HAZAI-MUTATÓ: Páko Mária a versek és gitárok bűvöletében

Páko Mária

Az idei Tompa Mihály Országos Verseny sem múlhatott el Páko Mária és a zenélő fiataljai nélkül. Rimaszombatban és környékén ismert és elismert gitáros, zenész, tanár és nevelő egy új formációval lepte meg a közönséget és a zsűrit is.

A sikeres megmérettetés után most már egy újabb esemény miatt hangos Páko Máriától Rimaszombat. A következő sorokban erről is többet megtudhatunk:

 

Több éven át a Tompa Virágaival voltál részese a Tompa Mihály Országos Versenynek. Idén egy új csapattal jelentkeztél. Kik ők?

5 éven keresztül dolgoztam, zenéltem a Tompa Virágaival, de az idén gondoltam egy nagyot és beneveztem a Gitáros Sokk-ból a jobban gitározó, éneklő gyerekeket Csillagvirág néven. Úgy érzem az idei versenyre sikerült egy nagyon jó megzenésítést is készítenem: Ágh István Virágosat álmodtam című csodás, ám rövid versét és Heine Mint egy virág olyan vagy költeményét kapcsoltam össze, melyekből született az egyik eddigi legszebb alkotásom.

 

És kezdésnek a harmadik helyen végeztetek. Hogyan értékeled a szerepléseteket?

Igen, aranysáv 3. helyezés. Bombasztikus :-) Nem vártam ezt az eredményt. Már a kerületi selejtezőn, Losoncon is meglepetés volt az aranysáv 1. helyezés, magunk mögé utasítva a nagytudású zenészeket, gitárosokat. Megdöbbentem, az én GitárManóim csodálatosan zenéltek :-)

Igaz nem könnyű velük sem, a vége felé unták annyiszor ugyanazt játszani. De hát maximalista vagyok ebben, pontosságot, fegyelmet követelek :-)

 

Páko Mária és a Csillagvirág

 

Milyen terveitek vannak a Csillagvirággal?

Továbbra is új dalokat fogok komponálni nekik, remélem szebbnél-szebb versmegzenésítések születnek. Meglátjuk milyen lesz a kitartásuk, nem száll-e fejükbe a dicsőség és meg marad-e továbbra is az igyekezetük. Fontos, hogy amit csinálnak, csináljak szeretettel és olyan odaadással mint eddig. Természetesen én mindent elkövetek, hogy legyen folytatása, hisz ezért élek :-)

 

És van lehetőség fellépni, szerepelni? Hisz kell a visszajelzés, a közönség a fiataloknak is.

Annyi a meghívás, hogy már néha sok is :-) De minden meghívást igyekszem elfogadni és örömmel megyünk, ahová hívnak.

 

Holnap is lesz lehetőségük bemutatkozni. Egy új kiállítás nyílik Rimaszombatban, ami neked köszönhető. Mit kell erről tudni?

Ez a hétvége különleges lesz számomra. Holnap kiállítják a Gömöri Múzeumban a kincseimet, a gitárjaimat. A hivatalos megnyitó délután háromkor lesz és itt jelenünk meg az együttesekkel, valamint szombaton a Múzeumok éjszakáján is fellepünk a Városi Galériában.
A szombati nap egy másik szempontból is fontos része lesz életemnek. Visszajelzést kapok arról, amit eddig letettem az asztalra. De maradjon most ez még titok :-)

 

Térjünk vissza még a kiállításra. Mi lesz a megnyitó programja?

Erre az alkalomra zenésítettem meg Pósa Lajos Szegény zenész című versét, melyet két csodás zenész kíséretében fogom előadni: Evina Reichelová a Tompa Virágaiból fuvolán, kolléganőm Füzér Henike pedig hegedűn csatlakoznak hozzám.

Mivel 30 évet dolgoztam a Diákotthonban (onnan ismernek országszerte), ahol sok zenészt neveltem ki és indítottam utukra,

közülük hívtam meg két értékes embert: Robo Černý basszusgitárost és Marek Botev énekes-gitárost. Történelmi pillanatok lesznek, hisz 25 év után ismét együtt zenélünk majd, aminek nagyon örülök. Tehát a műsort szinte csak a tanítványaim adják, amit logikusnak tartok, ők is a kincseim, mint a gitárjaim :-)

 

pako-maria-gitarok1
pako-maria-gitarok2
pako-maria-gitarok3

 

Mekkora a gitárgyűjteményed és hogyan sikerült ezt összegyűjteni? Melyik a legértékesebb darab számodra?

Mintegy 120 húros hangszer, gitár, mandolin, lant, bendzsó alkotja a gyűjteményt, amit 25 éve gyűjtögetek. Május 12-én majd 100 gyerekkel vittük át a múzeumba a hangszereket és közben utcazenéltünk is. Fantasztikus volt :-)

70 százaléka ajándék. Az egyik legértékesebb, amit anyukámtól kaptam. Ez volt az első gitárom. Főleg morális érteke van a gyűjteménynek, sok barát ajándéka és a sok zenész mágikus ereje. Ezek között élem az életem, most üres a lakásom. Hiányoznak.

 

Milyen terveid vannak az idei évre még?

Tervek mindig vannak, június 4-én Ózdon két fellépés vár, Rimaszombatban is többször fogunk szerepelni. A Heureka Magán Művészeti Iskola, ahol gitárt tanítok, szintén szervez fellépéseket többek között Zólyomban is.

De ami a legfontosabb, amit a szívem és lelkem ritmusa diktál, zenélni ezekkel a csodára született apró, drága, kis gyermeklelkekkel, alkotni nekik odaadással, szeretettel.
Nemrég a szülinapomon szerenádot adtak az ablakom alatt....kell ettől nagyobb ajándék? :-)

 

Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk