85 éve született Zana József színész, Ganxsta Zolee édesapja

Zana József színész, tanár, Ganxsta Zolee rapper édesapja Újpesten született 1938. december 20-án.

Iskoláiban a szocialista rendszerben bevezetett kategóriák szerinti származása „egyéb”, ami eléggé megnehezítette az érvényesülését. Hozzáadhatjuk, hogy nem is volt jó tanuló, ám kitűnt remek megszemélyesítő, utánzó képességével. Általános iskoláját a Megyeri úti iskolában végezte, középiskolája a Landler Jenő Gépipari Technikum volt. A színészettel még érettségi előtt megismerkedett, de azért az érettségit letette és az Újpesti Hajógyárban kezdett dolgozni.

Az ottani futballklubban ismerkedett meg focizó színészekkel, ez segítette őt a pályaváltoztatásban. Valójában Czipi néni ismerte fel (Czipfer és König Zeneműkiadó Vállalat igazgatója) és akkor került a Vígszínházba, ahol Ajtay Andor egyengette a pályáján.

 

 

Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában végezte színészi tanulmányait 1956–1959 között. 1959–1962 között a Vígszínház tagja volt. 1962–1964 között a Music Comedy Színházban lépett fel. 1964–1965-ben egy évadot játszott a Faluszínházban, majd a Békés Megyei Jókai Színház tagja lett 1965-től 1966-ig. 1967–2002 között a Vidám Színpad és a későbbi Centrál Színház tagja volt. 1990-től rendezett is.

A színház profiljának megváltozását követően önálló show-műsorokkal lépett színpadram, majd 15 évig nem állt színpadra. 2016-ban Kriszt László, a Kazán István Kamaraszínház vezetője hívta meg egy musical-estre.

Filmen (Csinibaba), televízióban (TV a város szélén) és szinkronban (Terence Hill magyar hangja is volt) is vállalt szerepeket.

 

 

Csuka Mónika Énekiskolájában színészmesterséget tanított 1990-től. 1998-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott.

Felesége Kassai Ilona Kossuth-díjas színésznő, fia Zana Zoltán (Ganxsta Zolee) rapper, zenész, lánya Zana Zita.

95 éves Kassai Ilona Kossuth-díjas színésznő

Ganxsta Zolee, a "Rosszfiú"

Zana József utolsó éveiben a szakma már egyáltalán nem kereste, nem hívták meg fellépésekre, darabokba. Többször került kórházba is és 2020. március 2-án, hajnali fél ötko, hosszú, súlyos betegség után hunyt el, 81 évesen.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Startlap