60 éves Russell Crowe, aki Gladiátorként vált világhírűvé

Russell Ira Crowe Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas új-zélandi−ausztrál filmszínész, filmproducer és zenész Új-Zélandon született 1964. április 7-én.

Nemzetközi hírnévre Ridley Scott Gladiátor (2000) című történelmi filmjének főhőseként tett szert, elnyerve a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. További, kritikailag elismert szerepei közé tartozik Jeffrey Wigand A bennfentes (1999) és John Forbes Nash az Egy csodálatos elme (2001) című filmekben.

Új-Zélandon, Wellington egyik külvárosában született. Felmenői minden valószínűség szerint angolszászok, ugyanakkor norvég és anyai ágon maori eredetűek. Nem sokkal három éves kora után, 1967-ben a család Ausztráliában telepedett le. Mozgalmas gyermekkora volt: 1978-ban, 14 évesen költözött be szüleivel első normális, talán végleges otthonukba. Szülei filmforgatásokon a stáb étkeztetését vállalták, apja hotelmenedzser is volt. Russell hatévesen már elkísérhette őket egy forgatásra és egy idő után kisebb-nagyobb szereplési lehetőséget is kapott.

 

 

Legelőször egy árva kisfiú szerepében tűnt fel egy népszerű ausztrál tévésorozatban. 1978-ban az énekesi pályára tévedt, a keményebb rock műfajában szeretett volna érvényesülni. Legnagyobb sikere 1980-ban megjelentetett kislemeze, melyből szép számmal kelt el. Semmi sem térítette el a zenéléstől, mind a mai napig énekese és gitárosa, illetve zeneszerzője a 30 Odd Foot of Grunts nevű új-zélandi csapatnak.

1992-ben ő kapta meg a legjobb színész díját a Romper Stomper című ausztrál filmben nyújtott alakításáért a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon, majd 1993-ban szintén elnyerte e kitüntetést.

Hollywood, Sharon Stone-nal együtt a Romper Stomperben figyelt fel Russellre (aki a főszereplő skinhead vezért játszotta) és szereplési lehetőséget ajánlott neki a Gyorsabb a halálnál (1995) című westernfilmben. A film az Államokban nem aratott osztatlan sikert, ugyanakkor Crowe szülőhazájában igen. A beteljesülést a James Ellroy regényéből készült Szigorúan bizalmas (1997) hozta meg Russellnek, ezt Hollywood még „csendben tűrte”, az 1999-es A bennfentesben nyújtott alakításáért már hivatalos elismerés is járt: a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

 

 

Végül a Gladiátor (2000) című meghozta számára az Oscart. Az Egy csodálatos elme című megrázó filmben a matematikus John Forbes Nasht játszotta el, s bár ez 2001-ben újabb jelölést hozott ebben a kategóriában, de már nem sikerült aranyszoborra váltania.

Olyan filmekben láthatjuk még, mint a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán, A remény bajnoka, a Bor, mámor, Provence és az Amerikai gengszter, Robin Hood, Noé, Apák és lányaik, A pápa ördögűzője is.

 

 

2015-ben debütált rendezőként az Akihez beszél a föld című drámájával, melyet főszereplőként is jegyez.

Russell Crowe életműdíjat kap Karlovy Varyban – „cserébe” koncertet is ad

Pályafutása során a különféle díjátadókon 27 alkalommal nyert és még 34 alkalommal volt jelölt.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: DreamWorks, kviff.com/Tennyson Crowe