KLIPPREMIER! A somorjai Varkocs egy újabb szlovák dalt dolgozott fel

Tavaly év elején alakult a somorjai Varkocs, akik már a harmadik klipjükkel jelentkeznek. Ezúttal is egy terchovái szlovák dorombos dal dolgoztak fel.

A zenekar elsődleges célja, hogy megőrizze Szlovákia etnikumainak dorombos hagyományait, legyen az magyar, szlovák, ruszin vagy sváb nóta; a lényeg, hogy újból életre keltsék ezt az elfeledett ősi hangszert.

A videót ezúttal is Szinghoffer Mátyás készítette, a grafika pedig Erik Turtev érdeme. A klip végén hallható a dal eredetije František Mucha előadásában, 1980-ból. Az újdonságban ezúttal is közreműködik Roman Turtev, aki a keverésért is felelt.

A klipben a csallóközi zsiványok, Farkas Gyula, Szamaránszky Roland RUMOS, Csiba Tamás T BLUE DOG és Horváth Roman is szerepeltek.

 

 

A Varkocs tagjai különböző zenei irányzatokat képviselő bandákból érkeztek. Az Ázsiából származó doromb mellett, amelyet eleink is használtak és magukkal hoztak a Kárpát-medencébe, nagy szerep jut az egyfenekű dobnak. Ez a csángóknál még a XX. században is fellelhető volt, s teljesen megegyezik a közép-ázsiai sámándobokkal. A zenekar hangzása a kobozzal válik teljessé, amely egy szintén Ázsiából eredeztethető népi húros hangszer.

A zenekar tagjai:

Vaczulka Júlia Viktória – ének, sámándob, tamburin
Erik Turtev – doromb, furulya, tilinkó, kecskeduda, fujara, ének
Szinghoffer Mátyás – sámándob, cajon, nagylábdob, ének
Lőrincz Adrián – koboz, ének, sámándob

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk