OTT JÁRTUNK: Elpattant húr, billentyűs csere és repertoár frissítés – a Pusztaszer zárta a #hashtagKN sorozatot (+FOTÓK)

Mögöttük Klapka György kőoroszlánja, előttük sokaság. Ilyen miliőben játszotta neves előadók modern táncdalait a komáromi Selye János Gimnázium Pusztaszer zenekara a #hashtagKN koncertsorozat végén. Nem kívánhattak maguknak jobb hangszercipelőket, mint Andruskó Imre igazgató urat, Szabó Attila világbajnok kajakozót és Bernáth Tamás színészt. Utóbbiak szülőként is érdekeltek a produkcióban.

Többszörösen nevezetes nap marad a Pusztaszer számára augusztus utolsó szombatja. Kalmár Endre Félix, aki a nagymegyeri Falltime zenekarban is muzsikál, ahol egy lány püföli a dobokat, hangosító cégek megbecsült és dolgos munkatársa két hangosítás között a Nagymegyer – Izsa tengelyen állt meg motorjával a Klapka téren, a derék tábornok szobra mellett, és dörmögtette szinte azonnal basszusgitárja húrjait. (Majd Izsára, a főtérre robogott, ahol a Rétesfesztiválon élete egyik leghatalmasabb közönsége előtt adott koncertet a Kowalsky meg a Vega).

 

Pusztaszer

 

Žibrita Rebeka szintetizátorosnak pedig ez volt a bandával a búcsúkoncertje. Alább kiderül, ki váltja a hangszer mögött a az érsekújvári atlétikai klub gútai atlétáját, aki a nyáron a szlovák válogatottal utazott az U18-as Európa-bajnokságra, Jeruzsálembe.

Ráadásul Hevesi Dániel gitárján elszakadt egy húr, ám a közelben volt édesapja, a hajdani gitárkirály, Hevesi Endre; felnyújtott a színpadra egy másik gitárt, Dani felcsatolta, és ott folytatta a koncertet, ahol abbahagyták.

 

Pusztaszer

 

Bernáth Bence dobjai remekül szóltak. Szabó Emma énekesnő kiválóan énekelt. Sőt! Show-elemeket is felfedeztünk az előadásában: összenézést Kalmár Endre Félix basszusgitárossal, a dob püfölését és hasonlókat. Bizonyára azért is remekelt, mert édesapja Szabó Attila éppen aznap 33 éve, 1989. augusztus 27-én szerzett aranyérmet a bulgáriai Plovdivban, az akkor még csehszlovák kajaksport nagy dicsőségére.

A rajongók, csápoltak, tapsoltak, táncoltak. A záró szám, a Húsrágó, hídverő (lásd: Kispál és Borz) alatt felszabadult minden indulat. Tekergették, rázták magukat a fiatalok. Hiszen „Megígérte anyu is, hogy megkapod”. Azután hirtelen vége lett. Idáig jöttek, most már dolgozzon a lelkünk, mondhatnák, egy kicsit csavarintva a Kispál és a Borz szövegén.

A lelkünk pedig dolgozott. Szeretjük őket. Mert fiatalok, tehetségesek és látni, mennyire akarják az idén tavasszal indult és azóta hat fellépést maga mögött tudó zenekart.

 

Pusztaszer

 

„Készítettünk névre szóló pólókat” – mutatta a koncert után egy közeli padon a Bence feliratot a hátán Bernáth Bence dobos, a zenekar szóvivője. – „Jó érzés, hogy ennyi STAFF-os segít nekünk. Ők is kaptak külön pólót” – tette hozzá. Azután a kezdetekről beszélt. Arról, hogy Baranyai Gergő gitárossal indultak, de ő nem tudta vállalni együtt a Falltime-t és a Pusztaszert, majd az előzőt választotta. Hevesi Dani egy hónap alatt tanulta be a dalokat az első, a Komáromi Napokon adott koncertjükig. És átment a tűzkeresztségen.

„Žibrita Rebekát most elviszi az élsport. Lebocz Zsombor, egy igazi cserkész érkezik a sulitól kapott szintetizátor mögé. Már járt a próbákon, az októberi gimibálon debütál majd” – avatott be az érsekújvári fiatal.

A gimibálig szeretnék frissíteni a repertoárt. „Azt tervezzük, hogy saját hangzásban betanuljuk Korda György reptér című számát. És meglehet, hogy egy nagy zenekar is fellép majd a bálon a gimnázium aulájában” – fejezte be titokzatosan Bernáth Bence dobos.

 

pusztaszer-kn-2022-001
pusztaszer-kn-2022-002
pusztaszer-kn-2022-003
pusztaszer-kn-2022-004
pusztaszer-kn-2022-005
pusztaszer-kn-2022-006
pusztaszer-kn-2022-007
pusztaszer-kn-2022-008
pusztaszer-kn-2022-009
pusztaszer-kn-2022-010
pusztaszer-kn-2022-011
pusztaszer-kn-2022-012

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző