Sziget – a Káva Kulturális Műhely dupla előadása Komáromban

2023. október 25-én 12.00 és 19.00 órától kerül bemutatásra a Sziget című részvételi színházi előadás felnőttek számára a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán.

A Káva Kulturális Műhely előadás Sigridur Hagalin Bjornsdottir: A sziget című regénye alapján készült Sereglei András rendezésében. Színpadra írta Vass Szandi.

„Az előadásunk két változatban létezik, bár a lényeget tekintve természetesen ugyanaz. A középiskolásoknak Jégföld címen fut, felnőtt nézőink pedig Sziget címmel találkoznak vele. Értelemszerint ez egy adaptáció, nem törekedtünk arra, hogy az egész regényt átültessük. Összesen három színész játszik az előadásban, ők a legfontosabb karaktereket jelenítik meg. Az újságírót, aki egy erkölcsi dilemma elé kerül. Az államfőt, aki egy másfajta erkölcsi dilemmával néz szembe. És benne van néhány apróbb szereplő. Az volt a célunk,hogy a számunkra érdekes problémát járjuk körül: krízishelyzetben hogyan változik az emberségünk, az erkölcsi ítélőképességünk. Fogalmazhatnék úgy is: mit teszünk, ha a megszokott demokratikus intézmények elkezdenek leépülni körülöttünk – mondta el Takács Gábor színész, rendező, a Káva operatív vezetője. – Ami a részvételi színházat illeti:egyszerre kíván sokat és keveset az előadás. Egyszerűen azt várjuk a nézőktől, hogy nyitottan jöjjenek, és külön felhívjuk a figyelmüket, hogy számítunk a véleményükre. Nem probléma, ha valaki nem kíván megszólalni, és marad a hagyományos, megfigyelő néző szerepében, de a kommunikáció lehetőségét felkínáljuk. Három ponton kinyílik az előadás,és a szereplőkkel folytatott vitán, beszélgetésen, játékon keresztül lesz teljesebb, mélyebb az élmény.”

Belépő 13 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Szereplők

Hjalti – Kardos János
Elín, María – Kőszegi Mara (mv.)
Vayarter, farmer, Andrsvar – Takács Gábor

Író-dramaturg: Vass Szandi
Látványtervező: a másik Kiss Gabriella
Videotechnika: Sereglei András
Konzulens: Róbert Júlia
ARS konzulens: Takács Gábor
Rendező: Sereglei András

 

Működő demokrácia egy pici szigetországban. Egy misztikus katasztrófa, mely leválasztja a külvilágot (mindenféle értelemben). A hétköznapok zűrzavara. Igazságkeresés. Pragmatizmus és a kríziskezelés erkölcse. A társadalmi hasznosság témaköre. A hiteles tájékoztatásba vetett bizalmunk alakulása. Hogyan változik az emberségünk egy ilyen helyzetben? Disztópia? Fikció? Valóság?

Játékot és együtt gondolkodást kínálunk nézőinknek, akik egyben résztvevői is lesznek az eseményeknek.

Korhatár besorolás: 16+

ATEMPO.sk
Fotó: Káva Kulturális Műhely