Lelkünkből szól! – ma lenne 55 éves Kun Péter, az Edda egykori gitárosa

Kun Péter gitáros, rockzenész Pusztaszabolcsban született 1967. október 29-én. Édesapja hivatásos zenész volt, az ő segítségével indult meg zenei képzése már kisgyermekkorában. Negyedikes korában íratták be szülei a gordonkaiskolába.

1979-ben kapott egy akusztikus gitárt, s ettől kezdve rövid ideig mindkét hangszeren képezte magát, végül a gitár mellett döntött. 1981-től több amatőr zenekarban játszott. Emellett hétvégenként édesapjával zenélt esküvőkön és bálokon. Majd megkapta első professzionális, B. C. Rich márkájú gitárját.

1984-től a Triton, illetve a Magazin együttes, 1988-tól egy évig a Sing Sing, majd az újjáalakult Triton tagjaként zenélt. 1990-ben csatlakozott a Pokolgéphez az Oment megalapító Nagyfi László helyére. Lemezfelvétel azonban nem készült vele, mivel 1991 tavaszától az Edda Művek gitárosa lett. Alapi István helyére érkezett.

 

 

Az 1993. július 8–11. között az Agárdon megtartott, harmadik Edda-táborban lépett fel, amikor július 10-én hajnalban, Yamaha gyorsasági motorjával Velencén, a 7-es főút 47-es kilométerkövénél, halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenvedett. Halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. Pont azon a napon halt meg, amikor barátnőjével megismerkedésük 3. évfordulóját tartották volna, aki épp akkor volt négy hónapos terhes. Temetésére több ezer gyászoló jelenlétében 1993. július 17-én került sor a százhalombattai katolikus temetőben.

 

 

Az Edda Művek albummal tisztelgett az emléke előtt, amelyre a vele készült utolsó felvételek közé tartozó unplugged koncert hanganyaga, valamint a Lelkünkből című emlékdal is felkerült. Utóbbit azóta is csak kiemelt jelentőségű koncerteken adja elő a zenekar (Edda-tábor, jubileumi fellépések, Petőfi Csarnok, Agárdi Popstrand). Korábbi együttese, a Sing Sing 9386 címmel instrumentális dalt írt, amelynek címe a Kun Péter által megélt napok számát jelenti. Halála után, 1993 decemberében született meg egyetlen gyermeke, Kun Petra Virág.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: femina.hu