A magyar klasszikus zene napja - az Alba Regia Szimfonikus Zenekar online koncertje

2021. május 28-án, pénteken 19.00 órakor az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ad online koncertet a magyar klasszikus zene napja programsorozat keretében.

 

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára a magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét, köztük az Alba Regia Szimfonikus Zenekart is. Azt megelőző valamint követő napokban számos koncert részesei lehetünk.

A fehérvári muzsikusok hangversenyének műsorán Dinyés Dániel Tempo lugubre című művének ősbemutatója, Dohnányi Ernő Concertino hárfára és kamarazenekarra című zeneműve és Richard Strauss Metamorphosen című, huszonhárom vonós hangszerre komponált műve szerepel, szólót játszik Bábel Klára hárfaművész, az est karmestere Dinyés Dániel.

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok törekvése, hogy ezen az ünnepnapon országszerte minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete. A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy új magyar klasszikus zenei művek szülessenek.

 

Műsor

Richard Strauss: Metamorphosen
Dohnányi Ernő: Concertino hárfára és kamarazenekarra
Dinyés Dániel: Tempo lugubre (ősbemutató)

 

Közreműködők

Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Szólót játszik Bábel Klára hárfaművész
Vezényel: Dinyés Dániel

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk