75 éves Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekes

Kincses Veronika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő (lírai szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Budapesten született 1948. szeptember 8-án Kincses György és Angyal Etelka gyermekeként.

Tanulmányait a Zeneakadémián végezte 1968–1973 között, illetve a római Accademia di Santa Cecilián 1974-ben. 1973-ban a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. 2002 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Számos operalemezen énekelt főszerepeket magyar és külföldi hanglemezcégek felkérésére. Hét szólólemeze, előadások felvételei és önálló film- és televíziós produkciók jelentekek meg DVD-n. Lemezei nemzetközi hanglemezdíjakat is nyertek Párizsban, New Yorkban.

 

 

A világ számos operaszínpadán énekelt már visszatérő vendégként nagy sikerrel.

A bécsi Staatsoperben, a berlini Deutsche Operben, a velencei La Fenicében, a római operaházban, a barcelonai Teatro Liceuban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a bostoni, San Franciscó-i, montréali operákban.

 

 

Neves fesztiválok Salzburgban, Bécsben, Athénban, Thesszalonikiben, a Bard-fesztiválon (New York), Firenzében, Drezdában énekelt vendégeként. Szingapúr, Hongkong, Izrael koncerttermeiben, valamint a Carnegie Hallban is fellépett.

Törökországi bemutatóként Bartók: A kékszakállú herceg vára című operájában Judit szerepét énekelte. Puccini Pillangókisasszonyának és Mimijének felülmúlhatatlan megformálója.

 

 

Munkásságát számos díjjal ismerték el, 1978-ban Liszt Ferenc-díjat, 1980-ban Kossuth-díjat kapott. 1988-ban Érdemes művész lett, 1997-ben pedig örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. 2009-től a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

1970-ben házasságot kötött Vajda József fagottművésszel. Egy fiuk született, Vajda Gergely karmester-zeneszerző.

ATEMPO.sk
Fotó: Horváth Judit