55 éves Keresztes Ildikó

Keresztes Ildikó énekesnő, színésznő, előadóművész iskoláit szülőhelyén, Marosvásárhelyen kezdte tornászként, majd a kolozsvári balettintézetben folytatta tanulmányit. Ezt követően mégis visszakanyarodott a tornához, ahol a sport sikerek elkerülhetetlenül jöttek, de több sérülést követően rájött, hogy nem ez az ő útja. Ugyan diplomát is szerzett a Testnevelési Főiskolán, de hamar elcsábította a zene, az éneklés és a színjátszás.

Mély, füstös hangja azonnal elvarázsolta a környezetét, és egyértelművé vált az irány, hogy a színpad az ő végzete.

Első emlékezetes fellépését középiskolásként sok másik követte, majd diploma után a Rózsaszín Bombázók együttes frontembereként debütált. Vokalistaként is keresett énekes volt, de egyedi előadásmódja szólókarrierre predesztinálta.

Nemzetközi és hazai elismerések után 1997-ben megkapta első eMeRTon díját, mint legjobb musical-énekesnő.

 

 

1999-ben adta ki első szólólemezét, Nem tudod elvenni a kedvem címmel. Ebben az évben megkapta a második eMeRTon díját, az év legjobb énekesnőjeként.

Mindeközben színészi pályája is elindult. A budapesti Thália Színházban és a Soproni Petőfi Színházban kapott szerepeket elsőként, itt már igazi szerelemmé vált a színjátszás a zene mellett. Napjainkig közel 60 prózai, illetve zenés előadásban szerepelt és szerepel, ebből jópár címszerepet tudhat magáénak.

2001-ben megjelent második nagylemeze, a Nekem más kell, ami meg is kapta a Fonogram díj jelölést 2002-ben.

A lemez megjelenésének évében megkapta az Artisjus díjat musical kategóriában.

A következő évek sorra hozták a felkéréseket, 2005-ben Ildikó énekelte fel a Csak szex és más semmi c. film betétdalát, a Boldogság, gyere haza című szerzeményt, amiért 2006-ban VOXCar-díjat kapott.

 

https://www.youtube.com/watch?v=u_qxWUgLjdw

 

Ugyanebben az évben a Soproni Petőfi Színház örökös tagja lett.

2007-ben újabb betétdal fűződik nevéhez, a Lora című filmből (Legyen most más), 2008-ban pedig az Utolsó jelentés Annáról c. film főcímzenéjét is ő adta elő (Hazátlan ember).

Következő, harmadik nagylemeze 2008-ban került kiadásra Minden, ami szép volt címmel, ahol az elmúlt 20-30 év legnevesebb magyar rock és blues előadók dalainak feldolgozása hallható. A lemez 2010-ben aranylemez lett.

2008-tól a Turay Ida Színház társulatának tagja.

 

Keresztes Ildikó

 

Nem váratott magára sokat a negyedik, Csak játszom című nagylemez, ami 2010-ben jelent meg, hamar a slágerlisták élére kerültek a dalok, 2011-ben lett aranylemez, és ugyanebben az évben Fonogram díjra is jelölték.

A 2010-es év újabb fordulatokat hozott, Ildikó az éneklés és színház mellett állandó szereplője lett a televíziónak; az X Faktor tehetségkutató verseny női mentorának választották és három éven keresztül egyengette az ifjú tehetségek útját.

2011-ben megjelent az ötödik szólóalbum, A démon, aki bennem van címmel, ami 12 vadonatúj dalt tartalmazott.

 

 

A következő években újabb televíziós felkéréseknek tett eleget; a Sztárban Sztár és a A nagy duett vetélkedőjében versenyzőként, a Star Academy tehetségkutatónak pedig zsűritagjaként láthatták a nézők. 2013 két újabb elismerést hozott, a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál Díját, a legjobb női alakításért (Anconai szerelmesek), illetve a Magyar Toleranciadíjat.

2014 őszén megjelent önéletrajzi könyve is Keresztes Ildikó - A sokoldalú díva őszinte vallomása címmel az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában, egy 5 dalt tartalmazó CD melléklettel. A könyv a kiadó heti TOP 10-es eladási listáján a 4. helyen végzett.

A Most című hatodik nagylemezének nagyszabású bemutatója 2016 novemberében volt a Müpában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével, majd 2017-ben ez az album is bearanyozódott.

HALLGASD MEG A LEMEZT

2017. augusztus 18-án, az államalapítás ünnepe alkalmával: egyedi énekhangjával és jellegzetes stílusával, színházi és koncertszínpadokon egyaránt sikeres, sokoldalú előadóművészi pályája elismeréseként vehette át A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést, ami rendkívül ritka a könnyűzenében, rajta kívül eddig összesen 7 elődje részesült ebben az elismerésben.

 

 

Nagylemezei, koncertjei, színházi szerepei, televíziós és filmes szereplései mellett rendszeresen vesz részt karitatív rendezvényeken, vagy emel szót az állatvédelemért.

Szívében sosem szűnt meg erdélyinek maradni, erős gyökerei, hite és értékrendje átszövi egész munkásságát.

EZ, ATEMPO.sk