Szőnyi Erzsébetet január végén búcsúztatják a Farkasréti temetőben

Január 25-én, szombaton 10 órakor vesznek végső búcsút Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerzőtől, karvezetőtől, zenepedagógustól, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától a Farkasréti temetőben.

A december 28-án, életének 96. évében elhunyt zeneszerzőt a katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatják. Lelki üdvéért, a temetést követően 12 órakor mondanak engesztelő szentmisét a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatemplomban.

Az MMA méltatása szerint "Szőnyi Erzsébet a 20. és a 21. századi magyar zenei élet, a zenepedagógia és az alkotóművészet ikonikus alakja, akinek különlegesen gazdag életművét, szellemiségét és lelki erejét hazánk szellemi életének egyik tetőpontjaként tarthatjuk számon, és aki egész életében küldetésének tekintette Kodály zenepedagógiai elveinek hirdetését".

 

 

Szőnyi Erzsébet tanulmányait 1942-47 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. Olyan legendás mesterei voltak, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Szabolcsi Bence, Szegedi Ernő, Viski János, Weiner Leó és Ferencsik János.

1947-48-ban a párizsi Conservatoire de Musique et d'art Dramatique növendékeként Tony Aubin-nél, Nadia Boulanger-nél, valamint Olivier Messiaen-nél tanult. Akadémiai tanulmányai mellett 1945-től a Szilágyi Erzsébet Gimnázium ének-zene tanára volt, 1948 és 1981 között a Zeneakadémián tanított, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott. 1964-ben a Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága (ISME) elnökségi tagjává választották. 1978 és 2003 között a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke volt. 1992-96-ig a Magyar Zenei Kamara, 1996-tól a Magyar Muzsika Fórum társelnöke volt. 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. 1993-94-ben a Magyar Rádió felügyelő-bizottságának elnöke lett. A hartfordi (USA) Kodály Musical Training Institute tagja, a francia Kodály Társaság tiszteletbeli elnöke. A nemzetközi Kodály Társaság (IKS) és a varsói Chopin Társaság tiszteletbeli tagja. 2006. óta a pittsburgi Duquesne Egyetem (USA) díszdoktora volt.

 

 

Éveken át vezette a Szilágyi Erzsébet Gimnázium leánykórusát. Negyven éven át szervezője volt az először 1967-ben megrendezett esztergomi Dunakanyar Művészeti Nyári Egyetemnek. 1994 óta a törökbálinti zeneiskola viseli a nevét. 2003-tól vezetésével rendezték meg a Szőnyi Erzsébet Regionális Szolfézsversenyt, amelyen a térség zeneiskoláinak szolfézstanulói vesznek részt.

2005-ben létrehozta a Zenélő Gyermekekért Alapítványt. 2006-ban Törökbálint képviselő-testületétől Volf György-díjat kapott, 2009-ben a város díszpolgára lett.

Szőnyi Erzsébetet az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Törökbálint Város Önkormányzata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem saját halottjának tekinti.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: lfze.hu