A rockzene egyik kultikus alakja - Lemmy, a Motörhead legendája

Lemmy énekes, basszusgitáros, dalszerző, Grammy-díjas előadó, a rockzene egyik kultikus alakja volt, aki a Motörhead együttes alapító frontembereként vált ismertté.

Ian Fraser Kilmister néven született 1945. december 24-én Angliában. Pályáját a The Rocking Vicars nevű saját formáció után Jimi Hendrix csapatának roadjaként kezdte, majd a Hawkwind basszereseként folytatta, és végül a ’70-es évek közepén alapította meg a Motörheadet. Zenekarával 1975 óta készített lemezeket és folyamatosan koncertezett. Legnagyobb sikereit az 1980-as évek kezdetén érte el a No Sleep ’til Hammersmith és az Ace of Spades lemezekkel, melyek Angliában az eladási listák csúcsát ostromolták. Az 1991-es 1916 vagy az 1993-as Bastards is nagyon sikeres albumok voltak.

 

 

Legutolsó lemeze 2015-ben jelent meg Bad Magic címmel. Életéről Fehércsíkláz című könyvében osztotta meg a legérdekesebb sztorikat, amely néhány évvel ezelőtt magyarul is megjelent.

2010 márciusában mutatták be a Lemmy című dokumentumfilmet, ami 2011. januárjában DVD-n is megjelent. A három éven át forgatott filmben Lemmy karriejének bemutatása mellett számos rockzenésszel készült interjú is látható, többek között Dave Grohl, Slash, Ozzy Osbourne, James Hetfield, Lars Ulrich és Alice Cooper beszélnek Lemmyről.

1990-ben Los Angelesbe költözött, haláláig ott élt. Mindössze néhány nappal hetvenedik születésnapja után 2015. december 28-án elhunyt, a rák egy igen agresszív fajtája támadta meg, amiről csak két nappal korábban szerzett tudomást.

 

Egy videó, mely a 2020-as évfordulója kapcsán jelent meg:

 

 

ATEMPO.sk