab Felix Mendelssohn-Bartholdy vezényletével újra megszólalt, aki a romantikus előadói gyakorlathoz igazította a művet. A nagy sikerre való tekintettel Bach születésnapján, március 21-én megismételték a hangversenyt, amely jelentős társadalmi eseménnyé vált, s elindította a Bach-reneszánszot, tágabb értelemben a régebbi zenék feltámasztásának szokását is.

Az oratórium keresztmetszetének szólistái Megyesi Zoltán, Kovács István, Fodor Gabriella, Schöck Atala és Bakonyi Marcell. Közreműködik Vajda Klára, Bagosi Orsolya, Somogyi Balázs és Forgács Péter, a Magyar Állami Operaház Énekkarának művészei, valamint Kálvin Balázs zongorán.

A koncert zenei vezetője Csiki Gábor, a játékmester Aczél András, a műsort Mona Dániel zenetörténész vezeti.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu