Mefisztó - új előadás a Komáromi Jókai Színházban (Lehár bérlet) - ÚJ IDŐPONT!

ÚJ IDŐPONT! 2024. március 3-án, vasárnap 15.00 órakor lesz látható a Mefisztó című új előadás a Komáromi Jókai Színházban.

A Klaus Mann regénye nyomán készült „karrierjátékot” Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója rendezte, az előadás szövegkönyvét Varga Emese dramaturg írta. A főszerepben Gál Tamás látható.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

A Mefisztó történetét Szabó István Oscar-díjas filmadaptációjának köszönhetően mindenki ismeri: Hendrik Höfgen minden ízében, zsigerében, gondolatában színész. Igazi kaméleon, aki az életét is szerepként éli: igény szerint hősszerelmes, máskor intrikus, ha kell, bohóc vagy táncos komikus. Tehetséges művész, akit szeret a közönsége, elismernek a kollégái, lelkesen támogatnak a nők – ő pedig mindent eszközként használ a céljához vezető úton. Karrierje a húszas évek forrongó, forradalmi hangulatú színházi közegében indul, aztán a háttér fokozatosan elsötétül: az utcákon egyenruhás hordák garázdálkodnak, elkezdődik a jó németek és a rossz németek szétválasztása… éppen felemelkedőben a Harmadik Birodalom. Höfgen dönt – és megköti a maga alkuját a hatalommal.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

A komáromi Mefisztó az epikus és a dramatikus színház eszközeit váltogatva egy sokrétű, komplex játékba vonja be a nézőt: egyszerre meséli egy karrier történetét, firtatja a színház mibenlétét és teríti elénk egy világégés előjeleit.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

„Ez az előadás megmutat egy embert – egy rendkívüli színészt hatalmas érzelmi intelligenciával, roppant nagy szakmai tudással –, aki bekerül egy helyzetbe, amiben a színház kérdőjeleződik meg. Elkezd egy végtelen küzdelmet, közben pedig nem veszi észre, hova sodródik. A végére győz a színész és eltűnik a személyiség. Sajnos, a szerep csak a fejünkben létezik. Ha eltűnik a személyiség, és csak a szerep marad, akkor az nincs” – mondta el az előadás kapcsán Béres Attila rendező. „Egy idő után Höfgent kétségbeesett lépései, hogy színész maradjon, olyan kompromisszumokra késztetik, amelyek a mai néző tudása szerint vállalhatatlanok. Ma elképzelhetetlen, hogy a fasizmussal bármiféle közösséget vállalok. De akkor ez a tudás még nem volt meg. Azt meg majd mindenki eldönti maga, hogy most mi van.”

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

Az előadásban a komáromi társulat valamennyi tagja és számos vendégművész szerepel. A főbb szerepekben Gál Tamás (Höfgen), Mokos Attila (Göring tábornagy), Farkas Franciska m. v. (Juliette Martens), Katona Eszter m. v. (Barbara Bruckner), Kiss Szilvia (Nicoletta von Niebuhr), Matusek Attila (Otto Ulrichs) és Szebellai Dániel (Hans Miklas) látható.

A jelmezeket Pilinyi Márta m. v. tervezte, a díszlet Horesnyi Balázs m. v. munkáját dicséri. A produkció zeneszerzője Lakatos Róbert.

Belépés Lehár bérlettel, belépődíj 18 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

Szereplők:

HENDRIK HÖFGEN: Gál Tamás (Jászai Mari-díjas)
OSKAR H. KROGE: Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
HERMANN GÖRING: Mokos Attila (Jászai Mari-díjas)
JULIETTE MARTENS: Farkas Franciska m.v.
BARBARA BRUCKNER: Katona Eszter m.v.
NICOLETTA VON NIEBUHR: Kiss Szilvia
OTTO ULRICHS: Matusek Attila
HANS MIKLAS: Szebellai Dániel
DORA MARTIN: Szvrcsek Anita m.v.
LOTTE LINDENTHAL: Holocsy Katalin
CÉSAR VON MUCK: Olasz István
ANGELIKA SIEBERT: Hostomský Fanni
HEDDA VON HERZFELD: Holocsy Krisztina
MOTZNÉ: Molnár Xénia
PETERSON: Bernáth Tamás
TEOPHIL MARDER: Gáspárik Attila m.v.
FRITZ: Skronka Tibor
KIS BÖCK: Heringes William e.h.
OTTO BARÁTJA: Szabó Viktor
VALAMINT: Bernáth Áron m.v., Molnár Adorján m.v., Szeles Chloé m.v., Naňo Konrád m.v.

 

Alkotók:

ÜGYELŐ: Nagy László
SÚGÓ: Leczkési Dóra
DÍSZLETTERVEZŐ: Horesnyi Balázs m.v.
JELMEZTERVEZŐ: Pilinyi Márta m.v.
A JELMEZTERVEZŐ ASSZISZTENSE: Horváth Kati m.v.
ZENE: Lakatos Róbert m.v.
DRAMATURG: Varga Emese
A RENDEZŐ ASSZISZTENSE: Balaskó Edit
RENDEZŐ: Béres Attila m.v.

ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház