Toldi - Boka Gábor vásári komédiája Párkányban

2022. május 15-én, vasárnap 18.00 órától a Toldi Legenda Historica - avagy a Képes Krónika elveszettnek hitt lapjai című vásári komédia lesz látható Boka Gábor előadásában a párkányi sétálóutca platánsorán (rossz idő esetén a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola koncerttermében).

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Az előadás táblaképekkel illusztrálja Toldi Miklós kalandjait. A közönség bevonásával jelenik meg egy-egy különös helyszín, vagy akár maga a hős. De kiderül az is, hogy az a bizonyos rúd nem is petrencés volt, hanem annál jóval nagyobb. A történelmi korszak eseményeinek felidézése Arany János idézeteivel párosulnak.

A Kálti Márknak tulajdonított Képes Krónika - furcsamód -, éppen egy szó leírása közben maradt abba. Ráadásul magáról, a „megrendelőről” - a híres lovagkirályról -, Nagy Lajosról és koráról nem tesz említést a mű. Eme hiányt „merészen” áthidalva, Ilosvay Selymes Pétert és Arany Jánost megidézve, Toldi alakja sejlik fel az előadás során, s rajta keresztül jelenik meg az említett „hiányzó” korszak, persze egy görbe tükör (azaz „görbe” rajzok) segítségével... Az előadás táblaképekkel illusztrálja Toldi Miklós kalandjait. A közönség bevonásával jelenik meg egy-egy különös helyszín, vagy akár maga a hős. De kiderül az is, hogy az a bizonyos rúd nem is petrencés volt, hanem annál jóval nagyobb. A történelmi korszak eseményeinek felidézése Arany János idézeteivel párosulnak.

ATEMPO.sk