65 éves Török Ferenc hegedűművész

Ma ünnepli 65. születésnapját Török Ferenc Harmónia életmű-díjas felvidéki hegedűművész, zenepedagógus.

Török Ferenc 1958. szeptember 23-án látta meg a napvilágot Komáromban. A zenélés alapjait is itt, a helyi zeneiskolában sajátította el Dobi Géza hegedűtanár vezetése alatt. 1974-ben felvételt nyert a Pozsonyi Konzervatórium hegedű tanszakára, majd a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán folytatta zenei tanulmányait, mestere Mózsi Aladár volt.

Fiatalon tagja lett az egyik legnevesebb szlovákiai kamarazenekarnak, a Moyzes Vonósnégyesnek, amellyel több mint ezer koncertet adtak szerte a világon, Európától kezdve Marokkón, Indián és Kubán át eljutva egészen Japánig, valamint az Egyesült Államokig és Kanadáig. Olyan neves világhírű vonósnégyesekkel működtek együtt, mint az Amadeus Kvartett, az Alban Berg Kvartett vagy éppen a Smetana és Janáček Kvartett. A Moyzes Kvartettnek mára több mint húsz lemeze jelent meg.

1990-től a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője volt egészen 2015-ig, közben a salzburgi Amade Vonóstrió hegedűse is volt. 1995-től a Pozsonyi Konzervatórium hegedű és kamarazene tanszakának tanára, 2007-től pedig a pozsonyi Technik Kamarazenekarral is együttműködik.

 

Török Ferenc

  

Egyik megalapítója volt a nagysikerű komáromi Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusnak. 2019-ben átvehette szülővárosában a Harmónia-életműdíjat.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin