Bergendy István, aki a Süsü zenéjét is szerezte

Ma ünnepli születésnapját Bergendy István Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonista, énekes, a Bergendy-együttes zenekarvezetője.

Szolnokon született 1939. október 8-án, de felmenői Felvidékről származnak. Az M1 Rocklexikon c. műsorának egyik adásában elmondta, hogy ősei Franciaországból vándoroltak a forradalom elől Lengyelországba, majd amikor Napóleon elfoglalta Lengyelországot is, onnan a Felvidékre költöztek.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8UT3IPhRA8c

 

1958-1961 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult. Első hangszerének a harmonikát választotta. A Bartók Béla Konzervatóriumban tanult klarinétozni 1961-1964 között Meizl Ferenc tanítványaként. 

Fellépett a Műegyetem Szimfonikus Zenekarában, Tóth Zoltán big bandjében, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ifjúsági dzsesszegyüttesében.

Testvérével, Bergendy Péterrel 1958-ban alapították a Bergendy-együttest a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában. 1959-ben először játszott Gonda Jánossal a Kelényi-zenekarban, majd mint blattoló muzsikus Holéczy zenekarában külföldön turnézott, Chappy utolsó big bandjében, illetve a Magyar Állami Hangversenyzenekarban, az I. István Gimnázium Szimfónikus Zenekarában klasszikus szaxofonszólókat játszott. 1970-ben újjáalakították a Bergendy zenekart.

 

 

Olyan örökbecsű dalokkal gazdagította a magyar könnyűzenét, mint az Iskolatáska, a Szellemvasút, a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold  és a Darabokra törted a szívem.

Mivel különbözni akart zenésztársaitól, 1971. június 5-én levágatta a haját, azóta kopasz.

1977-re szétvált a Bergendy, mivel az énekes, Demjén Ferenc új zenekart alapított. Bergendy István azóta is neheztel "Rózsira", hogy faképnél hagyta őket, pedig náluk lett népszerű.

 

 

Bergendy István számos filmes projektben vett részt, több magyar televíziós, illetve filmipari darab zenéjét is jegyzi.

A Süsü a sárkány, a Futrinka utca és a Sebaj, Tóbiás dalait és az Én táncolnék veled című műsor főcímét ma is tízezrek tudják emlékezetből végigénekelni.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan