65 éves Dorozsmai Péter zenész, hangmérnök, a Korál, az East és az iLand dobosa

Ma ünnepli 65 születésnapját Dorozsmai Péter zenész, producer, zeneszerző, hangmérnök, stúdióvezető, a Korál, és az East és az iLand zenekarok dobosa.

Budapesten látta meg a napvilágot 1959. január 24-én. Hatéves korában kezdett zongorázni, majd tíz évesen tért át az ütőhangszerekre. Zenei tanulmányait a Konzervatóriumban szerezte a jazztanszakon a legendás Kovács Gyulánál 1977 és 1981 között.

 

 

Még főiskolai évei alatt vált a Korál dobosává, akikkel 1980-ban lépett először színpadra a Budai Ifjúsági Parkban. Mellette 1987-től az East zenekar tagja is lett.

 

 

1988-ban megalapította a Tom-Tom Stúdiót, melynek azóta is vezető hangmérnöke. Majd 1999-ben a Tom-Tom Recordsot, amelynek égisze alatt több száz lemez jelentetett meg.

A zenélés viszont továbbra is megmaradt. Az East megszűnése után majdnem egy évtizedig Ákos kísérőzenekarában játszott, többek közt egykori Korálos társával, a basszusgitáros Fekete Tiborral ("Samu"). Több Ákos-dalban közreműködött dalszerzőként.

1997 és 2018 között a Korál koncertjein is dobolt, de az újraélett East zenekarban is zenélt.

Legújabban az iLand bandában üti a bőröket.

 

 

2017-ben A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. A napokban pedig a példakép kategóriában kapta meg a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete (SZERZŐK) díját.

„Édesanyám arra nevelt, hogy szorgalommal érjek el sikereket, és amiben tudom, segítsek másokat. Így cselekedtem eddig, és eztán is így fogok.” – mondta nemrég Dorozsmai Péter.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Vígszinház