75 éves Jean Reno francia színész

Ma ünnepli 75. születésnapját Jean Reno andalúziai spanyol származású francia színész, aki olyan filmekben szerepelt, mint a Bíbor folyók, a Godzilla, A Da Vinci-kód, a Mission: Impossible, a Ronin és a Léon, a profi.

Juan Moreno y Herrera-Jiménez néven született Casablancán (Marokkó) 1948. július 30-án. Andalúziai spanyol szülők gyermeke, akik Franco tábornok falangista rendszere elől menekültek Marokkóba, amely akkoriban francia protektorátus volt. Apja nyomdász, Sanlúcar de Barramedából, anyja Jerez de la Frontera városából származott. 1955-ben a család áttelepült Franciaországba. Fiuk ekkor választott új nevet, az eredeti Morenóból lett Reno. Egy húga van, María Teresa. Anyját már kamaszkorában elvesztette.

A család anyaországba történt áttelepülését követően a Simon színművészeti tanfolyam hallgatója lett. Miután letöltötte sorkatonai szolgálatát egy Nyugat-Németországban állomásozó alakulatnál, Didier Flamanddal egy társulatnál kezdte színészi pályafutását.

 

 

Filmes karrierje kisjátékfilmekben, tévéjátékokban, illetve tévésorozatokban nyújtott alakításaival kezdődött. A nagyközönség számára Luc Besson filmrendező fedezte fel, aki számos filmjében szerepeltette; közülük kiemelkedett a Metró (1985), A nagy kékség (1988), a Jöttünk, láttunk, visszamennénk filmek, valamint a Léon, a profi (1994), amellyel egy csapásra nemzetközi hírnévre tett szert. Mivel a filmet angolul forgatták, előzetesen tanulta a nyelvet.

A francia filmművészet legnagyobbjaival játszott, illetve dolgozott együtt, így Yves Montand, Romy Schneider, Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Christian Clavier színészekkel, Costa-Gavras, Luc Besson, Francis Veber, Jean-Marie Poiré és Mathieu Kassovitz filmrendezőkkel.

Játszi könnyedséggel alakít szerepeket spanyol anyanyelvén kívül franciául, olaszul és angolul. Azon ritka francia színészek egyike, akik Hollywoodban is befutottak. Egyesült Államokbeli karrierje 1995-ben kezdődött a Francia csók (1995) című filmben Meg Ryan és Kevin Kline oldalán, majd olyan nagy sikerű filmekkel folytatódott, mint a Mission: Impossible (1996) Tom Cruise-zal, a Ronin (1998) Robert De Niro-val, a Godzilla (1998) és a Bíbor folyók (2000). 2006-ban ismét nagy szerephez jutott: Steve Martin-nal játszott A rózsaszín párduc felújításának első és második részében. Ő játssza Bézu Fache rendőrfelügyelő szerepét A Da Vinci-kód című filmben.

 

 

Visszautasította Morpheus szerepét a Mátrix című, később kultuszfilmmé váló alkotásban (a szerepet Laurence Fishburne játssza), és inkább a viszonylag gyenge fogadtatású Godzilla (1998) című filmben játszott.

Reno közreműködött a népszerű, eredetileg PlayStation 2 játék Onimusha nevű sorozatában (Onimusha 3: Demon Siege): az ő alakjában öltött testet a főszereplő Jacques Blanc, arcát és a francia hangját is ő kölcsönözte a karakternek.

A mai napig aktív és rendszeresen forgat farcai és amerikai produkciókban egyaránt.

Háromszor nősült, mindhárom házasságából két-két gyermeke született. Reno rendszeresen ingázik Európa és az Amerikai Egyesült Államok között, lakást tart fenn Párizsban és Los Angelesben.

A Figaro francia napilap szerint 2009-ben Jean Reno a világ hetedik legjobban fizetett színésze volt. 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube