A második elődöntővel jön a Virtuózok nemzetközi évada

Ma este folytatódik a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató nemzetközi műsorfolyama. Este 20.30-tól a Duna tévé műsorán újabb tehetségeket láthatunk Magyarországról, a visegrádi négyek másik három országából, Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból, valamint a meghívott Szerbiából.

A színpadon láthatjuk Magyarországról Abouzahra Amira (14) hegedűst és Patkós Maja (13) hárfást.

Szlovákiát ezúttal Alžbeta Reháková és Vanesa Čierna énekesek fogják képviselni.

Vanesa Čierna 19 éves. Gyermekkora óta dédelgetett vágyálma volt, hogy bekerüljön a konzervatóriumba, ahogy annak idején édesanyja is – sikerrel járt! Nemrég végzett, immár a felsőoktatásban folytathatja énekesi tanulmányait. Szerinte az élet lényege, hogy az emberek azt csinálják, ami boldoggá teszi őket- az ő esetében ez az éneklés. A versenyeken tapasztalatszerzés és a művészi tudásának gyarapítása a célja. Szabadidejében szeret kerékpározni, a koronavírus alatt pedig a saját testsúlyos edzésre kapott rá.

Alžbeta Reháková szintén 19 éves és három testvére is van, és úgy nőttek fel, hogy mindegyikük tud hangszeren játszani és énekleni. Joggal hihetnénk, hogy a szülők is zenészek, ám ez nincs így – édesapjuk például aranyműves, édesanyjuk kórházi nővér. Betka eleinte hegedült, de aztán fokozatosan teret nyert az éneklés. „A hangom egyszer csak szárnyra kapott, lenyűgözött, ahogyan vibrált, többet akartam tudni”. A végső löketet akkor kapta, amikor az osztályát elvitték az operába, hogy megnézzék az Aidát. A Virtuózokba azért jelentkezett, mert az énektanára azt javasolta neki, hogy mutassa meg tehetségét az országhatárokon túl is. Egy nap szeretne a La Scala és a New York Metropolitan színpadán is bizonyítani.

Szerbiából Kristina Vasic (8) szaxofonon és Lana Zorjan (11) hegedűn mutatkozik be, Lengyelországot Dawid Siwiecki (14) harmonikán és Maciej Smolag (17) zongorán képviseli, Csehországból pedig Eduard Kollert (17) hegedűs és Eliska Tkadlcíková (18) zongoraművész lesz látható a képernyőkön.

Ma este a szuperzsűri, Maxim Vengerov Orosz származású izraeli hegedűművész, brácsás és karmeste. A nemzetközi zsűriben Csehországot Gabriela Bohačova fesztiváligazgató, Lengyelországot Alicja Węgorzewska mezzoszoprán, Szlovákiát Peter Valentovic karmester képviseli. A szerb ítészek váltják egymást, Nemanja Radulović hegedűművésszel és Silvana Grujic, a Szerbiai Rádió és Televízió zenei osztályának vezetőjével találkozhatunk, hazánkat pedig Miklósa Erika képviseli majd.

A műsorvezetők továbbra is a német legenda, Thomas Gottschalk és Ida Nowakowska lengyel tévésztár.

EZ, ATEMPO.sk