Ilonka missziója véget ért - Nekrológ Szíjjártóné Nagy Ilona emlékének

Ilonka missziója véget ért - Nekrológ Szíjjártóné Nagy Ilona emlékének

A felvidéki magyar zenei élet meghatározó alakja, igazi mecénása távozott közülünk.

Nem akármilyen örökséget őrzött meg számunkra évtizedeken át. Amellett, hogy könyvelőként országosan elismert szakember volt, minden szabad idejét férje, Szíjjártó Jenő munkásságának ápolásával töltötte.

Mint már annyiszor korábban a zenetörténetben, a zeneszerző özvegyeként az életmű ápolása kapcsán szinte szerzőtárssá emelkedett: Biztosak lehetünk benne, hogy a múltban Clara Schumann, vagy a jelenben Kodály Zoltánné Péczeli Sarolta sem kezelheti alázatosabban, gondosabban férje örökségét, mint Ilonka tette.

Felsorolni is nehéz fáradozásait. Ott volt mindenhol, ahol a magyar zene ügye fontos volt. Filmet keszíttetett, könyvet iratott, kottákat adott ki, kutatókat, rendezvényeket és együtteseket támogatott. Anyagi segítséget nyújtott bárkinek, aki közvetlenül vagy közvetett módon hozzájárult ahhoz, hogy Szíjjártó Jenő emléke ne merüljön feledésbe. Tette mindezt miértünk. Azért, hogy továbbadhassa Szíjjártó népzenekutatói, zeneszerzői és pedagógiai örökségét azoknak, akikért Jenő maga is dolgozott: a jövő magyar nemzedékéért.

Munkásságából mindannyian tanulhatunk kitartást, szenvedélyt, állandó reményt és alázatot. Azt, hogy ha megosztod, amid van, attól csak több lesz neked is. Így volt ő végtelenül gazdag.

Drága Ilonka, jelentjük, nem fáradoztál hiába. Bár gyakran maradtál magadra, sikerült megőrizned a felvidéki magyarság elsőszámú zeneszerzőjének emlékét, mi pedig közkincsként tudjuk már továbbadni a majd utánunk jövőknek.

Többé nem tudsz már munkálkodni értünk, de hiszem, hogy küldetésed beteljesedett. Mostmár mi következünk, hogy éljünk azzal, amit Tőled kaptunk örökül.

Nyugodj hát békében!

Dr. Tóth Árpád, ATEMPO.sk