Janicsák Veca születésnapjára

Janicsák Veca Fonogram-díjas magyar énekesnő Budapesten született 1989. október 19-én. Édesapja Janicsák István előadóművész, zenész, dalszövegíró, a Z’Zi Labor énekese, akivel egy napon ünneplik születésnapjukat (1953. október 19-án született).

Veca gyermekkorától énekesnőnek készült. Iskolai énekversenyeket nyert, ahol csak tanárai elindították, sikerrel szerepelt.

Középiskolai zenekarával, az Umszki Banddel egy verseny díjaként fellépési lehetőséget nyert, így már 15 évesen a Sziget fesztiválon énekelhetett.

16 éves korától rendszeres szereplője édesapja koncertjeinek, ahol egy-egy dal előadásával óriási sikert arat.

A Nickelodeon tv-csatorna kérésére számos főcímdalt és magyar nyelvű betétdalt is felénekelt, melyek között a Tökéletlenek és az iCarly főcímdala is szerepelt. Több tehetségkutató műsorban is feltűnt, de nagyobb nyilvánosságot csak 2007-ben, a Csillag születik című műsorban kapott, ahol a középdöntőig jutott. Itt ismerkedett meg Kocsis Tiborral, akivel azóta is jó barátok.

2010-ben jelentkezett az X-Faktorba. A válogatók után a mentora Geszti Péter lett. A műsor során kétszer párbajozott, először a 3. élő show-ban a Summer Sisters ellen, itt még továbbjutott. Másodszor a 9. élő show-ban, ahol a későbbi győztes, Vastag Csaba búcsúztatta. Így negyedik helyezett lett, és egyben a műsor legjobb női hangja.

 

 

A műsorban elhangzott dalok közül kétségtelenül a Most múlik pontosan az, melyet az emberek leginkább ismertek és szerettek tőle. A dalt a legnagyobb videómegosztón egy hét alatt egymillióan nézték meg, illetve rádiós listákon is szerepelt.

2010 decemberében megjelent első CD-je, amelyen a tehetségkutató műsorban elhangzott 10 dala hallható. 2011 májusában Vecát gyerekkori példaképe és egyben kedvenc magyar énekese, Kovács Ákos duettre kérte fel lemezbemutató koncertjére.

 

 

2011 augusztusában megjelent második CD-je két hét leforgása alatt első helyezést ért el a Mahasz slágerlistáján. 2011 augusztusában egyszerre két klipet forgatott a Kék angyal és a Labirintus című dalokhoz, mindkettőt 2011. szeptember 16-án mutatták be. 2011. október 19-én, 22. születésnapján jelent meg Ákossal közös klipje az Érintő című dalhoz, ami egy koncertfelvétel a Katona imája c. nagykoncertről.

2012-ben az első alkalommal megrendezett Transilvanian Music Awards szavazatai alapján ő lett a magyar versenyzők körül Az év legjobb női hangja. Négy nappal a TMA díj megnyerése után, a 4. Glamour-gálán elnyerte az Év énekesnőjének járó díjat. Ezt követően még Fonogram-díjban is részesült.

2012. június 2-án, a Csillag születik döntőjében debütált Kocsis Tiborral közös duettje, melynek címe Ez az a perc.

 

 

2012. november 6-án (Aréna koncertjének egyéves évfordulóján) jelent meg a Veca Világa – Szuperkoncert című DVD, valamint a Szeretek élni dalhoz tartozó videóklip. Labirintus című dalát 2012-ben és 2013-ban is jelölték a Fonogram - Az év dala című díjra. 2013. november 30-án dupla telt házas koncertet adott a RaM Colosseumban. 2014. november 6-án jelent meg a Hooligansszel közös dala, a Halálos Csók, ami az együttes Társasjáték című lemezén található meg.

 

 

2015. decemberében született meg első gyermeke, Emma.

2017 tavaszán szerepelt A nagy duett 5. évadában, amit duettpartnerével, Simon Kornél színművésszel meg is nyertek. 2017 őszén részt vett a Sztárban sztár 5. évadában, ahol negyedik helyen végzett.

ATEMPO.sk