Az élet és halál vize - Écsi Gyöngyi előadása Somorján

2022. június 11-én, szombaton 10.00 órától Écsi Gyöngyi Az élet és halál vize című bábos meseelőadása kerül bemutatásra a somorjai Városi Művelődési Központ Bábtermében.

Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe.

Közreműködik Kovács Marcell népi hangszereken. Belépő 6 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

„Az élet és a halál vize” c. mesét a gömöri Hangonyban mondta el Szilágyi Gusztáv. Az előadásban ötvöződik a bábjátékos – népdalénekes-mesemondó szerep. A kovácsoltvas díszlet, kendők, kesztyűbábok, maszkok segítségével az ősi magyar mitológiai világképben rajzolódnak ki a mese körvonalai. A tájegységhez tartozó nyelvjárás, népdalok és mondókák a mai paraszti gondolkodásmódot tükrözik, de magukban rejtik az ősi bájolás és rejtőzés elemeit is.

Écsi Gyöngyi 2000-ben a Vaskakas Nemzetközi Bábfesztiválon a legjobb női előadó díját kapta, 2003-ban a budapesti Kolibri fesztiválon ő kapta az elsőként kiosztott Michel Indali-díjat. Kováts Marcell a népi hangszerek széles skáláját szólaltatja meg, a tekerőlanttól kezdve a furulyákon át a dudáig. A mese felajánlja a közreműködést gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

ATEMPO.sk