Balázs-Piri Soma online zongorakoncert ma a Virtuózok Facebook oldalán – beszélgettünk a tehetséggel

A Virtuózok továbbra is online koncertekkel szórakoztatják a közönséget minden héten “Hétfőn Hétkor”.

Június 22-én, hétfőn 19.00 órától a “Virtual Concert Hall” (Virtuális koncertterem) adásában a Hétfőn Hétkor programsorozat keretében, Balázs-Piri Soma, a Virtuózok 16 éves korcsoportgyőztese ad online zongora szólókoncertet a Virtuózok Facebook oldalán.

ITT NÉZD A KONCERTET

 

Balázs-Piri Somával a koncert kapcsán beszélgettünk.

Miért ezeket a darabokat választottad?

A kiindulópont Chopin g-moll Balladája volt, amit mindig szívesen játszok, bárhol lépek fel, ez az egyik nagy kedvencem. Mindenképpen le szerettem volna játszani Bach g-moll Angol szvitjét, amit a karantén alatt tanultam és most ez a darab áll legközelebb a szívemhez. A romantika és a barokk mellé egy klasszikus darabot választottam, hogy minél színesebb legyen a műsor, Beethoven Patetikus szonátáját.

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

 

Hogyan telt a karantén időszak?

A karantén előtti időszakban sokszor nagy léptekkel kellett haladni előre, bizony kimaradtak lépcsőfokok. A karantén előnye számomra az volt, hogy az elmaradt hiányosságokat pótoljam.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rengeteg új darabot tanultam meg, a zongorairodalom minden korszakát érintve. Az új darabok "birtoklása" mellett volt még egy pozitív hozadéka ennek a folyamatnak: még könnyebben és gyorsabban tudok új darabokat elsajátítani.

 

Balázs-Piri Soma

 

Tanárnőm, Sóti-Szobonya Emőke a laptopon keresztül, online tartotta az órákat. A szöveget, tempót át tudtuk beszélni, a hangszínt, a finomabb simításokat, szépítgetéseket azonban csakis "élő" órán tudtuk elvégezni. Ehhez nagy segítséget kaptam Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zongoraművésztől is, akivel az utóbbi időben sokat és komolyan dolgozunk.

 

Mik a terveid nyárra?

Ha röviden válaszolhatok rá: Munka! Munka! Munka!

Ha bővebben: Van egy hosszú listám, rajta jobbnál jobb darabok: szóló és zongoraversenyek egyaránt. Persze szórakozásra is jut idő, sokszor találkozom a barátaimmal, bicajozunk, teniszezünk.

8 perces álló taps Boros Misinek és Balázs-Piri Somának Katarban (+VIDEÓ)

 

Köszönjük és sok sikert a ma esti koncerthez!

ATEMPO.sk
Fotó: Lékó Tamás, Virtuózok