A Felvidéki FolkPajtások ismét megtáncoltatták Gombaszögöt

A Gombaszögi Nyári Tábor másfél évtizedes múltra tekint vissza, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia 2017 óta vesz részt Felvidék legrangosabb kulturális rendezvényén. A július 11-16. között rendezett programsorozatról Farkas József, a Hálózat vezetője számol be.

„Hetedik éve veszünk részt a Gombaszögi Nyári Tábor programjain a FolkSzöglettel. Kezdetben sátorban szorongtunk, majd 2019-ben építettük meg az azóta legendássá vált, 220 négyzetméteres FolkPajtát, amit a Torna-menti Szádalmásról mentettünk meg az utókor számára.

 

FolkSzöglet 2023

 

Talán nem tűnik dicsekvésnek, de minden évben – ezt nem mi állítjuk – egyre sikeresebbek vagyunk. A pandémia elmúltával, idén is megvalósítottuk azt a színes zenei palettát, ami egyedi a Felvidéken. Ennek nyomán a 11-ei nulladik naptól kezdve folyamatosan teltházzal pörögtünk. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre ’utazókat’ nyertük meg, hiszen a programjaink színvonala mindig elvitathatatlan. Örvendetes volt számunkra, hogy a visszatérők mellett nagyon sok volt az ’új arc’. Itteni civilek tértek be, mozgásukon látszott, hogy sokan közülük most érzik meg igazán a táncház ízét, a közösség szellemét. Egyre több családos látogatót üdvözölhettünk, körünkben mind a délutáni gyerekfoglalkozások, mind Korpás Éva koncertje népszerűek voltak.

 

FolkSzöglet 2023

 

Munkánk elismerése, hogy a Tábor szervezői, a negyven helyszínt számba véve, a legjobb programhelyszínnek tartották, ’kiáltották ki’ a FolkSzögletet.

Amikor egyenleget vonunk, nehéz szelektálni a közönségvonzó programkínálatból. Mégis kiemelném a délutáni gyerektáncházakat, a tánctanításokat, az éjszakai táncházakat, amik méltó lezárásai voltak az adott napnak. A koncertek után zendített rá a banda, s amíg bírták szusszal, addig húzták a talpalávalót. Lelkesedésük átragadt a rég nem látott számú közönségre. Igen, általában ezer fő felett vettek részt e napzáráson.

 

FolkSzöglet 2023

 

Különösen emlékezetes marad a Góbé zenekar szombat éjjeli koncertje, amikor az emberek a Pajtán kívül, a patakparton, a lépcsőkön is szorongtak. Herczku Ági Magyarvista című albumának bemutatója, – amin erdélyi zenészek is felléptek – igazi csemegének bizonyult.

 

FolkSzöglet 2023

 

A kísérőprogramok is sok érdeklődőt vonzottak. A ’Táncház 50’ fotókiállítás, ami az emblematikus mozgalomnak állít vizuális emléket, itt is igen népszerű volt, a kiváló fotókat az idősebbek nosztalgiával, a fiatalok kíváncsian szemlélték. A mesekocsmában gyerekek élőszavas meséket hallgattak, a felnőttek pedig később kissé pajzán történetekben idézhették fel a huncut elődök világát.”

 

FolkSzöglet 2023

 

 Nézzétek meg a Gombaszögi Nyári Tábort fotóinkon keresztül

Női uralom a színpadokon - kezdetét vette a 95 éves Gombaszögi Nyári Tábor (+FOTÓK)

Megtelt élettel a gombaszögi völgy – egymást érik a koncertek (+FOTÓK)

Ó, mond, te kit választanál? - Túl a félidőn a Gombaszögi Nyári Tábor (+FOTÓK)

Beragyog a Napfény – ma éjjel véget ér a Gombaszögi Nyári Tábor (FOTÓK)

Ővé lett a völgy - Azahriah Gombaszögön (FOTÓK)

Mindenből rengeteg – elköszönt a Gombaszögi völgy (FOTÓK)

 Rúzsa Magdi rekordot döntött Gombaszögön (FOTÓK+VIDEÓ)

 

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Csáky Máté / ATEMPO.sk