Muzsikás jubileumi koncertje - XI. Őszi kulturális napok Párkányban

2023. november 12-én, vasárnap folytatódnak a XI. Őszi kulturális napok Párkányban.

Az eseményen koncertet ad még a népszerű hazai Kiss Zenészek, az 50 éves Muzsikás Együttes, a magyarországi Söndörgő Együttes és a lengyel VOŁOSI együttes.

A remek koncertekre a belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program 

November 12. (vasárnap) - Városi Művelődési Központ

19.00 A Muzsikás Együttes jubileumi (50) koncertje

Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Egyaránt otthonosan mozognak úgy a népzenei, mind a világzenei fesztiválokon. Számos rangos díj és kitüntetés birtokosai: Magyar Művészetért díj, Liszt Ferenc díj, Magyar Örökség díj, Kossuth díj, Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a  WOMEX díjjal is elismerték. 

Elhunyt Éri Péter népzenész

 

November 15. (szerda) - Városi Művelődési Központ

19.00 A VOLOSI Együttes (PL) világzenei koncertje

A VOŁOSI a világzenei színpad legvarázslatosabb egyedi jelensége. Zenéjük energiarobbanás, amely a muzsikálás határtalan öröméből fakad. Improvizáció a zenei világok határán. Zenei stílusukban rock, jazz, világ-, ambient és filmzenei hatások érvényesülnek. Eddig több mint 850 koncertet adtak a világ rangos koncerttermeiben és fesztiváljain, mint pl. a londoni Kings Place, az amsterdami Concertgebouw, a Sziget Fesztivál, a Colors of Ostrava, a Wiener Konzerthaus vagy a Hamamatsu Világzenei Fesztivál.

 

November 19. (vasárnap) - Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola

19.00 KISS Zenészek koncert

A 2013-ban Ipolybalogon alakult kamarazenekar az évek során számos könnyűzenei rendezvényen vett részt a Felvidéken és Magyarországon egyaránt. Visszajáró fellépői a Gombaszögi Nyári Tábornak, de zenéltek már a kapolcsi Művészetek Völgyében is. Az együttes 2021-ben aranysávos besorolást ért el a Pannon UniFesten, 2023-ban pedig abszolút győztesként végzett a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén és a Tompa Mihály Országos Versenyen is. Különdíjjal tértek haza az öröm a zene Kárpát-medencei döntőjéről. Repertoárjukban dalfeldolgozások, illetve saját szerzemények is szerepelnek.

A zsűrit is megkönnyeztették a Kiss Zenészek – az Öröm a zene díjazottjaival beszélgettünk

„Mi nem csak egy nyári zenekar vagyunk” - Tíz kérdés a tíz éves tompagyőztes Kiss Zenészeknek (+FOTÓK)

 

November 26. (vasárnap) - Városi Művelődési Központ

19.00 A SÖNDÖRGŐ Együttes világzenei koncertje

A tradicionális zenék ősisége, a klasszikus zene kifinomultsága, a rockzene energiái és Bartók gondolkodásának tisztasága jellemzi a Söndörgő Együttest, a nemzetközi világzenei színtér egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb, legsikeresebb zenekarát. Tamburocket című 2014-es lemezük az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt. Ebben a zenei világban a klasszikus zenei igényű kompozíciók és a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk tökéletesen megférnek egymás mellett, ahogy a legkülönbözőbb forrásokból származó inspirációk is összeolvadnak az utánozhatatlan Söndörgő-stílusban.

ATEMPO.sk