50 éves Ullmann Mónika színésznő

Ma ünnepli 50. születésnapját Ullmann Mónika színésznő.

Budapesten látta meg a napvilágot 1973. augusztus 2-án. Fiatalon, már 1976-tól gyermekszínészként játszott több gyermekfilmben és televíziós produkcióban, nyolcéves korában szerepelt először a Nemzeti Színházban.

 

 

Az Írtam a bátyámnak egy dalt című dallal részt vett az 1981-es Táncdalfesztiválon, majd 1982-ben a Moncsicsi című dallal gyakorlatilag beénekelte magát a hazai popkultúrába. Gyermekkorában vonzódott a tánchoz, különösen a néptánchoz.

1991-ben végzett az Állami Balettintézetben. 1993-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Szinetár Miklós osztályába, majd 1997-ben megszerezte színészi diplomáját.

 

 

1991 és 1994 között Novák Ferenc táncosaként dolgozott. 1994-től játszik színpadon, elsőként a József Attila Színház színpadán lépett fel, ahol 2011-ig a társulat tagja is volt, majd szabadúszó lett.

Az ország több színházában is felkérték különböző szerepek megformálására. 2013-tól 2016-ig a Miskolci Nemzeti Színház művésze volt. Vendégként játszott a Budapesti Operettszínházban, a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a Békéscsabai Jókai Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a Soproni Petőfi Színházban és a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Az utóbbi időkben az Orlai produkció előadásaiban szerepel, 2020-tól a társulat tagja.

A színházi munkái mellett számos filmben és televíziós produkcióban is szerepelt, szereplője volt az Égigérő fű című filmnek, a Szomszédok című teleregénynek, valamint a Jóban Rosszban, Barátok közt, A Tanár, a Drága örökösök, a Keresztanyu, az Apatigris című televíziós sorozatoknak is.

 

 

Szinkronizál is, hallhatjuk hangját a Vészhelyzet vagy a Bűbájos boszorkák sorozatban. Volt már Salma Hayek és Rachel Weisz magyar hangja is.

2003-ban és 2007-ben kapta meg a József Attila-gyűrűt, 2015-ben a Miskolci Nemzeti Színházban az évad színésznője lett, 2016-ban a Vidéki Színházak Fesztiváljáról pedig legjobb női alakítás díját hozta el.

 

 

Népszerű, sokat foglalkoztatott színésznő, aki a magánéletéről ritkán és keveset nyilatkozik. A Miller Zoltánnal való kapcsolatából született egy fia, Miller Dávid népszerű médiaszemélyiség, énekes, színész.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Orlai Produkciós Iroda