45 éves Osvárt Andrea színésznő

Ma ünnepli 45. születésnapját Osvárt Andrea színésznő, nyelvész, filmproducer, korábbi divat modell, aki Magyarországon és Olaszországban is építi karrierjét, de számos nemzetközi produkcióba is láthattuk többek közt Robert Redford, Brad Pitt, Heath Ledger, Jeremy Irons, Julia Roberts oldalán.

Budapesten látta meg a napvilágot 1979. április 25-én. Édesanyja logopédus, édesapja állatorvos, nevelőapja pedig lakatos. Két testvére született, Judit és Márton. 

Gyermekkorát Tamásiban töltötte, majd Pécsett, a Kodály Zoltán Gimnázium olasz–magyar osztályában tanult. Magántanulóként érettségizett; egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem olasz szakán végezte.

 

 

Még tizenévesen a zsebpénzét összerakva iratkozott be egy modelltanfolyamra, amit későbbi színésznői terveihez ugródeszkaként használt. 1996-ban második helyezést ért el a "Look of the year" magyarországi versenyén, ami nagy lökést adott modellkarrierjének.

A világ szinte minden földrészén fotózták; Róma, Párizs, Milánó divatmagazinjaiban jelentek meg képei. A magyar közönségnek ekkor elsősorban reklámfilmekből volt ismerős. 

Rövidre vágott szőke haja szinte védjegyévé vált.

 

 

Olaszországban jelentős karriert futott be, hazánkban akkor még kevéssé volt ismert.

Huszonkét évesen a modellpályát maga mögött hagyva Rómába költözött, hogy színésznő lehessen.

Azóta több főszerepet is játszott olasz és nemzetközi együttműködésben készülő filmekben; volt már társproducer is saját filmjében (Il rabdomante), de papírja van forgatókönyvírásból is.

 

 

2007-ben neki ítélték az „Afrodite-díjat” (ez az olasz „Év felfedezettje” díj). 2009-ben megkapta a Filmspray díjat, a Legjobb Női Főszereplő díjat, az Il rabdomante című filmben nyújtott alakításért.

Szerepelt már a római Teatro Valle színpadán Caterina Murino partnereként, és háziasszonya volt a 2008-as Sanremói dalfesztiválnak, ami Olaszország talán legnagyobb médiaeseménye: egy héten át tartó élő televíziós közvetítés több tízmilliós nézőközönséggel.

 

 

2013-ban főszerepet játszott Nicolás López filmjében, az Utórengés (Aftershock) című amerikai kalandfilmben.

Filmjeiben szerepelt például Robert Redford, Brad Pitt, Heath Ledger, Jeremy Irons, Lorenzo Crespi, Maria Grazia Cucinotta, Giuliano Gemma, Bruno Ganz, J.K. Simmons, Mattias Schweighöfer, Heino Ferch, Clive Owen, Julia Roberts oldalán.

 

 

2011-ben producere volt az "Expired" című kisfilmnek, melyet a Nemzetközi Római Film fesztiválon mutattak be. Társproducere volt az olasz "Maternity Blues" c. nagyjátékfilmnek, mely a 2011-es Velencei Film Fesztiválon különdíjat nyert, amit két olasz Arany Glóbusz, köztük Andrea "Európai Arany Glóbusz" díja, és az Olasz Filmkritikusok Díja követett. 2013-ban producere lett M. Tóth Géza, Oscar-díjra jelölt animációsfilm-rendező legújabb kisfilmjének, Yes címmel.

 

 

Szerepelt Tóth Barnabás Susotázs című filmjében, mely 2019-ben a rövidfilmek kategóriájában versenyezett az amerikai filmakadémia díjáért. Beválogatták az Oscar-díj 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára.

Susotázs – megnézhető Tóth Barnabás Oscar-díj-rövidlistás magyar filmje (VIDEÓ)

Az évek alatt a Netflixnek, Amazonnak és az HBO-nak készült produkciókban is láthattuk. 

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó:  Osvárt Andrea FB