A Dal 2015: Szűcs Gabi - Úgysem felejtesz el

Itt a következő dal, Szűcs Gabitól Úgysem felejtesz címmel, mely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2015. január 24-én az M1-en induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2015 versenyben.

Szűcs Gabi a hazai zenei élet különleges hangú előadója, aki több műfajban is kiemelkedőt alkotott közel 20 éves pályafutása során. Egyedi, füstös hangja a swing és a jazz irányába terelte, de otthonosan mozog a pop és a soul műfajában is. A Cotton Club Singers együttes alapító tagjaként 14 évig a zenekar tagja volt, 2007-ben kivált az énekegyüttesből. A váltás egy új zenei világ felfedezését, és művészi személyiségének kibontakoztatását jelenti, szólókarrierje során sokszínű és változatos zenei útra lépett.

Gabi 1972-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait gyerekkorában kezdte, fuvolán és oboán. Gimnáziumi évei alatt a színház szerelmese lett, és még tanulmányai alatt elvégezte a GNM Színitanodát, ahol olyan mesteri voltak, mint Benedek Miklós. Szinte azonnal a Vígszínházban találta magát, kisebb szerepekben tűnt fel, és már ott kamatoztatta kivételes hangját.

Mindeközben azonban megismerkedett a legendás Sík Olga énektanárnővel, aki a színi pálya helyett, inkább az éneklés felé terelte. A nála eltöltött évek meghatározóak voltak művészi felfogásában, zenei ízlésében, az előadói kvalitásai megalapozásában. Elvégezte az OSZK előadóművészi kurzusát, ének-előadóművész szakon, jazztáncot tanult. Itt alapozta meg zenei ízlését, és ezek az évek adták az alapot és az alkalmat, hogy társaival megalapítsa a ma már egyedülálló Cotton Club Singers Énekegyüttest.

A zenekar fennállásának 14 éve alatt számos díjat nyertek, és a hazai vokális műfaj legnagyobb alakjaivá váltak. Az együttes tagjaként Szűcs Gabi is az év jazz zenekara kategóriában Emerton-díjas énekes lett, illetve számos nemzetközi fesztiválon méretődtek meg, Németországban, Angliában, és a világ több pontján. Ők képviselték hazánkat a z Uniós csatlakozáskor a varsói nezetközi gálán is. Pályafutását végigkísérte a legnagyszerűbb hazai előadókkal, zenészekkel, színészekkel való közös munka is.

Koncertjein, fellépésein több műfajban is megmutatja sajátos, egyedi ízlésvilágát, különleges, össze nem téveszthető hangját. Ebben saját zenekara nagyszerű partner, hiszen kiváló muzsikusok, akik kíséretében megmutathatja erős színpadi lényét, humorát, nőiességét és temperamentumát.

Ez első hazai electro-swing formáció, a STEREO SWING alapító tagja, ebben a felállásban dalszerzőként is közreműködik.

2013-ban jelent meg első szólóalbuma, a Swinging Amy, melyen a tragikus sorsú énekesnő dalait dolgozza fel, swinges stílusban. A Zsidó Nyári Fesztivál és a Budapesti Nyári Fesztivál is programjára tűzte ezt a műsort, és nagy sikerrel mutatkozott be a Gronau-i Jazz Fesztiválon is.

Első, magyar nyelvű albuma 2014-ben jelent meg, Tűsarkú lépteim címmel, melyet a csodás ’60-as évek „Dolce vita” életérzése inspirált, és ami egy modern, mai büszke nő életébe enged betekintést. Vad és érzékeny, boldog és szomorú, ezerszínű történet. Az albumon társzerzőként is bemutatkozott.

 

  

ATEMPO.sk / A Dal 2015